Röviden:
ODNÁR IMRE Új-Bal
KONCZ FERENC Fidesz, MDF
DR. KÖVÉR LÁSZLÓ MUNKÁSPÁRT
DR. KUPA MIHÁLY CENTRUM
PETROVSZKI ZSOLT SZDSZ
SIMKÓ ANDRÁS FKGP
DR. SZABOLCS ISTVÁN MIÉP
SZABÓ GYÖRGY MSZP
Nem olvastam végig de olyan jókat írtál Kupáról hogy már megsajnáltam hogy nem jut be még ő se egyéniben amiért az egész Centrum pártosdi létrejött... Szegény Máriss szomszéd...
"Rosszul emléxel. Az egyik leginkább elutasított politikus volt mindkét oldalon"
A Konya -Peto vitanal nem ugy nezett ki.
Persze aztan elutasitott lett amikor a valaztasi vereseg utan lelepett az MDF-bol. Elutasitott volt az baloldalon es a libsiknel, de nem a jobboldalon. Te emlekszel rosszul. Bar nekem tokmindegy mi a judeobolsi,idegenszivu,hazaarulo szdsz-re szavazunk, marmint a csaladom otthon levo resze.
Rosszul emléxel. Az egyik leginkább elutasított politikus volt mindkét oldalon.
Nekem az teccett, amikor valamikor 1990 körül interjút adott. Azt mondta, először az SZDSZ táján nézett körül, de látta, hogy az a párt tele van fajsúlyos jogászokkal és neki semmi esélye az előrejutásra. Ezért átment az MDF-be...=:-O
Jé, a Kónya valahogy elkerülte a figyelmemet. Pedig éppen azon gondolkoztam, hogy mi lett vele. Olyan rendes ember volt szegény, de aztán a BM vezetése megártott neki!
Kónyát én se szeretem (mint ahogy Szabó Iván, Nagy Tamás sem tartozik a favoritjaim közé). De tudomásul kell venni, hogy Kupának most nem szabad szelektálnia, egyszerűen nem engedheti meg magának! Majd ha tényleg gyűjtőpárttá alakulnak, akkor biztos vagyok abban, hogy ezen személyek vissza fognak szorulni.
Ha Kupáék számítása bejön, 2006-ban ez fog történni... De most még egyelőre a bejutás lenne a fontos.
Szerintem így is inkább a jobboldalról, mint a baloldalról von el szavazatokat.
Hadd írjam le én is a véleményemet a Centrumról. Miről is szól a Centrum, miért jött létre? Két dolog fontos, egyrészt Kupa személyisége és a politikai helyzet. Amennyire én ismerem Kupát, ő nem az a fajta ember, aki egy "egyálasztásos" vagy egy állandóan a parlamenti küszöb eléréséért küzdő pártot szeretne létrehozni, ennél szerintem neki nagyobb tervei/ambíciói vannak, melyre a politiai helyzet alapján van is némi esélye. Feltehetjük a kérdést, melyik oldalon vannak ezen esélyek. Ez azért is fontos kérdés, mert a szó eredeti értelmében a Centrum a centrumban maradva, mindkét oldaltól egyenlő távolságot tartva sosem fog 5-6%-nál többet elérni. Lássuk be, egyszerűen ilyenek az pártválasztó emberek preferenciái - hozzá kell tenni, nemcsak nálunk.
A jelenlegi balodal szervezeti szempontból szerintem eléggé szilárd formáció (az MSZP-n kívül más szervezet sosem fogja átvenni a balodal vezető szerepkörét. A baloldal ha megújúl - bár történne így -, akkor az a folyamat az MSZP-n belül történik), a liberális oldalt pedig a SZDSZ már lefoglalta - a balliberális oldalra tehát egy új párt nem tud "betörni". Nézzük viszont a jobboldalt. A Fidesz ugye integrálta szinte a teljes nemzeti konzervatív oldalt, viszont mint párt szerintem igen-igen törékeny.
A jelenlegi ellenzéki pártokkal szemben a Fideszben sokkal fontosabb szerepet tölt be a pártfegyelem, a "minden ügyben egy közös vélemény kialakítása, amit minden pártfunkcionárusnak magáévá kell tennie", a szigorú hierarchikus felépítés, a személyi függőség (alá/fölé-rendeltség). Ez az amiért az ellenzék nem demokratikus berendezkedésűnek tartja a Fideszt. És szerintem van ebben igazság, de az ellenzékkel ellentétben ezt nem tartom hogy úgy mondjam közügynek, hiszen az országnak (parlament, választás, közpénzek átláthatósága, stb.) kell demokratikusan működnie - és hogy a pártok milyen struktúra szerint létesülnek/épülnek fel, az a pártok saját belügye. És azt is tudomásul kell venni, hogy egy szervezetben a túlzott demokrácia bizony a hatékonyság kárára megy (az már más kérdés hogy a Fidesz a saját strukturáját próbálta rákényszeríteni a kormányzati/közszférára, parlamenti berendezkedésre - ez viszont már tényleg közügy és komoly aggodalomra ad okot!).
