Mivel 10 éven túli épités, semmiféle retorzióra nem kell számits.
A bővités miatt mindenképpen kell épitési engedélyt kérned, és az ehhez szükséges épitészeti terveknek része lesz egy felmérési terv is, ezzel véglegesen legalizálod.
Egyetlen drágitó tényező lehet, ha az ügyintéző fennmaradásit kér a felmérési tervek helyett, ekkor az illeték (25e) másfélszeres, tehát 37.5e Ft.
Most volt egy hasonló bővitésem, ott is egy nagyon öreg házat bővitettek, és mivel a tervtárban nem volt semmiféle adat róla, kérték a másfélszeres illetéket.
egy olyan házban lakom, ami 40 évvel ezelőtt épült engedély nélkül...hozzá szeretnék építeni egy szobát és egy klotyót úgy, hogy a nyeregtetőt(is) meg kell hosszabbítani kb 6 méterrel...ez még csak vágy, de mit kellene előtte tennem, hogy ne legyen kalamajka? (Budafok)
Mivel azt irtad, hogy 3 éve kaptál épitési engedélyt, ezért 7 évet várnod kell, hogy meglegyen a 10, különben egyszerűen nem állja meg a helyét az, hogy régebbi az épületed. (hiszen az épeng kiadásakor magad is aláirtad a terveket, hogy ott nem volt semmi)
"Gondolom akkor jogosan várhatom el, hogy az enyém is maradjon.Gondolom ezekután nem tehetik meg, hogy nekem meg bontanom kell, az enyém pl nem is magasabb..."
Amire fennmaradási engedély adható, az birság+engedély.
Viszont te a saját zártkertedet túlépitetted, ami alól egyszerűen nincs felmentés, mert rögzitett hogy a telek mekkora %-a épithető be.
A részleges visszabontás + utána visszaépités működhet, amig észre nem veszik megint. Viszont mivel az eredeti terved nem erről szól, itt már áll a fenmaradási engedély+birság + részleges visszabontás.
Ha kérsz a mostani állapotra egy tervmódositást (tehát a most megépült, de megfelelő méretre lecsökkentett területű), akkor van egy érvényes épitési engedélyed. Ha lebuksz, akkor csak a részleges visszabontás van.
Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy az épitési engedély módositás kiadását helyszini szemle előzi meg. Tehát mielőtt kijönnek, neked le kell bontani a pluszrészt, és utána rakhatod vissza.
"Egyébként az is lehet, hogy mondjuk csak X részét kell lebontani, a többi maradhat?Most hülyén hangzik, de lebontanék X m2-teret majd átadás után visszaraknám?Bár mondjuk, ha büntetnek akkor meg nem bontanám le azt a részt sem, csak akkor, ha mentesülnék a bontás alól..."
helyett: Mentesülnék a büntetés alól, akkor nem bontanám!
Hát nem tudom,de lehet elmenne az a 10 év az eredeti faház ugyan kisebb volt, de állíthatnám esetleg, hogy ez az a ház, csak felpofoztam.Egyébként maga az épület ugye több mint 10 éves, sőt lehet közelebb van a 30évhez mint a 10hez...
Egyébként az is lehet, hogy mondjuk csak X részét kell lebontani, a többi maradhat?Most hülyén hangzik, de lebontanék X m2-teret majd átadás után visszaraknám?Bár mondjuk, ha büntetnek akkor meg nem bontanám le azt a részt sem, csak akkor, ha mentesülnék a bontás alól...
Egyébként hihetelen, de most hallottam, hogy pár dülővel odébb egy "gazdag" fazon épített egy kacsalábon forgó, minden irányban nagyobb házat +magasabb is fél méterrel + 2szer nagyobb kilógatása is van az erkélyeknek (1,5m helyett kb 3m) és engedélyén nem ez szerepelt, de felhúzatta, pedig még az építésvezetó is leállítatta az építést.1,5millióra büntették, de maradhatott.Gondolom akkor jogosan várhatom el, hogy az enyém is maradjon.Gondolom ezekután nem tehetik meg, hogy nekem meg bontanom kell, az enyém pl nem is magasabb...
