Szerintem sem olyan vészes a helyzet, mint ahogy egy-két hozzászólásból kitűnik.
Szakközepes barátaim nekem is vannak, de ilyenekről még nem hallottam. Egyes gimnáziumokban viszont olyan állapotok uralkodnak, hogy az... szóval nem lehet úgy felfogni a dolgot, hogy a züllött szakközepek és a remek gimnáziumok (szvsz persze).
Én Debrecen legjobb (mármint tanulmányi átlag és felvételik szempontjából legjobb) gimnáziumába járok, füvet ha akarnék, sem tudnék szerezni, viszont rengetegen cigiznek, és az osztálytársaim 40 százaléka rendszeresen, hetente csontrészeg.
Több haverom is van aki szakközápbe jár, szóval én is tudom milyen helyzet uralkodik ott (a budiban ha elfogy a cigi meg a fű, akkor teafiltert szívnak, meg ilyesmik). De ezeket a dolgokat én is elítélem (különösen a drogokat), és azt is fel tudom fogni hogy tanulnom kell, különben csóró leszek :-). Amúgy szerintem azért vannal egész sok "normális" gyerek, aki nem iszik stb., szóval nem kell annyira aggódni.
Zoli_fiú
Az ilyen kurvákat én is utálom :-). Ja és nem iszom le magam seggrészegre, csak egy kicsit.
Ilyesmit én is láttam egyszer; ott a buszmegállót firkálgatta két kretén... Elkergettem őket :)
(Egyébként ma egy olyan metrón utaztam, amelyiknek az egyik ajtaja tele volt firkálva fekete filccel...).
Szakközépiskolában( majdnem csupa fiú) tanítottam öt évig. Ráadásul, hogy a topcnyitó témájához is közelebb legyek, magyart is tanítottam, és elárulhatom, hogy rettenetesek a tapasztalataim. Első osztálytól kezdve az volt a legfőbb törekvés az volt, hogy a srácokat arra a szintre hozzuk, hogy a helyesírásuk és a stílusuk elérje a minimális követelmény, ami az érettségi vizsgához kell. Nagy részük funkcionális analfabéta volt, vagyis nem értette, amit olvasott. Szóval a hleyzet katasztrofális volt. Öt évet kínlódtam, feladtam, mielőtt begolyózom. És hogy a morál kérdésére is rátérjek: ifjúsádvédelmis voltam egy darabig, ha leírnám, hogy mit láttam... Attól kezdve, hogy a 14 éves tanítványomat vittem a nőgyógyászhoz, ahol kiderült róla, hogy HÁROM HÉT múlva szülni fog... A szintén 14 éves kislányt, akit a drogambulanciára hordtam, istenkém, beleborzongok, ha belegondolok...
Az a gond, kedves chips, hogy még nem vagyok öreg, de egy világ választja el azt, amiben mi voltunk, meg azt amiben ti vagytok. De ez nem a ti hibátok. Az értékrendekkel van alapvetően gond, szvsz. Ma nem divat, ha valaki akar valamit az élettől, kivéve, ha az a valami a pénz. A legtöbb gyereknek nincs se hobbija, se kedvtelése, az egyetlen, ami élteti őket, hogy valahogy csak túlélik a hetet, és jön a szombat, mehetnek a diszkóba. Ha valakinek céljai vannak, tanulni akar, az "puncsos", nyalis( ezek voltak a menő kifejezések, amikor én tanítottam. Hát, én ilyenre nem emlékszem a saját tinikoromból. Nem voltam én sem szent, az a kor sem volt valami fényes időszak, (redszerváltás, stb), de valamivel tisztábbak voltak a dolgok: ha valaki sokat akart elérni az életben, tanult, ma hogy lehet megmagyarázni, hogy a tudás, vagy az ahhoz kapcsolódó dolgok értékek??? Én is megkaptam azt az egyik gyerektől, hogy: "Tanárnő, a heti zsebpénzem több, mint a maga havi fizetése..."
Tudod, Chips annó 1983-ban (15 évesen) nem volt divat hetente-kéthetente berúgni. Nem volt fű.
15 évesen nem sok embert engedtek el úgy bulizni 7végén, hogy hajnalban jár haza.
Olvasgattam a topicot, és gondoltam hozzászolók,
amúgy egy 15 éves srác vagyok. Én az osztálytársaim között nem számítok vmi zülött, bunkó alaknak(ráadásul egyházi suliba járok). De én is tudok füvet szerezni, hetente-kéthetente be is szoktam rúgni, és leszámítva a pedálos embereket szinte mindenki ilyen. Meg különben is ha már itt szídjátok a fiatalságot, ti valyon milyen voltatok 14-16 évesen ? Mert nem hiszem hogy ti olyan szentek lettetek volna...