Lényeg szerintem az, hogy egy ilyen párt (FIDESZ), amelyet egy olyan házhoz hasonlítanék, amelyben minden téglának megvan a helye, nagyon törékény - főleg ha figyelembe vesszük, hogy a jobboldal integrációjával egyre különbözőbbek azok a téglák (vessük csak össze mondjuk egymással Isépyt, Várhegyi Attilát, Túri-Kovács Bélát, Csapody Miklóst és Deutsch Tamást...)
Persze a Maszopban is nagy különbségek vannak a "téglák" között (pld Vitányi vs. Nagy), de az a pártfelépítés (a sok-sok különböző platform, véleménykülönbségek ütköztetése) a párton belül próbálja kezelni a konfliktusokat, és nem annyira merev mint a Fideszé. Előnye, hogy egyben tartja a pártot, teret ad más vélemények előtérbe hozásának így egy megújulási folyamatot belsőleg kezelni tud, hátránya viszont a hatékonyságvesztés és az, hogy kifelé sokszor úgy tűnik (és tényleg úgy is van), hogy "a szocik megint veszekednek".
A Fidesz ezzel szemben sokkal merevebb - egy változtatási kényszerhelyzetben / komolyabb belső konfliktus kialakulásakor sokkal nagyobb itt a "szétrobbanás" valószínűsége. Sarkítva egyébként már mások is megfogalmazták ezen vélményét, amikor azt mondták, hogy Orbán és Kövér nélkül a Fidesz egyszerűen szétesne.
És ugye itt jön a Centrum, amely szerintem arra számít, hogy előbb-utóbb - pld. egy választási vereség esetén - repedés keletkezik, esetleg felbomlik a jobboldal most még szilárnak tűnő egysége, és szükség lesz egy olyan erőre, amely re-integrálni tudja a jobbközép erőket, immár egy, a Fideszéhez képest alapvetően eltérő - hosszabb távon is életképes - struktúrában.
Paradox módon szerintem most ugyanazt lépi meg a Centrum, mint 1993-ban a Fidesz - akkor a fiúk meglátták, hogy az MDF leamortizálódásával a jobboldalon van egy űr, amit betöltve választásokat lehet nyerni. Most hasonló a helyzet, csak felcserélődött szereppel...
És hogy miért mondják jelenleg inkább baloldal irányába húzó formátumnak a Centrum-ot? Mert az a struktúra és berendezkedés, melyet a Centrum elképzel - félretéve most ideológiai és konkrét ügyekben való állásponti különbségeket - bizony a jelenlegi baloldaléhoz áll közelebb, mint a kormánypártéhoz. Ezért mondja Kupa elsődleges feladatnak/programnak a demokrácia érvényesítését.
Köt-e valakivel koalíciót a Centrum? Az általam leírtak alapján valószínűsíthető hogy nem. Balodallal nem, mert olyan helyzetből nem lehet jobbközép egységet létrehozni, a Fidesszel meg ugye azért nem, mert pont a Fideszt szertetné a Centrum felváltani a jobboldalon (ha a Fidesszel koalícióra lépnének kb az lenne a sorsuk, mnint a korán elhalálozott Békejobbnak). Ezért is hangoztatja Kupa, hogy "a konstruktív ellenzék" szerepét kívánják betölteni. Egyébként minderre, amit leírtam, már a Fideszesek is rájöttek - szerintem előbb-utóbb az aktuális Fideszes ellenségképi rangsorban a Centrum előkelő helyet fog betölteni (lehet hogy Kupa máris bekerült Kövér fekete noteszába...) - hasonlóan mint korábban a már említett Békejobb.
És persze a Fidesz részéről pont ezért szó sem lehet arról, hogy Orbán együtt borozgasson Kupával...
A legrosszabb szerintem számukra az lenne, ha tényleg ők válnának a mérleg nyelvévé - mert ez esetben koalíciós kényszerhelyzet állna elő, és ez az előbb említettek miatt "22-es csapdája" szituáció lenne a Centrumnak.
Én amúgy szorítok nekik, hogy sikerüljön elérni az 5%-ot - jót tenne az ország fejlődésének.
