Az esővíz nem lényeges, a földkeverék rossz, magoncnál még várhatsz 10-20 évet, a hajtáscsúcsot meg vissza kellett volna csípni... Dióhéjban ennyit, de sok hasznos infót olvashatsz ezekben a topikokban:
Nekem van egy 40 cm magas mandarinfám! Szépen fejlődik, egészséges zöld leveleket hoz, de viszont még nem ágazot el és nem virágzot! Egyébként kb.: 5 éves facsemete! Esővízzel öntözöm és muskátliföld és NOVOBALT tőzeg keverékben van benne!
A kérdésem a következő! Miként tudnám termőre fordítani?
Viszont a mellette lévő 20 cm-es mandarinfa már elágazott!
Sziasztok! Ha valakinek lenne mandarin dugvány, melyet feltudna nekem ajánlani, annak megköszönném, mert nagyon szeretnék citrus fákat magamnak! Ha valaki lenne olyan kedves, akkor annak a jelentkezését a :
misi867@citromail.hu címre várnám.
Cserét majd privátban megbeszéljük, van pl. brazil (Schott Péter bácsi féle) lugasparadicsomom illetve sárga lugasparadicsom, kobaktök, mely 2 méter hosszúra is megnöl, harangpaprika mag, japán sütőtök mag stb. köszönettel: Misi
azt szeretném kérdezni hogy van egy 1m magas mandarinfám de nem valami vastag a törzse és csak egy az az egy ága van.Lehet -e oltani?vagy fog rajta nőni magától.
Egy erős és hirtelen környezetváltozás okozhat gyümölcselrúgást, még nagyobbacska gyümölcsöknél is. Az apró terméskezdeményekből meg mindig sokat elrúgnak a citrusok, vagy azért, mert nem termékenyültek, vagy mert túl sok nekik annyi termés. Ha a gyökere, hajtása ép, akkor nagy baj nem lesz. A kis bogyókat meg ne sajnáld, ha megszokik nálad a növény, majd terem legközelebb.
Egyébként a "Banánfa, citromfa", vagy a "Citrusfélék, szaporítás, nevelés" topikokban sokkal nagyobb élet van, könnyebben kapsz tanácsot is.
Abban szeretném a segítségeteket kérni,hogy kb. még télen ültettem 3db mandarin magot és mind a 3 kihajtott, már kb. 10-12cm. Nem tom milyen fajta lesz,csak annyit tudok hogy fa.
És a téli teleltetését is ismerem. de míg ilyen kicsik, addig nincs vmi extra foglalkozási módja vagy vmi?
A képeken látható már mekkorák a csemeték.
Ilyenkor nyáron kint lehet félárnyékban? Kezelési tanácsokat várok tőletek!
Sziasztok! Szerintetek ,ha a mandarinfám levelei összesodródtak és kifakultak, az attól lehet, h megfagyott? Mit lehet ilyenkor vele csinálni? Előre is köszi a segítséget!
egy olyan kérdésem lenne, hogy nem tudtok valami könyvet, vagy honlapot, ahol bővebben lehetne a mandarin termesztéséről olvasni? vagy ami ezzel foglalkozik?
Sziasztok! Nekem is van egy kb. 50-70 cm magról szaporított mandarinfám. Eddig gyönyörűen nőtt, de most hirtelen elkezdett a levelek végei barnulni, most már kezd kopaszodni. A még ép levelek is mintha szárazak lennének, miközben a föld nedves. Segítségeteket előre is köszönöm. Remélem nem pusztul el teljesen, most akartuk beoltatni.
Koszonom a gyors valaszt JOHN! Akkor addig meg etetem itatom oket mert hosszu lesz az ido, tavaszig . Majd raktarozok nekik esovizet ha szaraz lenne az osz , mert itt nalunk NAGYON kemeny meszes a viz ami a kutbol jon .
A mandarin es mas citrusok,,,mikor fejezzem be a tapoldatozast ? Mintha azt olvastam volna hogy augusztusban ,,,, Akkor mar csak jovore fog viragozni a mandarinom? Most megint hajt ezerrel....
A mandarin kimondottan NEM szereti a trópusi hőséget! Hidegben , 5 fok is elég neki. Minél melegebb helyen telelteted annál több fény kell neki. Locsolni csak annyit , hogy a földje ne száradjon zörgősre. Ha közben hullik a levele ne ijedj meg , ez citruséknál természetes . Táp semmi , majd áprilisban. A törzsén is hoz majd leveleket , türelem.