Keresés

Részletes keresés

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 51

Pl. mosógép vagy mosogató gép üzemeltetésére.

Igaz sarok házat a különbségből nem veszel.

Előzmény: Józanésszel bannolva 20 (50)
Józanésszel bannolva 20 Creative Commons License 2018.02.03 0 0 50

Én is levettem a vezérelt áramról működő bojlert, mert bevezettettem a gázt a házba és kondenzációs gázkazán a melegvizet is előállítja. Így most feleslegesen van nálam a vezérelt áram. Légyszives adjatok jó tippeket, mire lehet ilyen esetben kihasználni, ha már van! 

Tibbe Creative Commons License 2018.01.04 0 0 49

hozzávetőlegesen 100ezer a bekötési díj, így a boyler fogyasztásával cca 1000 ft-ot takaríthat meg egy család havonta, így  5-8 év után már visszajött az ára,  azután már nyereséges a havi 1000 ft-al.

Előzmény: pauli-f (48)
pauli-f Creative Commons License 2018.01.04 0 0 48

Sziasztok. Szeretném beköttetni az éjszakai áramot. Kérdezem milyen költségekkel jár és mennyit tudok vele spórolni ? Energia takarékos villanybojlerem van ( legalább is a gyártó és az eladó szerint 🙂 )

Tibbe Creative Commons License 2017.12.18 0 1 47

hát én meg semennyit nem használok belőle. már régóta lecseréltük a villanybojlert gázra, így nem pörög a vezérelt áram órája.

Előzmény: a tömeg az tömeg (46)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2017.12.18 0 0 46

Bizony már legalább 20 éve vezérelt ennek az áramnak a neve.

Soha sem egy tömben adják.

Nálam pl. 4 felé osztva :

éjjel 1 és 3 között  2 óra .... hajnali 4 ó30 -tól   7 30 ig   3 óra , du  2 -től 3 ig  1 ó és este 10 és 12 között 2 óra , az annyi mint   8 óra .

Nekem van  18 kW teljesítményem amiből használok kb. 3 - 4 kW -ot.

Előzmény: Tibbe (43)
Tibbe Creative Commons License 2017.12.16 0 1 45

nincsenek pontos időpontok. amikor kevésbé terhelt a hálózat, akkor rákapcsolnak a vezéreltre is. (éjjel-nappal)

Előzmény: ppke.jak.bp (44)
ppke.jak.bp Creative Commons License 2017.12.16 0 0 44

köszönöm a gyors választ...pontos vezérlési időpontok meg vhol vmelyik szabályzatban gondolom benne vannak...elmü-t megkérdezem majd hétfőn...

Tibbe Creative Commons License 2017.12.16 0 1 43

Ez nem igaz. Napközben is bekapcsolják időnként, azért nevezik hivatalosan"vezérelt áram"-nak már és nem éjszakainak.

Előzmény: ppke.jak.bp (42)
ppke.jak.bp Creative Commons License 2017.12.16 0 0 42

sziasztok

budapesti lakásban, Elmü szolgáltatónál,

ha vezérelt, éjszakai áramot választok (B tarifa),

arról megy a bojler,

akkor az azt jelenti, hogy pl. délután 2-kor nincs melegvíz a bojlerben, akkor nem lehet fürödni?

azt mondta egy villanyszerelő, hogy csak éjszaka kerül ilyenkor áram alá a készülék,

nem lehet nappal drágábban áramhoz jutni, ha B tarifás szolgáltatás be van vezetve?

nagyon köszönöm

Horvathlajos Creative Commons License 2017.10.03 0 0 41

Üdvözlet urak!. Segitséget szeretnék kérni, adott nappali 2fázis 25amper és ugyanez éjszakai vezéreltböl. Kettö darab 3 fazisu 40 amperes kontaktorral szeretném megoldani az átkapcsolást elektromos fütésre . Segitséget szeretnék kérni hogy pontosan hogyan kivitelezzem. Nem értem továbra hogy éjszakai vagy nappali kapcsoláskor melyik részröl kapja a nullát. Köszönöm a segitséget. :)

Tibbe Creative Commons License 2017.09.23 0 0 40

A ház három szintes. Legalul van a kazánház, garázs, stb és a gázkazán. Innen felmegy 2 szintre a gáz központi fűtés. A középső szinten 5 , a felsőn 4 radiátor fűt. Én a középső szinten lévő egyetlen szobában töltöm a nap jelentős részét, abban is alszom. Ha a házat 16-17 fokon tartom a gáz központival és abban a szobában, ahol az időm 90%-át töltöm,  23-24 fokon szeretnék lenni, azt csakis fűtés rásegítéssel tudom megoldani. Olajradiátort használok, de egy éjszakai árammal működő radiátorral ezt kiválthatnám számításaim szerint olcsóbban, mint eddig.

