Keresés

Részletes keresés

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.04.13 0 0 4693

És természetesen jobbulást kívánok!!!

Előzmény: s-ombre-ro (4692)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.04.13 0 0 4692

Köszönöm!

Úgy tűnik, most már megmaradok. :D

Előzmény: ugyanazvagyok (4691)
ugyanazvagyok Creative Commons License 2018.04.13 0 0 4691

Köszi. Jobbulást! Marad a prospan szirup, az idáig a legjobb.

Előzmény: s-ombre-ro (4690)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.04.13 0 0 4690

"Drogja házi használatra nem alkalmas" - írja Bernáth Jenő.

Neki elhiheted!!!

Én is éppen makacs légcső hurutból vagyok gyógyulóban.

Rengeteg patikaszert elhasználtam már.

Előzmény: ugyanazvagyok (4689)
ugyanazvagyok Creative Commons License 2018.04.12 0 0 4689

Borostyán szirupot lehet, érdemes házilag készíteni? Ha igen, hogyan kell? Tudom, lehet venni prospan szirupot, de hamar elfogy és nem olcsó,  a kertben meg rengeteg a borostyán...

s-ombre-ro Creative Commons License 2018.03.30 0 0 4688

A vállam súgja, hogy mi sem tétlenkedtünk.

Nálunk nagyon sok eső esik, úgy kell lopni az alkalmas időpontokat.

A metszéssel mi is végeztünk, de a munka java még hátra van.

Az esőnek nagyon örülünk, mert a sok szárazság után végre feltöltődött a talaj (nálunk 2 méterig 98 °-os a telítettség!).

Remélem, hogy lesz elég citromfű hozam, mert nekünk az az alap a mindennapos teakészítéshez a téli időszakban.

Minden más is virulni fog, ha lesz elég eső, bár a gyógynövényeknek elsősorban melegre és napfényre van szükségük!

Előzmény: unartis: (4687)
unartis: Creative Commons License 2018.03.23 0 0 4687

A napokban elég sokat tornáztam, mert metszettem, ma a ribizliket is sikerült(feketét, pirosat, fehéret), és a jostát. Illetve nagy kerti átültetések vannak, bambuszt bele ültettem egy nagy ládába, mert szét szaladt minden felé.

Előzmény: s-ombre-ro (4686)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.03.23 0 0 4686

Szia!

"Lankasztó" gyógynövéneket szedek én is, de kérlek, ne feledkezz meg a tavaszi fáradtságról sem.

Az olyan, min az ember háán a púp.

Majd elmúlik, de vitamindús, kalóriaszegéy, salakmenes táplálkozás segít.Igyál sok vízet, folyadékot, emeli a vérnyomást, tiszít, tonizál. mindjárt jobb kedvre derülsz. Kívánom, érezd magadat jobban!

Előzmény: unartis: (4685)
unartis: Creative Commons License 2018.03.22 0 0 4685

Szia,

Ez szerintem tavaszi fáradság lesz, de ha fenn áll továbbra is,menjél el egy dokihoz, és mondd el, mit ittál, hátha rálát a dolgokra jobban. Nem hinném, hogy 1 hónap elteltével is kábaságot okozna, ha nem fogyasztod...

Előzmény: Dzsinn81 (4684)
Dzsinn81 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4684

Üdv mindenkinek! Egy kérdésem lenne: orbáncfű-túladagolás esetén mi a teendő? Valószínűleg nekem sikerült. Kb. 2 hónapig ittam heti 5-6 alkalommal kb. 15 csepp orbáncfű olajat. Eleinte jobban aludtam tőle (e célból vettem), majd kb. egy hónapja azt éreztem, h napközben is kába vagyok tőle, amolyan másnapos érzés, szétszórt, feledékeny, belassult. Le is tettem az olajat, de az elmúlt közel egy hónap ellenére nem múlt ez az érzés.
Mi várható, mit tudok tenni?

unartis: Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4683

ez  a laposabb rész kert végén van, a magasabb az már töltve lett:

A képen bal oldalt vannak a menták:

2 napja még így volt a víz, az út végén balra van egy  kb 1 méter mély komposzt/szikkasztó gödör (falevelekkel telítve):

tegnap délután:

