Az út, amin elindultunk és amin haladunk lehet egyenes, vagy kacskaringós, szövevényes vagy nyílt terep, kísérhetnek barátok, ellenségek, megállhatunk, rohanhatunk, eltévedhetünk, szenvedhetünk, vigadhatunk, segíthetünk, árthatunk, egyedül haladunk, vagy társakkal:
- végül valamennyien hazatalálunk.
Isten=Abszolút
Jézus Krisztus=MESTER(ERŐ)
Szentlélek (alap-réteg)
Egyház=szervezett vallási bolt (vagy bazár?)
Úr=Tökéletes MESTER alap-rétege
Keresztény=hosszú útra tévedt, valószínűleg soha oda nem érő személy
Bűn=Karmatermelő(hozzáállás)
Megváltás=Megvilágosodás
Ördög/sátán/démon=ego megszemélyesített, mindenre(ami rossz) ráfogható magyarázata
Üdvösség/meenyország=az abszolúttal való eggyéolvadás eredménye
Kárhozat=a test halálakor nem a "felsőbb" szintekre jutás
Erkölcs=ideológia (elmélet)/valódi értelemben TETT
Megtérés=ego feladása
Biblia=az arra érdemesnek útmutató (kb 10 perc alatt érteni lehetne a lényeget), a többieknek akadály, üzlet, stb..
Szent=Tökéletes MESTER.
Arra gondoltál, hogy csak a szavakat kellene lecserélni ilyenekre?
Mulaccságos egy figura vagy, az tény.
Kacagni is lehetne állításaid sületlenségén, ha nem tekintenéd magadat istennek (ahogy azt a kis szösszenetedben meg is teszed).
Az alant található szössszenet alapján nevezd magad inkább "hamis prófétának".
Természetesen az "Ige" szóhoz sem kell ragaszkodni. De némi mankót azért lehet adni azoknak, akik nem képesek ezt behelyettesíteni pl. "az örök Szeretőtől öröktöl fogva Szeretett személy" kifejezéssel. Teológiailag ugyanolyan egzakt, ugyanúgy a második isteni személy misztériumát fejezi ki.
Látod, látod, elhamarkodottan vágtad a fejemhez, hogy minden ide vonatkozó szót kihagytam. Most még te akarod bővíteni a tabu-listát... :-)
nade sebaj, en nem latom sok ertelmet, h egy szot tobb masikkal irjunk korbe. Az altalad felsorolt szavakat hasonlonak talalom az altalad megtiltott szavakhoz, asszem az 'Ige'-nel elvadultabb teologiai szo az egesz csokorban nincs, a tiltottakban sem:)
Miután több topicban eredményesen levezetted, hogy én sem keresztény, sem katolikus nem lehetek, akkor én most ebben a játékból is ki kell maradjak ?
Agyament fogyókúrák helyett nem lenne célszerűbb az ősrégi, más korok más divatja szerint, ráadásul eleve szűkre szabott ruhákat kicsit átfazonírozni? :-))
Megjegyzem, ez Györgyi itt föltett kérdésére is válasz-próbálkozás akar lenni...
Hidd el, gondban lenne a szakember, ha ugy kell elmondania, h a nyelvunkben talalhato osszes temahoz kapcsolodo fonevet megtiltjuk neki, merthat ezt varja el feanor joforman, nem?:)
Egyrészt nem várok el semmit. Játékra hívtam azokat, akiknek van kedvük hozzá; Tivadarnak volt. Becsülöm is érte: öröm volt olvasni. Másrészt mindössze 15 szót vagy kifejezést (a szinonímákat egynek véve) vettem föl a listára. Amint az önnullázásomban írtam: nem a szókincsre, hanem a szívek gazdagságára lettem volna kíváncsi. (Mindenki engedett is némi betekintést. :-))
Azért könnyítésként, hogy a 15 tabu-szó mellett milyeneket nem "tiltottam meg", csak úgy a példa kedvéért:
Továbbá: bölcsesség, értelem, tanács, erő, tudás, jámborság (Hát ezek nem ismerősek?) (Izajás, Ézsaiás, Jesaja - ahogy tetszik.)
