Én úgy gondolom, hogy ha a parlamenti ellenzék jogait csorbítja a kormány, akkor bizony tesz egy lépést a diktatúra irányába. Ettől persze nem volt az az előző négy évben, de az azt megelőző nyolchoz képest mindenképpen visszalépés volt. Az természetes, ha egy kormány a hatalma megerősítésére törekszik, csak nem mindegy, milyen módszerekkel.
Elismerem, a Fidesz átadta a hatalmat, Orbán is gratulált a győztesnek, csak azóta is lebegtetik a választási csalás lehetőségét, és ez egy kicsit keserű szájízt ad nekem, mert nem túl elegáns dolog.
Szerintem mindenkit manipulál egy bizonyos szinten az a sajtó, amelyik a saját véleményéhez közeli gondolatokat közöl.
Éppen az volt veszélyes Orbánékban, hogy az alapoknál kezdtek el manipulálni. Persze lehet, hogy az egészből nem lett volna semmi baj, de én mégis tartottam tőle egy kicsit. Éltem már diktatórikus rendszerben, semmi kedvem nincs mégegyszer még csak hasonlóhoz sem. Azt hiszem jót fog tenni a Fidesznek ez a választási vereség, mert ha újra hatalomra kerülnek, szerintem sokkal demokratikusabban fognak kormányozni, mint azt eddig tették.
Ha a nyelvtanig csupaszítanánk le a dolgokat, nem lehetne hasonlatot és metafórát használni, mert bizonyos dolgokat egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen tapasztalták meg.
A diktatatúrát 30-on alul szinte senki tehát nem használhatnánk Vikire a kisnapoleon jelzőt.Holott számtalan jel utal arra, hogyha tv. betűjét nem is a szokásjogot semmibe vette.
Ha ezt valaki "büntetlenül" tehetné -itt a büntetés maga a jelző- jól néznének ki az angolok.
Azért ennél egy kicsit tovább is ment.pl az ügészségnél.
Lyó, ez csak egy sarkított modell, mindössze azt mutatja, hogy elég két szavazat bármihez.
Én meg örülök annak, hogy kiesett a MIÉP, mert így talán el tudják süllyeszteni a Zsírtáltost. Nélküle - meg még egy-két barom nélkül - elfogadható párt lesz a MIÉP, de erről már firkáltam eleget.
Nem értelek. Hogyan következteted azt, hogy Kovács, vagy akár Kövér mit gondol? Ez úgy az X-aktát szintjét súrolja. Vagy pedig következetlen vagy. Ugyanis a következőt írod:
"Én nem mondom, hogy dögöljenek meg, de ugye értitek, hogy mire gondolok? (Mert Kövés is egy igen okos ember szerintem.)"
Ha ő is azt gondolja alatta, de nem mondhatja ki, akkor az nem megvezetés. A megvezetés tudatos megtévesztést jelent. A te véleményednek inkább az felelne meg szerintem, hogy "nem mondhatom ki, de azt akarom, hogy gondoljátok". Viszont én nem ezt gondoltam, vagyis nem lettem megvezetve. és tételem igazolódik, figyeljen oda mindenki, hogy ki, mit mond. Főleg, ha "okos" (ebben az értelemben inkább ravasz szvsz) politikus.
Kíváncsi lennék, hogy mitől változott meg a véleményed ily hirtelen, de az elenzék jogainak csorbítását csupán egy lehetőség kihasználásának nevezni furcsa dolog számomra. mi a komoly jogtiprás, ha nem az, hogy nem tartják be a törvényt? Ugyanis ez történt. Megváltoztatni ugyanis nem tudták, lévén 2/3-os.
Az SZDSZ és a MIÉP között szinte nem volt különbség. Olyan 1% körüli. Az első kör miatt nincs benn a MIÉP, és amiatt van benn az SZDSZ. Ez az oka a kormányváltásnak.
