Keresés

Részletes keresés

surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 22
Ja, es Linus bal kezet meg, amivel vagy kulcstartot vagyk kernelt forgat, ha eppen unatkozik vagy erosen topreng, megvette az Intel.
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 21
Ha meg a @elotti resz a vezeteknev, akkor nem ismerlek nevrol. De akkor honnan?
Előzmény: surmi (20)
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 20
Kedves BVB!

Az emilben "x" volt a nev helyen :))

surmi

Előzmény: Birka vagyok BEEE (19)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 19
A vezetéknevem az az, ami az emil címemben volt.
IRL nem ismersz azt hiszem. :-)
Előzmény: surmi (18)
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 18
OFFTOPIC RULLA...

Vezetekneved 4 betus es T-vel kezdodik... ez az egy tippem van ;0

surmi a rosszarcesnevmemoriaju

Előzmény: Birka vagyok BEEE (16)
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 17
Akkor valaszolj a surmi@mailbox-ra...
Most nem voltam sokaig, hasznalt vincsit vettem :)

surmi

Előzmény: Birka vagyok BEEE (9)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 16
No igen... Ezért is döntöttem anno a GeForce2 Ti mellett...
Az nVidiáról tudtam, hogy elfogadhatóak a driverei linux alatt is. Igaz, ott 3D-t nem használok.
A Q3-at egyszer kipróbáltam, megállapítottam, hogy JÉÉÉ megy! aztán maradt minden a régiben. Játékra a windóz, egyebekre a linux
Előzmény: Szeder (15)
Szeder Creative Commons License 2002.08.21 0 0 15
Volt, de mint irod nem a gyartotol, tehat nem hivatalos, es elfogadhato, tehat nem tudtad vele kihasznalni a kartya osszes featurejet. [nem mintha ezzel kitudnad (;] masok leirasa alapjan 3Dben nemi stabilitasbeli problemaja is volt annak a drivernek.

udv,
sz

[btw, nincs Radeonom, sajnos (;]

Előzmény: Birka vagyok BEEE (14)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 14
Radeonhoz már volt régebben is - állítólag elfogadható minőségű - linuxos driver, bár nem a gyártótól. Rosszak az infoim?
Előzmény: Szeder (12)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 13
Már ne is haraguggy, de ha valaki ilyen égbekiáltó marhaságot leír...
Az vagy provokátor vagy hülye. Bízzunk az első esetben.
Előzmény: Makkos (10)
Szeder Creative Commons License 2002.08.21 0 0 12
Rengeteg targyi tevedes es rossz kovetkeztetes van a topikindito hozzaszolasodban.
Konstruktivan addig nem lehet vitazni, amig nem nezel alaposabban utana a dolgoknak, valamint nem tanulsz meg normalis kovetkezteteseket levonni. Ez nem szemelyeskedes, de igy tenyleg nehez valodi beszelgetest/vitat folytatni (mar ha lehet egyaltalan).

Btw, ATi 19-en jelentett be Linux drivereket... Valami mar ott is tortenik.

udv,
sz

Előzmény: Makkos (10)
NevemTeve Creative Commons License 2002.08.21 0 0 11
Kedves Vereim!
Jaccunk mar Windows alatt, pont arra valo!
A UNIX-ot lehetoleg munkara tessek hasznalni, szervernek, programfejlesztesre ilyesmikre :-)
Makkos Creative Commons License 2002.08.21 0 0 10
Finoman is szólva offtopic személyeskedés is, amit végzel... offtopic, mert ez a fórum, mint talán címéből is feltűnt ("Linux"... tudod, mi az?) a Linux-szal, s nem a politikával foglalkozik... személyeskedés pedig azért, mert nem a hozzászólást, hanem a hozzászólót támadja...

Na, látod ez az, amit én még soha nem tettem... amúgy szoktam írogatni még a tudományba is... sokminden érdekel... istenem, ilyen vagyok :)

Amúgy egész véletlenül nem más hozzászólásaim elolvasása után jutottál arra a döntésre, hogy a konstruktív vita helyett inkább az offtopic személyeskedést választod?