De akadnak más használható szavak is, pl.: boldog, segíteni, szabadság, szolidaritás, empátia, végtelen, megbocsátás, mégis, újrakezdés, Fiú, áldozatvállalás, megtestesülés, Ige, közösség, jóakaratú emberek, kicsinyek, vigasztalás, látás, gyógyulás, megtisztulás, halál, élet, igazi, örök, egyetlen, életcél, fény, tűz, ragyog, bizalom, ajándék, várakozás, jövendölés, beteljesülés, szolgálat...
A 15 tiltott szó helyett itt van kapásból 50 másik..., de nem sorolom tovább, pedig lehetne vég nélkül. Azt hiszem, a fentiek egyike sem elvadult teológiai szakkifejezés.
Mindenesetre a feltett kérdésemre megkaptam a választ; a játékban való részvételt pedig minden hozzászólónak, kivétel nélkül köszönöm.
Kedves oncogito,
Torekedtem arra, h a hetkoznapi szavakat is hasznalhatatlanna tegyem, mint topicnyitonk is tette. Igazad van, biztos egy csomo mindent kihagytam, de most nem volt kedvem tovabb keresgelni, egeszitsetek ki.
Szoval egy elemi iskolas is tudja, mi a levego, mi a fold, ilyenek, ezeket se szabad hasznalni. Valamint most jutott eszembe, nem szabad meg hasznalni a 'reteg', 'szint', 'magassag', 'novekedes', 'emelkedes' es szarmazekait:) Hidd el, gondban lenne a szakember, ha ugy kell elmondania, h a nyelvunkben talalhato osszes temahoz kapcsolodo fonevet megtiltjuk neki, merthat ezt varja el feanor joforman, nem?:)
Bocsánat, hogy közbeszólok, de azt hiszem, hogy ezt egy természettudománnyal foglalkozó tudós embernek ha feltennéd, nem biztos, hogy akkora kihívás lenne.
Azonban, ha mindenki marad a "kaptafánál", akkor azért az más kategoria.
Azt hiszem, dr.Szentgyörgyi Albert mondott valami olyasmit, hogyha egy szakember nem tudja a maga szakterületét úgy elmagyarázni, hogy azt egy elemi iskolás is megértse, akkor nem sokat konyít a szakmájához.
Na, van egy felhivasom draga topicnyito ur:
Ird le nekem a foldi legkor retegzodeset es osszetetelet a kovetkezo szavak es az abbol szarmaztatott szavak hasznalata nelkul:
Fold, levego, atmoszfera, ozonoszfera, ion, ionoszfera, troposzfera, mezoszfera, sztratoszfera, tropopauza, mezopauza, sztratopauza, nitrogen, oxigen, helium, szen-dioxid es ezek vegyjelei, felho, kondenzacios mag, atom, elektron, neutron, ho, homerseklet, viz, sugarzas, gaz, folyadek, stb, a lista kiegeszitheto:)
A hozzaszolasod stilusaval nem feltetlenul ertek egyet. Mindenesetre, ez az inkvizitor szo nekem is eszembe jutott Feanor kapcsan. Ui. az utobbi napokban azt probalta bebizonyitani a katolikusokrol, hogy eretnekek. Hogy miert csinalja, fogalmam sincs.
Örömhír, hogy meg lehet szabadulni a szenvedéstől, minden gondra, bajra megvan a gyógyszer! Ez az, amit mindnyájan szeretnénk! Senki sem szeret szenvedni!
