"de ennek egy részét ( a 8%-ot) nyugdíjas korában vissza fogja kapni"
Akkor fogja visszakapni, ha lesz nyugdijas kora, és nem a 8%-ot, hanem valamit abból, ami addigra marad belöle.
A 3.900.000,- Ft fels? határhoz havi 325.000 Ft fizetés tartozik. Szerintetek mennyi az átlagbér? Szerintem az átlagbérig eddig is mindenkit?l vontak 8% nyugdíjbiztosítási járulékot és 3% egészségbiztosítási járulékot. Most tehát a magas jövedelm?ekkel szúrnak ki egy kicsit, mert tovább kell nekik fizetni a járulékot, de ennek egy részét ( a 8%-ot) nyugdíjas korában vissza fogja kapni. A vállalat szempontjából meg nincs plafon, mert a 29% TB járuléknak, amit a munkáltató fizet a bérek után,nem volt és nem lesz plafonja.Szóval nem kell el?re világvégét kiabálni.
A határ várhatóan évi 1531150 Ft-tal nő, ennek 8.5%-át (nem 3-at) tervezik nyugdíjjárulékként levonni, azaz évi 130148 Ft-ot (több, mint 120e), havi 10846-t (nem 3600-at). A felső határ várhatóan 3900000 Ft (3900eFt) lesz.
A TB járulék és a magánnyugdíjpénztári befizetések alapjának felso határa van. Ha a dolgozó bére éven belül eléri az ún. járulékplafont (az átlagkereset kétszerese, 2002-ben 2.368.850 Ft), akkor az ezt meghaladó jövedelme után abban az évben már nem vonnak járulékot és nem fizethet tagdíjat sem. .
Nem olvtam végig, de nem tudom miről beszélsz.
Az éves max 2MHuf most, ha jól tudom, ameddig TB-t kell fizetni.
Évek óta folyamatosan emelik az átlag jövedelem növekedés arányában 10-15%-kal a határösszeget.
Eddig, mikor elérte a havi göngyölített jövedelmem a max-ot, utána nem vontak le semmit.
Most várhatóan ez a határ +120e-vel nő. Ez nem - 120e-t jelent, hanem azt, hogy eddig esik TB-adó alá a money!
A veszteségem -mint eddig is minden évben- ennek a 3%-a: 3600Huf-tal nő.
Tehát nem 3900, nem felső határ...
A többi majdnem igaz.
:o)
ez az a maximált éves összeg, amit levonnak az éves jövedelmedből a társadalombiztosításodra hivatkozva, havi bontásban, a bruttó havi fizetésed X százalékában. ( Nem tudom pontosan, X jelenleg mennyi, de a bruttónak kb. a 28%-ra saccolom ).
Ha elég magas a fizetésed, ez a maximált összeg év közben elfogy ( azaz kifizeted ), s mondjuk szeptembertől vagy még jobb esetben májustól kvázi nő a borítékban maradt nettő lóvéd. A fizetési szalagodon úgy szerepel, hogy tb járulék. Ha kicsi a fizetésed, természetesen nem fizeted ki az egészet.
Ez jövőre - állítólag - 3 millió 900 ezer pénz lesz. Ez szerintem sok, úgyhogy lesz vita körülötte rendesen.
Szóval ha magánnyugdíjpénztár tag vagy, akkor a 11%-ból 6 ot vagy 8-at a magánszámládra utal a munkáltatód. Minél több megy oda, annál több lóvét kapsz nyugdíjaskorodban - feltéve persze, ha addig nem megy csődbe a nyugdíjpénztárad:(
Amit az államnak fizetsz be, annak semmi köze nincs ahhoz, amit majd megkapsz nyugdijas korodban. Ugyanis az állami kassza az nem megtakaritási, hanem ujraelosztó kassza. Akkor majd annyit kapsz, amennyi akkor jut.
nemcsak az eü járulék, hanem a nyugdíjjárulék is ehhez igazodik, már amit te fizetsz. tehát itten nem 3% ról van szó, hanem többről, de végül is 6 vagy 8 %-ot csak ideiglenesen veszítesz el, mert nyugdíjas korodban viszakaphatod.
Tegnap hallottam Igazmondó Kuncze Gábort.
Szerinte ,megtörtént az adócsökkentés...
csak kampánycélból írogat ide mindenki!
Gáborka! Vegyél szépen egy kockás papírt, meg egy számológépet és számold már ki ,mire is szavazol.
Utána írd le szépen százszor, nem hazudok többé, nem hazudok többé...
Mondjuk annyit mindenképp elért , hogy én mindenképp ellenük szavazok és erre fogom kérni minden ismerősömet, sokan csak tőlem tudták meg mit fizetnek jövőre.
Gyanitom arül az összegről, ameddig még fizetni kell az eü-járulékot. ez az az összeg, ami után ha táppénzre mész, ezután kapod maximális a táppénzt, viszont addig az összegig vonják le a 3 %-ot. Ha fölötte vagy az a dott összegnek, már nem vonnak, tehát ott marad a zseedben. (Viszont tp-t is csak akkora öszegig kapsz)
Ez egész pontosan hogy is oszlik meg? ha jól sejtem ennek zöme nyugdíjjárulék, azaz ha magánpénztártag vagy, akkor tulajdonképpen a pénz jó részét nem veszíted el, csak nyugdíjaskorodig kvázi félreteszed.