Azt nem értem, hogy a belső merevítésnek mi köze a festékhez, de azt tudom, hogy nem kellett volna bukó-nyílót venni, hanem egy háromzsanéros rendes ajtót, ami a garázsba is vezet nálunk.
De még mindig nem kaptam választ a legfontosabb kérdésemre: újra tudom gyártani csak a szárnyat, hogy ne kelljen szétverni a fél házat?
Vetemedett ajtó:
Erős garázsba vezető ajtó (lehet, hogy ez nem sorolható, nem tudom):
Festett, vagy gyárilag fóliázott fa erezett mintás? Milyen szín?
Végül is mindegy... A külső szín miatt vetemedett valószínű a nyílászáród. Valszeg nem megfelelő a vasmerevítő benne. A magassági méretet nem írtad, de az is valószínű, hogy nem a szigorú gyártási előírások szerint készült, mivel színes.
Javítható, de 50% az esélye, hogy sikerül. Na nem az előttem leírt visszagörbítgetéssel, hanem kicsit bonyolultabb eljárással. (nem vállalom előre szólok)
Ezt csak akkor merném megpróbálni, ha biztos lennék benne, hogy baj esetén (eltöröm ezt a gyenge Kömmerling keretet) tudnak nekem gyártani új ajtót a létező keretre. Ez egy földig érő keret, két másikkal sorolva, túl nagy rombolással jár cserélni (belső festés, külső vakolat, padlócsempe).
Még azon gondolkozom, hogy kicserélem a másik ugyanilyen méretű ajtóval a házban, ami alig volt használva még. Aztán kifújom purhabbal vagy mit tudom én és lesz belőle fix ablak. De ehhez is tudnom kéne, hogy az ablakgyár mennyire pontosan gyárt le két egyforma méretű ajtót, cserélhetők-e egymással, vagy attól függ, hogy Józsi mennyit ivott előző este. :)
Én szerintem csak kiss_attiék csak kiüvegeznék, levennék a tokról, aztán visszagörbítenék.
Mondjuk ez megoldható magadnak is, ha nincs benne üveg, lerakod a földre, alátámasztod a két végénél, kicsit megnyomod a közepét, közben ellenőrzöd a síkot hosszábban-keresztben-átlóban. Vagy valami ilyesmi.
Sziasztok! Lenne egy laikus kerdesem: a nappaliban van egy kb 6nm feluletu muanyag K/U=2,8 ablak.
Gondolkodunk, hogy csak az uveget 1.0asra csereltetjuk. Naivan azt gondolom hogy van ertelme, erezhetoen jobban szigetel majd, de biztos nem vagyok benne hogy megeri.
Maco szerintem. A harmadik képen látszik a bemaródott köröm (ez az amit még nem vettem le, a másikon mélyebb volt a bemaródás). Most újra ellenőriztem, a görgő a lehető legtávolabbi állásban van. Valószínű a gumitömítés is elvesztette már a rugalmasságát, egyelőre P-profilokat ragasztgattunk a rés mellé, hogy csökkentsük a légáramlást. Esetleg tömítés csere nagyobbra?
Egyszer volt itt az eredeti ablakos cég úgy 5 éve, amikor még nem volt ennyire rossz állapotban és már akkor is csak a vállukat vonogatták. 2.40 magas ajtót nem volna szabad 2 zsanérral gyártani, most már tudom.
Én próbáltam. A karmok (nem tudom mi a rendes neve), amibe a görgők kapaszkodnak, 2 mm mélyen be vannak már maródva. Hiába állítom az excenteres görgőt a legtávolabbi állásba, akkor sem tudom már elfordítani a kilincset 45 foknál jobban záráskor. Ezt is csak úgy sikerült elérni, hogy a két karomból az egyiket kivettem.
Meg szabad szemmel is látható, hogy az ajtó közepe sokkal messzebb van a kerettől, mint a teteje és az alja.
Más állítási lehetőséget nem találtam, ami ezen segíthetne.
Van egy 10 éves Kömmerling erkélyajtónk, ami már alig zárható, középen kihasasodott, befúj a résen a szél is. Az állítócsavarokkal már nem lehet ilyen több miliméteres eltérést kiigazítani. Vállalnak ablakos cégek új ajtó gyártást már beépített kerethez? Nem szívesen bontatnám ki az egész falat ezért.
A vasalatot ki kellett csavaroznom a keretről sajnos. A bukó részen lévő pöcöknél (ami a pántot védi) van egyan egy csavar de ahhoz még annyire sem lehet hozzáférni
Kaptam Decco EkoSun 83 (SEVEN) profil, 81 mm 7 légkamrás, ablakra ajánlatot, viszont utána néztem 15% újrahasznosított anyagot tartalmaz, és B osztályos a profil.
Mennyire lehet jó választás?
Másik verzió Kömmerling 76 ad 3 rétegű üvegezéssel.
Köszi a választ. Igen,gondolom,hogy nem a felsőkategóriát célozzák meg,nem is azokba tartozunk,mint 2 nyugdijas. A kapott árajánlatok 1,8 és 2,8 millió közt vannak,azt hiszem érthető,hogy melyik árhoz közelebbit szeretnénk. Egy régi családi ház ablakait (3 nagy és 3 kisebb) és egy 2 szárnyú bejárati ajtaját szeretnénk kicseréltetni,semmi különleges - emelő-tolóajtó- igény nincs :-) De még keresek,kutatok.
a honlapjukat, semmi különös, inkább az alsó-középkategóriát célozzák, de vannak fenn nagyon jó termékek is (Ugyanakkor nagyon kíváncsi lennék, hogy hány darab Aluplast 8000-es Prémium emelő-toló (HST) ajtót adtak el és szereltek be, különösen annak a fényében, hogy van a kínálatukban a leggyagyibb Hisec "biztonsági" ajtó is).
Mi éppen hétfőn szereltünk egy ilyen emelő-toló ajtót, 4800*2200 mm-es "C-sémás" szerkezet, állat jó...
Szóval el kell menni, megnézni őket, ha szimpik, akkor visszajönni ide, és kérdezni.