A Hócipőben volt egy ügyes kis cikk a szavazatokról. Egy kissé sarkított példa volt a sztori: a második forduló vasárnapján 1859 perckor megvolt az 50% - 1 fő résztvevő, a két nagy párt (FIDESZ - MSZP) egyenlően álltak, a négy kis párt (MDF - FKGP - Centrum - Munkáspárt) a bejutási küszöbértéktől 1 szavazatnyira. Ekkor jött a Kovács házaspár és leadták szavazataikat.
Kombináld végig. Ez a két szavazat 36 féle kombinációt eredményez.
dP
PS: Összesen több, mint 800e szavazat különbség volt, ha összeadod a két forduló eredményeit.
Nem értek egyet. Kovács jó politikus. Ezért, ha azt mondja, hogy "hatalmát féltő diktátorként viselkedett" az igenis pontosan azt jelenti, hogy: én nem fogom kimondani, de azért ti majd rájöttök magatoktól, hogy igenis diktátor. Ez hasonló, mint Kövér esete a kötéllel. Én nem mondom, hogy dögöljenek meg, de ugye értitek, hogy mire gondolok? (Mert Kövés is egy igen okos ember szerintem.)
Komoly jogtiprás?
A parlamenti ülésezés rendje nem komoly jogtiprás. Csak egy lehetőség kihasználása, amire korábban nem gondolt senki. A kétéves költségvetés nem komoly jogtiprás. Csak egy lehetőség kihasználása, amire korábban nem gondolt senki. És még rengeteg hasonló ügy volt. A vizsgálóbizottságok fel nem állítása nem komoly jogtiprás. Csak egy lehetőség kihasználása, amire korábban nem gondolt senki.
És így tovább.
Politikai játszma volt, amiből a bal került ki győztesen. Így látom.
Egyfelől: nem foglalkoztat, hogy mi volt a régi nikked. Biztos jó okod van rá, hogy már nem használod - ez a te dolgod. Én nem változtatok, és nekem is jó okom van erre.
Másfelől: igen, elismerem, hogy meg voltam vezetve, és valóban nem volt (szerintem) veszélyben a demokrácia. Ennek ellenére az SZDSZ-re szavaznék most is.
Ezt a "hazugság" dolgot nem erőltetném annyitra azért. Taktika volt és bejött. A Fidesz hazuságai is taktikai természetűek voltak, csak éppen nem jöttek be. Nem sokon múlt. Ilyen a politika természete.
1. Én is akartam nyitni hasonlót. Nekem is a címmel volt gondom. Aztán te gyorsabb lettél.
3. Sőt én inkább úgy látom, hogy véleményhasonlóság esetén előkerülhetnek a részletkérdések. Miután pedig hasonlóság áll fenn, a másik meggyőzhetősége, vagy éppen a másiktól való megyőzhetőség sokkal nagyobb eséllyel van benne a vitában. nehéz olyanokkal vitázni, akikkel először a fogalmakról kell tisztázó vitát folytatni.
5. Ha rajtam áll...
Kérdéseid egyszerűek ugyan, de nem elég árnyaltak.
Orbán Viktor nem diktátor. De bizony egy tekintélyelvű réteg lett vele megszólítva és tudatosan tekintélyépítés zajlik. Én nem tudok arról, hogy számításba vehető személy diktátornak nevezte volna, ezért nem érzem megvezetésnek, azt amire nem vezetek meg. :-) Hogy pl Kovács aszonta, hogy a TE-n "hatalmát féltő diktátorként viselkedett" =/= azzal, hogy diktátor. Hogy kinél, mi csapódik le, az más kérdés. Ezzel a Fidesz se nagyon szokott foglalkozni. Az emberek meg figyeljenek oda arra, hogy ki, mit mond. Ha a tekintélyvoldalnak szabad azon szőröznie, hogy Csurka nem antiszemita, mert konkrétan nem zsidózik (bár immár ez múlt idő), akkor engedtessék meg nekem is, hogy szőrözzek azon, hogy Kovács pontosan mit mondott. Ha meg nem, akkor kénytelen leszek megállapítani a kettősmérce alkalmazását.
Mit értünk komoly jogtipráson? Nekem már az is komoly volt, ami eddig. Komoly veszély volt-e a diktatúra majdnai kiépülése? Érzésem szerint igen.
