Elliptikus/:pozitiv görbületű:/ térben közelednek/konvergálnak a geodetikusok/'egyenesek'/délkörök...
Inverz esetben ellentett elemeket lelhettek fel eszetekkel...
Itt van a kutya elásva...
Az a fázistér pontosan hogy néz ki???Biztos valamely/valamilyen fizikai'mértani hely'
Nálam per pill szalonspicc a fázistér...
Tehát nem-abeli rendszer...
Meg mi az az entalpia? Deadcrow!!
Az örvénynek a viz térfogata a fázistere, ugye?
Hallottatok-e róla, hogy a Kába-kő körül is spontán zarándok-forgás/áramlás jön létre, mégpedig balsodrású...
A spirál/karú/ galaxisok forognak?Mitől?
Igaz-e, hogy az elemi részek közül több a bal spinű, mint a jobb?
te az vagy, amit mondasz? ezt hívják teremtménybe beleragadásnak..
a káosz lényege, hogy a fázisgörbék eltávolodnak, majd a fázisgörbe-nyalábok egy nyalábban egyesülnek.. pl vedd a 0 és 1 közötti számokat, szorozd meg őket kettővel majd vedd a törtrészüket..
a hiperbolikus térben a közeli geodetikusok (az ottani egyenesek) eltávolodnak.. ha veszed a hiperbolikus tér egy véges fedését (pl úgy, hogy leparkettázod a teret véges cellákkal és ezek pontjait megfelelteted egymásnak), akkor az előbbi bekezdésben említettet kapod.. és itt jön be a már említett háromlyukú tórusz, mert az egy ilyen..
és engem ne kéttdimenziósozzál le metanyelven, én ehhez nem értek, meg kellett kérdezzem a feleségem, és azt mondta, hogy ez Bolyai-Lobacsevszkij, meg Gauss, kontra eukidészi geometria, a fázisteret pedig megkérdem majd a fiamtól, és aztán kikerekedik, hogy ki is az a deadcrow.
Hogyhogy? Nem tudom, hogy mi a problémád a pillangó-effektussal. Mára ez a felfedezés átment a mindennapi gyakorlatba.
Kaotikus rendszerben a kezdeti állapot kicsi
különbségei igen gyorsan földuzzadnak. A pályák az idõ exponenciális függvénye szerint távolodnak egymástól, ezért a kezdeti értékbõl hosszú távú jóslás nem tehetõ. Ez ugyan csak a kezdeti értékekre vonatkozik, amit itt 5 a minusz ötödiken, de az állapotok között mégis egyre nagyobb különbségek keletkezhetnek.
Ha egy lepke megrebbenti a szárnyát Pócsmegyer határában, az Bordeaux-ban vihart okozhat egy héttel késõbb. (http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/tv98/tv9808/kaotikus.html) Ezek nem lebecsülendő tudományos kérdések, már elnézést.
Azt hiszem, hogy az eszmecsere arról folyik, hogy Edward Lorenznek volt egy elmélete, hogy egy pillangó szárnycsapásaitól hogyan keletkezhet tájfunK, vagy toránádó, már nem emlékszem pontosan. A lényeg, hogy igen pici hatások kritikusan komoly következményeket generálhatnak, ha a változásra hajlamos tényezők fennállnak. Lorenz szerint ezek nem puszta akcidenciák, hanem előre jelezhetők, sőt kiszámíthatóak, főként a kiritikus pontok, és nagyban megbecsülhetők a hatások. Vagyis a káosz nem irracionális, hanem mondhatni azt is, hogy éppen fordítva. (Fatalizmusról nincs szó.) A káoszszerű mozgások és flexibilitások a fejlődés és a rombolás alapvető mozgatói. Gondolom Lorenz elmélete vízben, mely az élet forrása, pláne egy feneketlen bányatóban éppúgy érvényes.
repül-e a vízben a pillangó? Egyáltalán, megélhet-e ott? Arra van - e neki Lebensraum? Ha igen. akkor már a szitakötőről beszélünk , nem? Egyáltalán, hol a határ, és mi az átmenet? Gondolatim kavarognak, örvénylenek tova...
Így van, de a pillangószárny két egymásba kapcsolódó spirálból áll, ami csak kétdimenzióban lesz pillangó, ha bányatóba teszed, rögtön két örvényt kapsz.:-))
Lorenz mesternél már-már beteges ez a pillangómánia.
Kiváncsi vagyok, mit mondana erről Freud? Na jó, pontosan tudom.
Különös attraktor...
A Lorentz-attraktor a 2-dim. kord. rencerbe ollan, mint egy pillangószárny... _leginkább!_/De nem teljesen olyan, csak hasonlit!/
/James Gleick:Káosz/
...morticia oralizálhat...
Ez biza így van. A viszonylagos mélység mián a víz tetejéje gyorsabban melegedik, mint az aljája. Ezért különböző hőmérsékletű vízmókus-örsök jönnek létre, és sűrűségük okán le-fel, ide-oda nyüzsgölődni kezdenek. Azután kialakul a determinisztikus nemperiodikus áramlás - lásd Edward Lorenz korai káoszkutatásai, amit az un. Lorenz-attraktorral lehet szemléltetni, legalábbis két dimenzióban. Ja, és szerintem sosincs egyszerre csak egy örvény.
De qrwára lehet, hogy tévedek, a fizika a leggyengébb oldalam.
A vizre elkezd hatni az összes reá ható erő, ettől elkezd begerjedni, aztán meg cirkulál benne a gerjedelem, mint a spirálgalaxisban a gyik-puki+béka-büfögés+ebihal-ásitás+szúnyoglárva-vonaglás+vizibolha-bokacsattogtatás!