Keresés

Részletes keresés

Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 95
Nézd, bármit irkálsz róluk, nem fogom elismerni és szeretni őket.
Szvsz be is fejezhetjük a vitát, nincs értelme. Egyikünk véleménye se fog megváltozni.
Előzmény: Thelonius (92)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.26 0 0 94
Foglaljuk össze!
Akkor nem éltél olyan jól, mint most és most sem élsz olyan jól, mint ahogy szeretnél.
Erről szól az életünk, mindig jobban szeretnénk élni, ez mozgatja a világot. Ezért szeretnénk újra és újra változást.
Ennek a jobb életnek a reményét most egy kormányváltás hordozza magában.
Előzmény: Ódri (89)
JO Creative Commons License 2002.05.26 0 0 93
ÜDV!

Az eladósodás alapja természetesen a szocializmus torz szerkezete volt. De a legnagyobb lökést az olajválság és nem MP megjelenése jelentette.

A különféle reformok célja a nemzeti ösztermék növelése volt, de ezt akkor csak bizonyos kereteken belül lehetett megvalósítani.

PErsze lehetne oldalakat írni a témáról, de ez talán nem témája a topiknak.

m.t.:
JO

Előzmény: Derek (87)
Thelonius Creative Commons License 2002.05.26 0 0 92
> Szerintem inkább rosszat csináltak, mint jót.

A körülményekhez képest inkább jót mint rosszat, és ez utólag is látható. Pl. Jugóban a keményvonalasak kidobták a refromkomcsikat, láttad mi lett a vége...

Előzmény: Ódri (90)
JO Creative Commons License 2002.05.26 0 0 91
ÜDV!

De örögnek sem szabad kikiáltani őket.

m.t.:
JO

Előzmény: Ódri (85)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 90
Nem festek semmit. Szerintem inkább rosszat csináltak, mint jót.
Előzmény: Thelonius (88)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 89
Én nem élek jól. Legalábbis nem olyan jól, mint ahogy szeretnék. És legalább tőlem nem veszi el senki a lehetőségét, hogy még jobban éljek.
Előzmény: karcsi61 (84)
Thelonius Creative Commons License 2002.05.26 0 0 88
te meg ne fessél ördögöt :)
Előzmény: Ódri (85)
Derek Creative Commons License 2002.05.26 0 0 87
"Az államadósság nagy részét az olajválság miatt kényszerültünk felvenni, akkor Megyó még sehol nem volt. "

A dolog azert ennel bonyolultabb,bar az olajarrobbanas is hozzatartozott, a fo ok az volt az eladosodasban,hogy a magyar ipari ,mezogazdasagi termeles ra volt szorulva sok teruleten a nyugati importra, de az elavult es pazarlo szerkezet es termekek miatt nem tudta exportbol ezt a penzt kitermelni, masreszt az akkori rendszer nem engedhette meg maganak politikai okokbol,hogy erezheto eletszinvonal csokkenes legyen Es valojaban felzabaltuk a nyugati kolcsonoket . Az csak mese,hogy azert adosodtunk el mert a kolcsonok mentek a nagy testvernek.

Előzmény: JO (80)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 86
Mi lenne, ha kevésbé kioktató hangnemben irkálnál?Egy ekkor birodalom összomlása nem néhány hónap alatt valósul meg.
Előzmény: bormester (81)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 85
Jajj, ne csináljál már szenteket a nyolcvanas évek politikusaiból....
Előzmény: JO (80)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.26 0 0 84
Te most jól élsz, mégsem hiszed azt, hogy ennél nincs jobb.:-)
Előzmény: Ódri (82)
szigetelőszalag Creative Commons License 2002.05.26 0 0 83
"1957-63 KADARI modszert vet be az MSZP"
Nem tudja, ugyanis az előző ciklusban uralkodók egyes elemeit kisajátították, még Rákosi elvtárstól is vettek át egy-két ötletet.
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 82
De ha hitték, hogy van ennél jobb,akkor mégsem élhettek jól az emberek, hiszen az elégedett emberek nem lázadoznak a jobbért.
Előzmény: karcsi61 (79)
bormester Creative Commons License 2002.05.26 0 0 81
1. A SZU összeomlásának dátuma: 1991 augusztusa.
2. Gorbacsov politikája nélkül valóban nehéz elképzelni, hogy mi történt volna. Ez azonban csak annyit jelentett, hogy többé-kevésbé valószínűvé vált, hogy a SZU még meglehetős politikai változások esetén sem avatkozik be.
3. Kádár már legkésőbb 88-ban kiszorult a hatalomból.

Szerintem olvassál többet a kor történelméből, ha érdekel, mert itt legfeljebb ilyen egymondatos válaszokra számíthatsz, és ekképpen összeszedni a dolgokat nem nagyon szapora.

Előzmény: Ódri (57)
JO Creative Commons License 2002.05.26 0 0 80
ÜDV!

Amint lehetőség adódott eltávolították Kádárt és barátait. Ez a lényeg.

Az államadósság nagy részét az olajválság miatt kényszerültünk felvenni, akkor Megyó még sehol nem volt.

A spontán privatizáció pedig minden visszássága ellenére, mondhatni szükségszerű folyamat volt.