Előzmény: unartis: (4682)
unartis: Creative Commons License 2018.03.21 0 0 4682

Azért szerencsére nem szokott olyan durva belvíz lenni mint Csanyteleken, ott emlékszem egy évre, hogy az úton is átfolyt a víz, parasztházak álltak a vízben, igazi vízi-világ lett. A Bökény városrészben szoktak homokzsákokat is használni, ha magasabb a víz a legújabb lakónegyedben. Nálunk az utcai csatornázás hiánya az egyik oka szerintem, mert nem folyik le a felesleges csapadék sehová, a házak előtt ülepítő árkok vannak, ilyen esős időben csurig szoktak lenni(előttünk már az sincs, mert elvileg már le van fedve, de betonrácsos elfolyó az nincs). A szemben lévő oldalon van egy árok rendszer, de az is félig meddig el van tömődve, egy részen fedve van, amerre folyna  a víz 2014-ben is rengeteg eső volt, akkor nálunk a hátsó kertben állt a víz néhány napig, utána el kezdtem tölteni, komposzttal, homokkal kevertem a földet, mert nagyon kötött fekete agyagos a talaj, alatta meg sárga agyag van, a menták imádják, a víz már nincs rajtuk lement róluk, minden évben a menta fajták összekeverednek ezzel küzdök, most arra jutottam, hogy veszek betonból készült, zsalukövet abba fogom ültetni  a mentákat, hogy korlátozzam a terjedésüket. csak még szikkadnia kellene, illetve a víznek jobban vissza húzodnia hogy lehessen dolgozni ott ahol vannak.

Előzmény: Nobody1 (4681)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4681

Az tényleg nem a város leglaposabb része (viszonylag sokat jártam régebben a szomszéd utcába) de ilyen vízzel telített a talajnál elég még 10-20 cm mélyebb fekvés is egy "tó" kialakulásához és ennek valóban kedvez a magasan lévő agyagos vízzáró réteg is.

Nálam pont fordított a helyzet. Kb 2 méterrel magasabban vagyok az átlagos környezetemnél egy homokdombon. Itt minden víz eltűnik pillanatok alatt. Még a laposabb részeken sem marad meg 1-2 napnál tovább a víz. Alig győzöm nyáron locsolni a legszükségesebb részeket. A talajvíz most is -4 méteren van.

Előzmény: unartis: (4680)
unartis: Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4680

Laposabbik fele :(, Ady utca és környéke, nem a legmélyebb pontja a városnak, hanem a környező részekhez képest van mélyen, a sárga agyag réteg is magasan van kb 1 méterre, itt egyből fent van a víz a talajban, ha sok az eső, nyárra meg eltűnik. (83.5 méter t.szint feletti magasság) nálunk

Csongrád legmélyebb pontja kb 2 méterrel van alattunk a Bökény városrész (81 m tengerszint feletti magasságú):

Előzmény: Nobody1 (4679)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4679

Csongrád melyik része ez?

Előzmény: unartis: (4678)
unartis: Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4678

Remélem hamar lemegy, mert ekkora vízállás nem is volt amióta itt lakunk! :(

Előzmény: Nobody1 (4677)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4677

A vízi menta biztosan bírja, a többi fajtánál meg szerintem majd attól is függ, mennyi ideig lesz vízben.

Előzmény: unartis: (4676)
unartis: Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4676

A menták is nyakig vízben vannak, de azoknak szerintem nem árt!

Előzmény: unartis: (4675)
unartis: Creative Commons License 2018.03.19 0 0 4675

Itt eddig hó nem volt(a napokban legalább is nem), most az előbb néztem ki, esik a hó, kb fél órája kezdhette, mert ép, hogy takar. Szerencsére nagy hidegek nem voltak, mert -3 c° volt tegnap hajnalban és most-2 c° a  hőmérséklet. 2013-ban volt itt hasonló idő, akkor is a mediterrán ciklonok kavartak be rendesen, előoldalukon az átlagosnál melegebbet hoztak, utó oldalukon meg hidegebbet. A ciklonok meg jóval északabbra jelentkeztek, mint szoktak, most i a Svédországban évezik a szép napos időt. Ezt talán kibírják az átültetett gyógy és fűszernövények. Iszonyú mennyiségű idei téli esőt a talaj már nem bírja benyelni, áll a  kert laposabb végein a víz, tehát belvíz van, de rendesen.