Előzmény: Birka vagyok BEEE (0)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 9
Sajnálom, de a feladóban szereplő címre nem tudok választ küldeni :-P
Előzmény: surmi (8)
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 8
Valasz ment
Előzmény: Birka vagyok BEEE (7)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 7
Megtettem! :-)))
Előzmény: surmi (6)
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 6
Na elmesz a... ki vagy? ;)
Ha reszegen talalkoztunk, akkor a nevedet biztosan nem tudom... :)
Irjal emilt surmi@mailbox.hu
Es mutatkozz be :)

surmi

Előzmény: Birka vagyok BEEE (5)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 5
Mindig elfelejtem, hogy nem elég egyszer bemutatkozni... Most épp a FreeBSD-vel küzdök, ha otthon vagyok :-)))
Előzmény: surmi (4)
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 4
Mert ismersz? 1ebkent polforumon van jo sok hozzaszolasom.. ahogy neked is :)

surmi

Előzmény: Birka vagyok BEEE (3)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 3
Mi van? Te is politizálsz? Ki se néztem vóna belőled ;-)
Előzmény: surmi (2)
surmi Creative Commons License 2002.08.21 0 0 2
Mar csak a Tel Aviv-New York-Makkoshotyka tengely hianyzik :)
Előzmény: Makkos (-)
Szeder Creative Commons License 2002.08.21 0 0 1
Aztamindenit!

Ezt mindet egyedul? Szép! (;

udv,
sz

Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.21 0 0 0
Öregem!
Miért nem maradtál inkább a politikánál?
Ekkora marhaságot leírni... Az nVidia az egyik legelterjettebb 3D gyorsító még itthon is... (mesélhetnél, hogy mégis szerinted melyik a legelterjedtebb... S3 Trio64?)
Az meg hogy Linust megvette a M$...
Részvétem... szerintem menj, aludd ki magad :-(
Makkos Creative Commons License 2002.08.21 0 0 topiknyitó
Most olvasom, hogy a linuxos doomIII csak nVidia kártyákkal fog menni... (Magyarországon alig elterjedt cucc, csak az intenzív gamerek szűk részének van ilyen)... ez azért van, mert Romero bácsiék nyilván majd hülyék lesznek a saját szoftverüket égetni azért, mert a Linux a béka segge alatt van 3d-ben...

No de, miért van a Linux a béka segge alatt 3d-ben? Azért, mert a 3d grafikus kártyák közül Linuxon csak az nVidia drivere képes olyan mértékben felhasználni 3d gyorsítási lehetőségeket, ami a doomIII-nak kell. Windowson az összes. Ennek oka: Linuxra nem, vagy alig vannak csúcs 3d driverek. Ennek oka: nem írják meg őket. Ennek oka pedig már rég nem az, hogy nem elég elterjedt a Linux, mivel elég elterjedt már hozzá, ráadásul 3d téren teljesen üres piaci szegmens. Desktop (tehát potenciálisan játékra használt) gépeken most úgy 5-10% között van, és nő. (Szervereken kb. 30%). És egyedül az nVidiának van hozzá rendes drivere. A valódi ok az, hogy a gyártók NEM ADNAK KI driverforrást, hogy
1. a driverforrásból a konkurrencia ne következtethessen a kártya felépítésére
2. ne tudja a konkurrencia a driverforrás átbütykölésével olcsóbban megcsinálni a drivert a saját hardware-ére.

No most, be kell látni, hogy ebben igazuk van. És azt is be kell látni, hogy még mindig jobb egy csukottforrású driver egy nemlétezőnél.

Ezt persze lehet támadni azzal, hogy "és akkor miért volt szükség egyáltalán a Linuxra?". Csak ez ott bukik, hogy a Linuxnak VAN csukottforrású alternatívája, a nemlétező linuxos 3d drivereknek meg NINCS. (Legalábbis Linuxra nincs.)