10 éves elévülési idő azért még messze van... Mármint a hátralévő 7 év alatt azért elég nagy esély van arra, hogy észrevegyék. Nem tudom milyen település, de pár évente mindenhol szoktak műholdfelvételet kérni, amiket összevetnek a korábbival+engedélyekkel.
Ha "lebuksz", akkor fennmaradási engedély benyújtására fognak kötelezni, mármint ha nem lenne túlépitve a telek. Birság mindenképpen lesz, csak a folytatás a kérdés: bontás vagy fennmaradás.
Esetleg a 10 év elévülési időre probáljak meg "hajtani"?Akkor át lehetne adatni?A kérelmek miatt nem tolom magammal az elévülési időt?
Sajnos egyik telek sem eladó a 3 körülöttem lévő telkekből, bár ki tudja mikor mi lesz...
Egyébként ha esetleg büntetni akarnak akkor lehet olyan lehetőséget választani, hogy ne büntessenek meg, ha pl 1 héten belül lebontom?Ez nem jöhet szóba, csak érdekelne...
Keresned kell egy olyan épitészt, aki megrajzolja a mostanit "zsugoritva", hogy beleférjen a 29 m2-be.
Kell egy tervmódositást kérni erre, utána ezzel újabb évekre ki tudod tolni az átadást.
Az átadásnál viszont a földmérők géppel mérnek, tehát ott kiderülhet a turpisság, azaz ezt minél későbbre kell tolni... vagy találni olyat, akivel meg lehet "beszélni".
A teljesen legális út az, hogy veszel a zártkertedhez még annyi területet, aminek a beépithetősége már több mint 36 m2.
Pár éve vásároltam egy kis zártkertet, kis "12m2-es faházzal" aztán a sors úgy tűnt megkedvelt és gondoltam egyet kértem rá engedélyt, megterveztettem egy kis házat... gazdasági épületre meg is kaptam ami 29.6m2 lehetett max. Pechemre, lebontottuk a kis "házat" majd törés történt az életemben.Padlóra kerültem mentsvárként a telekre menekültem lakókocsiba 1-2 hónapra és egy ismerősöm ajánlotta, hogy egy régi szlovák nyaralóházat tudna nekem bontásért cserébe.Megcsináltam a szabályos alapot + terasz és összetettem rajta a faházat-kicsit nagyobb is kb 36m2.Gondoltam addig jó amíg nem kezdek az eredeti terven szereplőnek.Egy darabig csak az alapvető igényere volt, de lecsiszolgattam, lefestettem majd nagyon megszerettem.Most lehetőségem nem lenne arra, hogy szétbontsam majd az eredeti épületet felhúzzam-sem szívem.Lakható a faház és szép is, kulturált is.Lassan 3 éves és be is tudtam jelentkezni az eredetileg 12m2 es házra hivatkozva, amit a szomszédok anno papíron leigazoltak nekem.
Kérdésem mit tegyek most, hogy nehogy megbüntessenek, vagy esetleg bontani keljen...
2 éve költöztünk Nagyrédére. Előtte már közel fél évig jártam a leendő házhoz, a külső felújítási munkák miatt. a szomszédommal jól elbeszélgettünk, míg örültem is neki, hogy ilyen rendes. 2009. julius 28. án költöztünk be, majd augusztus első hetébe 7 db sertés hozott, a már meglévő óljába, mely a lakásomtól 4,5 méterre van. Átmentem a szomszédhoz, hogy csináljon valamit, mert a bűz elviselhetetlen. azt mondta, hogy költözzek egy másik szobába, ő nem tud mit csinálni. Mondtam neki, hogy a jegyzőhöz fordulok, azóta nincs hang, csak kép. A jegyző egy hét múlva ki is jött, azóta sem történt semmi.
Tavaj ismét volt sertés a portáján, de már nem is csináltam semmit.