Előzmény: a tömeg az tömeg (39)
a tömeg az tömeg Creative Commons License 2017.09.23 0 0 39

"a gáz központi fűtés elég sokat fogyaszt"

elvileg ha áttérsz a villanykályhára /villanykályhákra  semmi fogyasztásod nem lesz, de  2,5  x annyit fizetsz !

Viszont ha sokallod a fűtés hőfokát, akkor felraksz    3 egy radiátort és  alacsonyabb hőfokon fűthetsz nagyjából ugyan azon az áron.

Előzmény: Tibbe (38)
Tibbe Creative Commons License 2017.09.23 0 0 38

Tudtok tanácsot adni?

Be van kötve az éjszakai(vezérelt) áram a házba, de nem használom, mivel gázbojlert használok.

Viszont a gáz központi fűtés elég sokat fogyaszt, így egy nagyobb szobába, ahol tartózkodom, szeretnék venni kiegészítésnek egy hőtárolós villanykályhát, (ha van, mobilt) amit a vezérelt villanyórára köttetnék, így elég lenne jóval kisebb hőfokra állítani a gáz központihoz a termosztátot. Tudnátok ajánlani milyen típusú villanykályhát érdemes venni?

Kit keressek a bekötésével kapcsolatban, milyen villanyszerelőt? Elég utána bejelenteni az ÉMÁSZ-hoz, ha már rákötötték? Egyáltalán be kell jelentenem? Hiszen minden leolvasáskor mindkét órát nézik. Mi a folyamata?

Brikk stone Creative Commons License 2017.08.23 0 0 37

Viszonylag egyenletesen. Nálunk pl.

éjjel 1 -től 3 ig -          - 2óra, 

4 ó30 -tól 7 30 ig         - 3 óra,

du 2 -től 3 -i g             - -1 ó,

majd este 10 től  12  óráig 2 ó, az annyi mint 8 óra

és ebben az a jó hogy nem kell szabályozni.

pl. a bojlert így alacsonyabb hőfokra lehet állítani, mintha egy tőmben lenne.

reggel még a fűtés idején eleve visszapótlódik,

du a de  elhasználtat pótólja este pedig  a du és kora este elhasználtat.

A fűtésnél is hasonló szituáció alakul ki.

Kevésbé van hőmérséklet ingadozás mint az egy -tömbösnél.

Természetesen a lakás/épületnek kell egy megfelelő hőtároló képességének lennie.

Valamikor régen a szakaszos fűtések idején akinek nem tellett cserépkályhára, az kénytelen volt a hatalmas hőingadozásokat elviselni.

Voltak lakások ahol befűtöttek   --- fűtöttek  2 - 4 órát ... kinek mennyi ideje volt. Feltornásztáka hőmérsékletet akár 25 fokig is , aztán másnapra mire hazajöttek volt akár 17 - 18 fok is.

Vagy cselédet tartott az aki tehette.

Előzmény: AtyeszaHun (36)
AtyeszaHun Creative Commons License 2017.08.23 0 0 36

Halihó mindenkinek.

Vezérelt áramról szeretnénk fűteni 4 elektromos radiátorról. Fixen bekötve stb. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? A radiátorok teljesítménye 1000 és 1200W. Mindegyikből 2 lenne a tervek szerint.

Napközben hány alkalommal és mennyi ideig van távvezérelt áram?

Xmas79 Creative Commons License 2017.01.21 0 0 35

Sziasztok!

Szabályba/szerződésbe ütköző-e, ha a vezérelt áramra fixen bekötött (80 literes) bojler kétpólusú megszakító kapcsolóját átkapcsoló kapcsolóra cserélem, abból az okból, hogyha a család kifürdi a melegvizet szükség esetén nappali áramra átkapcsolva felfűthető legyen a bojler?