Tróbálok egyfajta választ eszkábálni itten. Édesanyám tanító egy kis faluban immáron ~34 éve, folyamatosan 1-2-os gyerekeket okított (most éppen nyugdíj előtt van, és napközizik egy éve). Szal ő tapasztalt ebben a témában. És egyszer beszélgettünk ezekről a témákról (a falu miatt az ilyen jellegű problémák lassabban gyűrűznek be, de határozottan megjelentek ott is). A következőre jutottunk:
A szülők az iskolától várják el, hogy mindenre nevelje a gyereket, olyan dolgokra is, amikre a szülőknek kéne nevelniük a kedves csemetéjüket. Márpedig ez nem funkciója az iskolának.
Ez egyrészt azért van, mert a szülő örül, ha szelel a segge, mert egész nap dolgozik, hogy eltartsa a családját, és nem nagyon marad ideje gyereknevelésre. A gyerek meg csak nő bele a vakvilágba.
De egyre több olyan szülő is van, aki maga is 15 éves maradt: munka után (ha éppen nem munkanélküli) beveti magát a fotelba, és bömbölteti a magnót/tvt/videót, issza a sört, vagy akármilyen kedvenc időtöltését űzi, közben meg persze (mintegy megszokásból) csinál egy-két gyereket, de az már nem járja meg az eszét, hogy azzal foglalkozni is kellene, továbbra is csak magnó/tv/videó/meg egyebek, és a gyerek meg majd felnő magától.
Mindkét típusra jellemző, hogyha valami nagy gáz van a gyerekkel, akkor az iskolát teszik felelőssé a történtekért, ráadásul az olyan kis faluban, ahol jóanyám is él, a tanári fizetés igen magasnak(!!!) számít, ergó elvárják, hogy ezért a "vagyonért" a pedagógus megdolgozzon...
Ferci: miért van moráljuk?! :o)))
Viccen kívűl, elég gáz, amit látok manapság a tízenévesek körében. A nőgyógyászat tele van 12-14 éves lányokkal, elárulom, nem rákszűrés miatt!
A fiúk sem egyszerűek -betörés, lopás, zsarolás, csavargás...
Szerencsére, nem mindegyik tízenéves ilyen! Nekem még az is eszembe jutott, hogy ezeket a tízenéveseket 35-55 éves felnőtt emberek "nevelik", tanítják...
Mielőtt, még valaki igazán rázendítene a "bezzegazénidőmben" nótára.
Hogy mit lehet csiálni? Khhm.
Nem tudom. De én például mindig hordok a kabátzsebemben egy fejszét. Csak a biztonság kedvéért. Azzal, tudod, sokkal jobban meg lehet győzni az embereket. Az ilyen kis suhancokat pláne, mert ezek lehet hogy bármikor hátbaszúrnának/ 5-6- anmegvernének, de ha odamész egy ilyen vagy ehhez hasonló eszközzel, akkor mondjuk szvsz jók az esélyeid mind a túlélésre, mind a nevelésere. :)
Még két éve történt, hogy úgy kb este 8 körül, amikor egy egyetemista haverom ment haza kicsit pityókásan, amikor 5-6 kb 15 éves (!) "gyerek" úgy összeverte, hogy ömlött a vér az orrából, kiakadt az álkapcsa. Nem vettek el tőle semmit. Csak úgy poénból. NO COMMENT.
Valaki írta, hogy az idősebbek mindig mondogatják a fiatalabb korosztálynak, hogy "az én időmben", stb. Nos a mi esetünkben />20 év/
már szerintem nek nagyon lesz kinek mondani.
Aki 11-12 évesen kezd el inni, dohányozni, stb...
az nem nagyon fogja megélni a 30 évet....
Ejha. Érdekes topic. Megpróbálok nekigyűrkőzni, és ismét lerakni valami hótértelmetlen szöveget a közösbe...
Ha jól belegondolok minden nálunk idősebb ember azt mondja, hogy elkanászodtunk. Egy 15 évesnek mondja a nála 15 évvel idősebb, hogy bezzeg a mi időnkben ez nem volt így. Nem volt ilyen felelőtlenség, fejetlenség, akármi. Egy 30 évesnek a 60 éves mondja, hogy az a korosztály sem a régi már, ami az ő idejében volt. Ebből következően tehát akár igazunk van a butuló 15 évesekkel, akár nem: sokmindent nem fogunk tudni tenni, mert mi sem hallgatunk nagyon sokszor az idősebb, bölcsek tanácsára, azzal a legyintéssel elintézve, hogy mit érti Ő a ma dolgait. Ő, a tegnapi ember...
Amúgy nézőpont kérdése, hogy a tőmondat rossz-e, vagy sem? Akik tudnak értelmesen beszélni, azoknak rossz hallgatni. De ha az egész generáció ilyen lesz, akkor tökmindegy, mert egy szinten lesz mindenki. Persze ez idővel hülyüléshez vezethet, de szerintem ennek az emberiségnek már amúgy sincs hátra sok...
