Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2005.01.16 0 0 20
Nagyon jó cikk jelent meg az AKS-algoritmusról és annak javitott változatairól: http://www.ams.org/bull/2005-42-01/S0273-0979-04-01037-7/home.html

A cikkből például kiderül, hogy Lenstra és Pomerance algoritmusában bármilyen 6-nál nagyobb kitevő megfelel, ennél jobbat az AKS-algoritmus ötletével nem is reméltek.
Előzmény: Gergo73 (18)
AgyProTézis Creative Commons License 2003.01.03 0 0 19
Szegény kitevő:(, őt is lenyomták...
Én se fogok eztán kitenni magamért:D
Buék!, de ezerrel...
Előzmény: Gergo73 (18)
Gergo73 Creative Commons License 2003.01.03 0 0 18
A sebesség természetesen nem lehet konstans, hiszen végtelen sok prímszám van. Egy n szám prím voltának eldöntéséhez Agrawal-Kayal-Saxena algoritmusa legfeljebb c.log13n lépést használ fel, ahol c egy konstans (nem függ az n-től). Azóta a kitevőt Lenstra, Pomerance és társai lenyomták 7 alá.
Előzmény: Törölt nick (17)
Törölt nick Creative Commons License 2003.01.03 0 0 17
A kérdés csak az hogy minden prímszámnál ugyanolyan sebességű vagy van valamilyen számjegy/sebesség görbe-profilja?
Előzmény: Silan (1)
Gergo73 Creative Commons License 2003.01.02 0 0 16
Ha n>4, akkor azt sejtik, hogy an+bn=cn+dn csak triviálisan állhat fenn, azaz ha {a,b}={c,d}. Ez már n=5 esetén is megoldatlan probléma, sot egyetlen egész együtthatós p polinomot sem ismerünk, amire tudnánk, hogy p(a)+p(b)=p(c)+p(d) csak triviálisan teljesülhet. Ambíciózusabb sejtést, ill. számításokat találhatunk itt.
Előzmény: playboy2002 (14)
grobika Creative Commons License 2003.01.01 0 0 15
Így módosítva a Fermat tételt már nem igaz.n=3-ra van végtelen sok ellenpélda, ami ebből az azonosságból is következik:
(9*k^4)^3+(9*k^3+1)^3=(9*k^4+3*k)^3+1
Előzmény: playboy2002 (14)
playboy2002 Creative Commons License 2002.12.31 0 0 14
Sziasztok!

Kérdésem nagyon lazán fog kapcsolodni (é. sehogy).
Nem tudja valaki, a Fermat-tétel (a^n+b^n=c^n) akkor is igaz, ha nem szigorú egyenlőséget követelünk meg, hanem mondjuk csak annyit, hogy a két oldal különbsége 1 legyen.

AgyProTézis Creative Commons License 2002.12.30 0 0 13
Hopp! Mi ez? Dobjam vissza?
Gergo73 Creative Commons License 2002.09.01 0 0 12
GRH = Grand Riemann Hypothesis (az ún. Riemann-sejtés általános változata)
Előzmény: ControlDenied (11)
ControlDenied Creative Commons License 2002.09.01 0 0 11
És mi az a GRH?
Előzmény: Gergo73 (10)
Gergo73 Creative Commons License 2002.08.31 0 0 10
Mütyürke, tényleg csak saccolni tudok, már csak azért is, mert soha nem foglalkoztam komolyan a témával. Szerintem nincs polinomidejű prímfelbontó algoritmus, de exponenciálisnál jóval gyorsabb talán van.

Idemásolom a korábbi üzenetemet, amire utaltam, hogy ne kelljen sokat keresgélni.

Gary L. Miller egy 1975-os eredménye szerint az Általános Riemann-sejtés feltevese mellett létezik polinomiális idejű determinisztikus prímteszt. Pontosabban elég feltenni a Riemann-sejtést a másodfokú számtestek Dedekind zeta-függvényeire és ekkor adott n-ről O(log^5 n) lépésben eldönthető, hogy prím-e. Az 5 itt tetszőleges 4-nél nagyobb kitevővel helyettesíthető. A lépésszámra adott becslés Ankeny egy 1952-es eredményén alapul, ami szerint GRH esetén a legkisebb mod p kvadratikus nemmaradék O(log^2 p) nagysagú.

