Keresés

Részletes keresés

NevemTeve Creative Commons License 2002.11.13 0 0 49
FLAME-WAR (Persze az is lehet, hogy igy rászoksz egy disztribúció-specifikus módszerre, amivel azután egy másik környezetben ott állsz megfürödve (vö: a YAST-ban kattins ide mag amoda). Nem hiszem hogy két file (bzImage es System.map) átmásolása a mc-vel a /boot-ba olyan bonyolult lenne (a modulokat már kitette a modules_install)
Előzmény: Filburt (48)
Filburt Creative Commons License 2002.11.13 0 0 48
Nezz at a Debianos topicba, ott le van irva a debianos kernel forgatas. Szerintem sokkal kisebb szivas, mint igy.

Filburt

Előzmény: Andreas (46)
NevemTeve Creative Commons License 2002.11.13 0 0 47
Szerintem ez kell neked:
/usr/src/linux/arch/i386/boot/bzImage
Előzmény: Andreas (46)
Andreas Creative Commons License 2002.11.13 0 0 46
Tudna nekem valaki segíteni? Frissen rakott Debian 2.2r5 alatt menuconfig-gal összekattintgattam magamnak egy szimpatikus kernel-t. (ncurses miatt reklamált, valami ncurses???-dev felrakása után megjavult). Lefordítottam a szokásos módon (make mrproper, menuconfig, dep, clean, bzImage, modules, modules_install, install), bzImage után kiírja hogy 900k a kernel, ezután nézem az src könyvtárat, vmlinuz 2,6MB! Nekiálltam gyomlálni, amit engedett kitettem modul-ba, újrafordítás és még mindig 2,1 MByte pedig alig hagytam benne valamit.
Mit csináltam rosszul?

(ha ez számít valamit, a régi kernel-be editor-ral belenézve mintha a.out formátumú lenne az új meg ELF)

amanibhavam Creative Commons License 2002.11.09 0 0 44
értem; mindig tanul az ember:-)
Előzmény: nucler_pl (43)
nucler_pl Creative Commons License 2002.11.09 0 0 43
Webszerverre pl. nem raknám. Egy betörésnél nekem ne tudjon még fordítgatni is. Mindent fel tudok rakni apt-get install parancsal.
Előzmény: amanibhavam (41)
linuxuser Creative Commons License 2002.11.09 0 0 42
tűzfalra pl. nagyon nem javallott feltenni.

"a linuxuser"

Előzmény: amanibhavam (41)
amanibhavam Creative Commons License 2002.11.09 0 0 41
"nem szívesen tart a gépén fordíót"???

ilyet sem hallottam még... kit zavar a fordító?

Előzmény: nucler_pl (40)
nucler_pl Creative Commons License 2002.11.09 0 0 40
Csak van úgy, hogy az ember nem szivesen tart a gépén fordítót. Azt olyankor elég egy deb csomag kitömörítése.

ez belerakja a modulokat is?

Előzmény: NevemTeve (39)
NevemTeve Creative Commons License 2002.11.08 0 0 39
make-kpkg... bar ha elszall a winchester, a kernel a legkisebb gond... boven eleg a .config file-t elmenteni...
Előzmény: nucler_pl (38)
nucler_pl Creative Commons License 2002.11.08 0 0 38
Szeretnék fordítani egy kernelt, ami ha jól sikerült, akkor szeretnék belőle csinálni egy .deb csomagot, hogy későbbiekben ha a gépen elszállna a vinyó, akkor egy telepítésnél ezen .deb kicsomagolásával menjen minden prímán. (beleértve a module-okat is)

Valahol olvastam rá megoldást, de nem találom sehol a weben

Filburt Creative Commons License 2002.09.30 0 0 37
Koszi a tippet, nagyon korrektul fel is ment vele a kernel.

---

Szerintem bovitsuk a topicot a kulonbozo, altalunk ismert kernel patch-ek felsorolasaval, oks?

Kezdenem en egy biztonsagival, a grsec-kel. Ez egy biztonsagi patch, olyanokat tud, mint:

* random PID szamok generalasa
* (un)mount-ok loggolasa
* signal-ok loggolasa
* memoria vedelem
* kulonbozo ACL-ek

Erdemes felrakni, sokat huz a rendszer biztonsagi szintjen.