A problémát megoldaná, ha a gyártók linuxra bináris drivert is kiadhatnának. Ezt viszont NEM TUDJÁK megtenni, mivel
1. Linus az ilyet nem szereti. Ez ellen megoldás, ha külön lehet letölteni a drivereket a saját weblapjukról.
2. NINCS binárisan kompatibilis szabványos 3d driver interface a linuxban! Ami azt illeti, EGYÁLTALÁN nincs benne ilyen, pl még a blockdeviceok interface is rendszeresen változik, akár még stabil kernelen belül is! A VMWare installja mind a mai napig a mindenkori gépen fordítja le magának a működéséhez szükséges drivereket! A több évre, visszamenőlegesen binárisan kompatibilis driver interface álom! (Ok tény ebben a m$ sem jó, de facto ott is új driver kell minden stabil releasehez, de CSAK ahhoz!)
3. Sőt, még külön symbolversioning feature is van a kernelben, ami kifejezetten MEGTILTJA a nem kifejezetten ahhoz a verzióhoz tartozó modulok (kb. driverek) használatát! (igaz, ez kikapcsolható, de ehhez is kernelújrafordítás kell, amit a házigémer valószínűleg nem fog megcsinálni, ha nem eleve így kapta a disztribúciójával).

Némely gyártók megpróbálnak köztes megoldásokhoz folyamodni. Az nVidia obfuscated (kb. elmaszatolt, visszafejthetetlenné tett) forrást ad ki, de ez
1. mindig hatalmas felzúdulást kelt. Érdekes, hogy ugyanakkor némely scsi-gyártó gond nélkül betehette a kernelbe a saját obfuscated kódját szép csendben.
2. nemsemmi szívással ugyan, de általában az obfuscated forrás is visszafejthető (kb mint a java binárisok).

Másik lehetőség lenne, ha a gyártók nem drivert adnának forrásban, hanem doksit a hardverükhöz, ami alapján az opensource community meg tudná csinálni a drivert. Ezzel viszont ugyanott lennének: a doksit még könnyebben felhasználhatná a konkurrencia, mint a forrást, ráadásul az opensource community forrásával ugyanott lennének, mint a sajátjukkal, csak a driver fejlesztésének költségeit spórolnák meg. (Tény, hogy ez azért jelent valamit, de ér túl sokat az ipari titkok kiadásához képest). Cserébe viszont a driver nem biztos, hogy pont olyan lenne, amilyennek ők akarják és így fel kellene vállalniuk a kocázatot, hogy egy esetlegesen sz*r driver csökkenti a hardverük renoméját. Tény, hogy az opensource community általában igen jó minőségű kódot ír, viszont korántsem biztos, hogy ez 3d gyorsítók esetén is így lenne, ezek driverei ugyanis a legbonyolultabbak. Vannak gyártók, amelyek hardvere nem is olyan jó, csak a driverük van igen jól megírva, például.

Egyszóval ez a "drivert csak forrásban vagy doksiként fogadunk el" mentalitás valójában a drivergyártók zsarolása.

A linux célja az, hogy egy elterjedt oprendszer legyen, nem az, hogy megváltsa a világot... amit úgyse tud, tekintve, hogy jelen formában a szoftveripar megváltása is csak a távoli jövőben esedékes, ami amúgy a világnak igen kis része...

Elterjedt oprendszer pedig akkor lesz, ha a m$-ot lenyomja, nem pedig akkor, ha driver hiányában a kutya sem használja.

No most mit csinálnék én, ha lenne egy vacak oprendszerem, amire viszont egy 100milliárdos tőzsdei értékű cégem épül, és kijönne egy ingyenes alternatíva, ami ha elterjed, a cégem legjobb esetben is jelentőségét veszti, de az is lehet, hogy becsődöl? Megvenni nem tudom, mert a kód sokezer ember tulajdona, és annyi embert nem tudok megvenni. Betiltani sem tudom, mert a multik világuralma legkorábban csak a jövő században esedékes. (Ha esedékes egyáltalán valamikor...) A főszervezőt sem vehetem meg nyíltan, mert akkor a többi fejlesztő kiad egy alternatív linuxot más néven, amit megintcsak meg kell majd vennem.

A megoldás: fű alatt kell megvenni a főszervezőt, hogy szart csináljon. No, ahogy látom, ez épp nem kizárt. Jut eszembe, a Transmeta, ahol most Linus főállásban dolgozik, egyik tulaja az Intel valamelyik alvezére... ami meg a m$ jó pajtása... érdekes...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!