Nagyon érdekes gondolat jutott eszembe erről: a magyar választási rendszer igazságtalan volta.
Tudjátok, hogy az SZDSZ-re szavaztam - ismét. ennek ellenére borzasztó igazságtalannak tartom, hogy a MIÉP a parlamenten kívülről figyeli a nagypolitikát, ezzel szemben az SZDSZ 4 minisztériumot is kapott. Utóbbi logikus, a kormányhoz az SZDSZ nélkülözhetetlen jelenleg. Az viszont sajnálatos, hogy a 30-40 ezer szavazat különbség ilyen óriási különbséget jelent a gyakorlatban.
Csak annyit,hogy ezzel elismerted,hogy hazudott a szadesz,és az Orbán kormány alatt semmi félnivalód sem volt,mint,ahogy a többi balosnak sem.Én viszont igenis félek a most jövő csőcseléktől,ezért nem adom meg a nevem.Mi,jobboldaliak okkal félünk.
kapsz egy esélyt,hogy megmondd,mi volt a régi nickem-ha jó,megmondom 1 percen belül-ha nem,nem.
Már miért és kellene félned tőlem? Nyilvánvaló, hogy nem kell. Csak tudod, én akkor megadtam az elérhetőségemet, amikor úgy tűnt, hogy marad az Orbán-kormány. Szerintem ez azért különbség ketőnk között. És (bár az ellenszenvedet tiszteletben tartom,) ez talán ellentmond annak, hogy olyan borzasztó sunyi lennék, aki nem vállalja saját magát. De természetesen nem kell vitatkoznod velem. Mindketten ki fogjuk bírni nélküle.
A Balazs nevedet leszamitva(en is Balazs vagyok) semmi sem(mar) szimpatikus benned-en nem azert nem adok meg tobb dolgot magamrol,mert toled felek,hanem az uj komcsi kormanytol-nehezitsuk meg a dolgukat,ha internalni akarnak jobbos mivoltomert.Amugy nem Czeh Balazs vagyok-a vezeteknev kamu.Most megyek innen-mar lejarattad magad ahhoz,hogy megegyszer lealljak vitazni veled.
"A másik fontos tény, hogy az SZDSZ és a MIÉP összesen nem kapott tíz százalékot a választásokon. Ez arra utal, hogy az általuk favorizált tematika - a kisebbségek és a másság ilyen vagy olyan sorsa - általuk kultivált hőfokú tárgyalása a többség számára érdektelen. Ennek a hangnemnek a további erőltetése óhatatlanul árt a kisebbségeknek, ami pedig már valódi baj lenne. A MIÉP és az SZDSZ ősellenségek, de ma már olyan kicsik, hogy nem gyengítik, hanem - paradox módon - erősítik egymást, hiszen érvük ma már jóformán csak egymás ellen van. De minek? - merül fel a kérdés -, hiszen teljesen valószinütlen, hogy akár csak egyetlen mozzanat erejéig is meg tudnák győzni egymás akár csak egyetlen hívét is. Na de akkor mire ez az egész azonnali reagálású szellemi hadtest? Kit akarnak meggyőzni? A hangnemüket elutasító középutasokat, vagy a hangnemben járatos elvi ellenfelet? Egy tény: a MIÉP szavazóit nem az SZDSZ semlegesítette, hanem a Fidesz inkorporálta saját táborába - akárcsak az SZDSZ szavazóinak legalább felét, négy évvel ezelött.
Béke van, azaz ideje annak, hogy megvonják az elmúlt 10-12 év mérlegét, kedves, a gyűlöletet olyan nagyon gyülölő barátaim. Pákozdi Imre: Eörsi Istvánnak. ÉS."
imho igaza van: a fentebb vázolt bandaháborút vívják meg az "érintettek". nélkülünk. bocs nyomkereső, hogy a te topicodba tettem be. a szinvonal miatt - erre a topicod garancia.
itt mindket oldalra gondolok..
ha valaki nacizik vagy komcsizik az egy es ugyanaz.. szegenysegi bizonyitvany a jutalma.
es a valasztasokat illetoen.. az szdsz 'jopofa' plakatjai is 'csak' folhaborodast vagy mosolygast gerjesztettek, de mast nem..
ahogy orban 'szivetmelengeto' beszedeinek sem volt valodi hatasa..
