Nagyon köszönöm a profi választ. Gyakorlatilag pontosan a kamatperiódus megválasztása miatt tettem fel a kérdést. Pontosan az a helyzet, hogy ha az ötévest választjuk, akkor 6.000-rel lesz több a törlesztő. Én is arra jutottam a kedvesemmel, hogy nem éri meg. Pláne mivel öt év után módosíthatják az aktuális helyzet függvényében, és ha akkor pont rosszak a kilátások, akkor a következő 5 évre emelkedik meg a kamat. Szóval maradunk az egyévesnél és megpróbáljuk az így "megspórolt" összeget betenni az állami támogatásos lakástakarékba pár évre. Még egyszer köszönöm az így ismeretlenül is rám szánt időt, nagyon pozitív meglepetésként ért, hogy valakitől ilyen komoly választ kaptam. Minden jót, nagyon boldog karácsonyt és sikeres örömteli új évet kívánok! R.
Első kanyarban tudni kellene,hogy milyen kamatperiódussal akarjátok megkötni a hitelkérelmet.
A FHB-nál 1 vagy 5 éves kamatperiódusok vannak.
Ha 1 éveset választottál akkor nem lehetsz annyira nyugodt ha 5 éveset,akkor 5 évig nem kell ezen a "problémán" gondolkoznod. (hisz 5 éves fix kamattal teljesen mindegy elmozdul-e a Ft vagy a kamatok emelkednek-e neked fix lesz a törlesztőd 5 évig. 1 évesnél sajnos nem. :(
Más kérdés az,hogy bármikor egy hitelt kiválthatsz,akár egy év után is ha túlzottan emelkedne egy "esetleges" kamatemelés miatt a törlesztőd.
Ne úgy fogd fel ezt a dolgot,hogy most 20 évre bebetonozod magad ebbe. Nyilván benne van a pakliban,hogy kamatemelésre kerülhet a sor de legalább akkora az esély arra is,hogy marad.
Más bankoknál léteznek akár 10-15 vagy 20 éves kamatperiódusú termékek is ha mindenképpen 20 évben gondolkozol de valamennyi felára van a dolognak.
Kb egy 10 milliós hitelnél a felára ennek 6.000 Ft. Mondjuk te elviszed egy 70 ezres törlesztővel az 1 éveset de ha 20 évre szretnéd fixálni,akkor annak 76.000 Ft körül alakul a törelsztője.
Nem biztos,hogy megéri,....sőt. Mivel bármikor mozgathatod a hiteledet máshova. (ha gond lenne)
Hello, Most vagyunk szerződéskötés előtt egy 10.000.000-ós húszéves lakáshitelre FHB-nál. A most beindult orosz válság és a kapcsolódó forintromlás eléggé elbizonytalanított, hogy mi várható egy ilyen hitel részleteivel kamatával, ha beüt egy komolyabb balhé, mint 2008-ban. Ill. várható-e egy olyan nagy válság mint 2008-ban? Ötlet, tanács?
" A baj csak az, hogy előre kérnek a szerződés kötéskor 100 000 ft felüli összeget." Nem, sajnos nem ez a legnagyobb baj, hanem az, hogy ezeknek a csaló, szemét, szándékosan megtévesztő bandáknak még mindig vannak/lesznek áldozataik, mert nem képes a Fogyasztóvédelem hatékonyan fellépni ellenük.
Sajnos az a legnagyobb probléma, hogy a leginkább bajban lévő embereket célozzák meg ezek a tetvek reményt keltve bennük, hogy ők az igazi megoldás. Olyan megtévesztő hirdetési szövegekkel jelennek meg, amivel egy átlagember előtt pénzintézetnek tűnnek, olyan helyeken nyitnak irodát, amivel azt sugallják az embereknek, hogy náluk minden a legnagyobb rendben zajlik, majd eltűnnek, mint a kámfor a tagdíjakkal együtt.
Ha Isten és embert ismersz a legnagyobb jóindulatom mellett is fogadd el a tanácsom!
Felejtsd el azt is,hogy valaha felhívtad őket. Biztos átverés,biztosan bukni fogod a 100 ezer Ft-ot és Soha de Soha nem fogsz pénzt kapni tőlük.
