Valszeg egy kicsit más a szemüvegünk:-))), de azért a dolgok objektivitásán ez nem változtat - nem gondolod, hogy ez a húzd meg ereszd meg nem csak az értelmiségnek, hanem az oroszoknak (szovjeteknek) is szólt?
Mert szerintem igen - a sok-sok kicsikart apró könnyítés mind annak az égisze alatt megy, hogy a jó pártvezetők hamut szórtak a fejükre Moszkvában, itthon meg azért mindenki nagyjából azt csinált, amit egy viszonylag beszúkített határon belűl, de azért meg lehetett csinálni...
Javallom Neked, hogy rakd be Pozsgai nyilatkozatát egy fideszpárti környezetbe és hasonlítsd össze az eseményekkel és azzal, hogy mi történt volna vele pl. akár egy évvel ezelőtt is... súgjam?
Az egy dolog, hogy mit tanitottak a történelemórákon. Nem kétséges, hogy az akkori politikai életben - a 70-es, 80-as években - a fiatalok már nem igazán hittek a törikönyveknek. Ez is lényeg.
Nem, elhanyagolható azonban. hogy mit súlykoltak az emberekbe az akkori irott és elektronkius sajtóban.
Én emlékszem, hogy mekkora felháborodást váltott ki az MSZMP vezetésében, hogy Pozsgai felkelésnek nevezte 1956-ot.
Sokna vagyunk akik erre emlékeztek és emlékeztek Grósz reagálására is. Az akkori pártvezetést a kőkemény politikai elkötelezettség jellemezte. Sohasem felejtem el, amikor egy művelődésügyi minisztériumi apparatcsik kijelentette, hogy nehogy azt gondoljuk, hogy megszűnik az orosz nyelv kötelező tanulása. Ez még 1989-ben volt.
Nyugodtan kijelenthetem, hogy a nyolcvanas években nagyon is félt a politikai vezetés az értelmiségiektől és az egyetemistáktól. Igyekeztek engedményeket tenni a számukra. Kádár múdszere volt hogy húzd meg engedd meg a gyeplőt. De a társadalom nagy részének kőkemény propagandát folytatott sok kérdésben, amelybe beletartozott 1956 is.
Nem minden példáddal értek egyet, de mondanivalód lényegével igen. Úgy gondolom, hogy a becsület védelméhez való jog mindenkit egyformán illet meg. Medgyessy-t is, Orbánt is, Csurkát is.
Csak azért mondtam mindezt Medgyessy példáján el, mert ő volt e topikban a téma.
Sok-sok helyütt előjött ez a meghamisított tankönyvhistória, meg hogy miből kellett tanulni...
Gondolom itten mán ezt történész lelkű topictársak kibeszélhették már párszor, de a tény kedvéért, ha Te is tanultál akkor (láthatóan a Fidesz ideológusok többsége nem azt és nem ott tanulta)...
1/. Tehát amit tanultunk:
kb 3 azaz 3 oldal a történelem könyvben képekkel együtt - címszavakban csak, mert nincs kedvem újragépelni a 78-as kiadású gimiskönyvet...
- népharag rákosiék ellen, mert nagyon elb..tak valamit
- párton belüli huzavona
- nép kontrollálatlanná válik, munkástanácsok
- oroszok kivonulnak
- akasztások, lincselések
- Kádár új kormányt alakít,
- Nagyimre behívja az ameriakaiakat,
- Kádár behívja az oroszokat
- Nagyimrét és + néhány főbűnöst kivégeznek
szünet - ki nincs ellenünk, velünk...
A kép valóban hamis, mert ellenforradalmat súlykol... és az oroszok behívásának szükségességét éstb éstb.
Egyébként meg igaz, ha tudsz olvasni
- sok áldozat
- belharcok
- kivégzés
éstbéstb. ok okozat nem helyes, de ha megfordítod...
2/. Ha netán volt egy jó tanárod, ahogy sokaknak volt, akkor az elmondta, amit tudni kellett, aztán azt is, ami a valóság volt...
3/. Ha jól belegondolsz akkor nem ünnepeltették a dolgot... sőt próbálták elhallgatni ... nagyon hülyének kellett ahhoz lenni, hogy valaki ne értsen belőle - a bűn ott lengett és az nem az "ellenség" bűneként jelent meg...
