Én is levettem a vezérelt áramról működő bojlert, mert bevezettettem a gázt a házba és kondenzációs gázkazán a melegvizet is előállítja. Így most feleslegesen van nálam a vezérelt áram. Légyszives adjatok jó tippeket, mire lehet ilyen esetben kihasználni, ha már van!
hozzávetőlegesen 100ezer a bekötési díj, így a boyler fogyasztásával cca 1000 ft-ot takaríthat meg egy család havonta, így 5-8 év után már visszajött az ára, azután már nyereséges a havi 1000 ft-al.
Sziasztok. Szeretném beköttetni az éjszakai áramot. Kérdezem milyen költségekkel jár és mennyit tudok vele spórolni ? Energia takarékos villanybojlerem van ( legalább is a gyártó és az eladó szerint 🙂 )
Üdvözlet urak!. Segitséget szeretnék kérni, adott nappali 2fázis 25amper és ugyanez éjszakai vezéreltböl. Kettö darab 3 fazisu 40 amperes kontaktorral szeretném megoldani az átkapcsolást elektromos fütésre . Segitséget szeretnék kérni hogy pontosan hogyan kivitelezzem. Nem értem továbra hogy éjszakai vagy nappali kapcsoláskor melyik részröl kapja a nullát. Köszönöm a segitséget. :)
A ház három szintes. Legalul van a kazánház, garázs, stb és a gázkazán. Innen felmegy 2 szintre a gáz központi fűtés. A középső szinten 5 , a felsőn 4 radiátor fűt. Én a középső szinten lévő egyetlen szobában töltöm a nap jelentős részét, abban is alszom. Ha a házat 16-17 fokon tartom a gáz központival és abban a szobában, ahol az időm 90%-át töltöm, 23-24 fokon szeretnék lenni, azt csakis fűtés rásegítéssel tudom megoldani. Olajradiátort használok, de egy éjszakai árammal működő radiátorral ezt kiválthatnám számításaim szerint olcsóbban, mint eddig.
Be van kötve az éjszakai(vezérelt) áram a házba, de nem használom, mivel gázbojlert használok.
Viszont a gáz központi fűtés elég sokat fogyaszt, így egy nagyobb szobába, ahol tartózkodom, szeretnék venni kiegészítésnek egy hőtárolós villanykályhát, (ha van, mobilt) amit a vezérelt villanyórára köttetnék, így elég lenne jóval kisebb hőfokra állítani a gáz központihoz a termosztátot. Tudnátok ajánlani milyen típusú villanykályhát érdemes venni?
Kit keressek a bekötésével kapcsolatban, milyen villanyszerelőt? Elég utána bejelenteni az ÉMÁSZ-hoz, ha már rákötötték? Egyáltalán be kell jelentenem? Hiszen minden leolvasáskor mindkét órát nézik. Mi a folyamata?
majd este 10 től 12 óráig 2 ó, az annyi mint 8 óra
és ebben az a jó hogy nem kell szabályozni.
pl. a bojlert így alacsonyabb hőfokra lehet állítani, mintha egy tőmben lenne.
reggel még a fűtés idején eleve visszapótlódik,
du a de elhasználtat pótólja este pedig a du és kora este elhasználtat.
A fűtésnél is hasonló szituáció alakul ki.
Kevésbé van hőmérséklet ingadozás mint az egy -tömbösnél.
Természetesen a lakás/épületnek kell egy megfelelő hőtároló képességének lennie.
Valamikor régen a szakaszos fűtések idején akinek nem tellett cserépkályhára, az kénytelen volt a hatalmas hőingadozásokat elviselni.
Voltak lakások ahol befűtöttek --- fűtöttek 2 - 4 órát ... kinek mennyi ideje volt. Feltornásztáka hőmérsékletet akár 25 fokig is , aztán másnapra mire hazajöttek volt akár 17 - 18 fok is.
Vezérelt áramról szeretnénk fűteni 4 elektromos radiátorról. Fixen bekötve stb. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? A radiátorok teljesítménye 1000 és 1200W. Mindegyikből 2 lenne a tervek szerint.
Napközben hány alkalommal és mennyi ideig van távvezérelt áram?
Szabályba/szerződésbe ütköző-e, ha a vezérelt áramra fixen bekötött (80 literes) bojler kétpólusú megszakító kapcsolóját átkapcsoló kapcsolóra cserélem, abból az okból, hogyha a család kifürdi a melegvizet szükség esetén nappali áramra átkapcsolva felfűthető legyen a bojler?
Az átkapcsoló kapcsoló így kap vezérelt áramot és nappalit is és a kapcsoló állása dönti el, hogy a bojler melyik áramkörnek lesz része. (vagy egyiknek sem)
Tipikusan vezérelt persze, csak ha nagyon úgy szükséges, akkor nappali.
Az lenne a kérdésem, hogy éjszakai áramra köthetek 2db bojlert? Most egy 120l-es van, de kellene még egy a ház másik részébe (kb 60l). Ezt ráköthetem, vagy a szolgáltató engedélye kell hozzá?
Tegnap előtt teljesen lekapcsoltam a bojlert, úgyhogy tegnap estére semmi melegvizem nem volt, de legalább ma megtudom, h mennyit fogyaszt.
