Kedves Tasztaltársak!
Nem tudom, elgondolkoztatok-e már azon, milyen pazarul nagyvonalú az gazdasági miniszteri rendelet, amivel évről-évre együtt élünk, sőt, idén hatszor kell alkalmazni. Nekem pár éve tűnt fel a dolog, de eddig még senkivel nem találkoztam, aki szintén elgondolkozott volna rajta.
Arról van szó, hogy ha egy ünnep csütörtökre vagy keddre esik, akkor szombaton kell "ledolgozni" azt a bizonyos pénteket vagy hétfőt, amivel összejön a "hosszú hétvége". Idén ezért dolgozni fogunk március 10-én, április 28-án, október 20-án, október 27-én, december 22-én és december 29-én (mind szombati napok), hogy cserébe lehessen hat hosszú hétvégénk.
Ez eddig számomra elfogadható.
Igen ám, de mi van fordított esetben, vagyis akkor, ha az ünnep pont hétvégére esik? Mert ilyenből is akad egynehány, minden évben. Csakhogy érdekes módon olyankor nem szokás miniszteri rendeletben "cserébe" kiadni egy pénteket vagy hétfőt.
Hát ilyen szimpatikusak a mi miniszteri rendeleteink. Nagyvonalúak, amikor a munkaidőnket bővítik, és szőrszálhasogatóak, amikor a szabadidőnket lehetne kiegészíteni.
Úgy gondolom, ezt a szokást meg kellene, és meg is lehetne változtatni. Például úgy, hogy a szombati munka marad, de akkor a hétvégére eső ünnepnap helyett is kiadnak egy szabadnapot.
Miniszteri rendeletről van szó, vagyis jogilag nem nagy kunszt más elrendelni. Azt hiszem, csak annyi kellene ehhez, hogy sokan ismerjék fel ezt a felemás helyzetet, és képviseljék a változtatási igényt.
Ezért indítottam ezt a topicot.
Peppers