Eléggé szar a lista. Nem tudom mely ,,összeeskűvéselméleti" munkából lett véve, de tele van hibákkal. P.l. a ,,szerző" vehette volna a fáradságot, és utánnanézhetett volna Rákosy eredeti családnevének - nem Roth, hanem Rosenfeld. Úgy szar a lista, ahogy van.
Én magának nem köszönök! (Még kitalálom, hogy mé' nem! :-) )
Ez a topiccím nekem báncsa a szememet. Tessen má' elgondolkodni azon is, hogy a kommunizmusnak mi adott táptalajt. Nem lehet, hogy az urak picinyét sanyargatták a népeket, s azoknak kicsinyét elegük lett?
Azt írja, hogy ő emlékezik. Ő csak tudja, hogy mire. Hagyd rá. Értelmes topicot még nem nyitott, értelmes hozzászólása nincs. Most nem mindegy, mire is emlékezik ő?
Azért ne feledjük, ezekben az Árpádhíd-sávos időkben:
SZAMUELY TIBOR GYILKOSSÁGAI
A magyarországi barbár bolsevista-uralom egyik legfélelmetesebb és legvérengzőbb népbiztosa Szamuely Tibor volt, aki mellett a világtörténelem híres brigantiai, könyörtelen banditái és veszedelmes inkvizítorai mind eltörpülnek. Ha valahol ellenforradalmi akciót fedeztek fel, Szamuelyt küldték a helyszínre rendcsinálás céljából, ha a munkásság elégedetlenkedett Szamuelyt uszították reájuk, ha valahol valami mozgolódást vettek észre, azonnal Szamuelynek adtak megbízást és Szamuely ment, vitte magával a mindenre kész, vakmerő terror-fiúkat. ment gyilkolni, akasztatni, fiatal, drága, szép élet-mécseket kioltani... Átok és jajszó kísérte útjában. Neki kellett a vér, ő gyönyörűséget érzett abban, hogy mások ájult kínokban, haldokolva hörögnek. Hogy ki volt tulajdonképpen ez a tébolyodott bestia, honnan jött, mit csinált, hogyan került a kommunisták közé és hogyan tartotta fenn magát, ezt fogjuk alább részletesen, hiteles adatok alapján felsorolni.
A VÁRADI FICSÚR
Szamuely Tibor mint egész jelentéktelen, kezdő újságíró került Nagyváradra 1908 tavaszán. A legjobb vidéki napilap szerkesztőségében, a „Szabadság”-nál kapott állást, ahol rendőri riporter volt A híres bihari Tisza-lapnál nem nagyon használhatták és átment a még szervilisebb politikát űző Nagyváradi Naplóhoz. Szamuely mindig nagyon elegáns volt, feltűnően öltözködött és igazi ficsúr megjelenése volt. Nagyon szerette az úgynevezett jobb társaságokat, újságírói körékben alig mutatkozott és roppant boldognak érezte magát, ha egy-egy váradi dzsentrivel végigsétálhatott a Brémer téren. Szamuely egyszerű nyíregyházi zsidó szülőknek a gyermeke, de ő mindenütt mint fajmagyar, mint ős katolikus szerepelt. Szörnyen szidta a zsidókat, kifejezetten antiszemita volt és gyakran járt a templomba....
.....
Gyurcsánynak lehetne pár szava az elhatárolódásra... Határolódjon el!
Külügyi népbiztos: Kun-Kohn Béla, helyettese Ágoston-Augenstein Péter. Hadügyi népbiztos: Pogány-Schwartz József, helyettesei: Szántó-Scheiber Béla, Szamuelly-Tibor. Belügyi népbiztos: LandlerJenő dr., helyettese: Vágó-Weiss Béla. Pénzügyi népbiztos: Varga- Weissfeld Jenő, helyettese: Székely- Weiss Béla. Közoktatásügyi népbiztos: Kun Kántor Zsigmond, helyettese: Lukács-Löwinger György. Kereskedelmi népbiztos: Landler Jenő dr. (ideiglenes), helyettesei: Rákosi-Roth Mátyás, Haubrich József. A földművelésügyi népbiztosság kollégiuma: Hamburger Jenő, Csizmadia Sándor, Vantus Károly, Nyisztor György. Szocializáló népbiztos: Böhm Vilmos, helyettesei: Hevesi-Honig Gyula, Dovcsák Antal. Német népbiztos: Kalmár-Kohn Henrik. Ruszin népbiztos: Szabó Oreszt dr. Közélelmezési népbiztos: Erdélyi-Erlich Mór, helyettese: Weis-Braun Artur. A főváros élén Preusz Mór, Víncze-Weinberger Sándor és ..... Dienes László. .... a rendőrség védőrségének és népőrségének két politikai népbiztosa: Bíró-Burger Dezső és Seidler elvtárs. az Osztrák-Magyar Bank új kormányzója Lengyel-Goldstein Gyula.
