Sziasztok! Épp most tervezgetem a kedvesemmel, hogy magunkhoz veszünk két görit, egy vadasra és egy bézsre gondoltunk(valami mogyoró vagy ahhoz hasonló színűt) Nos mindenhol próbálok informálódni róluk, és már megvan a helyük is, a kis játékaik is meg minden egyéb apróság:) Az a problémám, hogy én nem akarok garanciás állatot vásárolni, és ugye azért meg is lehet érteni, hogy az ember nem akar több tízezreket költeni a garancia miatt.Nem tudnátok nekem konkrét kenneleket ajánlani, ahol olcsóbban hozzá tudok jutni az állatkákhoz?:)Budapesti kennelek érdekelnének elsősorban, de Győrben sem kizárt:) Előre is köszi!:)
Szeretném, ha segítene nekem valaki! Arról lenne szó, hogy szeretném a vadászgörénem közönséges görénnyel pároztatni. Mindkettő megvan hozzá. Csupán az lenne a kérdésem, hogy ha esetleg a kis szukát rosszkor teszem be a vadon fogotthoz, nem tesz-e benne kárt? Valakinek van ebben tapasztalata?
Betyaar - ahogy Diamond is irja, inkább az okot derítsétek ki, hogy miért büdös a görény, mielőtt kivetetitek a büzmirigyét. Egyébként az én hozzáállásom az, hogy büzmirigyet kivenni csak végső esetben szabad. Általában nem ettől büdös a görény. Hímnek és nősténynek is ki lehet venni, de elég rizikós műtét és nagyon fájdalmasan gyógyul. Ráadásul ez náluk egy kommunikációs eszköz, amire szükségük van. Aki nem bírja ezt elviselni (nem olyan erős, hogy "utana újra kelljen festeni a lakást", az ne tartson görényt. Van épp elég másik társállat, ami kedves lehet a gazdinak.
Mitől lehet büdös? 1. Ivaros - még az ivaros nősténynek is lehet szaga (nem csak a hímnek), ha tüzel. 2. Nincs tisztán tartva - az alom is lehet iszonyatosan büdös, sőt a rongyai is, ha nem cserélik. 3. Konzervet eszik - a konzerv eledelek nem valóak görények etetésére. Sajnos tapasztalat, hogy elég erős lesz a görény szaga és a végtermékének a szaga is, amennyiben csak konzervvel vagy csak száraztáppal van etetve 4. Valamilyen betegség - az én egyik ivartalanított "fiamnak" is nagyon erős, szúrós szaga lett - állatorvosi vizsgálat kiderítette, hogy vesemedence gyulladása van. Kikezeltük, a szaga elmúlt. De ugyanígy pl a fülatkától, fülgyulladástól is lehet büdös a kisállat. 5. Büzmirigy használat - ettől nem lesz folyamatosan büdös az állat, mert pár perc alatt kiszellőzik a bundájából is a szag.
+ a vadászgörénynek alap esetben is van egy bundaszaga - ez minden prémes állathoz hozzátartozik. De ezt, ha az állat tisztán van tartva, egészséges, alig lehet érezni.
Próbáljátok kideríteni, hogy mitől lehet büdös és ne rögtön a büzmirigyét vetessétek ki!!!
Üdv. Kriszti
Ui: egyébként van egy kifejezetten Vadászgörény topic, azt sűrűbben látogatják a vadászgörény tartók, tenyésztők.
Szia,büdi a görcs?Mert kiengedi a bűzmirigyét?Vagy álltalánosan büdi?A bűzmirégyét álltalában akkor engedi ki,ha megilyed.Vagy nagyon nem tetszik neki valami.Ha ez a baj akkor arra kéne rájönni,hogy miért ereget.
Tanács kellene görény tenyésztők! A barátomnak van görénye és budös nekik lehet vele valamit csinálni hogy nelegyen???Bűzmirigyet kivenni???Nőstény van nekik az állatorvos meg aszonta, hogy csak a kannak lehet kivenni állítólag.Igaz ez???
Ha minden igaz, akkor elég ha a vadászgörényre koncentrálsz, mivel a másik kettő védett. Odafigyelni mindenekelőtt arra kell, hogy egy kifejezetten szelíd példányt találj, mert jópár görény elég keményen harap.
Kislányom feladta a leckét. menyétet, nyestet, vagy vadászgörényt szeretne. Tudtok tanáccsal szolgálni, hogy mik a tartásának feltételei, hátulütői, vagy hogy mikre kell odafigyelni?