Keresés

Részletes keresés

pancho Creative Commons License 2001.05.23 0 0 26
Most képzeld el, hogy azt mondta, hogy bementem a Medgyesihez a Luther utcába, és azt mondtam neki, hogy kell egy gitár, így nézzen ki (rajz megmutat), ilyen fából legyen a test, olyanból a nyak, ragasztva - vagy csavarozva -, meg amolyanból a fogólap, egy hónap múlva jövök érte.
Ez egy elképzelhetőbb variáció.
De mi ebben a szenzáció?
Ezzel nem lehet eladni az újságot. Ki kellett találni valamit.
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.23 0 0 25
Azt vedd észre, kérlek, hogy a történet oltárira sántít. Tehát most nem azon kell filózni, hogy Elefánt állítása káros-e avagy sem, mert igen nagy valószínűséggel ilyen marhaságot nem is mondott. Itt az a káros (és nem a természetre), hogy egy lap ilyeneket megír -mondjuk ki- hazudik. És az, hogy ezek után vihar keletkezik a biliben, miszerint jajj, szegény őserdők, noha a veszélyt nem ez jelenti rájuk nézve.
Előzmény: nopolitics (24)
nopolitics Creative Commons License 2001.05.23 0 0 24
Köszönöm, hogy egy teljesen más aspektusból is megvilágítottad a témanyitásom hátterét. :) Erre én nem is gondoltam, nem is hittem hogy valakiben efféle (amúgy nagyon érdekes) gondolatok is felvetődhetnek. Valószínűleg gyakran előfordul, hogy valaki valóban azért nyit topikot, amiért mondtad.
Amiért én a topikot nyitottam: Van egy nyilvánvaló igazság (számomra az): a természet, az élővilág védelme nagyon fontos, úgy is modhatnám, hogy nemes ügy. És fel szeretném hívni a -hasonlóan gondolkodó- emberek figyelmét egy olyan esetre, amiből az derül ki, hogy vannak olyanok, akik számára az őserdők csak bútor, illetve hangszeralapanyagok. Nekem meggyőződésem, hogy ez nem helyes, és egy 400ezer példányszámú újságnak nem szabadna ilyet sugallni. Ugyanezért egy népszerű együttes tagja sem mondhatna ilyet, mert azok, akik adnak a szavára azt hallják ki belőle, hogy nem érdekes ez az őserdő-téma, és ha ez abban csapódik le náluk, hogy a magyarországi erdőkre sem vigyáznak, akkor az Elefánt szavai károsak voltak. Ezt akartam "sugallni". A Greenpeace szlogenje: "Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan".
Ennyi.
Előzmény: hókeférke (23)
hókeférke Creative Commons License 2001.05.22 0 0 23
Van egy óriási és hasznos ötletemmmm!
Szervezzünk egy kirándulást a Silicon Valley -be. Micsoda klassz kirándulás lesz az! Ott mindenki rámutathat egy homokkő tömbre, hogy ebből kérem.... A többit már ki is találtátok... :-))))
(Vajon mihez kell több szilicium, a procihoz vagy a minitor üvegéhez?)

A topicnyitó felvetéshez: az az érzésem hogy valaki mintha keverné.. Csak az a kérdés hogy ki.

Ősi trükkje az emberek meggyőzésének a megfelelő tekintély kialakítása már jó előre. Felkészülés a következő vitára.
Ennek az az egyik jó módja hogy feldobunk olyan vitatémákat, amelyek a meggyőzendő emberkék számára is könnyen áttekinthetők. Amelyekben ordítóan nyilvánvaló, hogy igazunk van. Aztán jó sokat vitázunk a dolgon. Ínyencek még arra is ügyelhetnek, hogy a vitapartner mondja ki: igazad van.

Lehetőleg többször is hogy még jobban belevésődjön abba a buksi fejébe. Mármint az hogy mennyire igazunk van. Szuper gyerekek vagyunk. Legközelebb nem is mer velünk vitatkozni. Már beleivódott a tudatalattijába hogy nekünk mindig igazunk van.

