Rengeteg víz kell, de megéri...nőnek, életben maradnak...málna az nincs, csak itt-ott, de a másodtermés nagyon jó lesz-...a málna-virág méhlegelő működik...ha kell, hozok a méhektől igazolást
Nem fog gyökeresedni. De ha kisérlezős típus vagy, dugd le árnyékban és takard le egy lecsavart tetejű flakonnal. Csak a 3 legfelső levelet hagyd rajta, ha nagyok, felezd meg őket és öntözd be. De csak most, később ne, mert a gyenge kis szár hamar berohad. ne fűzzél hozzá nagy reményeket.
Eddig ha visszagondolok, a piros málnában sem találtam gyanús állagú szemet. Szerintem errefelé még nem jelent meg az a kukac. A kétszer érő málnát nem sajnálnám kiszedni mert mikor másodszor érik, már sok más gyümölcs is van. A tavaszi nagyobb érték. Abból teszek fagyóba is.
Nagy meglepetésünkre és örömünkre egyelőre nincs kukac idén a málnában! Egy hónapja kezdett érni és még nem találkoztunk vele, hála istennek. Talán később támadnak ezek a kis rohadékok, vagy ki is maradnak idén?! De jó lenne. Kihelyeztem egyébként 3-4 csapdát 1-1,5 méterenként (ecet+bor+cukor), de nem hiszem, hogy ennek köszönhető. Vannak benne muslicaszerű bogarak, de annyira nem néztem meg, hogy pettyesszárnyút is fogott-e. Család többi tagjánál sem kukacos egyelőre. Tavaly nagyon brutálisan az volt nálunk, kb minden 2-3. szem az volt. Mondjuk az első pár hétben tavaly sem volt gond, és állítólag a folytonérőt támadja jobban.
Nálam képtelenség bedolgozni a földbe, mert a nitrogén hatására málnaerdő nőtt..-a nejem kiszámra szedi a szép, egészséges málnát...
történt egy nagy malőr is,....egy vendégnek távoztában kedveskedni akart a nejem, és egy tál frissenszedett málnával engedte útjára...másnap mondja a megajándékozott, hogy a málna mellé kapott egy poloskát, és egy fülbemászót is...
...nos ez van, amikor kapkodva kell szedni...égtem, mint egy fáklya.
...cserébe a nejemből kullancsot szedhettem( ezért nem szedem a málnát, a nejem rajong érte)
A málna biztos szereti, mert a kávézacc savanyú kémhatású és a málna is az enyhén savanyú kémhatású földet szereti. De rászórás helyett érdemes egy kicsit beledolgozni a földbe.
Nórától tudom, hogy a retek nála nem szerette a kávézaccot. Én a komposztálóra szoktam tenni, és néha vékonyan hintek a kertre ásás előtt. Az én elgondolásom az, hogy a kávézacc is komposztálva ér legtöbbet.
Évi egyszeri látogatása alkalmával a sógornőm hozott egy szatyor kávézaccot...azzal a felkiáltással, hogy a málnatövek alá elszórva javul a terméshozam, javul az ellenállóképességük, és különben is, jót tesz a málnának...
a feleségem jó testvér módjára végighintette, ahol volt hely(bújkálni kell)
mi a vélemánye a T. málnaszeretőknek a kávézacc hasznosságűról...
(már ki van szórva, úgyhogy mindegy bármilyen lehúzó választ is kapok)
Nálunk most szép termés van az Autumn Bliss tavalyi vesszőin.
Szerintem jó fajta, ha kap elég vizet és tápanyagot, elég kivágni a dudoros vesszőket, a többit meg lehet hagyni korai terméshez. Hamarabb érik, mint a szomszéd egyszer termője. Annyi nincs rajta, mint ősszel, de lehet róla csemegézni és most nem kukacos.
Próbáld ki. Szerintem igen, aztán hogy milyet terem, majd pár év múlva kiderül.
A magoncok valószínűleg kicsik és kényesek, mert a rendes málna alatt se szoktak magoncok lenni, pedig mindig sok szem lepottyan. Egy magról kelt málnám van a diófa alatt, az magától kelt, valószínűleg a szomszéd málnájából, mert tüskétlen, mint az.
Cserépbe vesd, és figyelj rá.
Annak még utána kell nézni, hogy hideghatás kell-e neki. De ha most elveted, folyamatosan nedvesen tartod, szerintem legkésőbb tavasszal jó eséllyel kikel.