AgyProTézis Creative Commons License 2002.08.30 0 0 9
Polinomidő?, és hogy benne fut valami? talán alatta! Mi ez? Nem veszi a szoftverem, lelkem elhagyott sötét verem!
Mütyürke Creative Commons License 2002.08.30 0 0 8
Előzmény: ControlDenied (7)
ControlDenied Creative Commons License 2002.08.30 0 0 7
"(errol irtam mar korabban)"

Mester, hol tekinthetjük meg publikációidat?

Előzmény: Gergo73 (5)
Mütyürke Creative Commons License 2002.08.29 0 0 6
Mit saccolsz, szerinted létezik polinomidejű prímfelbontó algoritmus?
Előzmény: Gergo73 (5)
Gergo73 Creative Commons License 2002.08.29 0 0 5
Az altalanos Riemann-sejtesbol kovetkezik, hogy letezik ilyen determenisztikus, polinomialis algoritmus (errol irtam mar korabban). A jelen algoritmus minden hipotezis nelkul is mukodik (ha hihetunk a dolgozatnak). Termeszetesen ettol a primekrol meg nem tudunk sokkal tobbet, csak egy kicsivel tobbet.
Előzmény: Silan (4)
Silan Creative Commons License 2002.08.28 0 0 4
A lényeg az, hogy találtak polinomidőben futó determinisztikus primtesztelő algoritmust.

Pontositsunk: mar korabban is volt polinomidoben futo algoritmus, csak az nem volt determinisztikus, es bizonyitatlan feltevesekre is tamaszkodott. A mostani meg determinisztikus es nem tamaszkodik bizonyitatlan feltevesekre. Ez allitolag nagy dolog.

Előzmény: Mütyürke (3)
Mütyürke Creative Commons License 2002.08.28 0 0 3
Tipp: szerintem az első cikkben még benne volt az is, hogy például "1000 jegyű primszámok esetén", ami útközben eltűnt.

Ami a valóság: én a www.mersenne.org-on láttam:

New Primality Testing Algorithm. Three researchers have discovered a polynomial time algorithm for determining if a number is prime.

A lényeg az, hogy találtak polinomidőben futó determinisztikus primtesztelő algoritmust. Egy kicsit meglepett, hogy nem is tűnik túl bonyolultnak. A módszer hátránya, hogy valószínűleg elméleti jelentőségű :( Legalábbis a www.mersenne.org-on nem használják, mert az exponenciális keresésű algoritmusuk gyorsabb.

Előzmény: DcsabaS_ (2)
DcsabaS_ Creative Commons License 2002.08.28 0 0 2
De honnan van az a misztikus 2 hét (:-)?
Előzmény: Silan (1)
Silan Creative Commons License 2002.08.28 0 0 1
A dolog lenyege az, hogy ez az algoritmus gyorsabb az osszes korabbinal.
Előzmény: ControlDenied (0)
ControlDenied Creative Commons License 2002.08.28 0 0 0
Namost. Te ezt a cikket elolvastad? Kétlem. Szerintem az se olvasta el, akitől a szöveget bemásoltad. Én se fogom elolvasni, de remélem majd valaki összefoglalja, miről van szó. Merthogy olyan algoritmust én is tudok írni, amely megállapítja egy bizonyos számról, hogy prím-e. Mondjuk végignézi, hány osztója van. Ez tökéletes abból a szempontból, hogy zéró hibalehetőséggel dolgozik, csakhogy lassú: futtatásához legalább egy asztali gép memóriájára és két hétre van szükség (vagy esetleg évekre :)).
Előzmény: beluking (-)
beluking Creative Commons License 2002.08.27 0 0 topiknyitó
Manindra Agrawal, az indiai Institute of Technology professzora két diákjával három évvel ezelőtt kezdett neki egy olyan algoritmus kidolgozásának, amellyel bármilyen nagy számról megállapítható, hogy prímszám-e vagy nem. Néhány sikertelen kezdeményezés után, a három matematikus kutatásait siker koronázta, és kilencoldalas dolgozatban közzé is tették az általuk felfedezett algoritmust.

Algoritmusuk tökéletes abból a szempontból, hogy zéró hibalehetőséggel dolgozik, csakhogy lassú: futtatásához legalább egy asztali gép memóriájára és két hétre van szükség.

Itt található:
http://www.cse.iitk.ac.in/news/primality.pdf

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!