Előzmény: CBNora (4673)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4674

Szívesen, egészségedre! Szó szerint... :)

Előzmény: unartis: (4669)
CBNora Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4673

Szerintem nem, ha hó alatt lesznek. Valószínűleg egyébként sem, persze nyilván nem mindegy, mik azok.

Itt mindent befedett a hó. Ma még nincs hideg, -4 körül, a holnap reggel lesz kritikus. De szerencsére itt még nem rügyezik semmi, a nagyon fagyérzékeny növények kikoptak, az egyet, amit féltek (Phlomis fruticosa) befedtem hókupaccal. Az előző hideg periódust is úgy töltötte, nem károsodott. Tél közepén legalább -15-ig az is bírja, tavaly fagyott tövig a tartós mínusz huszonfokokban.

Előzmény: unartis: (4672)
unartis: Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4672

Néhány fűszer és gyógynövényt a hét eleji jó időben áttelepítettem(közel +20 c° volt néhány nap), szerintetek megárt nekik ez a mostani fagyos idő?

unartis: Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4671

Jól néznek ki, ilyen nedves időben a még a leszúrt bot is megered, jártam már így korában, kihajtott a karónak leszúrt bodzaág.

Előzmény: CBNora (4664)
unartis: Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4670

Itt szerencsére csak -2 c° lett hajnalra, eső rengeteg volt tegnap egész nap és éjszaka, áll is a víz  kert végében!

Előzmény: s-ombre-ro (4668)
unartis: Creative Commons License 2018.03.18 0 0 4669

Szia, letöltöttem, már bele is néztem! Köszönöm a linket!

Előzmény: Nobody1 (4667)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.03.17 0 0 4668

Bizony, jön a tél!

De mikor lesz tavasz?

Március 21-én biztosan nem.

Valóban borzasztó dolog.

Én szívesen feltenném, hogy ami történik az csak véletlen anomália, de attól tartok, hogy annál több ami mostanában sújt bennünket.

Szerencsére feltankoltunk megfázás elleni gyógyfüvekből.

Előzmény: s-ombre-ro (4663)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 4667

Bocsánat, ha valakinek nem megy a letöltés, bátran szóljon. ("Kicsit" érdekesen működik ez a tárhely. Nem én tettem fel oda -  így kaptam.)

Előzmény: Nobody1 (4665)
s-ombre-ro Creative Commons License 2018.03.16 0 0 4666

Drukkolok neked én is!

Ha lesz elegendő ágad, lehetséges, hogy kérni fogok belőle.

Nagyon nem hiányzik, de minden érdekel, ami érdekes lehet! :)

Előre is köszönöm!

(ebből a szaporításból tehát nem kérek, majd ha megnő és még meg leszünk, csak akkor kérek tőled gyökereztetni való  ágacskákat, ha megtisztelsz vele)

Előzmény: CBNora (4664)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 4665

Talán van akit érdekel.

"Kolos E. dr.-Kolosné Pethes E. - Hazai gyógynövényeink
Kiadás éve:1956
PDF | 35.4 MB
A könyv "antik" jellege ellenére a természetben található természetes hatóanyagok életfolyamatokra gyakorolt hatásai nem változtak. A gyógynövények és azok hatásainak rendszerezett és szakszerű, pontos leírása lehetővé teszi, hogy a szerző-házaspár e referenciaművét a manapság túlnyomó többségben lévő szintetikus és nem egyértelmű hatású gyógyszerekkel szemben a laikusok is eredményesen használhassák."

Innen letölthető:

http://www.filedwon.info/npwhpa4xra9u/Hazvenyeink.rar.html

CBNora Creative Commons License 2018.03.13 0 0 4664

Ilyenek lettek egy hónap alatt:

Az egyből pohárba dugott ágaknak hosszabb a gyökerük, de a lényeg, hogy mindkét módszer működik. A február tényleg optimális, mert lehet hideg helyiséget biztosítani meleg talppal. Legközelebb valószínűleg kitöröm az alsó rügyeket, akkor tényleg csak a gyökerek fognak először megindulni. Ahol kitört egy alsó rügy, annak a helyén is gyökér nőtt, ez lenne a legjobb.

Úgyhogy most már drukkolok, hogy meglegyen az a fehér termésű bodza!

Előzmény: CBNora (4662)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!