Szenvedéseinket vágyaink, és elutasításaink okozzák. Vágyaink, és elutasításaink elkülönültséget, magányérzetet, irigységet, agressziót, haragot, félelmet, szorongást keltenek bennünk. Ezek az érzelmek önmagukban is kellemetlen következményekkel járnak, de ha elutasítjuk, elfojtjuk őket, akkor is szenvedtetnek, az EGÉSZ-SÉG hiányaként betegséget okoznak. "Ördögi" kör?
Örömhír, hogy nem hiába, értelmetlenül szenvedünk, szenvedéseink a szenvedésmentességhez vezetnek.
Minden szenvedésünk azt a célt szolgálja, hogy végül ne szenvedjünk. A vágyak és elutasítások, szenvedélyeink, azért szenvedtetnek, hogy a vágyak és elutasítások rabságából kiszabadítsanak, hogy felismerjük, egyek lehetünk Istennel, és ahogy Isten is, a teljes Mindenséggel. (lásd. Jn.10. 30. "Én és az Atya egy vagyunk.'')
Örömhír, hogy tudjuk miért vannak vágyaink és elutasításaink, melyek szenvedtetnek bennünket.
Vágyak és elutasítások azért vannak bennünk, mert elhomályosodott bennünk az a tudás, hogy egyek vagyunk mindennel, és mindenkivel, hogy Isten részei, istenek vagyunk. Elkülönültnek érezzük magunkat Istentől, pedig egyek vagyunk vele, és az elkülönültnek az egész mindenségtől, melyet Isten maradéktalanul magába foglal, ezért alakul ki az a káprázat bennünk, hogy a mindenség egy részét magunk kívülinek látjuk.
Vágyunk rá, hogy egyek legyünk a mindenség egy részével - mivel nem ismerjük fel vele való egységünket - a mindenség másik részét pedig ugyanazon okból nem engedjük be magunkba, ki akarjuk vetni magunkból, el akarjuk tolni magunktól, elutasítjuk.
Amire vágyunk, amit "helyesnek", magunkhoz illőnek, magunkba valónak tartunk, amely töredékével a mindenségnek egységben érezzük magunkat, vagy egységbe szeretnénk kerülni, azt JÓ-nak nvezzük, ami ezen kívül található, amivel nem vagyunk egységben, vagy nem akarunk egységben lenni, azt ROSSZ-nak nevezzük.
Más megfogalmazásban tehát szenvedéseink a Jó és Rossz közötti különbségtevésből, az ítélkezésből fakadnak. (Mt.7.1. "Ne ítéljetek!")
Örömhír, hogy a teremtés tökéletes, helyrehozza önmagát, helyreállítja egységét, "egy lesz a nyáj".
A hatás-ellenhatás törvénye következtében minél inkább vágyunk valamire, minél inkább magunkhoz akarunk valamit vonzani, annál jobban távolodik tőlünk. Ha átmeneti sikert el is érünk, a teljesült vágy csak újabb, még szenvedtetőbb vágy bölcsője.
Ugyanígy, minél inkább el akarunk valamit tolni magunktól, az annál jobban tapad hozzánk, annál kevésbé tudunk szabadulni tőle. (Mt.10.38. "Aki nem veszi fel keresztjét…..nem jön Atyám országába" 39. Aki meg akarja nyerni életét, az elveszti azt, aki pedig elveszti életét énértem, megnyeri azt." Lásd még szentek életük végéig tartó "kísértéseit".)
Vágyainkból és elutasításainkból fakadó szenvedéseink végül azt eredményezik, hogy megszűnnek vágyaink, és elutasításaink, felismerjük egységünket mindennel, és magasabb szinten nyerjük vissza teremtéskori tökéletességünket.
Örömhír, hogy nem egyedül kell küzdenünk a tökéletesedésünkért, tökéletességét soha el nem vesztett, és már visszanyert társaink láthatatlanul, de mellettünk vannak, és segítenek mindnyájunkat.
Örömhír, hogy Isten úgy alakítja sorseseményeinket, hogy a lehető leggyorsabban visszanyerhessük tökéletességünket, így biztosan lehetünk benne, hogy a lehető legkevesebb és csak a legszükségesebb szenvedéssel találkozunk.
