Sziasztok, csemegeszőlő témában lennék kiváncsi, hogy milyen fajták alkalmasak lugasművelésre? ( nem késői érésűekre gondolok), valamint, homoktalajra milyen fajták lennének a megfelelőek? Nemcsak Kövidinkát és Szlankát szeretném kóstolgatni :) amúgy is borszőlők.
Az Anitát ajánlom. Nagyon szép rózsaszin, hosszúkás, nagyszemű és az íze is kellemes. És bár csak sárgás bogyójú, de mindenképpen ajánlom a Palatínát is. Finom, korai.
Moldovát mindenképp akarok de az Eszterröl is jókat olvastam. Mivel nekem a rózsaszín hélyú is sötétebb,Ali-bá megtenné hogy ezek közül is ajánl nekem Pl.:Anita,Flóra,stb.
A csemege fajtákbol főleg a sötétebb hajúak a kedvenceim. Most van Hamburgi muskotály,Néró, Szöllőskertek királynöje,meg még 1 muskotályos fajta. Sajna a tavalyi Moldovák nem fogták meg.
Nem csináltam még ilyen oltást. Magát az oltást(gyümölcsfák) is csak idén kezdtem. Köszönöm a tanácsot,a héten leárkolom a vesszőket. Ali-bának van valamilyen csemegeszöllője,esetleg magnélküli amiböl tud adni vesszőt? Nekem eddig csak 1-1 tőke:Néróm,Pölöskei,Szöllőskertek királynője van,az is friss telepítés.
Ha most 'dugványozod' biztos, hogy nem tudsz bele 'zöldbe-fás' oltványt készíteni. De van megoldás : a tőkén fejlődött szőlővesszőket levágás nélkül huzd le a föld alá kis árokba ugy, hogy a végén 2 szem maradjon ki a földből. Ez szép erős hajtást hoz és azt beolthatod. A földben lévő része meg legyökerezi. Jövőre a végleges helyére ültetheted. (Csináltál már zöldbe-fás oltást?)
Ez a fásba fás oltás csak megmentés céljábol volt. Egy 13 éve kivágott othelló lugas töve hajt ki minden évben,tavaj nem próbáltam kiírtani,erre oltottam. Ennek a több méteres vesszöjéböl csinálok alanyokat. Én is ezen szeretném kipróbálni a zöldbe-fás oltást. Ali-bá szerint ha a héten eldugványozom a vesszőket,tudok még az idén oltani rájuk?
Szia. Néhai édesapám is sokat gyökereztetett vízben. A víz sűrű cserélgetés ellenére, picit néhány nap után szagosodott. De szerintem túl melegen voltak,néhány nap a hűvösebb helységben úgy látom leálította a folyamatot. Ma eldugványoztam 1 vödör jó földbe őket,jól megöntözve. Most várom az eredményét.
Üdv mindenkinek. Tanácsot kérnék. Szöllővesszőt gyökereztetek vízben 1 hónapja,valamelyik már hajt de gyökere még nem jön. Az a problémám,hogy a hajtások már kezdenek valami okbol hervadni. Mit tegyek? Ültessem a vesszőket földbe?
Huzalos támrendszernél én inkább az ernyő vagy a Guyot művelést alkalmaznám! Sokkal egyszerűbb mint az legyezőművelés, ami végül is egy kiterített bakművelésű tőke. A szálvesszőzés olyan fajtáknál is jó eredményt ad, amelyeknek az alsó rügyei terméketlenek. Az Otteló is jobban szereti.
Szerintem gyere át inkább a Szőlő Topicban ott sokkal többen írnak, mint ebbe a félrenevezett topicba.
A szőlő huzalos támrendszerű 120cm sortávolság és 70cm tőtávolsággal legyező művelésű
Valóban sok szakkönyvet olvastam már a témáról próbálok minél többet megtudni de a terhelését nem tudom hogy lenne jó mert a könyvek a termőcsapra 3-5 világos rügyet írnak és azért nem mindegy hogy 3 vagy 5 de arról nem találok információt hogy otelló szőlőnél milyen a rügyek termékenysége mert ugyebár hiába hogyok 5 rügyet úgyis max a felső három hajt ki és ha az alsók is elég termékenyek akkor elég a 3 is és nem kopaszodik fel hamar azért nem egyszerű ez a szőlőmetszés:)
Nemrég örököltem egy kisebb szőlőt ami túlnyomórészben otelló idén metszettem először ezt a fajtát hosszúcsapos váltómetszést alkalmaztam a termócsapon 4 világos rüggyel ezzel kapcsolatban tud valaki tanácsot adni hogy megfelelő neki ez a metszésmód? mert a szakirodalomban a direkt termő szőlőkkel már nem igazán foglalkoznak
Ha tudnál nekem küldeni dugványnakvalót az alábbi fajtákból:Allichante,Génuai zamatos,Nero,Szőlőskertek Királynője,Gloria Hungariae,Pölöskei Muskotály,Palatina muskotály,Fehér és piros Chasselas,Napoleon Chasselas,Ribier,Kossuth szőlő,Halhólyag,Kocsis Irma,Pannonia Kincse,Cardinal,Csaba Gyöngye,Ezeréves Magyarország Emléke,Mathias Jánosné Muskotály,Kék Kecskecsecsű,Irsai Olivér akkor azt nagyon megköszönném.