5 évvel ezelőtt az egyik haverral útban Norvégia felé első defektet kaptunk egy hosszú, tartós jobbivű kanyarban Ausztriában az autópályán nem túl messze Bécs után. Áldottuk a szerencsénket mert úgy 160-180 közötti tempóval haladtunk, amikor éreztük az autó furcsa viselkedését és azonnal leálltunk. Éppen, mert addigra szarrá szakadt a gumiköpeny, szétvágta a felni.
Feldobtuk a szükségkereket, aztán irány az első kijárat, az első falu. Nem sokkal onnan, kb 10 km-re valóban volt is egy kijárat, rögtön egy településsel, aminek érdekes módon a legelső házikója éppen egy benzinkút és gumiműhely volt. Megálltunk és megkérdeztük van-e olyan tipusú gumi, amilyen a kocsinkon volt: Michelin. Nem volt, csak Semperit. Na jó, gondoltuk, továbbmegyünk és megnézzük máshol is.
De láss csodát, az a kis szaros falu tele volt gumissal! Szinte minden 10-ik háznál az volt. De sehol sem volt Michelin, csak Semperit. Aztán meg mindenhol látszott az embereken, hogy vmi nem stimmel. Hülyén néztek és mintha lett volna valami titkolni valójuk. Kezdtek nagyon gyanúsak lenni. Már csak azért is elmentünk a település másik végéig és ott vettünk ugyebár kettő gumit, hogy legalább párban legyenek és akkor már télit, mivel ősz volt és északon akár magasabb helyeken már hó is lehet.
Aztán továbbmentünk Németországba, ahol egészen északon megszálltunk egy német ismerősnél, aki előttünk 2 héttel tette meg ugyanezt a távot, mivel akkor ment haza tőlünk. Teljesen véletlen megemlitettük, hogy hogyan jártunk Ausztriában. Erre teljesen elképedt és kérdi, hogy hol? Mondtuk, hogy hol. Erre mondja, hogy neki is ugyaanott, abban a kanyarban lett defektje! Ő is kiment az első kihajtón a faluba és gumi(ka)t vett X ezer Schillingért. Bazzeg ez nem véletlen - gondoltuk. Ráadásul ő nagyobbat szopott, mert Jeep Cherokee-ja volt.
Na szóval összeállt a kép. Nem volt véletlen a defekt helye, a porfészek ahol ezer gumis volt és csak Semperit gumi és ráadásul nem véletlen, hogy az ember pont egy autópályán kap defektet - ráadásul szegektől - mivel ez egyébként sem túl jellemző, hogy ott kapunk szegtől defektet és ráadásul nem csak mi! (Hozzáteszem, lehet hogy volt olyan peches ember, aki esetleg több gumijára is kaphatott)
A kedves osztrák sógorok kiszórtak egy rakat szeget, mivel a kutya sem tért be a "koszfészkükbe" gumit szereltetni. Aztán a kutya se jár Semperittel, hát naná hogy az volt nekik raktáron, hogy mindjárt kettőt is el lehessen adni belőle, főleg ha az embernek szükségkereke van csak.
A szögkiszórók leszarták, ha valaki elszállt volna a kanyarban és kinyiródik, nekik a gumiüzlet volt a lényeg. Utólag még hallottam egy esetet, pont egy magyartól, aki szintén ott kapott defektet, csak a másik oldalon visszafelé, a másik kijárat előtt. Biztosan nem mindennapos dolog volt ez ott, de időnként nem kizárt hogy bepróbálkoztak ezzel a trükkel a szemetek. Menjenek a p×csába!
Taxiséknál ez a bebikázás úgymond szolgáltatás, pl. a Tele5-nél lehet kérni "kollegát bikakábellel", ennek a tarifája az 1500-2000 Ft: ha elérhetô közelségben van valaki, ennyiért megy oda, és indítja be a kocsidat. Ez amolyan íratlan, megegyezéses szabály.
Ez náluk egy szolgáltatás, amit pénzért végeznek, olyan mint a fuvarozás. Ha te taxis lennél, mit szólnál, ha bekéretôzne valaki a kocsidba, hogy vidd már el a szomszéd kerületbe, úgyis arra mész, nem kerül semmibe. Te is húznád a szád, nem? Ugyan miért kellene neki egybôl ugrania, és bebikáznia a kocsidat, a két szép szemedért?