Változtattak a technikán,már nem nevezik magukat fogyasztói csoportnak (azért nem,mert a fogyasztói csoportokat már a legtöbben ismerik és tudják,hogy átverés)
Van egy nagyon fontos alapszabály. Egyrészt semmilyen bank nincs mögöttük,ezért piramis alapú tagbeszervezésekből és az előre elkért 100 ezer Ft-okból keresik a pénzt.
Hitelt soha nem fog adni. Miután a 100 ezer Ft-ot kifizetted,utána már bottal fogod ütni a nyomát.
Új vagyok ezen az oldalon, csak nemrég fedeztem fel a létezését. Sok olyan hozzászólást olvastam ami engem is érdekel. Pénzügyekkel, hitelekkel kapcsolatos információkat szeretnék kérni tőletek. Elég nagy pácban vagyok a hitelek miatt. Nekem ugyan nem devizás, de attól még bajba kerültem miatta. Normál bankokhoz már nem tudok fordulni, de találtam a Blikk- ben egy hirdetést, ha fel tudnék venni egyben egy nagyobb összeget tőlük, rendezhetném a zűrös hiteleket. A baj csak az, hogy előre kérnek a szerződés kötéskor 100 000 ft felüli összeget. Most már félek ezektől a hitelektől. Mi van ha átverés! Arra szeretnélek kérni benneteket, ha valaki már találkozott hasonlóval, írjon nekem, mit tapasztalt, valós hitelek e ezek a hirdetők. A telefonban gyorsan elhadarta hogy milyen papírokat vigyek magammal a szerződés kötéshez és a pénzt. Kifizetést a következő hónap elejére ígért. Nem banki hitel, magán cégnek nevezte, és nem fogyasztói csoportnak. Budapesten a Kálvin téren adott elérhetőséget.
Ha ismeri valaki értesítsen engem, mert az idő sürget, és félek a csalástól.
az egyik ismerősöm korábban vásárolt hitelre egy pár millás autót, a CIB bank természetesen egy idő után felvitte a törlesztő részletet 150 ezer forintra, ő úgy gondolta, hogy már rég kifizette az autó árát, nem fizet tovább semmit.
Jött a felszólítás,hogy fizessen be fél millát, nem fizette, aztán később jött egy levél, valami kisebb összegről, azt sem fizette, majd jött valami 5000-ről,hogy rendben stb....asszem ezt sem fizette be, a lényeg, hogy megszabadult a hiteltől...
Hat en kb. 1.5 honapja azt hallottam a KH-tol, hogy a havi torlesztesre felhasznalasrol nincs is igazan folyamatban hogy kialakuljon a szerzodes modja (a munkaltatoval) es a kapcsolodo szabalyzatok...
Anelkul viszont nagyon nem tudom, hogy hogyan tudja a munkaltatod adomentesen adni. Ez inkabb jogi kerdes lesz, mint penzugyes.
[Az elotorlesztes viszont tok ecceru naluk elvileg, csak az nem csokkenti a havi alapbol fizetendo osszeget, vagyis de, csak nagyon kicsivel esetenkent, ha csak ilyen fel torlesztonyi megy...]
Megkaptuk a hitelt, már el is kezdtük törleszteni.
A párom munkáltatója utalna havonta x összeget vissza nem térítendő munkáltatói támogatásként.
Tudja valaki hogy milyen módon kell majd igazolnom felé a felhasználást? A bankunk (K&H) már előre megmondta hogy ők semmilyen igazolást nem fog tudni kiadni. (csak gondolom azt, hogy előző évben össszesen mennyit fordítottunk törlesztésre, legalább is az MKB úgy csinálta..)
Bocs, akkor valtozhatott a szabaly, a konstansok egy dolog abban ugyse voltam biztos, de regen a sajat fizuhoz volt kotve. Akkor legalabb egyertelmu, hogy ez az ut nem jarhato.
Munkabérelőleg csak a mindenkori minimálbér 6-szorosáig adható, max 6 hónapra. Ami ettől eltér, nem adómentes. Legalábbis nálunk így van, elég nagy cég komoly HR-rel.