Örömhír, hogy halál nincs, örök életünk van, testünk elhagyását követően pihenési időszak után újra testet öltünk, míg tökéletességünket vissza nem nyertük, és szükségtelenné nem válik testetöltésünk. Fejlődésünk folyamatos, fokozatos, örök, és megállíthatatlan.
Örömhír, hogy az ember nem bűnös, és nem rossz!
Istentől való "eltávolodásunkat", az EGYSÉG elvesztését a Jó és Rossz fájáról való evéssel, képletesen "engedetlenséggel" szimbolizálja a Biblia a jó és rossz fogalmába mélyen belesüppedt embereknek. Ugyanígy jelkép Lucifer "lázadása" is.
Örömhír, hogy senki nem örökölt senki mástól semmiféle bűnt!
Ádám és Éva bibliai alakjai jelképek, minket embereket ábrázolnak, mindnyájan Ádámok, és Évák, ha úgy tetszik "elkódorgott bárányok" vagyunk a visszavezető úton. Az EGYSÉG elvesztésének, elfelejtésének következménye a jó és rossz felosztása, a bűn fogalmának létrejötte is, pedig jó és rossz csak elhomályosult tudatunkban létezik. Egyetlen "bűne" az embernek, hogy létezik számára a bűn fogalma, hogy bűnnek tart gondolatokat, tetteket, viselkedéseket, hogy különbséget tesz jó és rossz között.
Örömhír, hogy Sátán - nagyhatalmú személyes ellenisten nincs!
Kivéve, ha homályos látásunkat, a jó és rossz megkülönböztetését, Istentől való eltávolodásunkat nem nevezzük annak.
Örömhír, hogy nincs bűn, így büntetés sincs, és ítélet sincs, és nem is lesz, mert Isten számára nincs különbség jó és rossz között.
(Mt.5.45. "hogy legyetek mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza napját gonoszokra és jókra egyaránt, és esőt ad igazaknak és hamisaknak." Mt.5.48. "Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.")
Örömhír, hogy Földi életünk célja az előző pontban említett tökéletességünk visszaszerzése, a jó és rossz közötti különbségtétel, azaz az ítélkezés, a bűn fogalmának, az elkülönültség érzésének elfelejtése, az EGYSÉG újramegtanulása.
Szorosan véve nem visszatérés Istenhez, hanem annak felismerése, hogy mindig is ott, vele egységben voltunk, vagyunk, leszünk, hogy magunk is istenek vagyunk.
Örömhír, hogy semmi más dolgunk nincs tehát, mint az itt leírtakat FELISMERNI, és élni isteni tökéletességünket.
A szent írások, könyvek ennek a folyamatnak az előkészítői, bevezetői, jelen Örömhír azok beteljesítése.
Szerintem alapvető különbség van a keresztény örömhír és Tivadaré vagy mondjuk aközött az örömhír között, hogy nyertem 800 milliót a lottón és szétosztom köztetek. :-)
Y.Y.
Juszt is megpróbálom (legfeljebb feanor renonszot mond...)
Tehát az élet gyönyörű, mert ÖRÖK ! Nincsen vége soha, néha halmazállapotot váltunk, de mindig éntudatban vagyunk !
Ráadásul, örökös fejlődésre vagyunk feljogosítva.
Minden pillanatban új tapasztalatokkal gazdagodunk, és ismereteink folyamatosan bővülnek, ha akarjuk, ha nem.
Persze van aki ezt abszolut nem így gondolja, de ez akkor is így van ! Ezek az emberek is fejlődnek csak másképp.