Az autóstársadalomról már nem nagyon lehet beszélni, szerintem elkurvult. Bár a múltkoriban kellemesen csalódtam, mert mikor a riasztóval szívtam megállt, visszafordult és odajött hozzám egy márkatárs, megkérdezni, segíthet-e. Az jól esett. De én vadidegennek csak akkor állok meg segíteni, ah látom rajta, hogy tényleg szorult helyzetben van. Egy lemerült akksi nem tűnik katasztrófának...
A kutas tapló volt, én is utálom a fajtájukat, legalábbis a rosszabbikat. A rendôr szerintem nem is segíthet ílyen helyzetben rajtad, nincs mit elvárni tôle ilyen téren.
Amig Bulgariaban eltem, rendszeresen kozlekedtem azon az utvonalon, ami Szofiabol a gorog hatarra vezet. Eleg surun lehetett magyar autot latni. Ha lattam, hogy gond van (negy ev alatt harom eset is volt), akkor tudtam segiteni (nyelvismeret, helyismeret, ne'mi muszaki ismeret :-)).
Mas. Par hete ejjel kettokor a Budakeszi ut kozepen intett le egy oltonyos ur. Az Astrajaban merult le az akksi. Szerencsere volt kabele, igy egy pillanat alatt bebikaztuk a kocsijat. Mondjuk, ha nem ilyen oltonyos figura, nem biztos hogy megallok...
Azert remelem, van valaki odafont, aki jegyzi a jocselekedeteimet es en is ezt fogom visszakapni, ha szukseg lesz ra... :-)
Egyebkent Frigyes tenyleg egy princ. Van meg valaki a HIX-listan? Milyen neven?
De volt pozitív is. Állunk Ausztriában az autópálya szélén gőzölgő motorral(anno Skoda120L). Egy perc mulva megáll mögöttem magyar családapa: -Segíthetek?
Mivel egy regi terepjarot hasznalok en is szorultam mar parszor segitsegre. Pedig egy kozel 2T-as autot nem egyszeru betolni, megis elofordult mar. Nekem ez jol esett es en is mindig segitek telen a raszorulo 2wd meghajtasu autostarsaimon (persze onzetlenul). Illetve annyit remelek mindossze, hogy cserebe masok is segitokeszebbek lesznek a jovoben...
Majd' elfelejtettem, szinte minden nappal éjjelig dologozm, így én munkából nem tudok eljönni. Utána tudok segíteni, ha baj van. És még valami. Csak olyan hívásra válaszoljunk, ahol van hívószámkijelzés. Szerintem sejtitek miért :-)
Igaz. Akkor en valalom, hogy hetvegen(csutortok ejszakatol vasarnap estig, mivel egyebkent Ausztriaban vagyok) segitek, ha tudok Kazincbarcika, illetve Fehergyarmat kornyeken:))
Na én is irok egy, a bevezetőhöz hasonló történetet. Ez kb. 89-ben történt, tehát az összegeket akkori értéken kell figyelembe venni.
Salgotarján egyik külsö részén egy lakotelepén felejtettem az akkori öreg Ladámon a világitást égve. Az akksi totál lemerült, éjjel 11 körül indultam volna haza Bp-re. A környék totál kihalt, csak egy (talán ARO) járt arra, aki segitett volna, de 24V-os volt az akksija, a hegyen meg nem nagyon tudtuk tologatni annyira, hogy be is induljon. Ekkor telefonáltam a helyi Taxi társaságnak, hogy ha egy ember ide jönne, és segitene, akkor nem lennék hálátlan. Hamarosan megjelent egy taxis, akinek kábele nem volt, tolni nem tudtuk a kocsit. Ekkor a két kocsibol akksi ki, a taxisé az enyémbe be, beinditás, majd akksi járó motornál ki, lemerült akksi be. Tudom, ezt a modszet nem nagyon javasolják, ovatosnak is kell lenni.
Mikor kérdeztem a taxist, hogy mennyi az annyi, azt mondta, hogy neki egy 100-as volt ide jönnie, adjak amennyit gondolok. Kapott 200-at, és mind a ketten nagyon boldogok voltunk.
Hat en hajlamos vagyok segiteni, csak eppn messze vagyok egy kicsit. Egyszer Ausztriaba tarva fel oran az foltozgattuk egy regi Opel hutescsovet... Bar sajnos ketlem, hogy ez segitett volna az adott auton.