Az idén ismét hozott sertést, írásban kértem a Polgármestertől birokvédelmet. Nyolc napig nem történt semmi, majd telefonon felhívtam, hogy letelt az intézkedés megkezdésére kiszabott nyolcnapos határidő, erre azt válaszolta, hogy harminc napon belül intézkedik.
Másnap, előzetes értesítés nélkül megjelent a jegyző és még egy személy. Nézelődtek, s csak annyit mondta, hogy falun ez természetes.
Az írásbeli beadványomban jeleztem, hogy sem az állattartási szabályzatban foglaltaknak, sem a HÉSZ-nek szabályaival ellentétes a jelenlegi helyzet.
Most a padlástérbe nyitott egy bukó ablakot. Biztos kíváncsi rám?
Kérem adjanak tanácsot, hogy mit tegyek?
Meghirdettük az ingatlant, de a vevő amint megérezte a büdöset, elment, azzal, hogy Ő nem akarja szagolni a disztótrágya szagát.
OTÉK néven keress rá, ettől eltérni nem lehet önkormányzati szinten sem.
Ez kimondja, hogy oldalhatáron álló beépités esetén a szomszéd felé max 0.4 m2 felületű, és 1.80 parapetre elhelyezett nyitható nyilászáró helyezhető el, helyiségenként max 1 db. Emellé a már emlitett üvegtégla mehet, annak nincs megkötése se méretben, se elhelyezkedésben.
Épitési engedélyt igy tuti nem kaphatott, magyarul eltért attól engedély nélkül. Be kell menni az önkormányzathoz, és bejelenteni az épitési hatóságnál.
(ha jóban van velük, és nem tesznek semmit, akkor épitésfelügyeletet kell értesiteni)
Hozzáértők segítségét kérném. Szomszédomban építkeznek.Az udvaromra 6 / 1m X 1m-es/ ablakuk néz,ami kicsit zavaró,mert így mindenre rálátnak.Lányok még napozni sem mernek majd kimenni. Érdeklődnék,h ez szabályos-e? Köszönöm.
Segitséget szeretnék kérni egy hozzáértőtől. Egy társasház tetőterében lakunk ,szeretném átalakitani ,ehhez viszont új tetőtéri ablakot kellene raknunk. Tudni kell ,hogy utcafrontról van szó és vannak már meglévö ablakok ,ezek mellé szeretnénk még egyet. Több lakás is van a tetőtérben egymás mellett. Egy hosszú társasházról van szó ahol egymás mellett vannak a lakások mindegyiknek ugyanugy vannak az ablakai és ugyanannyi. A kérdésem az lenne kell e épitési engedély az ablak betételéhez. Előre is köszönöm ha valaki tudna segiteni.
Egy kérdésem lenne, sajnos társasházakkal nulla tapasztalatom van, remélem tud segíteni valaki, aki foglalkozott ezzel.
Gázkazán égéstermék homlokzati kivezetéséhez lyukat kell fúrni a falon (max 6-8 cm átmérőjű), ehhez - ha az alapító okiratban nincs más - mekkora többség kell? Elég a rendes többség?
Másrészt a módszert tekintve közgyűlést kell összehívni erre, ugye? 1/10 tulajdoni hányad simán megvan, mert kicsi társasház, csak hatan vagyunk, viszont a döntés miatt gond lehet, hogy ebből hárman nehezen elérhetők (külföldön vannak), viszont a többiekkel várhatóan nem lesz gond.
Hogy érdemes ezt intézni, hogy a legegyszerűbb és leggyorsabb legyen?
Igazából számomra, mások számára is az az érdekes, hogy ez a társasház annyira nem illik itt bele sem kivülröl sem magasságilag ebbe a városrészbe, hogy nem is értem.
Tessék:
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK)
IV. Fejezet
ÉPÍTMÉNYEK LÉTESÍTÉSI ELŐÍRÁSAI
ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK
50. § (2) Az építményeket és azok részeit a rendeltetési céljuknak megfelelően, a helyszíni adottságok figyelembevételével kell megvalósítani úgy, hogy ne akadályozzák a szomszédos telkek és építmények, önálló rendeltetési egységek zavartalan, rendeltetésszerű használhatóságát, és illeszkedjenek a környezet és a környező beépítés adottságaihoz, építészeti megoldásaikkal járuljanak hozzá a táj- és a településkép esztétikus alakításához.
