Eddig igy csinaltad, ugye:
./configure --with-cards=ymfpci --with-sequencer=yes;make;make install
Esetleg probald meg igy:
./configure --with-cards=ymfpci (sequencer nelkul)
make
make install
./snddevices (de ezt ki kell hagyniha DEVFS hasznal a rendszer)
Ami meg fontos, hogy a kernel forras az /usr/src/linux legyen!, valamint a szokasos linkek az /usr/include ill. /usr/src/linux/include -ben rendben legyenek.
Ha vegkeppen nem menne, akkor:
./configure --with-cards=ymfpci --with-debug=full
Tkp. izgalmas a dolog, ha egybol felment volna az alsa, rég elfelejtettem volna :))
Asszem átbogarászom a forrásokat, talán van benne egy olyasmi, hogy "if user aszongya, hogy ymfpci, akkor csinálj opl-3 modult", találkoztam már ilyennel. :))
Olyanrol meg nemigazan lehet elkepzelni, hogy ha tenyleg ugyanazon lepeseket kovetve, 1x nem talalni semmilyen module-t, majd utanna meg igen.
A normal telepitesi utasitasokat kovetve, az altalad meghatarozott ./configure parameterei utan lefordul, telepul. Esetleg nezz bele a config.log -ban, hatha lehet talalni valami hibara utalo jelet.
De elkepzelheto, foleg a 2.96 gcc hasznalva, hogy elojohet szinte "barmilyen" erdekes hiba. Nem feltetlen, de elofordulhat(tapasztalvan a 2.96 sorozat "josagarol").
Pl. az alsa driver csomag forditasa kozben (make) tortent -e valamilyen hiba.
Ha tobbszor probalkozol, akkor meg mielott az aktualis forrasnal kiadnad a make clean -t, ezelott a normalis menet: make uninstall
De meg lehet probalni igy is: ./configure --with-ymfpci majd make > forditas.log
egy merész tipp: ha nem túl kritikus a rendszer, tegyél fel a meglévő mellé mondjuk egy 2.5.72-es kernelt (azért azt mondom, mert nálam is az fut), abban már benne van az alsa alapból, hátha kapásból jó lesz
A modprobe atz mondja, hogy "Can't find module...", mivel a snd-ymfpci nem létezik.
Sem a lib/modules...-ben, sem máshol. Valamiért nem csinálja meg. Pedig a forrásban levo readme szerint igenis "ymfpci" néven kellene létrehoznia a modult. Viszont a lib/modules/...-ben csinált egy opl-3 modult, ami egy másik Yamaha-csip és valszeg az ymfpci helyett csinálja.
De még mennyire érdekes! Megcsináltam mégegyszer a lépéseket a forrás-fordítástól kezdve, driver, lib, utils, sndconfig, modprobe és itt jön az érdekes része, hogy a négy vagy öt modul közül a snd-ymfpci kivételével mindegyiket megcsinálta és belotte!! A tegnapelotthöz képest változatlan rendszerfeltételek között, ugyanazokat a lépéseket követve!! Mi a fene történik itt?
Vajon ha ötször lefordítom a forrást, sikerülni fog??
Sndconfig megvolt, persze, de a /dev/snd/ban (itt kell lennie ugye?) semmiféle ymfpci nincs.
a module.conf-ba azt vágtam be, amit az alsa lapon erre a kártyára vonatkozóan találtam, igen, amit te is írtál, SID.
A modul neve snd-ymfpci (a legújabb alsa nem snd-card-ymfpci-t csinál), de sehol sem találom. Tehát nincs meg a modul, tehát el sem készült. Akkor valami az install közben rohadt le, de nem emléxem, hogy error lett volna a fordításnál.
# ALSA portion
alias char-major-116 snd
alias snd-card-0 snd-ymfpci
# OSS/Free portion
alias char-major-14 soundcore
alias sound-slot-0 snd-card-0
.....
driver-make-install a következovel:
Ezen muveletek utan ./snddevices szkript lefuttatasa megtortent?