Sajnálatos kapálózások ellenére sem tudunk tenni semmit, azért, hogy jobb legyen a jövő. A mi magunk igényeit is alig tudjuk kielégíteni, nemhogy másokét! El van baszva az egész világ, úgyhogy anarchia lesz, és akkor aztán tök mindegy ki milyen mondatokat fogalmaz.
Próbálok rövid lenni... :)
Azokat írom le, amiket a mi iskolánkban tapasztalok nap mint nap. Érdemes kapaszkodni, néha még én is meglepődtem, pedig aránylag közel állok a nevezett korosztályhoz (én lassan 19, idén lesz érettségi :))...
Nem túl durva, inkább pofátlanság: nap közben is dohányoznak az iskola padlásán, ahol mellesleg két darab gázkazán található. Szóltam az igazgatónak, nem tudott mit tenni (eddig).
Még mindig dohányzás: a szünetben rágyújtanak az iskola udvarán, ez felveti egyébként az ügyeletes tanár felelősségét is...
Nagyon durva (szerintem): van egy apró kis tanterem az iskola padlásán (igen, ahol cigarettázni szoktak), ahol az alábbi "dolgot" művelte két 14-16 éves fiatal: a lány és a fiú "munkához látott", amit azért egy iskolában én nem csinálnék (biztos begyöpösödött agyú vagyok, nagyon régimódi), aztán benyitott egy másik fiú - folytatták hármasban, 14-16 évesen... Padlót fogtam, mikor ezt hallgattam, és nehezen tudom elképzelni, hogy ez igaz, de sajnos az. Ilyenek a mai fiatalok (persze nem szerencsés általánosítani!), és ők fogják a mi nyugdíjunkat megkeresni (elvileg)... Félek :)
idézett egy másik topicban elhangzott hozzászólásból:
" Szóval lehet, hogy amit ma láttam az mindennapos dolog, de én
teljesen ledöbbentem.
Beszállok a metróba, természetesen tömve emberekkel reggeli csúcs. Négy 14-15 éves srác pedig halálos nyugalommal firkálja az egyik ajtót fekete filctollal. Az egyik rajzolt
a másik három meg probalta takarni de csak ugy tessék lássék, mindenki látta. Az egész ajtó telefirkálták. Vagy 3-4 megállón keresztül csinálták és SENKI egy szót nem
szólt pedig mondom tele volt a metro. Aztán leszálltak.
Én még odaszóltam , hogy szép volt ****fejek, ok vissza, hogy kuss kö****. Aztán ennyi.
Mi a francot lehet ilyen helyzetben csinálni? "
A fiam 10 éves. Olyan nyelvtani szabályokat tud és alkalmaz helyesen, hogy néha csak lesek. Együtt szoktunk röhögni és elemezgetni a helyesírásellenőrző hibáin. (Egyébként az igazából nem helyesírásellenőrző, hanem, mondjuk egy szóellenőrző.)
Fo az onkritika! :-)
Egyebkent kicsit kezdek felni...
Van egy unokahugom, aki most hatodikos, jovo evtol pedig gimmnaziumba akarjak iratni a szulei. Egy nagyon ertelmes kiscsaj egyebkent. Hat ha ott igy elhulyitik... :((((
Azért a helyesírásellenőrző nem sokat változtat az illető stílusán (lásd tőmondatok), inkább csak az elírásokat javítja ki elég jó eséllyel.
Inkább a pedagógusok környékén kell keresni a hibát. De 15 évesek között is lehetnek különbségek, meg az sem mindegy hogy egy szakmunkásképzőben tanul-e az illető vagy egy erős gimmnáziumban. Ha visszaemléxem az általános iskolai osztálytársaimra (akik ugye 14 évesek voltak a végén) közöttünk is volt jópár aki nem volt egy kimondott Jókai Mór.
Lásd pl. az előttem szóló szerencsétlen Csülök nevűt, aki a visszamaradottat egy t-vel írta. Pedig már jó régen volt 15 éves. Viszont morálisan rendkívül erős. :)
Ez nem morális kérdés. Ettől még lehetnek nagyon rendes, erkölcsös gyerekek, csak szellemileg kicsit visszamaradotak lesznek. Persze tisztelet a nem kevés kivételnek. Egyébként érdemes figyelni az itt megszólalók helyesírását is. :(
Tegnap volt alkalmam olvasni egy 15 és fél éves srác, sulidolgozatát arról amit gyakorlaton csinált.
Elöször azt hittem rosszul látok. Mint egy 7 éves gyerek irása. Teljesen egyszerü tömondatok, abszolut 0 fogalmazással.
Az ö válasza:
-Mi már egy másik generáció vagyunk Te már nem érted ezt meg (mondta nekem)nekünk az iskolában nem is kell írni, a leckéket is géppel irjuk meg, az meg kijavitja a hibáinkat. A mi generációnknak már nem kell irnia.