Mindez semmit sem számít, mert közben megnyitották a Margit-szigetet. :-((ó
Jó lenne tudni, hogy akinek édesmamája talán egyszer sem vert a popsijára, miért hiszi azt, hogy a kegyetlen szadizmus valamiféle mellékes járulék a politikában?
Nem tudom mennyi elfogulatlan szakértője lehet ennek a korszaknak.
A történeti források nagyobb része valószínűleg feldolgozatlan. Ez mondjuk természetes, hiszen a téma – az objektív kutatás szempontjából – a rendszerváltás előtt neccesebb volt mint manapság.
Példa: a Vörös Hadsereg katonáit és tisztjeit bizonyos, hogy nem a kommunista eszme és az internacionalista segítségnyújtás vezette el a történeti Magyarország határaiig, hanem a hon védelmének szándéka. Ez ma egy gondolom bárki számára elfogadható megállapítás. A rendszerváltás előtti bármelyik korszakban viszont nem igen lehetett volna leírni. Mert 1945 előtt és után egyaránt kínos lett volna hangoztatni, hogy azok a katonák a történeti Magyarország területét tekintették a hazájuknak...
Amúgy szerintem ez a honvédő harc az egyetlen teljesen pozitív eleme Magyarország 1918-22 közötti történetének. Tudom, hogy ez vitatható kijelentés. mert úgye ott voltak a TK-nak a proletárok életminőségét javító intézkedései is... Ám, ha oly nagyon érzkenyek lettek volna szociálisan, akkor nem akasztottak volna parasztokat az Alföldön.
Más: ha Jászi Oszkárt a magyar politikai gondolkodás fontos alakjának tartom, attól ugye még szavazhatok a FIDESZRE?
Lehet másképp is fogalmazni: Aki nem azt mondja, ami valójában történt, az nem elfogult, hanem hazudik!!
A TK nem volt olyan rég, és elégséges dokumentum maradt fenn ahhoz, hogy reálisan lehessen értékelni!
Feldarabolásról írni peid ostobaság, hisz ha nincs a TK, a Tiszántúl valszeg Románia lenne! Nem árt a negatívumok mellett, a pozitívumokat is észrevenni, bár tudom, néhány ún. történésznél ez nem szokás, mert zavarná az előre kialakított képet!
Ha körülnéznél ebben az országban, láthatnád ma hány ember él ugyanúgy szegénységben, nélkülözve, kilátások nélkül. A TK gengszterek testi és lelki leszármazottai pedig ülnek a milliárdjaikon, osztják az észt és gátlás nélkül hazudoznak.... És akinek ez nem tetszik, azzal van a baj???
"1. A Tanácsköztársaság a zsidók miatt jött létre. 2. A TK-nak bármi köze is volt az ország feldarabolásához."
nem, semmi... :-)
Ott se voltak, nem is ők voltak, semmit se csináltak... :-))) Ők tulajdonképpen szentéletű hittérítők voltak valahol Antraktiszon, jól mondom? :-))))))
Én nekem soha nem kellett lapítanom, mert Magyarországnak köze volt holokauszthoz...
Egyébként pedig úgy szapuljátok itt a Tanácsköztársaságot, mintha lenne rá erkölcsi alapotok. Sajnálom, hogy nem akkor éltetek , nyomorban, megalázva, mindentől eltiltva, barmok!Akkor lehet , hogy másképp láttátok volna a dolgot!
Most könnyű ugatni, meg bátor antikommunistának lenni!