Ezt nem is a munkatarsaktol kell megkerdezni, a konyvelesre es a berszamfejtesre tartozik, illetve arra a fonokodre, aki engedelyezheti. En azert a helyedben futnek egy kort, me'g ha nem is regota vagy ott, egyreszt mert ingyen hitel, masreszt meg ugyis arra epitesz, hogy melod az lesz... meg velhetoen ok is epitenek rad. A probaidon (vagy ha nincs is kikotve, a 3 honapon amig azert csak kiprobalgatas is van) tul vagy. Es a szitud, foleg ha a khr jelentes hibajat hozzaveszed, indokolja hoyg toluk kerdezd, hogy tudnak-e ebben a vis major helyzetben segiteni.
Persze ha a masik uton rendezodik, akkor nem feltetlen kell, de en biztos meg mielott az kiderulne beprobalkoznek a munkaltatonal. Ha nem is gyakorlat, de adott esetben engedelyezhetik. Es a honap kozben barmikor utalhato egyebkent, bar lehet hogy jobb szeretnek csak egyszerre. En anno kulon kaptam, igaz annak 10 eve.
Vicces lenne kipróbálni, hogy mindennap lekérni. Az a baj, hogy ha a válasz előtt beérkezik az új, akkor csak egyet küldenek. kb 2-5 naponta lehetne kérni, az évente 73-180 darab lekérés :D
Megkérdeztem a munkatársakat, azt mondták, hogy nem hallottak még ilyenről a cégnél. A következő fizu egy részét el lehet kérni előre, bár eleve tárgyhó 28-án van fizu. Másrészt nem vagyok még itt olyan régen, bő 4 hónapja.
Köszönöm a választ! A jelenlegi állás az, hogy már közvetlenül azzal a céggel beszélgetek telefonon, akik megvásárolták a követelést a banktól, és egy megbízott követeléskezelőn keresztül kifizettették velem. Ez a cég, akinek végülis tavaly szeptember 17-ig tartoztam, időben és pontosan jelentette a fizetés tényét korábban. Jelenleg azt mondják, hogy volt valamilyen informatikai gond, és jónéhány ügyet újból fel kellett vinniük a KHR-be, ezek szerint hibás dátummal. A KHR-rel kapcsolatban álló kolleganőjük sajnos a héten szabin van, de amint sikerül kideríteniük, hogy mikor mit jelentettek rólam a KHR-nek, egyúttal javítják is 2013 szeptember 17-re. Ettől függetlenül azért lekértem a hivatalos KHR státuszomat postán, amint megtudtam MÁR NEM CSAK ÉVENTE EGYSZER LEHET LEKÉRNI A KHR STÁTUSZT!
Elméletben és gyakorlatban is a következőképpen "kellene",hogy menjen:
Kifizeted azt az összeget a behajtó-követeléskezelő cégnek,amivel felraktak,amit követelnek tőled. Ha ez megtörtént.akkor a faktor vagy követeléskezelő ccégnek,értesítenie kell az anyabankját vagy megbízóját,jelen esetben a bankot,hogy te a tartozást rendezted és nekik ekkor azonnali hatállyal értesíteniük kell a KHR -t(BISZ ZRT-t),hogy megtörtént és ezáltal kerülj át a passzív KHR-es státuszba.-
3 helyen hibázhattak de,hogy hol azt az ég sem tudja jelen pillanatban.
1- Hibázhatott a behajtó cég (nem küldte a banknak időben a kiegyenlítés tényét)
2- Hibázhatott a bank,hogy tudta és látta a befizetést,mégsem küldte időben az adatokat a KHR-nek
3- Hibázhatott a KHR is,mert elkutyulták a bank papírjait.
A 3.pont a legkevésbé lehet igaz,mert a dátum tolódása miatt,szerintem durván fél évvel később küldték meg a KHR-nek az adatokat.
99%,hogy az 1-es vagy 2-es pont lehet az igaz.
Mit lehet/érdemes tenni. Szerezni kellene TÉNYSZERŰ igazolásokat,hogy pontosan mikor rendezted a tartozást és evvel a dokumentumokkal a banknál első körben reklamálni. javaslom,hogy ha nem látod segítőkésznek az ügyintézőt a bankban,akkor kérd a fiókvezetőt,hogy szeretnél vele beszélni.