4/. Végül szerény személyes véleményem szerint ma is hamisat tanítanak, mert kifelejtik, hogy nem csak a dicső forradalom önjelölt katonái voltak az áldozatok, elfelejtik, hogy a forradalom definíciója egy kissé más attól, ami történt és még millió dolgot kiretusáltak az ügyből, amely ugyanúgy nem gyűrhető bele a mai ünneplős, dicsőséges köpönyegbe, mint ahogy a kádárista történetírásé sem...
Megjegyezném Neked, hogy mikor bereczelvtárs megjelentette új könyvét, akkor a közgázon (és másutt is) simán kitapsolták, hogy a 80-as évektől már a felsőoktatásban az igazságot tanították és most azoknak, akik akkor okultak az ügyekből eléggé disszonánsnak tűnnek ezek az új történelmi beállítások, ismételt félremagyarázások... legalább annyira disszonánsnak, mint a kádári időkben bemagolandók...
rti ezt vajon Kovács elvtárs, Horn elvtárs, Medgyessy elvtárs és Csehák elvtársnő?
Csak 2 kérdés:
1.Hány évesek voltak a felsorolt "elvtársak" 56-ban, és mi volt a befolyásuk az eseményekre.
2. A legnagyobb ellenzéki párt ominens képviselői közül, hányan tudnának ellenállni a hatalom kísértésének.
Ne felejtsd el: A "fiatalok ártatlansága" nem érdem, hanem állapot. Tehát, ha igazságos és tisztességes akarsz lenni, akkor figyelembe veszed ezt az egyszerű tényt.
azert a tortenethez az is hozzatartozik hogy amikor megvettuk az elso hasznalt nyugati(??) kocsit egy nissan sunny-t akkor cca 2 het utan a benzinkutnal mentem ki fizetes utan es odaneztem hogy milyen tok jo auto all ott. aztan jottem ra hogy az az EN autom....
tudod, ovi utoljára Nagy Imre temetésén tűnt szimpatikusdnak, bár már akkor ott motozott, nem csak bennem, mint kiderült, másban is, hogy őszinze-e, mi lesz belőle? azóta hiteltelenítette teljesen önmagát, a forradalomból sem értett meg semmit; az, hogy nem akasztott, lehet, hogy csak azért van, mert még nem volt annyi hatalma; j848 értékelése már az első évfordulón megosztotta a népeket, Kossuth nem értette, mit ünnepelnek, szerencsére időben korrigált; a forradalmaknak az a sajátpssága, hogy bizony nagyon sokféle emberek belesodródtsk, nagyon-nagyon eltérő nézetekkel, mindenki mást akar, remél, leverése után ahány résztvevő, annyiféle dolgot emel ki, ehhez joga van; gondolj a partizáneffektusra; hogy fértek be az oroszok, ha ennyi ellenálló volt, a büszkeség szót magamra nézve kizáró fogalomnak tartom, másnál sem szeretem, van, akit tisztelek, van, akinek elismerem érdemeit, de nagyon távol áll tőlem, minősíteni téged sem minősítelek, a követlkeztetést levontam
szia földi
A sikerek belül vannak.
Imádtam a trabantomat
11 évig jártam vele.
Wartburgig elmentünk. És elromlott a dinamója, akkor tudtam meg, hogy a Dinamo németül Lichtmaschine.
frédi, röhögni fogsz. kádár is a nelson admirális eset. bocs, nem akarlak megbántani - nem érdektelenségből nem válaszolok a többire. csak forr még. ok?
es mennyi mindened van ami senki mase nem lehet. en emlekszem az elso kobanyai sor izere amit egy atmulatott fel ejszaka utan reggel ittunk. kutyaharapas. az a sor az enyem. kobanyai a legjobb sor.
a trabantomra is emlekszem. kicsit imadkozni kellett de visegradon is jartunk vele.
es ezek messze nem lenyeges dolgok. buddha ezert se le nem szid se meg nem dicser....
draga jo anyosom azt mondta hogy csak egeszseg legyen. aranyos volt.
es ha csak ez az elet. es az hogy te mennyire vagy elegedett vagy sem, boldog e vagy sem. azok a szep tajak kozelrol gagyik. lehet. nem biztos de lehet. lehet hogy az itthoni tajak a legszebb tajak?
egyebkent meg most se....
viszont ma meg itt zart be a kocsma. ilyen hamar. hetfo van. kirugtak a nepet.
biztosan rajossz! vagy mar ra is jottel de nem akarod mondani. mert....