Valamint nezd meg, hogy az adott module telepitese megfeleloen zajlott -e le.
find /lib/modules/`uname -r`/kernel/sound -type f -name *ymf* -print
RedHat 7.2 alatt próbálok alsával tökösíteni egy Yamaha YMFPCI-724 hangkártyát, mert a native driver nem nagyon teljesít.
alsa 0.9.6 (legújabb verzió) drivert és a hozzá való lib, utils cuccokat próbálom felloni. Szurszból fordítom modulba, állítólag meg is csinálja, soundconfig megvan, átszerkesztem az /etc/modules.conf-ot, amikor azonban modprobe-al akarom beloni a dolgokat, aszongya, hogy "Can't find module ....". Rákeresek, nincs a modul. Vajon mi történhetett? Miért nem csinálta meg a modulokat? Odatettem mellé a kernel-szurszot, hozzáfért, kedvére szedegetett belole.
/var/logs/messages-ben semmi hibaüzenet.
Hozzáteszem, új vagyok linuxban, így lépésrol-lépésre követtem az alsa-howto-t, meg még egy csomó alsával és linuxhanggal kapcs. leírást. Mégsem megy.
driver-make-install a következovel:
OFF TECHNIKA ON PLETYKA
Hello yoker,
nem értettelek félre, a paramétereket a magam szükségleteihez kozmetikáztam :) (ahogy a rídmíbe' van). Tényleg jó a kerneles driver is, elsősorban azért erőltetem az ALSA-t, mert új Linuxos vagyok, és szerintem az ember azzal tanul a legtöbbet, ha szív, még akkor is, ha néha lila a feje... :)
Zenélni sem lenne rossz, bár a kézzelfogható hangszereket részesítem előnyben (basszgitár) - igaz, a SB 128 full-duplex, gondolom lehetne mondjuk gitárra effektet rakni vele.
ON TECHNIKA OFF PLETYKA
thx, modprobe-ot otthon kipróbálom: gerely
bocsi ,ha félreérthető voltam. Csak példának gondoltam a configure-hoz a paramétereket.
Beleolvastam az URL-en a howto-ba (lejjebb amit küldtem) és ott tényleg azt írja ,hogy simán elég a
configure :-( Mikor az ALSA-s kernel-eddel boot-olsz, és azt mondod: modprobe soundcore
akkor mi történik? Amíg ez nem megy : ALSA=alma. Az a gyanúm ,hogy jó pár csomi hiányzik még a
gépedről, azért nem mennek fel az rpm-ek sem, +a fordítás is elhasal :-( Az ALSA + csak akkor
fontos ,ha midi-zel & zenélsz stb..., amúgy az OSS/free is rulez :-)
Kösz a segítséget, de sajnos az ALSA nem adja meg magát. Beletörődtem, hogy kernelbe fordított sound driverem van, végülis szól ez...
Szerintem neked azért kellettek a paraméterek a ./configure-hoz mert ugye ha jól emléxem az AWE32 ISA buszos és akkor kell a --with-isapnp=yes, mert no a default (SZVSZ). Az SB 128 meg PCI-os.
sajnálom, hogy nem sikerült, de azért ne add fel !
1 ötletem van:
a ./configure szerintem nem elég a driver-eknél, az AWE 64-emnél pédául így kellett:
#./configure --with-isapnp=yes --with-sequencer=yes --with-oss=yes --with-debug=full
Az ALSA mini howto-t azért legalább fusd át, a forráskódban pedig a readme-ket.
Bocsi, ha hosszú leszek, de már annyit szenvedtem az ALSA-val, hogy az már sok... Miért csinálja ezt velem? Próbálam a 0.5.7-es ALSA-t, aztán most töltöttem le frisset, volt 2.4.2-es kernelem, most 2.4.4 van.A gcc-m 2.96-81 verziójú az RPM szerint. A kernelbe modulba van fordítva a sound support semmi más hangcucc. A kernelforrás fönnt van a /usr/src/linux-2.4.4 könyvtárban, 'linux' symlink mutat rá. A ./configure script lefut.
Aztán, bármit is csinálok, jön a móka: fordítás özben állandóan warningol a not valid preprocessing tokenek miatt, aztán előbb-utóbb leáll error-al.