Ezek szép dolgok - de ki fogja megvalósítani? Melyik párt? A Centrumnak *talán* meglesz az 5%-a. Talán lesz annyi szavazata, hogy az országos listáján 1. helyen álló bekerüljön a Parlamentbe. Jó is lenne, mert Kupa legalább tud értelmesen beszélni és nem handabandázik! De nem hiszem, hogy sokat el lehetne érni a Centrumra való szavazással - a párt nem is létezik, csak most erre a választásra csinálták.
Epi-Centrum néven megalakult a Centrum párt ifjúsági tagozata - jelentette be Imre Zsombor, a húsz egyetemista, illetve főiskolás által megalakított szervezet társelnöke. Elmondta, elsősorban azt tekintik céljuknak, hogy a fiatalokat az országgyűlési választásokon való részvételre biztassák, ám igyekeznek minél több szavazót megnyerni a tőlük függetlenül működő Centrum pártnak is. Az Epi-Centrum nevet a szó "rezgésközpont" jelentése miatt választották, amivel a fiatalok felrázását, politikai érdeklődésük felkeltését szeretnék elérni. - Az új szervezet nem feltétlen a nagypolitikában kíván részt venni, hanem szakpolitikai műhelyként konstruktív javaslatokkal segíti majd a Centrum tevékenységét a párt választásokon elért eredményétől függetlenül - jelezte Imre Zsombor. Hozzátette: az Epi-Centrum négy alapító tagja már vasárnap megméretteti magát a választásokon, a Centrum jelöltjeként.
Több volt SZDSZ Új Generációs lépett át az epi-centrumba!
A Gallup hétfő esti felmérése szerint a Centrumnak Budapesten 7%-a van!!!! Vidéken a nagyvárosokban 3, viszont a kistelepüléseken 5%! Szóval valószínűleg meglesz országosan az 5!!!
Úgy gondolom érdemes elolvasni a Centrum programját, van egy-pár értelmes felvetés.
Az ésszerû változás programja
1. Alapfilozófia
2. A parlamenti demokrácia és a jogállamiság erõsítését!
3. Gazdaságfejlesztés: középpontban az ember!
4. Pénzt a termelõknek, egészséges élelmiszert a fogyasztóknak!
5. Jó egészségügyi ellátás - biztonságos jövõ!
6. Új közigazgatás-fejlesztési program az önkormányzati stabilitás alapja!
7. Területfejlesztési programjainkat helyben tervezzék!
8. Az oktatás és a kutatás fejlesztésével a jövõért!
9. Segítenünk kell a fiatalok életkezdését!
10. Egészséges nemzet, versenyképes sport
11. Lakásprogram, nem csak fiataloknak!
12. Az összetartó, jól mûködõ családokért!
13. "Nem csak a 20 éveseké a világ!" - mi az idõsekre is figyelünk!
14. Zöld gondolat - a harmonikus fejlõdés alapja!
15. Vízügyi politika
16. Energiapolitika
17. Közlekedéspolitika - jelen és jövõ harmóniája!
18. Az informatika és a távközlés - mindenkinek!
19. Biztonságosabb élet - javuló közérzet - jobb teljesítmény!
20. Külpolitikai törekvésünk jellemzõi: folyamatosság és dinamizmus.
21. Honvédelem - másként!
www.centrumpart.hu
Bocsi, ezeket ismét ollóztam...
Eduard, elnézést kicsit durván fogalmaztam az előbb, csak már lassan engam is elér ez az idióta választási láz, unom már, hogy mindenki csak mocskolódik, nem néz utána semminek. Nem hiszem azt, hogy a választási időszakban abból kellene állnia a közéletnek, ki tud nagyobbat rugni a másikba, vagy kinek van hétmérföldes csizmája, amivel lehozza az ementálit az égről, csak azért, hogy a szegény ember gyereke megkaphassa a láthatatlanná tévő köpönyeget.
Edwárd!
Voltál a honlapjukon?
Én nem, de ha azt mondod Te igen és nincs ott a programjuk, elfogadom.
Szerintem van programjuk, legfeljebb nem a Te ízlésednek megfelelő.
Ideologia (gör.), eszmetan.
A filozofia történetében főleg a franciák használták e kifejezést, jelezvén vele az eszméknek mint olyanoknak, illetőleg a képzeteknek elméletét, egészen mellőzvén jogosultságukat v. metafizikai értéküket. A szót Destutt de Tracy használta először (Les éléments d'idéologie, Páris 1801-15, 5 köt.). Midőn Napoleon leiágazza a szabadságot, az ideologusok lépnek föl ellene s a reakció ellen; Napoleon feloszlatja a politikai tudományok akadémiáját, az ideologusok főfészkét, hogy ezeket «a meddő álmadozókat» tönkre tegye. Azóta kapta e szó azt a gúnyos mellékértelmet, hogy meddő álmadozó politikusokat és reformereket jelent, kik agyrémeket kergetnek.