A vízkövet 1-2évente ki szoktuk szedni belőle, bár igaz, hogy mostanában az is elmaradt.
Igazad van, időközben én is rájöttem, hogy hétvégén valószínűleg sokkal többet megy a vezérelt, min hétközben, úgyhogy egyelőre írogatom a napi fogyasztást.
"Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom - nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató?"
de ez a lényege, viszont vannak bőkezű szolgátatók akik az előírt 8 óra helyett többet szogáltatnak.
Hogy most sokat vagy keveset fogyaszt az a bojler, azt így nehéz megállapítani.
De tegyél egy kisérletet. Egyszer fogyasztd ki teljesen a bojlerből a melegvizet, pl. egy hosszú hétvégi távollét után - lényeg csak hidegvíz legyen benne, aztán kapcsold vissza.
A bojlerek felfűtési ideje általában 8 óra. ha pl. 2 kw-os a fűtőszál, akkor 16 kW órát kell fogyasztania.
A vízkönek a bojler hatásfokára, nincs semmi hatása. Természtesen káros a vízkő - egyszer lassabban fűt fel , sőt a másik problém, hogy kisebb a térfogata a tartálynak, mivel a víz helytt a vízkő tanyázik benne.
Így ha nem is évente , de legalább 3 évente nem árt a vízkövet kiszedni. Ilyenkor az elfogyott aktív anód is pótólható.
hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?
Konkrétan mennyi az az irreálisan hatalmas fogyaszás ?
Nagyjából 60 kWóra/fő/hó egy elfogadott érték !
Mint írod :
péntek-vasárnap.... 19 kWh.
Hát az nem is sok.
Az időt egyébként órában , napban, hétben vagy hóban mérjük !!
Az ilyen hétvégi nézegetés nagyon megkavar/hat/ja az embert !!
Azt mondják, hogy minél vízkövesebb a bojler, annál többet fogyaszt. De a nappali is egész soknak tűnik, nekem kb. 135kW egy hónapra, és még villanytűzhely is van.
Szerintetek mitől fordulhat elő, hogy a vezérelt áram-fogyasztásom majdnem ugyanannyi, mint a nappali? Az a helyzet, hogy második éve kapok olyan áramdíj-összesítő számlát, amitől az idegösszeomlás kerülget… Tavaly még valahogy sikerült kikuporgatnom, de ettől most megijedtem. A számla szerint 137%-kal nőtt a fogyasztásom az előző évihez képest, ami már akkor is százezres ráfizetést jelentett! Ami nekem gyanús az, a vezérelt óra.
Konkrétan: péntek-vasárnap közötti időszakra a nappali óra összesen 22 kWh-t, a vezérelt pedig 19-et mutatott. Szerintem az éjszakai rettentően sok?! Főleg, hogy tudtommal csak a villanybojler (Hajdu Z120EK) megy róla.
Egyébként az normális, hogy a bojler - akárhányszor bekapcsolom - nappal is tekeri az órát? A vezérelt áramnak nem az a lényege, hogy csak időszakosan adja a szolgáltató? Ez pedig a nap bármelyik szakában elindítható!
Tudnátok – akár csak ötletek szintjén is – segíteni, hogy egyáltalán mi okozhatja ezt az irreálisan hatalmas éjszakai áram-fogyasztást?
Igen, és be lehet burkolni a bojlert is, hogy még kisebb legyen a hővesztesége, meg munkanapokon le lehet kapcsolni nappal, hogy ne kapcsolgasson minden kézmosás után, csak éjjel, stb.
Ööööö, most nem tudom, latinul írtam az általad is olvasott 23. hsz-ban a következőket: "..., hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ." Mint láthattad, tisztában vagyok vele, hogy a takarékoskodástól is függ, felesleges volt erre még külön felhívni a figyelmet. Sőt, annak is teljesen a tudatában vagyok, hogy van, aki kétliteres vizesflakonból is meg tud fürödni. Ez gyakorlat, nem tréfálok. Ha kérhetem, hagyjuk ezt a literezős, számolgatós dolgot! Maradjunk annyiban, hogy nem pazaroljuk a melegvizet. Alaposan és tisztességesen megfürdünk - legyen az akár valamivel több is mint 15 liter - ezért IS vettünk ilyen nagy bojlert. Természetesen nem állítom, hogy valamivel kevesebből nem lehet megfürödni, mielőtt ebbe valaki belekötne.
Mindegy. A december havi számláról meg majd úgyis kiderül, hogy mennyivel jövünk ki jobban, csak azért írtam ide, mert szerettem volna megosztani az élményemet és egy kérdésemre várok választ.
Köszi' tudom, hogy már más a neve, de így szoktuk meg, így ismerik és használják a legtöbben. :) Látod, a hsz-omban lentebb írtam is, hogy B tarifás áram.
A számításban csak annyi a változó, hogy remélem nem megy majd folyamatosan nyolc órán keresztül a bojler fűtése, mert akkor lehidalok. A nyolc óra csak az ELMŰ áramszolgáltatási kötelezettsége ebben a tarifában, hogy mennyit fűt ténylegesen az tőlünk (HMV használati szokásainktól, takarékoskodásunktól) függ.