[root@localhost alsa-driver-0.5.10b]./configure
...
include/config1.h is unchanged
creating include/version.h
include/version.h is unchanged
[root@localhost alsa-driver-0.5.10b]# make
make[1]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel'
make[2]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/seq'
make[3]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/seq/instr'
make[3]: Nothing to be done for `all'.
make[3]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/seq/instr'
make[3]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/seq/oss'
make[3]: Nothing to be done for `all'.
make[3]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/seq/oss'
make[2]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/seq'
make[2]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/plugin'
make[2]: Nothing to be done for `all'.
make[2]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel/plugin'
make[1]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/kernel'
make[1]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/lowlevel'
make[2]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/lowlevel/generic'
make[2]: Nothing to be done for `all'.
make[2]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/lowlevel/generic'
make[2]: Entering directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/lowlevel/isa'
gcc -DALSA_BUILD -D__KERame-pointer -pipe -I/usr/src/linux/include -I../.. -DEXPORT_SYMTAB -c ad1816a.c
ad1816a.c:37:9: warning: pasting "": "" and ""chip busy.\n"" does not give a valid preprocessing token
ad1816a.c:37:9: warning: pasting ""snd: "" and "__FILE__" does not give a valid preprocessing token
ad1816a.c:256:17: warning: pasting "": "" and ""invalid trigger mode 0x%x.\n"" does not give a valid preprocessing token
ad1816a.c:256:17: warning: pasting ""snd: "" and "__FILE__" does not give a valid preprocessing token
ad1816a.c: In function `snd_ad1816a_busy_wait':
ad1816a.c:37: parse error before `__FILE__'
ad1816a.c: In function `snd_ad1816a_trigger':
ad1816a.c:256: parse error before `__FILE__'
ad1816a.c:701:17: warning: pasting "": "" and ""Unknown chip version %d:%d.\n"" does not give a valid preprocessing token
ad1816a.c:701:17: warning: pasting ""snd: "" and "__FILE__" does not give a valid preprocessing token
ad1816a.c: In function `snd_ad1816a_new_pcm_R2aaf154a':
ad1816a.c:701: parse error before `__FILE__'
NEL__ -O2 -DLINUX -Wall -Wstrict-prototypes -fomit-frmake[2]: *** [ad1816a.o] Error 1
make[2]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/lowlevel/isa'
make[1]: *** [all] Error 1
make[1]: Leaving directory `/usr/src/alsa-driver-0.5.10b/lowlevel'
make: *** [compile] Error 1
[root@localhost alsa-driver-0.5.10b]
Szóval így. Eddig bármit próbáltam, ugyanez volt a problem. Ja, egyébként SB 128 PCI hangkártyám van, bár szerintem ez a telepítés ebben a szakaszában nem nagyon számít. HELP PLEASEEEE!!!
gerely
meg valami:
nehany debiannal kapcsolatos hozzaszolasban olvasgattam, hogy van az un. apt -nevu progi,
amely olyat tud, (persze csak ha jol ertelmeztem)
hogy a hianyzo csomagokat letolti a web-rol
ne légy mérges az rpm-ekre mert nagyon egyszerűen működnek, csak ki egy kicsit foglalkozni kell vele &
meg kell ismerni néhány trükköt. Szerintem a parancssorból kezelhető a legjobban, ez a kedvecem.
Néhány ötlet:
rpm -U csomagnév.rpm = felrak ill. frissít
Ha függ egy csomó dologtól akkor azokat kiírja, beteszem a cd-t > mount természertesen majd :
cd /mnt/cdrom/Mandake/RPMS/ belépek abba a könyvtárba ahol az rpm csomagok vannak és ismét
rpm -U csomagnév.rpm utána 1 space be copy&paste-olom a felsorol függő csomagok nevét, vagy csak
elkezdem beírni a csomagnevek első pár betűjét és nyomogatom a billentyűt :-) Ez elég gyorsan
megy.
Letöltött csomagoknál pedig: bemásolom őket egy üres könyvtárba, ha szükséges a cd-ről további függő
csomagokat is ugyanide és : rpm -U *
rpm -q xxxxx.rpm = ellenőrzi a csomagot
rpm -ql xxxxx.rpm = kilistázza az összes feltett file-t+könyvtárat
rpm -q -a |grep xxx rákeres az összes csomag között xxx-re
Dióhélyban ennyi :-) > bővebben rpm ,vagy man rpm ,bár ez a hosszú rizs néha tényleg ijesztő :-(
Bocs, hogy megint bepofázok ( nem sokáig, mert rohannom kell ), de yoker-nek igaza van, akkor le kell töltenem a 2.2.19-4.1mdk kernelt, forrással. Most ráállítom a gépet, de csak holnap tudom küldeni.
pb1 : az elözöleg felderített címeken ennek nézz utána, légyszi, mert így kevés az esély a sikerre.