Ettől mindig megijednek és segítőkésszé válnak. :)))
Nem tudom hol dolgozol mernokkent, de torvenyi lehetoseg van ra, hogy akar 3 havi brutto fizudat berelolegkent kifizesse a ceged, full koltsegek nelkul (marmint a kezedbe annyit kapsz amennyi a hitel osszege), es talan 12 honap alatt vonjak vissza a nettodbol, annyival kevesebbet utalnak, siman osztva 12-vel. Ekkor csak a ceg kell benned bizzon, nem kell khr stb. Na meg persze a cegnek kell legyen likvid penze, amit odaad, nem gond a hianya a lejaratig (csokkeno mertekben), mert az a sajatjabol megy. Ha nem 3 fos kft, akkor en tennek egy probat ebben az iranyban.
ha 50-100 pluszban vagy, vegyél egy 250e-es swiftet két évre, közben félreteszed az egy misit, és már meg is oldottad. Én azért szerettem a "KHR státusz"-t nem kellett tartanom, hogy hitelt veszek fel :D
A teljesítés dátuma változott 2013 szeptember 17-ről 2014 január 30-ra, ami azt jelentené, hogy 4,5 hónappal később jár le a passzív státuszom. Egy normális használt autót szeretnék, ami 5-7 évet kibír, kb 9-10 éveset, 1-1,2 millió körül. Amikor megcsúsztam az egy egészen más élethelyzet volt, 5-6 évvel ezelőtt, egyetemista voltam és mindemellett családfenntartó. Most, mérnöki diplomával, rendezett adóságokkal, saját házban (feleségemé) szerintem felvehetek 3-4 havi fizetésemnek megfelelő hitelt autóra. Több szempontból is szükség van rá. A feleségemnek jelenleg sem nagyon van jövedelme, nem számítok rá, hogy lesz. Van családi pótlék, családi adókedvezmény is, ami nélkül is kb 50-100 pluszban vagyunk havonta, mérnökként annyira nem félek a (tartós) munkanélküliségtől.
A modositott datum most akkor 2014 vagy 2015? Nem ertek a KHR-hez, csak nem tudom, hogy itt volt eliras, vagy te elnezted es valamiert mar most nem vagy rajta (bar nem valoszinu).
Egyebkent uj autohoz kell a hitel, vagy a hasznalt is abbol menne csak? KHR lejarasa utan egybol beleugrani egy hitelbe, raadasul ugy hogy nem is tudod a leendo anyagi valtozasokat csak messzirol saccolni... (anyuka penzenek csokkenese, gyerek miatti koltsegek, stb.)
Oksi, felveszem Neked a hitelt, az én nevemre vesszük a lakásod, ott lakhatsz, és amikor kifizetted a lakásod hitelének utolsó részletét is, megkapod az adásvételit, amivel a nevedre kerül a lakás.
Ilyesmire mit gondolnál? Kb ugyanazt, mint amit az gondolna aki Neked belemenne az ötletedbe.
Köszönöm a választ. Most akkor elméletben, a kiegyenlítés dátumától 1 év? Vagy amikortól ők úgy gondolják, hogy 1 év? Mi a passziválás dátuma? Ha küld nekem egy pecsétes igazolást a behajtó, aki megvette a követelést, hogy neki én kifizettem adott nap, és az igazolással beballagok a Biszhez, akkor máris törölniük kell?
SAjnos valaki hazudik a történetben és az várhatólag nem a BISZ ZRT-lesz.
Tapasztalat. Valószínűleg a pénzintézet vagy bank,elfelejtette időben átküldeni nekik a dolgot.
Illetve ebben az esetben a behajtó cég,esetleg elfelejtette időben küldeni az adatokat a bank fele stb....most pedig megy az ujjal mutogatás a KHR fele...mert védik a feneküket.
A bisz zrt általában azonnal megteszi a törlést,ha megkapja az adatokat a kifizetésről.....
Nehéz ügy. Neked kell bizonyítani,hogy te időben kifizetted és ebben ha nem segít neked a bank és a behajtó cég,akkor csak Jogi úton tudod ezt rendezni. Kérdés,ér-e annyit ez neked,illetve mire jogi úton ezt bizonytani tudod,addigra így is úgy is törölnek majd. Sajnálom ez egy szívóág....