Erről valami olyasmit gondolok, hogy Orbánék nem tettek mást, csak felrúgtak egy konszenzust, ami azon alapult, hogy az alapkérdéseket illetően egyetértéseb kell kormányozniuk az ellenzékükkel.
Ők azt mondták, hogy nem szabad egyetérteniük még véletlenül sem, valami radikálisan mást kell mondaniuk. Szerintem ezt csak és kizárólag azért csinálták, mert rájöttek arra, hogy hosszútávon csak így építhetnek erős jobboldali pártot. Erre kellett a választások körüli hiszti is.
Ami a tényeket illeti: a Fidesz átadta a hatalmat, Orbán gratulált a győztesnek, a kisebb embereik meg elvégezték a piszkos munkát. Nem mondom, én is bevettem ezt a banánköztársaság fílinget.
Szerintem viszont engem is manipulált a baloldali sajtó. Nagyon ügyesen manipulál az. Nem egyes kérdésekben akarja megmondani, hogy mi a véleményed, hanem az alapoknál végzi el a munkát. Ez hatásosabb, mert megadja azt az érzést, hogy te jöhetsz rá, hogy jaj, itt diktatúra lesz. gondolkodó embernek érezheted magad.
Orbánék éppen ezt kezdték el. Az alapoknál manipulálni. És attól éreztük veszélyesnek, hogy jól csinálták.
nem allitottam, hogy en nem hallottam, vagy kevesszer hallottam, de szamomra, es ezek szerint szamodra is nyilvanvalo, hogy az ilyen kijelentesek rendkivul meggondolatlanok es altalaban eleg sok bajt is okoznak a kijelento szamara...
ezt gondoltam es gondolom rola most is.
en nem vettem be, de amikor egy bizonyos politikusra, pl xy-ra mondtak, hogy mszmp kb tag volt vagy ab-rol azt allitottak, hogy az akarmilyen akarkinek az akarkije.. azok elegge megdobbentettek es neha arra vetemedtem, hogy probaljam hiteles forrasokkal megcafolni..
hat hogy kinek szolt.. nyilvan te is tudod.. a fanatizalhato tomegeknek szolt es szol.. aki ezt szereti hallani akar kicsit akar nagyon, de jolesik a fulenek, az el is fogadja. gondolom, nekik szol..
en nem hiszem, hogy ezzel barmit is el lehet erni.. ahogy azt sem hiszem, hogy az ilyesfele negativ kampany, ami megvalosult valoban meg tudja valtoztatni erdemben a valasztasokat..
hol is tartunk? nem is valtoztatta meg..
Ha egy olyan rendszert, amiben csak egy legális párt létezik és gyakorolja a hatalmat, tehát amilyen a rendszerváltás előtt volt, akkor természetsen nem állt fenn ilyen veszély.
Amennyiben egy politikai berendezkedére gondolunk, amit latin-amerikai mintára banánköztársaságnak hívunk, akkor viszont igen. Azért gondolom így, mert úgy érzem, hogy az Orbán-kormány a parlamenti demokrácia látszatát fenntartva, erőből politizált, a demokratikus intézményrendszer visszaszorításával.
No persze ezt a két modellt nem lehet egyformának tekinteni, de a végcél szerintem elég közel van egymáshoz. Én a második verziót is diktatúrának tartom.
a megváltozott a véleményem topicod óta nincs véleményem a mondanivalódról.rólad viszont van......egy ideig azt gondoltam,te vagy az egyetlen normális balos,de tévedtem-naiv voltam-te vagy a legnagyobb fikázó,csak olyan szende,köpönyegforgató stilusban teszed.tudod,undoritóbb vagy,mint a pvcpadlo-Ő legalább nyiltan felvállalja,mekkora tahó.......