De van kozuk, ha igaz, a "menekultek" jo resze nem is cigany. Masreszt meg a vizum egyaltalan nem mindegy, mar csak a fejenkent 13 ezres tobbletkiadas miatt sem.
Nincs ezzel semmi gond , ha vizum kell akkor megcsinaljuk. Igazandibol az zavar ,hogy a Magyaroknak semmi koze ehez a storyhoz. Mellesleg a ha romak menekulni akarnak innen azzal semmi bajom ,de ne az orszagot jarassak le!
"Nahat, az On csaladtagjanak ugyanakkor van a szuletesnapja, mint nekem!".
1 ilyen mondatert valszeg Mo-n az alliberalis jogvedok mar reg rahuztak vona a vizeslepedot a hatarorsegre, hogy mi az, hogy osszekapcsolja az adatokat.
Nekem is el ott a tagabb csaladbol vki, igy persze mindig meghivolevellel mentem, amiben vallalta, h fedezi az ott tartozkodasom koltseget, szallast ad, stb (kben napi $XX-et kellett volna folmutatni).
Aszittem akar magam is irhatnek egy ilyen meghivolevelet, mignem egyszer a immigration tisztviselo azt mondta a level alapjan (amin csak a nev, cim, telefonszam szerepelt), h: "Nahat, az On csaladtagjanak ugyanakkor van a szuletesnapja, mint nekem!".
Azer renceresitettek motozofulkebe a behangolt hegedut es a vazelint. :DD
A 2-es ponthoz. Az USA magatartasat ne hasonlitsuk Kanadahoz. Az, hogy 24 oran belul kiadjak a vizumot, tenyleg csak vmi eloszurest szereretnenek. A dolognak termeszetesen vannak hatranyai es elonyei is.
Tenyleg a csehek eseteben mik a tapasztalatok? A kerelmezok hany %-t utasitjak L, illetve a belepni szandekozok hany %-t utasitjak vissza a repteren?
Mungyuk eszt a menekult dolgot meg a mai napig nem ertem. Par eve, mikor a kanadai bevandorlason tortem a fejem, alaposan korbejartam a temat. Akkor tobb helyen is azt olvastam, hogy csak azok az orszagok allampolgarai kerhetnek menekultstatuszt, akik rajta vannak az Ensz mittudomenman milyen listajan, hogy megsertik az emberi jogokat az orszagban. Mo 89 ota nem szerepel ezen a listan. Sot a bevandorlassal foglalkozo ugyvedek magyar nyelvu tajekoztatoiaban is szerepelt, hogy nem lehet.
Nem akarom pártolni a kisebbséget, de 1 éves kinntartózkodási tapasztalatom alapján a következőket mondhatom:
1. Az igazi kisebbségi menekülthullám kb. 2 éve lezajlott, azóta a menekültek 90 %-a nem hozzájuk tartozik, csupán annak vallja magát, vagy buzinak.
2. A vízummal való könnyebb bejutást se vegyétek biztosra, mert az USA határán is sokan meglepődnek, amikor indok nélkül ráütik a vízumukra az ÉRVÉNYTELEN pecsétet, és visszafordítják őket. Ez mindig is így lesz addig, amíg a hivatalnoknak szuverén megítélési joga van. (Értsd: ha nem tetszik a pofád, indoklás nélkül visszafordíthat.)
3. A munkavállalási kérelemhez sem egyszerű hozzájutni, ugyanis csak akkor kapod meg, ha a kinti munkaadó bebizonyítja, hogy az adott munkakörre (aminek rajta kell lenni a kanadai hiánylistán) nem kap Kanadából munkaerőt.
4. Szvsz a Kanadába igyekvő emberek 95 %-a munkát vállalni megy, és ahelyett, hogy dolgozna, és meghúzná magát csendben, összevissza hazudozik a magyarországi helyzetről, segélyt kér, és semmi nem elég neki. A legutóbbi infom szerint Magyarország, menekült státusz kérelmek számában megelőzte Pakisztánt és Indiát is. Az "előkelő" első helyen állunk.
Szóval ez jól el lett b@szva.
Én viszont pont egy hete voltam, igaz kocsival, Amerikából, de az útlevelem magyar.