Aztán vannak, akik rettegnek az általuk halálnak nevezett dimenzióváltástól, mivel ők ragaszkodnak az -általuk vélt- birtokláshoz, azt hiszik a vagyon, a rokon, a birtok az övék, pedig semmi nem az ! - a távozáskor, a 'kijáratnál' MINDENT LE KELL ADNI, a másik dimenzióba innen csak a szellemi TUDÁST és a többi lény iránti SZERETETET lehet átvinni, semmi mást NEM.
Tehát mindössze TANULNI és SZERETNI érdemes, minden más csak a lehetőségeink lelassítása azaz vesztegetése.
Ez tehát az én jó hírem.
ÜDV: t-r
Hát nem u.arról beszélek ééééééééééééééééééén is??!!
Hát aszmontam Feanornak, h. vééééééééééégig Istenről, törvényéről, az evangéliumról, a kiválasztásról és ehhez hasonlókról szól Eszter könyve ANNAK ELLENÉRE,hogy Isten neve nincs megemlítve, a TÍZPARANCSOLAT mint olyan nincs megemlítve.
Olvasd el mégeccer, aztán perelj uram a perlésre méltókkal.
25. De mikor a király tudomására jutott, megparancsolá levélben, hogy gonosz szándéka, a melyet gondolt a zsidók ellen, forduljon az ő fejére, és felakaszták őt és fiait a fára.
26. Annakokáért elnevezék e napokat Púrimnak a Púr nevétől. És azért ezen levél minden szava szerint, és a mit láttak erre nézve, és a mi érte őket:
27. Elhatározák és elfogadák a zsidók mind magokra, mind ivadékokra és mindazokra, a kik hozzájok csatlakoznak, örök időkre, hogy megtartják e két napot, írásuk és határozatuk szerint minden esztendőben.
28. És ezen napok emlékezetben lesznek és megülik azokat nemzedékről-nemzedékre, családról-családra, tartományról-tartományra és városról-városra. És ezek a Púrim napjai el nem múlnak a zsidók között, és emlékök ki nem vész ivadékaik közül.
29. Ira pedig Eszter királyné, Abihail leánya és a zsidó Márdokeus egész hatalommal, hogy megerősítsék e második levelet a Púrimról.
30. És külde leveleket minden zsidónak Ahasvérus országának százhuszonhét tartományába, békességes és igazságos szavakkal;
31. Hogy megerősíttessenek ezek a Púrim napjai, meghatározott idejökben, a miképen meghagyta nékik a zsidó Márdokeus és Eszter királyné, és a mint elrendelték magokra és ivadékaikra a bőjtölés és jajkiáltás dolgát.
32. És Eszter beszéde megerősíté ezt a Púrim történetét, és könyvbe iraték.
Ez az ő szabadulásuk emlékünnepe.
Isten neve és erkölcsi egyetemes törvényének a neve v. ráutalás ebben el nem hangzik.
Eszter 9:27 Elhatározák és Elfogadák a Zsidók mind magokra, mind ivadékokra és mindazokra, a kik Hozzájok csatlakoznak, örök idôkre, hogy Megtartják e két napot, írásuk és Határozatuk szerint, minden esztendôben.
Öromhír Isten , Krisztus Jézus,Megváltás, Szent Szellem,Üdvösség , Nélkül stb???
Te súlyosabb eset vagy mint képzeltem :)
Az embereknek nem beteg emberi szavakra van szükségük hanme az Evangélimura úgy ahogy van és nem úgy ahogy emberek beteg agyából kipattan mert nem ismerik az Urat !!!!
Miután több topicban eredményesen levezetted, hogy én sem keresztény, sem katolikus nem lehetek,
akkor én most ebben a játékból is ki kell maradjak ?
Vagy, egy külön feanor-enciklikával kivételesen indulhatok ?
;-))
Szoval az ugy van, hogy van Sghtz, es eljott az o fia, hogy hutzrza a vilagot, mert a vilag hertazkban el, es abbol ot hutzrzani kell. Na, ha elfogafof az o hutzrzat, akkor mehetsz a Jikruztonba, es megszabadulsz a Wtrzertol.