Én félek attól, hogy pénz híján megint nagy bizniszt csinálnak valamelyik multinak. Ráadásul úgy, hogy közben az általam kötelezően befizetett pénz kockázatják.
Végülis nem volt kötelező, eldönthetted, végleges jelleggel. A baj az volt, hogy nem a csumájánál ragadták meg a répát, hanem a levelénél. A helyes sorrend az lett volna, ha előbb végrehajtják az állami nyugdíj tb reformját, és utána következett volna a privát elem választhatóvá tétele. Így ugyanis zsákbamacska volt, mert nem lehetett tudni, pontosan mit fog tudni ajánlani az állami tb. Mindent egybevetve nagy lépés volt a nyugdíjreform, csak folytatni kell, sebesen és az egyensúlyra vigyázva. A saját költségvetésüket fogják lecsapni a szocik, mint a taxiórát, ha esetleg kormányra kerülnek, és megint fejesugrásban rávetik magukat a répa levelére.
Azért egy magánpénztárt nem érzek annyira biztonságosnak, mint az államit. Gondolj pl az Enronra.
Bármikor csődbemenhet egy multi, elúszhatnak a betétesek pénzei.
Ha ezt az állam később kifizeti, akkor az hatalmas kiadást jelent.
Azzal nekem sincsen bajom, hogy szabadon egy önkéntes magánnyugdíjpénztárba léphetek, de az aggályos, hogy ezt kötelezően kel tennem.
Kedves Tub, szerintem nem pont ez a poén sarka. Szerintem abban igaza van a szociknak meg a szadesznak, hogy egy hatalmas centralizált állami vagyonkezelő valószínűleg nem tud olyan magas hozamokat elérni, mint egy privát pénztár. (Hozzáteszem, a rizikója visoznt kisebb.) Ugyanakkor megkerülhetetlen tény, hogy nem szabad olyan egyensúlytalanságot teremteni, hogy az állami tb-rendszer deficitje túl magas legyen, mert túl sok pénz megy át a magánpénztárakba. Ezért mondtam, hogy a 8 %-kal elszámolták magukat a szocik. A különbözetet ugyanis az állami költségvetésből kell visszapótolni az állami tb-be, adópénzekből. Amiket talán lehet másra is fordítani.
Nem igazán. Senki se akarja növelni a társasági adót pl. A befektetői adókedvezmény más kérdés. A Fidesz az EU ellenére fenntartaná a kifutásig, a szocik nem tudom. Félő, hogy Medgyessy megjegyzése egyes befektetők elvesztéséről arra utal, hogy ők nem. Ez a rész ingoványosabb, lehet, hogy ebben a szocik behódolnának az EU-nak.
A gázár húzósabb dolof, erről még fogunk hallani. Szerintem egy szoci kormány se csinálna piaci gázárat, ehelyett húznák egy kicsit, ahogy a Fidesz is kezdte. A tény az, hogy a világpiaci gázár már az ez évi fűtési szezonra jelentősen csökkenni fog - hat-nyolc hónapos késéssel követi az olajárakat -, úgyhogy maga a külső gázár megy sokkal közelebb a belsőhöz, és így gyakorlatilag minimálissá válik, vagy teljesen eltűnik a MOL vesztesége. Ez az a pillanat, amikor érdemes liberalizálni. Akár Fidesz, akár MSZP, ez valószínűleg sínen van. Mondhat a Medgyessy akármit. A baj akkor van, ha nem csinálják meg, marad a MOL-nál a gázüzletág, és jövőre megint felmegy az olaj. Kezdődik az egész játék elölről.
A 8 százalék tényleg különbség, a Fidesz távlatilag se tervez ilyent, most az állami rendszer megerősítésére koncentrálnak. Valószínűleg igazuk van, a szocik annak idején elszámolták magukat a 8 százalékkal. Nem lehet magánnyugdíjpénztárakat csinálni az állami rendszer szétzilálásával. Mellesleg az egész szerintem vihar a biliben, nem is értem, pontosabban nyilván a szokásos szoci demagógiáról van szó. Ugyanis önkéntes pénztárban így is állami támogatás mellett lehet pénzt elhelyezni, annyi a különbség, hogy ez a nyugdíjrendszer nem kötelező része.
Az nem az ő találmánya, mindenki ezt mondja. EU tagként nem lehet nálunk 0 kulcs. Egyébként tudtommal elég szűk kör, pl. gyógyászati segédeszközök. Ezeknek a támogatására valószínűleg a 0 kulcs nélkül is lehet módot találni.
>>Egyáltalán nem akarom emelni a (18 százalékos) társasági nyereségadót ... sőt az EU-nak is javasolni fogom, hogy fontolja meg az unióban honos adószint leszállítását a miénkre - mondta.<<
Mar csak ezert az egyert kizart, hogy rajuk szavazzak.
>>Medgyessy Péter azonban azt mondta, hogy kormánya tartani fogja magát a jelenlegi kormánynak az áfarendszer átalakítása melletti elkötelezettségéhez, le fogja szállítani a 25 százalékos felső kulcsot, és kormányzati időszaka végére megszünteti a 0 százalékos áfakulcsot. <<
Erdekes. A magasabb jovedelmek adojat csokkenteni ugyanakkor novelni a kozvetett adozas merteket (ami elsosorban mindig az alacsonyabb jovedelmueket sujtja)... Tiszta szocdem.
>>néhány fájdalmas döntéshez elszántságra lesz szükség.<<
Hallottuk mar ezt. Ovek az elszantsag, mienk a fajdalom. Kozben persze ok megrdemelten raknak zsebre milliardokat.
Kedves Tub,
nem tudom. Szinte nincs olyan mondata, amit ne mondhattak volna a jelenlegi kormány gazdaságpolitikusai is. Mondták is. Nem az említett részletekben van elásva a Fidesz és az MSZP közti különbség.