- Neha kovethetetlen, hogy mikor milyen korszakban vagyunk es mi miert tortenik (pl.: mikor a hidnal bekovetkezett a baleset, miert jelent meg a vizben ujra a regi szeretoje?). Jol remlik, hogy a 40-es evekhez erve majd 8 evet atugrik a film.
- A karakter alig mutatott fel pozitiv dolgokat. A filmbol szamomra az derul ki, hogy Szechenyi egy nocsabasz, akaratos _gyerek_. Nem sok polgari vagy kereszteny erteket fedeztem fel benne.
- A hidnak, ami mar cimbol adodoan is markansan kellene megjelennie egyetlen nagyobb lelegzetu jelenetet szenteltek: amikor bekovetkezik a baleset. Se elotte, se utanna semmi. En pl. a vegen megmutattam volna a ma meg mindig letezo intezmenyeket, amelyek valami uton modon Szechenyihez kothetoek...
Es persze, csakugy mint a Honfoglalasnal: borzalmasan vontatott es hosszu! Mar a film felenel vartam a veget :(
Egy szenzációs nagy magyar film.
Nagyon jó volt érezni, hogy magyar vagyok, manapság hazafi érzések nincsnek, aki kiejti a száján, hogy hazafiság, magyarság szeretete,becsület stb. azt lebaltázzák, magyarkodónak bélyegzik meg.
Csak Európia Unióról lehet hozsanákat kajabálni, az a menő, meg a globalizáció, a reklámok, a szex, az angol szövegek, Való Világok, a trágárság világát éljük....
Rohad,üszkösödik a világ.
Nagyon érdekes, az MTV1 műsorszerkesztés politikája.
Délután bemutatták az ugyanezen időszakról szóló, Egy magyar nábob című filmet, Várkonyi Zoltán rendezésében, a híres Jókai regény adaptálva.
Úgy döntöttem, hogy az ugyanarról a korról szóló két film közül, megmaradok Jókainál és Várkonyinál.
Azokkal értek egyet, akik szerint kéne egy jó szerző aki ismeri a korszakot, és úgy tudja megírni, hogy az olvasó is megismerhesse.
Kéne utána egy jó forgatókönyv író, aki mindezt filmre álmodja úgy, hogy ne sokminden vesszen el a könyv értékeiből.
Kellene egy rendező, aki úgy viszi filmre a forgatókönyvet, hogy ne vesszenek el az alapmű erényei, és a forgatókönyv betűiből nézhető film legyen.
Kellenének hozzá sokan, jónevű színészek.
Ezek után nem értem ezt a tegnap éjszakai másik Széchenyi film elkészültének a motivációját, hiszen délután már leadták a felsorolt kritériumoknak megfelelő filmet, ami jó 30 egynéhány éve készen van.
Szerintem is nagy kár, hogy Széchenyit egy ilyen egzaltált alaknak állitják be, én is nagyon csalódtam emiatt. Megjegyzem a mai világban nem is láthatják másként, mert aki az egész vagyonát és életét a nemzetének adja, az nem lehet normális. A mai gazdag emberek: l. generáció nem képes - nagyon kis kivétellel - egy büdös fillért sem adományozni, még az 1 %-ról sem döntenek, ki sem töltik a papirt. Teljesen érzéketlenek, kaparnak-kaparnak, amig fel nem dobják a talpukat. Remélhetően a 2. generáció más lehet, ha már jól kitombolta magát és elkezd gondolkodni.
Azt hiszem az a fo problema, hogy egy ilyen fontos tortenelmi alakrol csak egy nagy kaliberu iro tudna jo forgatokonyvet, vagy inkabb konyvet kesziteni...
Pl.: Az Egri Csillagok. Jo konyv, amibol aztan elvezheto filmet keszitettek. Az ember megnezi es buszke, hogy o is magyar. De a Hidembernel ilyet sajna nem ereztem. Nevetseges, hogy mind a Hidat, mind Szechenyit csak a negativ oldalarol mutatjak be. Miert?
Egyszeruen nem tudom, hogy mi magyarok miert nem tudunk jo minosegu, elvezetes egesz estes tortenelmi filmeket kesziteni. Mert nagyon nehéz műfaj. Sőt, 1re inkább hajlok arra, hogy ahogy azt mi (mint Móricka) elképzeljük, nem is létezik.
Lehet, hogy pont ezert nem lenne erdemes megnezned... Rossz erzes, mikor az ember a kedvenceiben csalodik! :(
Egyszeruen nem tudom, hogy mi magyarok miert nem tudunk jo minosegu, elvezetes egesz estes tortenelmi filmeket kesziteni. Mind a Honfoglalas, mind a Hidember egy unalmas borzalom :(.
Ez mondjuk sokat nem változtat azon, hogy igen jó színész.
Bereményi + az 1ik kedvenc filmrendezőm. A Tanítványok nálam simán bent van a 10 legjobb magyar film között.
Úgyhogy megyek tévézni. :)
Lehet, hogy megnézem, ha már ez a piszkos bolsi m1 ezzel ünnepli márc.15-ét - természetesen az árokásás jegyében -, bár elég nagy visszatartó erő a főhőst alakító színész iránt érzett nagyfokú útá... khm, ellenszenvem.
De legalább a TV adás propagandájára már nem költenek milliókat.
Mert az még esetleg rendben lehetett, hogy a maga a film drágán készült, de az, hogy a 149 milliós
jegyárbevételü film propagálására 150 milliót elköltöttek annak idején, az már kimeríti az enyhe túlzás
fogalmát is.
MTV Március 15.
21:20 A Hídember (magyar történelmi film, 2002) 145'
Feliratozva a Teletext 333. oldalán!
A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában, és egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született, magyar arisztokrata életét mutatja be.
A Napóleon ...