A munkavállalásról: ha van aki munkát adjon és vállalja, hogy x ideig foglalkoztat, akkor 4-6 hét alatt intéződik a dolog. Az én ismerőseim fél éve kérték és kapták meg, bár a határon őket is majdnem karanténba zárták a 'többi magyarral' együtt. Szerencsére leendő munkaadójuk kint volt a reptéren és 'kiváltotta' őket.
Ha továbbgondolom, akkor lehetséges, hogy ez a vízumosdi nem is lesz olyan rossz. Hiszen azzal már nem valószínű, hogy visszafordítják az embert.
Mert azt sem túl nehéz megkapni... legalábbis eddig nem volt az. Nem mondanam...
1, Sajat tapasztalat: a szuleim itt elnek, allampolgarok, garanciat tudnak vallalni, ettol fuggetlenul 2 eve, amikor meg akartam hosszabbitatni a tartozkodasi engedelyem (sima turistavizum) csak igen hosszu vita utan engedelyeztek.... A nyaron viszont 8(!) kozeli ismerosomet (valamennyi jo korulmenyek kozt elo emberke) nem engedtek be Kanadaba, sot akadt egy olyan eset is, ahol az ismeros leanyzot es occset a repteren forditottak vissza _mindenfele indoklas nelkul_ Teljes ket orat tolthettek Kanadaban, aztan repulore is raktak oket...
2, A letelepedesi engedely sem egyertelmu: van aki 5-6 honap alatt megkapja, de van ismerosom, aki 14 honap, es egy csomo ugyvedi intezkedes utan jutott csak hozza.
Szoval nem lennek olyan biztos abban, hogy pikk-pakk lehet majd jonni... Nekem meg makom volt, novemberben jottem ki megint, de egy ujabb ismeros jelenleg is Ferihegyen probal intezkedni, ugyanis ervenyes repulojegye az van, csak vizuma nincs...
Persze, persze, rosszul írtam (tömörítettem) hát értsd jól. >-
)
Ha valaki túristáskodik és valószínűsíthető, hogy visszajön, a sima vízum adható.
A munkára vonatkozó megjegyzésem már ideiglenes tartózkodási engedély, letelepedés, stb-re vonatkozik természetesen. Mert azt sem túl nehéz megkapni... legalábbis eddig nem volt az.
Most nyitottak valami újabb irodát a vízumok kiadására.
Etnikumságot talán annyira nem olyan nehéz megállapítani, bár azt hiszem nem is ezen az alapon kéne megadni vagy nem megadni, hanem hogy valaki csupán azért érkezik, hogy a welfare-t kihasználja, vagy valóban dolgozni is akar. Nyilván nem csak a szolisok érkeznek lógni, de százalékosan egyértelműen vezetnek...
Persze, hogy miattuk vezették be, de ezt meg is mondták nyíltan.
Kérdés, most ki és hogyan dönti el, ki mehet, nem mindenkinél egyértelmű, hogy etnikum-e, nameg sok fehér ember is azért megy, hogy ott maradjon.
Az tény, hogy miattuk vezették be. Hogy ezek után kapnak-e (vagy megpróbálnak-e szerezni) vízumot az már engem nem érint. Csupán az, hogy emiatt a nagykövetségre kell battyognom, ahelyett, hogy mennék egyenesen a reptérre. És persze az, hogy mit képzelnek most a magyarokról kint...
"The Minister of Citizenship and Immigration of Canada, The Honourable Elinor Caplan announced today in Ottawa that citizens of Hungary will, as of midnight (12:01AM) on December 5, 2001, require a Canadian Visitor Visa to travel to Canada. “We are responding to an increasing and overwhelming flow of refugee claimants from a country that is not considered to be a refugee-producing country,” the Minister said."
Talán fölösleges megemlíteni, hogy mely csoportok vívták ki ismételten ezt az érdemet számunkra. Az egészben az a mókás, hogy a tisztességes emberek számára továbbra is elérhető lesz Kanada, hiszen max. 24 óra alatt meg lehet szerezni a nagykövetségen a szükséges vízumot. Ám ez egy újabb 'jó' pont, hiszen mind Magyarország megítélése, mind az esetlegesen újra felerősödő rasszizmus tulajdonképpen negatív módon fog lecsapódni: a kissebbség újra győzedelmeskedett és én hiába próbálok toleráns maradni... Nem kell írni ide semmit, én kidühöngtem magam.