Lehet, hogy igazad van. Lehet, hogy saját kudarcaimért is a régi rendszer döntéshozoit okolom.
De az is lehet, hogy nem. Lehet, csak képzeltem a lehetöségeket, amit bezártak elöttem.. Mert rengeteg volt: az utazások, a filmek, kiállitások, az iskolák, ahova csak a jobbak mehettek, vagy a lakások, amiket csak az egyenlöbbeknek utaltak ki. A jo beosztások, amihez két ajánlo, és munkás származás kellett. Csak az lehetett, amit megengedtek: trabantom, kiskertem, vasárnap foci és köbányai világos..
tavol all tolem a gyozkodes. ha es amennyiben kadarrol lenne szo - bar tortenelmi megitelese szerintem lehet hogy mas eredmenyre vezetne - lehet hogy egyetertenek.
nem erted itt arrol van szo hogy akar engem is barki lekophetne a konyvheten es ugy gondolom hogy semmi rosszat nem csinaltam. legalabbis tudatosan.
vegyuk az alapesetet. egy volt nyilas aki - ne haragudj a hulyesegert - kivegezte radnoti miklost - odamegy es nagy lelkinyugalommal lekopi medgyessy petert aki lehet ismetlem LEHET hogy objektive semmi rosszat nem csinalt. az ugynoktorvenybe valo erintettseg es a gurulo dollarok guritasaban valo reszvetel szerintem nem AUTOMATIKUSAN buntettek. ahog en a jog es igazsag fogalmat elkepzelem. ha en olvastam c anyagot vagy irtam hangulatjelentest akkor mar rossz ember lettem? sokan irtak hangulatjelentest egy egy aremeles elott. megkerdeztek a velemenyunket, parttagoknak es partonkivulieknek es megirtak (a tudtunkkal) hangulatjelentesben. es mondtuk hogy bizony bizony nem orulunk a benzinaremelesnek. es a cukoraremelesnek sem. es elmentunk benzint es cukrot vasarolni. es mondtuk mindenkinek hogy most benzint es cukrot kell vasarolni.
ez ennyire egyszeru. most ezert valaki lekophet? reszemrol tiltakoznek. es tudom hogy 1949-ben mas volt. de a feljelentok legtobbje mindig a hazmester volt. figyelt es feljelentett. nem volt se zsido, se nyilas, se kommunista. csak feljelentett...
de nem akarlak meggyozni. te ugyse fogsz kopkodni. nem tudod a szadat kinyitni. azok masok. azok nem fxorok....
nézd frédi, imho ezen a terepen ne győzködjük egymást. én egy centit nem megyek arrább - meg te sem. nekem cenzor, meg ügynöktörvényben érintett stb. ne papoljon. semmiről. te is mondhatod, hogy a simicska ne papoljon adómorálról. ezt én is mondom. azt' ha jövőre simicska kimegy a könyvhétre dedikálni az adómorálról írt könyvét - vagy páváskodik ott mint a megyó, én odamegyek és leköpöm. le én. arányok érted?
ezt most ketszer kellene elolvasnod hogy megertsed. de ha haromszor olvasod az sem art. valahogyan tobb ertelme van. a lathato alatt felfeslik az igazi. es meg az is lehet hogy ellentetes.
a valasz nem jora sikeredett. vagy nem sikeredett jora. a 0 valasz is jobb lett volna.
latod milyen jo hogy nem orvosnak mentel. ha orvosnak mentel volna akkor ha egy baloldali, mocskos kommunistanak baja lett volna hivatalosan gyogyitanod kellett volna.
igy meg semmilyen erre vonatkozo kotelezettseged nincs...
Nagyon sok minden tetszik a demokráciában, nagyon sok minden.
De nem tetszik ha volt állampártiak oktatnak és vádaskodnak.
AZ nem tetszik és sohasem fog tetszeni és nem is fogadom el őket.
Ez pedig az én demokratikus jogom.
És az is, hogy jogom, hogy véleményt mondjak róluk.
Volt mocskos kommunisták.
Valakik nagyon elrontották a demokráciát Magyarországon.
Azok is közrejátszottak ebben, akik csinálták és akik közvetitették a demokráciát.