Az a igazi nagy siker ott kezdődik ha az ezen eljárással többször is meggyőzőtt koma legközelebb mellénk áll. Na hát valahogy így terjed ez az őserdő meg természet mánia (meg még sok más trükkel is). (Nem mintha az őserdő lényegtelen dolog volna, csupán az a helyzet hogy az életünkben betöltött tényleges szerepéhez képest mintha túl sokat és túl egyirányba beszélnénk bizonyos dolgokról)

A topicnyitónak pedig azt üzenem: a legtöbb erdőt azzal mentheti meg ha nem olvas mindenféle szirsz@r újságokat. Ja, és erre minél több ember figyelmét felhívja.

nopolitics Creative Commons License 2001.05.22 0 0 22
márhogy én azt hiszem...
Előzmény: nopolitics (21)
nopolitics Creative Commons License 2001.05.22 0 0 21
Én is azt hiszem, hogy nem az újságíró találta ki, hanem a cég rendezett neki hókuszpókuszt....
Halászkirály Creative Commons License 2001.05.22 0 0 20
Elképzeltem a történetet.
Molnár Gyuri (Elefánt) bemegy az őserdőbe. Udvariasan megszólítja egy bennszülött alkalmazott: -Jó napot uram! Segíthetek valamiben?
-Öö...Igen. Egy jó kis fát szeretnék. Az én méretemben.
-Milyen célra parancsolja? Bútor? Ház?
-Gitárnak lesz.
-Ajánlhatom önnek a legújabb termékünket?
-Ó, hogyne!
-Íme! Szép ugye? Mostanában ez a legmenőbb. Mindenki ezt keresi. Tegnap éppen Sting vett belőle 4 tonnát.
-Öö...ha lehet, hosszába szeletelje, kérem!
-Igenis. Becsomagoljam?
-Nem szükséges. Itt parkolok a bejárat előtt.
-Köszönjük a vásárlást! Bye!
-A viszollátás'!
micu Creative Commons License 2001.05.22 0 0 19
Már hogy a fenébe ne lehetne. Találtak már ennél sokkal meredekebbeket is a honi újságírás történetében.
Előzmény: nopolitics (10)
Louis Cypher Creative Commons License 2001.05.22 0 0 18
Mit keres egy elefánt az őserdőbe?
És ki ez egyáltalán?

Igenis, mondjon le!

Törölt nick Creative Commons License 2001.05.22 0 0 17
Ez az!
Mongyon le!
Előzmény: nopolitics (-)
Vad Creative Commons License 2001.05.22 0 0 16
nade azt ki hinné el, hogy az elefánt nekiesett egy tigrisnek? :)))
Előzmény: Törölt nick (14)
Vad Creative Commons License 2001.05.22 0 0 15
ja, és őt senki se kritizálta utólag a hosszú i miatt
egyszer egyébként láttam, ahogy óldimeola hangolt egy koncerten, és mindenki tök csendben megvárta a következő számot - ez egy haverom beszólása volt, amikor a metallisták hangoláskor beordítottak, hogy namileszmánbazeg

jaja, a név, meg a kor

Törölt nick Creative Commons License 2001.05.21 0 0 14
A szép az lett volna, hogy lehozzák, miszerint tigrincsmintás gitáron játszana, mert hát amikor ment személyesen kivágni a fát Guineába, akkor le kellett maszálnia egy tigrist, aki épp arra tévedt és hűha.
Előzmény: pancho (13)
pancho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 13
Az újság nem is, csak az újságíró. De azok még különbeket is.
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.21 0 0 12
Van valami alaphír, ami nem elég trendi, és akkor felturbósítják. Tehát lehet, hogy nyilatkozot valamit az Elefánt, pl. hogy új gitáron nyomul majd, esetleg, hogy ő választotta ki a fákat is (ami teljesen általános egyedi készítésű gitárok esetében), na erre jött rá a "sztori", hogy mindezt Guineában, az őserdőben tette, és mág annyit hozzátett, hogy azt a majmot előbb zavarják le a fáról.
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.21 0 0 11
Lehet hallani a különbséget hang és hang, gitár és gitár között. Már ami az anyagot illeti. És nem árt tényleg, ha húsz-harminc (vagy még jóval több) év múlva is gitár lesz az.
Előzmény: deltoid (7)
nopolitics Creative Commons License 2001.05.21 0 0 10
OFF
Azt még Karinthy írta, hogy drámát Shakespeare, csótányt nemtomki irt a legjobban...
ON
Az a legviccesebb, hogy a Story lehet, hogy szennylap, de ilyet egyszerűen nem képes magától kitalálni, ezt biztos, hogy az Elefánt mondta nekik.
Előzmény: pancho (8)
Vad Creative Commons License 2001.05.21 0 0 9
jól van, jól van, kihagytam a szmájlííít, mer az akkori topikhangulathoz éppen nem tartottam illőnek
Előzmény: pancho (8)
pancho Creative Commons License 2001.05.21 0 0 8
A Gibson volt az, nem a Fender, akkor drágultak meg nagyon a gitárjai.
irt =/= írt

Egyébként komoly cégek minimum 20 év óta száradó fákból csinálnak gitárt (mindnek van saját fatelepe, ahol szárítják a fát, megfelelő hőmérséklet meg páratartalom meg a fene tudja mi mellett, hogy ne repedjen, ne vetemedjen, meg ilyenek). Szóval nem hiszem, elefánt koma még 1980-ban odament fát válogatni.
Ráadásul valóban többféle fából van egy gitár, Fender esetén is minimum 2 féléből (test és nyak, mert az egyiknek zengeni kell, a másiknak meg merevnek lenni és évek alatt se elhajoni a húr húzóereje alatt, ha van külön fogólap, akkor meg három, de a Gisbon Les Pauloknak csak a teste 3 különféle fa, + nyak + fogólap).
A Story magazinnak nem kéne mindent elhinni.

