Az orgona kezdte! Szinte csobbant, mikor a kertben megcsapott: fűszere gázként gyűlt a roppant éj tavába, a völgybe, ahogy nyomta a párás ég: nehéz volt, mint sűrű zene, mint sűrű méz, de mint tündér meglepetés lengett körül, mint álmodott hang vagy holdfényfátylas csillagok.
Mert tündér volt, igazán az: úgy ébredt, mint alvó agyban a túlvilág, vagy halk izzása a testi kéjnek, amit hajnalban szít a vágy. Az kezdte, az orgona! A mai! De félszáz tűnt május hozta vele, jázmin, rózsa s akác özöne ringatta vele, lidérc, kísértet, a rég s a nemrég illatát.
Káprázva álltam a kapum előtt, és ópiumittas szellemek kaszaboltak, mint zene a levegőt és ahogy a fény az üveget: csókolva, belül, selymesen, mint mikor mélyen, a meztelen szív alján zsong a szerelem s lobbanni gyűjtenek új erőt és csendülni a lankadt idegek.
S a rácsnak dőltem, az édes égig tágulva, nyílva, ahogy soha még, és ittam az orgonaízt, a régit, az újat, a zenénél zenébb mérget, emlékek és tavaszok szeszét, és amit a jelen adott, a visszatért nagy pillanatot, mely a betegen ím újra végig- borzongta az élet gyönyörét...
Öt napja, öt éje... Az orgona kezdte, s azóta csupa fölszakadt sajgás vagyok, álom és csupa zsenge sóvárgás, néma indulat, s az hangot követel, éneket, zengőt, emberit, édeset, mintha enélkül - így fenyeget - nyomtalan halnék szét az egekbe, ahogy a májusi orgonaszag.
Bocsi, csak most vettem észre, hogy ide is írt valaki. Sajnos csak a fehérek és az egyszerű lilák hoznak sarjakat. Még magamnak sem tudtam szaporítani belőle, pedig szívesen kivágtam volna már egy-két tövet, és ezt ültettem volna a helyére. Ráadásul rossz helyre ültettem, az almafa mellé. Azért növöget, és minden évben virágzik. Gondolom a másik fajták Neked is vannak. Ilyen 20-30-50cm-es sarjak vannak, fogalmam sincs hány év kell a virágzáshoz. Küldjek? Bár gondolom akkor kellene, mikor már lehullatta a levelét. Ha nem laksz messze, ide is jöhetsz. Tolna megye : Tolna
Vissza olvastam a írásokat és nagyon szépek az orgonáid! Látom sok fajtád van , esetleg ha lenne belőlük kis növendékek én kérhetnék belőlük ! Nagyon hálás lennék értük és örülnék nekik!
Szia! Nálam is volt idén ilyen orgona, de az enyém azért lett korcs, mert növekedési időszakban ültettem át. Bár a kertész apukám mondta, hogy csak ősszel telepítsem át a kertembe az orgonát, de én nem bírtam kivárni. Most jól visszametszettem, hogy jövőre erőtartalékai legyenek, kálium-foszfátos műtrágyát és marhatrágyát kap felváltva havonként. Állítólag ez segít rajta.
Érdekesen néz ki. Nálam jó pár évvel ezelőtt, mikor egyszer jó hosszú volt az ősz, a lilák virágozni kezdtek, és ehhez hasonló volt a virágjuk. Gondolom, nem tudtak rendesen kifejlődni. De hogy tavasszal miért ilyen? Hát azt nem tudom sajnos. Ti megmetszitek az orgonát virágzás után? Vagy ha nem, akkor mikor?
Nálunk ez a pár éves sövény hozta idén a csúcsformáját.
Van azonban 1-2 tő, amik újabb telepítésűek és tavaly is, és idén is csak apró, korcsosult virágokat és csak néhány levelet hoztak. Mi lehet azoknak a baja, láttatok már ilyet (nem tudtam lefotózni őket)?
Szia! Most kutakodok az orgonák között, én is nagyon szeretem őket! Látom néhány éves már a hozzászólásod. Valóban olyan sokféle orgonád van? Lennének esetleg fölösleges sarjaid? Hálás lennék érte. Kérlek keress meg.
Köszi a bátorítást....várok tavaszig, mert a rügyei óriásiak....aztán vagy virág, vagy csákány....kicsit túlzásba vittem a csodaszép dupla-fehér ápolását....az utcán lévő semmit nem kap, és gyönyörű....
Nem akarok károgni, lehet, hogy egész más a baj, de én legutóbb egy selyemmályva fácskámat tápoldatoztam tönkre.Neki teljesen lesárgultak (de szintén nem hullottak le )a levelei, én szedtem le őket. Most néztem meg a gyökereit, találtam még élőt, úgyhogy egy szál levél nélkül a sarokban vár a sorsára.
Gyönyörű orgonafám különféle folyékony tápokkal megöntöztem....bár nem igényelte...egy idő múlva a levelei megbarnulva összetöpörödtek, de nem hullanak...ilyenkor mi van?