Filburt

Előzmény: hORK (36)
hORK Creative Commons License 2002.08.22 0 0 36
hahó, debian alatt nem így érdemes kernelt forgatni/installni

sokkal inkább a kernel-package csomagban levő make-kpkg paranccsal

ez legenerál neked a kernelt és a modulokat tartalmazó .deb file-t, amit utána dpkg-val installálhatsz, egyben rákérdez pl., hogy frissítse-e a lilot, akarsz-e bootlemezt csinálni belőle, és hasonló finomságok

a teljes parancs: make-kpkg --revision custom.1 kernel_image

ahol a custom.1-et a kedved szerint változtatgathatod

Előzmény: Filburt (29)
Filburt Creative Commons License 2002.06.26 0 0 35
A 'make modules install' nagy szivacs. De kozben rajottem en is. B-)))

Koszi!

Filburt

Előzmény: linuxuser (34)
linuxuser Creative Commons License 2002.06.04 0 0 34
Filburt,
nem modules install, hanem
make modules_install, ilyennel ni: _______________________

"a linuxuser"

Előzmény: Filburt (33)
Filburt Creative Commons License 2002.06.03 0 0 33
Nem lama kerdes, mert meg kellett nezzem, hogy valaszoljak. B-)

A valaszom: van.

Egyebkent pl. boot kozben nem birja feltolteni a halokartya drivereket sem. B-/

Koszi a valaszokat, ha lesz vmi, majd irok. B-/

Filburt

Előzmény: Schoz (32)
Schoz Creative Commons License 2002.06.03 0 0 32
Láma visszakérdezés:
Van egyáltalán valami, amit modulba raktál?
Filburt Creative Commons License 2002.06.03 0 0 31
Megvolt, hiba nelkul. Ezert nem ertem. B-/

Filburt

Előzmény: lip (30)
lip Creative Commons License 2002.06.03 0 0 30
make modules;make modules_install megvolt?
Filburt Creative Commons License 2002.06.03 0 0 29
Ujabb lammer kerdes.

Most Debian/woody alatt probalkozom.

Megvan minden (menuconfig, dep, bzImage, modules, modules install), de a /lib/modules alatt csak a regi kernel moduljai vannak, a 2.4.18-as modulok sehol nincsenek.

Mit csinaljak?

Filburt

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.23 0 0 28
7.1-es süsü gcc-jével én utoljára a 2.4.10-es kernelt fordítottam, az ment
Előzmény: Filburt (27)
Filburt Creative Commons License 2002.04.22 0 0 27
Hali,

Koszi a valaszokat, a kerdes igazabol teoretikus volt, de a halokartya pont kapora jott. B-)

---

Elkepzelheto, hogy a 7.1-es Susehoz adott gcc-vel (v2.95.2) nem tudok 2.4.18-as kernelt forgatni? Ugyanis most mar napok ota ezzel kuzdok. Odaig megy, hogy a bootolas elejen kipakol par pontot a kepernyore, majd olyan merevre fagy, hogy csak a ki/bekapcs segit. Forditas kozben viszont nincs hibauzenet.

Filburt

Yahihum Creative Commons License 2002.04.22 0 0 26
Barmilyen modult - aminek a verzioszama megegyezik a kernellel, es nem forras, hanem mar modul (gcc-vel meg lehet csinalni) be lehet tolteni,annelkul hogy a kernelbe forditanad. A mdules.conf azert nem jo, mert mi van ha pl. olyaneszkozt hasznalsz,amit nem tamogat a kernel, de a bootolashoz kell, nem feltetlenul ugy, hogy arrol bootoljon, hanem hogy ne okozzon eroforras utkozest (nekme az alaplapi hpt raid vezerlo csinalta: spourius interrupt irq=7 es fagyas. A megoldas az initrd, ami szerkesztheto. A kernel betoltese utan ez kovetkezik, itt lehet barmilyen modul. utana jon csak a modules.conf. Az initrd egy gzip image, amit gzip-el kitomoritve valahova (/tmp) majd mount -o loop es oda bemasolod a sajat modulodat, majd gzip vissza, visszamasolni a /boot- ba es lilo. Ha valamelyikotoknek nem megy, ne szenvedjen vele, megirom reszletesen mailbe, en tokoltem vele 2 napot :-) Ja es felhivtam a Highpoint tech.supportot. :-) Ily modon minden modult be lehet forgatni az initrd-be.