Előzmény: Vad (4)
deltoid Creative Commons License 2001.05.21 0 0 7
Én csak azt nem értem, hogy egy ilyen képességű embernek mér nem mindegy, miből van a gitárja.
nopolitics Creative Commons License 2001.05.21 0 0 6
Lehet, hogy a gyár kamuzott neki, elvitték az őserdőbe, hogy nesze, válassz, aztán majd nem is abból lesz.
De ha igaz lenne, én akkor is mélyen hallgatnék róla..
Előzmény: döbrögi (5)
döbrögi Creative Commons License 2001.05.21 0 0 5
Nincs olyan, akárki akármit mond, hogy kiválasztom a fát és holnap már azon játszom.

Az lehet, hogy a fűrésztelepen választotta ki az anyagot a hangszerhez, ahol már öt éve szárad.

A hangszerben a fa még sokáig "mozoghat" rendes száradásos évek után is.
Hangszerészeknél klasszikus újévi probléma, hogy hozzák be a szülők az olcsó, elgörbült nyakú karácsonyi gitárokat. És esnek hanyatt, amikor megtudják, hogy a javítás többe kerül, mint a hangszer december elején...

Szerintem az újságíró félreértett valamit és Elefánt csak a hangszergyárban válogatott...
Persze ez így nem túl érdekes.

döb

Vad Creative Commons License 2001.05.21 0 0 4
dalszöveget legjobban adamis anna, őserdőt pedig elefánt irt

a fendernek pl van, ill. volt telepe, ami leégett egyszer, volt is belőle baja (igaz hogy ott is csak a szárított fákról szólt a fáma)

Előzmény: nopolitics (3)
nopolitics Creative Commons License 2001.05.21 0 0 3
1. Nem hinném, hogy a Story ilyet ki tudna találni.
2. Már kiválogatta, a koncertre lesz kész
3. pontosan
4. ELvileg (több gitárgyártó kiadványa szerint) nem az őserdei fákat használják.

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2001.05.21 0 0 2
a., Te elhiszel egy betűt is, amit abban a szennylapban írnak?
b., Sokára lesz még abból új gitár, ha most válogatja ki. Annak a fának még száradnia kell.
c., Annyiban egyetértek, hogy ha tényleg így van, akkor az nem különösebben dicsekvés tárgya.
d., A jóég sem tudja, mennyire tenyésztett fák azok, amikből a gitárokat csinálják. Innen gyakorlatilag ellenőrizhetetlen is, mert itthon nincsenek, azt meg nem tudhatod, hogy honnan is származik pontosan.

Nameg egy gitárban van egy pár fa, nem egyből csinálják, az biztos. Amik leggyakrabban elő szoktak fordulni:
-éger (test)
-jávor, avagy juhar (test, nyak), ennek ún. habos, illetve szemes fajtái. Nagyon szépek.
-mahagóni, és vállfajai, pl. agatis. (test)
-ében (fogólap)
-rózsafa, indiai rózsafa (fogólap)
-amerikai dió (nyakban betét, pálcát elfeni, stb.)
és még nyilván rengeteg féle. Ezek közül a legtöbb nincs is Magyarországon, meg sem tudna élni itt.

Előzmény: nopolitics (-)
nopolitics Creative Commons License 2001.05.21 0 0 1
Na?
Előzmény: nopolitics (0)
nopolitics Creative Commons License 2001.05.21 0 0 0
csak hogy a nullázók kedvét elvegyem..
nopolitics Creative Commons License 2001.05.21 0 0 topiknyitó
Merthogy a hétvégén belelapoztam a Storyba és ott az Elefánt nevű ( Molnár György) gitáros azzal dicsekedett, hogy az új gitárjához ő maga választotta ki a fát Guinea őserdejében.
Akkor most miatta kivágnak egy fát? Erre ő büszke? Amikor évente egy magyarországnyi őserdő tűnik el?
Ma már a gitárokat (is) telepített erdőkből származó fákból szokás készíteni, épp azért mert a gyártók is környezettudatosan gondolkodnak. Szóval én szégyellném magam, hogy a természet pusztításában részt veszek.
Úgy látszik az Elefántot ilyen gondok nem zavarják.
Vélemények?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!