Az átkapcsoló kapcsoló így kap vezérelt áramot és nappalit is és a kapcsoló állása dönti el, hogy a bojler melyik áramkörnek lesz része. (vagy egyiknek sem)

Tipikusan vezérelt persze, csak ha nagyon úgy szükséges, akkor nappali.

ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatási terület.

Köszönöm!

Zöldár Creative Commons License 2016.11.24 0 0 34

Mint írták  :  fixen kell bekötni !

Előzmény: Normali (33)
Normali Creative Commons License 2016.11.23 0 0 33

Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, B-vezérelt áramra rá köthetek hősugárzót? én úgy tudom nem.

Előzmény: Zoltanuss (32)
Zoltanuss Creative Commons License 2014.03.03 0 0 32

Ha bírja a hálózat, miért ne !

Amúgy hány kW teljesítményre szerződtél a szolgáltatóval ?

És van még egy előírás. Ez pedig az hogy ezeket a nagyfogyasztókat fixen kell bekötni !

Előzmény: kaleee (31)
kaleee Creative Commons License 2014.03.02 0 0 31

Sziasztok

Az lenne a kérdésem, hogy éjszakai áramra köthetek 2db bojlert? Most egy 120l-es van, de kellene még egy a ház másik részébe (kb 60l).  Ezt ráköthetem, vagy a szolgáltató engedélye kell hozzá? 

köszi

tibi

bépé80 Creative Commons License 2013.02.12 0 0 30

Először is, köszönöm a válaszokat!

Tegnap előtt teljesen lekapcsoltam a bojlert, úgyhogy tegnap estére semmi melegvizem nem volt, de legalább ma megtudom, h mennyit fogyaszt.

A vízkövet 1-2évente ki szoktuk szedni belőle, bár igaz, hogy mostanában az is elmaradt.

Igazad van, időközben én is rájöttem, hogy hétvégén valószínűleg sokkal többet megy a vezérelt, min hétközben, úgyhogy egyelőre írogatom a napi fogyasztást.

Kíváncsi leszek a tegnapira és a maira.

Előzmény: KalásziM (28)
KalásziM Creative Commons License 2013.02.11 0 0 29

Misi neked szánta az írást !!

Előzmény: bépé80 (26)
KalásziM Creative Commons License 2013.02.11 0 0 28

Sok melegvizet fogyasztotok !

"Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom - nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató?"

de ez a lényege, viszont vannak bőkezű szolgátatók akik az előírt 8 óra helyett többet szogáltatnak.

Hogy most sokat vagy keveset fogyaszt az a bojler, azt így nehéz megállapítani.

De tegyél egy kisérletet. Egyszer fogyasztd ki teljesen a bojlerből a melegvizet, pl. egy hosszú hétvégi távollét után - lényeg csak hidegvíz legyen benne, aztán kapcsold vissza.

A bojlerek felfűtési ideje általában 8 óra. ha pl. 2 kw-os a fűtőszál, akkor 16 kW órát kell fogyasztania.

A vízkönek a bojler hatásfokára, nincs semmi hatása. Természtesen káros a vízkő - egyszer lassabban fűt fel , sőt a másik problém, hogy kisebb a térfogata a tartálynak, mivel a víz helytt a vízkő tanyázik benne.

Így ha nem is évente , de legalább 3 évente nem árt a vízkövet kiszedni. Ilyenkor az elfogyott aktív anód is pótólható.

hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?

Konkrétan mennyi az az irreálisan hatalmas fogyaszás ?

Nagyjából 60 kWóra/fő/hó egy elfogadott érték !

Mint írod :

péntek-vasárnap.... 19 kWh.

Hát az nem is sok.

Az időt egyébként órában , napban, hétben vagy hóban mérjük !!

Az ilyen hétvégi nézegetés nagyon megkavar/hat/ja az embert !!

Gyurco78 Creative Commons License 2013.02.11 0 0 27

Azt mondják, hogy minél vízkövesebb a bojler, annál többet fogyaszt. De a nappali is egész soknak tűnik, nekem kb. 135kW egy hónapra, és még villanytűzhely is van.