Én nem tehetek róla, hogy nem ismered Kádár életrajzát.

m.t.:
JO

Előzmény: Ódri (67)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.26 0 0 79
Erre nagyon egyszerű a válasz, mert azt hitték, hogy jobb lesz.
De nagyon sok ember számára rosszabb lett.
Előzmény: Ódri (77)
Derek Creative Commons License 2002.05.26 0 0 78
"A SZU szétesése igen egy folyamat vége volt. Gazdaságilag nem működött, ráadásul jött Gorbacsov a reformjaival."

1985-ben amikor Gorbacsov fotitkar lett es apam elolvasta az elso megnyilvanulasait a sajtoban a terveirol, az elso megjegyzese volt nekem, na gyerek, a kommunizmus megbukott,vege, ha ez beinditja amit tervez azt nem birja ki ez a rendszer es osszeomlik. Halala napjaig csak ugy hivta:a kommunizmus sirasoja, amit lehet,hogy Gorbacsov sem gondolt magarol .

Előzmény: AliceCsodaországban (71)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 77
Nem volt egyszerű, és akkor azt hittem, hogy nagyon szar nekem, de ma már rájöttem, hogy teljesen jól neveltek a szüleim. Nem vagyok életképtelen, mint a kortársaim nagy része.
De nem erre gondoltam.
Jól emlékszem az örömre, amikor kikiáltották a köztársaságot. Ha annyira nagyon jó volt nekünk a szocializmus, akkor miért voltak boldogok az emberek,hogy vége van?
Előzmény: karcsi61 (76)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.26 0 0 76
Nehéz gyerekkorod lehetett.:-)))))
Előzmény: Ódri (75)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 75
A saját süketelésemet láthatod. Olvastam, hallottam, róla, sőt a végéről már konkrét élményeim is vannak.
Előzmény: Thelonius (72)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.05.26 0 0 74
Igazad van, tényleg. Nem tudott megbirkózni a lelkiismeretével, meg a félelmeivel, miután Nagy Imrét ő itélte halálra. Csak nekem kicsit egybefolyik ez a sok temetés, mert a rendszerváltás óta egy ifeig folyton temettünk valakit. Vagy újratemettük, mindegy.
Előzmény: Derek (69)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 73
89 júliusában hallt meg. Épp nyaralni voltunk akkor, s az ott lévő emberek nagy része fellélegzett.
Előzmény: Derek (69)
Thelonius Creative Commons License 2002.05.26 0 0 72
Ódri, aktuálpolitizálod a történelmet, és nem hiszem hogy a saját érdekedben tennéd (mihasznod lenne :) . Inkább elhited valakinek a süket dumáját?
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.05.26 0 0 71
A SZU szétesése igen egy folyamat vége volt. Gazdaságilag nem működött, ráadásul jött Gorbacsov a reformjaival.
És igen, ha még most is úgy prosperálna a SZU, ahogyan mondjuk 20 éve, akkor mi még mindig szocializmust építő ország lennénk. Igen!
De ezeken a lehetőségeken belül, a legszélső keretekig elmentünk, hogy a "legvidámabb barakk" legyünk.

Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 70
És szerinted most nincsenek őrültek a politikában? Ez sajnos nem kizáró ok.
Az újságirókat hagyjuk, én nem szeretem egyiket se, álljon bármelyik oldalon is.
Előzmény: AliceCsodaországban (68)
Derek Creative Commons License 2002.05.26 0 0 69
" Már az Antall-Boross kormány idején halt meg, nem emlékszem pontosan melyik évben, de a temetésén legalább annyian voltak,l mint Antallén. "

En ugy emlekszem par nappal a Nagy Imre temetes utan halt meg meg 89-ben.

Előzmény: AliceCsodaországban (59)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2002.05.26 0 0 68
Könyörgöm, hiszen írtam, hogy megbomlott az elméje! Az akkori nem szabad sajtó sem tudta eltitkolni - pedig akkor még egyáltalán nem volt sajtószabadság - bár a jelei kezdtek megmutatkozni. Főleg a rádió délelőtti beszélgetős műsoraiban, a 168-órában, a tv-ben akkor éppen nagyon jó volt a Hét, meg a Mester ákosnak is volt egy jó műsora, emlékszem először mutatta be egy üres széken azt, hogy a (Posta???) vezérigazgatója nem volt hajlandó eljönni és válaszolni bizonyos kényes kérdésekre. Ezek akkor nagy dolgok voltak.

Hol volt akkor Bencsik, Seszták, Moldoványi Á. Pállfy g István? Javában nyalták a komenisták seggét!
Csak most egy kicsit megszépült az emlékezetük!
Bencsik a "Pártélet" -ben tevékenykedett. Seszták asszem a Magyar Ifjuság vagy valami ilyesmi KISZ lapban, és a többiek is meglehetősen frkventált helyeken voltak.

Előzmény: Ódri (62)
Ódri Creative Commons License 2002.05.26 0 0 67
És szerinted Szuban úgy volt, hogy Gorbacsov gondolt egyet és kitaláta 91 decemberében, hogy mától szét vagyunk esve? Ez egy hosszú folyamatnak lett az eredménye, s ennek jeleli már a 80-as években jelentkeztek.
S Megyó nevéhez fűzödik egy csomó államadósság felvétele, a spontán privatizáció, stb.
Kádár: Lásd,amit Alicenak irtam.
Előzmény: JO (64)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.26 0 0 66
Pontosan a lehetőségről van szó. A nyugati export-import mérlege nem tette lehetővé, hogy többet vásároljunk onnan.
Előzmény: Ódri (63)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!