Ez lehet pl. egy indok arra, hogy miért ne kapjanak engedélyt.
Nincs jogerös épitési engedélyük, /még már/ mivel le lett állitatva az épitkezés különféle formai hibák miatt amibe most nem mennék bele.... nos nekünk a teljes nappali+hátsókert árnyék alá kerül+ 2 szomszédnak, a valós ép magasság olyan 10-11 m lesz kb, a fellebbezés már a közig hivatalnál van. Igazából számomra, mások számára is az az érdekes, hogy ez a társasház annyira nem illik itt bele sem kivülröl sem magasságilag ebbe a városrészbe, hogy nem is értem.
Gondolom arról lehet szó, hogy a változatos tömegű épület egy része földszintes , így lehetett a 3 szint+ 1m lábazat=cca 10 m-es épületrészből átlagosan 7,5m-es építménymagasságot csinálni. Valószínűleg épp ez a magas tömeg árnyékol le benneteket. A fellebbezés eredménye kétséges, de mindenképpen megér egy próbát, hiszen jelentős érdeksérelemmel járhat számotokra, ha a lakóházatok nappali helyiségeit leárnyékolja az épület. Már ha tényleg azt árnyékolja le. Amennyiben viszont minden szabálynak megfelel az épület, akkor lehet, hogy végül elbukjátok a dolgot.Viszont arra is lehet némi esély, hogy az átlagos építménymagasság számítást a közig hivatalban kissé másként értelmezik, mint az esetlegesen rugalmasabb helyi ügyintéző. Érdemes lenne egy helyi építésszel konzultálni, aki a terv és a helyszín pontos ismeretében adna tanácsot. Kérdés az is, hogy jogerős már-e az engedély vagy sem? A fellebbezésen gondolkodsz, ha jól értettem.
Kérném egy hozzáértő segitségét. A probléma a területen ahol lakunk az ép magasság 7.5 méter, viszont ügyes tervezéssel ez fsz+2 emelet lett plusz 1m magas alap, ami kb úgy leárnyékolna minket mintha barlangban laknánk kérdésem a következö ha sikerül a közig hivatalig elvergödni, ezügyben lehet reklamálni vagy nem mert igy belefér a 7.5 m-be? Köszi a segitséget. Tomi
Annak rendje és módja szerint aláíratta velünk a papírját.
Meg is nézted a tervrajzokat, vagy ekkora nagy volt a bizalom?
1. Ez az 1m-t belógó tető szabályos?
37. § (3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.
2. Mi lesz, ha a kert szélén levő tujáim felnőnek az új szomszéd ereszéig?
Szomorúak lesztek. Ő is, mert ott vannak a tuják, és nem fog rendesen hozzáférni a házához mondjuk egy homlokzatjavításnál, és Te is, mert a tujáid nem fognak tudni rendesen nőni.
Mondjuk az egész oldalhatáros építkezés - szerintem - egy hatalmas nagy sz.pás.
A mellettünk lévő telken az új tulaj építkezésbe kezdett. Annak rendje és módja szerint aláíratta velünk a papírját. Elkezdődött az építkezés, és a közvetlenül a telekhatárunkra épített ház (a ház fala a senkiföldje felőlünk eső szélén van) teteje
jó 1métert rálóg a mi kertünkre.
A kérdésemi: 1. Ez az 1m-t belógó tető szabályos?
2. Mi lesz, ha a kert szélén levő tujáim felnőnek az új szomszéd ereszéig?
Katedrálüvegben és nyitáshatárolóban egyeztünk meg. Egyébként terv még elképzelve sincs, úgyhogy ez a kopasz nyilatkozat nem sokat ér, ahogy kiveszem a soraidból. Akkor majd a jövőben kiderül.