Előzmény: bépé80 (26)
bépé80 Creative Commons License 2013.02.11 0 0 26

Sziasztok!  

Szerintetek mitől fordulhat elő, hogy a vezérelt áram-fogyasztásom majdnem ugyanannyi, mint a nappali? Az a helyzet, hogy második éve kapok olyan áramdíj-összesítő számlát, amitől az idegösszeomlás kerülget… Tavaly még valahogy sikerült kikuporgatnom, de ettől most megijedtem. A számla szerint 137%-kal nőtt a fogyasztásom az előző évihez képest, ami már akkor is százezres ráfizetést jelentett! Ami nekem gyanús az, a vezérelt óra.

Konkrétan: péntek-vasárnap közötti időszakra a nappali óra összesen 22 kWh-t, a vezérelt pedig 19-et mutatott. Szerintem az éjszakai rettentően sok?! Főleg, hogy tudtommal csak a villanybojler (Hajdu Z120EK) megy róla.

Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom -  nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató? Ez pedig a nap bármelyik szakában elindítható!

Tudnátok – akár csak ötletek szintjén is – segíteni, hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?

szulejmanszultan Creative Commons License 2012.12.30 0 0 25

Igen, és be lehet burkolni a bojlert is, hogy még kisebb legyen a hővesztesége, meg munkanapokon le lehet kapcsolni nappal, hogy ne kapcsolgasson minden kézmosás után, csak éjjel, stb.

Ööööö, most nem tudom, latinul írtam az általad is olvasott 23. hsz-ban a következőket: "..., hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ." Mint láthattad, tisztában vagyok vele, hogy a takarékoskodástól is függ, felesleges volt erre még külön felhívni a figyelmet. Sőt, annak is teljesen a tudatában vagyok, hogy van, aki kétliteres vizesflakonból is meg tud fürödni. Ez gyakorlat, nem tréfálok. Ha kérhetem, hagyjuk ezt a literezős, számolgatós dolgot! Maradjunk annyiban, hogy nem pazaroljuk a melegvizet. Alaposan és tisztességesen megfürdünk - legyen az akár valamivel több is mint 15 liter - ezért IS vettünk ilyen nagy bojlert. Természetesen nem állítom, hogy valamivel kevesebből nem lehet megfürödni, mielőtt ebbe valaki belekötne.

Mindegy. A december havi számláról meg majd úgyis kiderül, hogy mennyivel jövünk ki jobban, csak azért írtam ide, mert szerettem volna megosztani az élményemet és egy kérdésemre várok választ.

Az A2-es tarifáról valaki?

Émile Creative Commons License 2012.12.30 0 0 24

ja kérem meg lehet 15 liter vizzel is tussolni és lehet 65 literrel is.

Sajnos a nappali  9 -10 eft /hó. Az un. 24 órás áram !!

Előzmény: szulejmanszultan (23)
szulejmanszultan Creative Commons License 2012.12.30 0 0 23

Köszi' tudom, hogy már más a neve, de így szoktuk meg, így ismerik és használják a legtöbben. :) Látod, a hsz-omban lentebb írtam is, hogy B tarifás áram.

A számításban csak annyi a változó, hogy remélem nem megy majd folyamatosan nyolc órán keresztül a bojler fűtése, mert akkor lehidalok. A nyolc óra csak az ELMŰ áramszolgáltatási kötelezettsége ebben a tarifában, hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ.

A ti számlátok baromi jó, gratula!

Előzmény: Émile (22)
Émile Creative Commons License 2012.12.30 0 0 22

Hát ha nem takrékoskodtok, sokat zabál !

konkrétan : 2,4 kW mehet 8  órát az  30 nap alatt  :

2,4   X 30 x 8   =576 kWóra. Annak ára 30 ft/kW órával  =17280 Ft, ha viszont 31 -es a hónap akkor 17880 Ft.

Sokat fürödöztök.

Nálunk is  200 literes van,   3 főre olyan 3500 ft/hó csak fürdésre - mosógató külön van !!!

Legyen azzal 4500ft/hó.

Egyébként nem éjszakai hanem már vezérelt kb. 15 éve !

Előzmény: szulejmanszultan (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!