Nem kis szerepet játszottak az újságirók, akik ahelyett hogy közvetitették a politikát számunkra. Megvették őket kilóra. Sőt még állami támogatást is kaptak, mint a marhák.
Nem is érnek többet.
1., mondjuk, eppen, akaar cimezhetted volna nekem is. vagy cimezhetted volna valakinek. kis dolgoknak nagy jelentosege.
2., medgyessy vadaszott? vagy teniszezett? vagy kefelt egy titkarnot. vagy egy szinesznot? vagy elkepzelte milyen lesz a kovetkezo terepjaro? vagy hol fogja aztatni a segget a nyaron?
vagy azon agyaskodott hogy hogyan masszon ki abbol az adossagcsapdabol amibe 1977 ota tudta hogy benne vannak. beleraktak oket. a mosolygo nyugati hatalmak. a fellazitas es a kolcsonadas politikajaval. amivel itt megvasaroltak az emberek joindulatat. mert itt jobb volt mint barhol masutt. lehet hogy ezen gondolkodott. hogy kell lenni olyan kiutnak ami nem emberek szazezreinek verenek kiontasaval jar. nem jar ujabb es ujabb arvakkal. nem jar szovjet hordak ujboli magyarorszagi vegivonulasaval. nemzeti ertekeink lerombolasaval. lehet hogy ezen agyaskodott.
es lehet hogy viktor eppen ekozben simicskaval attantorgott tok reszegen az uvegajton. vagy egyaltalan nem tantorgott at. vagy a beszedet irta. vagy o is azon gondolkodott mint medgyesy. nem palinkat ivott disznoolesen hanem azon gondolkodott amit medgyesyrol mar leirtam. de viktor ilyenekkel nem foglalkozott. cf ilyenekkel szinten nem foglalkozott. tegyuk fel hogy medgyesy sem foglalkozott ilyenekkel. tegyuk fel hogy senki a joistenen kivul nem foglalkozott ilyenekkel. viszont o igen. es nem lettek uj arvak. es nem lettek ujabb osszeverezett, osszehanyt lampavasak. es senki nemiszervet levagast kovetoen nem dugtak cumizni a szajaba.
HALA A MAGASSAGOS JO ISTENNEK!!! de csak neki es senki masnak. mert nem rajtunk mult.
akkor ott voltam vagy a kornyeken es nem hallottam. megrazo.
szerintem viktor orszagaban tobb millio magyarnak egyszeruen nincs helye. es ez nem fugg a nagy vagy kisbetuk hasznalatatol.
ez nem egy koherens, nem egy tolerans vilag.
ennekem erre a vilagra nincs szuksegem. ez savanarola vilaga. nem egy NORMALIS vilag. csupa csupa jo ember van benne. csupa csupa viktor hivo van benne.
ennek ellenere koszonom. most mar tudom mirol beszelek. persze ettol meg az en beszedem lehet ervenyes. vagy a viktore. egyikunke.
azt irtam amit irtam. nem hulyesegbol irtam. igen, igazad van. van ellensegkepem. es masnak is van.
es amit leirtam ervenyes es lehet rajta gondolkodni. es szeretnem ha nem lenne ervenyes es a lipotmezon toltenem napjaim szureti orait...
vagy esetleg lefesteni. hidd el en nem hiszem hogy az atlagosnal okosabb vagy erzekenyebb lennek. es szivesen gondolkodok a te igazsagodon. de a te igazsagod nepe most eppen uralkodik, eppen kopkod, eppen osztja az eszt. az en igazsagom nepe most eppen kussol. vagy csomagol.
ugye lehetetlen hogy ket igazsag nepe egy orszagban es foleg bekeben eljen. es ugy is beszeljen hogy es a torendo beke nehogy eltorjon. nehogy megrepedjen!!
es tudom hogy te szivesen hajlando lennel ra. nagy szavaktol eltekintve.
Azt sem értjük, hogy azok a párt-
és állami vezetők, akik elrendelték, hogy bennünket forradalmat
meghamisító tankönyvekből oktassanak, ma szinte tülekednek, hogy -
mintegy szerencsehozó talizmánként - megérinthessék ezeket a
koporsókat
rti ezt vajon Kovács elvtárs, Horn elvtárs, Medgyessy elvtárs és Csehák elvtársnő?