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.22 0 0 25
gcc: nekem a 3.0.4-gyel is ment a kernelfordítás, viszont ezektől a moduloktól hülyét tudok kapni, annyira nem elegáns, ha nem a isztró gyári kernelét forgatom újra, hanem egy frisebbet teszek föl. bár ízlés dolga, de mostanság (hehe, negyedik kernelfordításnál de nagyképű ez a "mostanság", bocs) én sem pakolászom modulba a dolgokat.

amúgy én akár az angol, akár a magyar leírásokat nézegetem, kb. a dolgok fele, de talán kétharmada totál érthetetlen számomra. úgyhogy tuti, hogy egy csomó fölösleges dolog is benne van az általam fordított kernelben. szóval kicsit azért ellentmondásos, hogy "óvodásként" is rá vagyok szorulva a fordításra pár esetben, ugyanakkor nem maga a kernelfordítás menete, mint inkább a túl sok ismeretlen lehetőség miatt "nemszeretem" a kernelfordítás számomra

Törölt nick Creative Commons License 2002.04.22 0 0 24
Már rég nem arról szól a dolog, hogy a kernel memória igényét csökkenteni lehessen.
Persze ez is lényeges, de sokkal fontosabb szerintem, hogy pl. egy hálókártya cseréjekor nem kell az egész kernelt újrafordítani.
Vagy pl. mint az Alsa driver, vagy a vmware driverek: külön, a kernel forráskódjától függetlenül is lehet minden szépet és jót a kernelbe illeszteni.
Előzmény: indextc2 (23)
indextc2 Creative Commons License 2002.04.22 0 0 23
Ugye mindenki más receptre esküszik. :)

Én meg a modulokat nem szívlelem. Mindent fixen bele, de persze csak azt, amire szükségem van. Elég kicsi a kernel mérete így, és 190akárhány mega ram-ban nem érezhető. :)

lip Creative Commons License 2002.04.21 0 0 22
"(Na igen, meg az se egészséges, ha beteszed pl. az IDE-támogatást modulba :-))

:
Volt szerencsem.;(
Kernel panic lett belole... "

Még szép... Hogy töltsün be egy olyan modult, amihez előbb kéne neki IDE támogatás, hogy be tudja tölteni? :-))
(Jó kis rekurzív megadás...)

Előzmény: khiraly (21)
khiraly Creative Commons License 2002.04.21 0 0 21
(Na igen, meg az se egészséges, ha beteszed pl. az IDE-támogatást modulba :-))

:
Volt szerencsem.;(
Kernel panic lett belole...

A SBlive!, es audigy-hez meg kifejezetten egeszseges a modulozas....

Előzmény: lip (20)
lip Creative Commons License 2002.04.21 0 0 20
Ja, én meg nem vagyok elég figyelmes. Szóval, a modul-kernel kérdés alátámasztása.
Sztem modulba érdemes fordítani, mert így, ha új kártyát teszel be, akkor könnyebb lesz drivert váltani (csak insmod újkártyamodul), nem beszélve arról, hogy ha esetleg két hálókártya van a gépedben, akkor így sokkal könnyebben csereberéled (csak a /etc/modules-ban kell a sorrenden változtatni, amelyik elsőre betöltődik, az eth0).
Hálókártyáknál ebből nincs baj, de pl. hangkártyáknál szokott gáz lenni abból, ha csak modulban van és nem kernelben (pl. SB16).
(Na igen, meg az se egészséges, ha beteszed pl. az IDE-támogatást modulba :-))
Előzmény: lip (19)
lip Creative Commons License 2002.04.21 0 0 19
A tulip.c az alapból is benne van a kernelben. (Mármint belefordítható.)
Make menuconfig, aztán Network Device Support, 10/100 Mbit, és keresd meg ezt:
DECchip Tulip (dc21x4x) PCI support
No, és akkor ezt modulba.
Egyébként külső drivert, ha csak egy .c, akkor gcc -c, nem? (De ez most már nem ez a téma többé :-))
Előzmény: Filburt (17)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!