Nem kellene nekünk is egy olyan mint a HIX-en? Van valami olyan, hogy be vannak írva telefonszámok valamint az, hogy ki melyik kerület, és ha valakinek gondja van, kérheti a segítséget. Állítólag sokan segítőkészek. Egyről biztosan tudok: Frigyes :-)
Én is bejelentkeznék, ha látnám hogy itt rajtam kívül érdekel még valakit ilyen.
Story:
Vasárnap 14:00 Keresztúr, egy közért parkolója... Épp zárnak... A kocsi persze nem indul (akksi:( ) Egy '83-as 320i E30 BMW az áldozat...
Próbálkozok mindenkinél, de általában a "nincs bikakábelem" mondás után, mikor mondom, hogy nekem van a "sietek, bocs!" kijelentésre váltottak... Míg összefutottam egy hasonló öreg E30-ast birtokló társammal... Ő persze egyből mondta, hogy siet, de semmi gond bebikázzuk, csak adjam a kábelt :) Persze nem ment... Mondta, hogy kötele nincs. Próbált segíteni tologatni, de semmi...
Egy k*cs*g beszólt, hogy nincs is kötele, de amúgy sem szokott senkit meghúzni... no commnet :( (a sors keze folytán 10 perc múlva láttam a figurát összetört kocsival, de nem álltam meg kárörvendeni... úgyis voltak már elegen).
Végül egy szakadt mazdával segített egy fickó, mondván, hogy Ő is ismeri a helyzetet :)) Persze még a felajánlott üveg sört sem fogadta el :))
2 éve a Zastavámmal 1 taxis 500Ft-ért húzott be...
Szerintem túl sok az elszált b*rom, aki nem foglalkozk a többi autóssal...
Nemtudom miért, de mikor megkért egy Suzukis, hogy húzzam be, fel sem merült bennem, hogy ne segítsek, pedig siettem... És ugye közismert a Suzuki-BMW szimpátia :))
Fox te meg durvabb dolgokkal is talalkozni, sajnos.
1. GZZ 392 nagy VELUX feliratos auto a debreceni BauMax parkoloban 2x racsapta az ajtajat az en autom ajtajara, amikor eszrevettem es probaltam neki szolni, majdnem elutott es elhuzott (mast is majdnem elutve).
2. Buszok, kamionok, etc leszoritanak, lesz*rjak hogy satuzol-e vagy meghalsz. (autopalyan pl.)
3. Pias, drogos, "oraig lato", "orraig gondolkozo" soforok hada. Elsobbseg meg nem adas, kompromisszumkeszseg totalis hianya, forgalom atlatasanak totalis hianya.
4. Zsebre dolgozo yard. Trafipax a legindokolatlanabb helyeken, cserebe ha szukseg lenne rajuk, akkor sosincsenek keznel.
5. Autoszerelok. (kb a politikussal egy kategoria csak a zsebeden jobban erzed)
6. Biztositok. (csak baleseted ne legyen. legalabb fel eves tortura, meg ha minden rendben megy is)
Unokahugom egy taxis gázolta halálra, a tegnapi volt a végső amit tőlük vártam. Soha nem nézek el ezentúl egy taxis szabálytalanságot sem, inkább összetöröm a kocsim (már ha a taxis a hibás)
Fateromnak egyszer az autóján szintén rajtamaradt a világítás. 1 autóval odébb parkolt egy taxis. Faterom kérdezte, hogy nem segítene-e bebikázni. Erre a Taxis mondta, hogy nagyon szívesen 2000 forintért. Mivel apámnak mennie kelett ezért kifizette de mielőtt elment a taxis még elnézést kért tőlle és ezt mondta neki:
"remélem, hogy a 2000 forintot amit most keresett gyógyszerre fogja költeni"
És azzal elment.
Szóval többek között még az ilyenek miatt is utállom a taxisokat mint a szart. Rohadt szemét pénzéhes mind. 98%-uk 50 forintért a saját anyját is megölné, ha hozzátennél még egy 20-ast akkor meg is enné.
1. Ez neked ujdonsag? Foleg Pesten? Nem csak autos, de az altalanos emberi helyzetek is hasonlok...:(
2. Frigyes (a skodas srac) egy nagyon rendes ficko, megerdemli, hogy megemlitsuk a nevet!
3. Vadidegenkent ejszaka en se szivesen csinalnek ilyesmit, sajnos nagyon sok rosszat hallottam/lattam hasonlo esetekrol...:( Megtortenhetett volna hogy egy "segitokesz" autos"tars" kozben szepen kiramolja a kocsidbol a cuccaidat, penzedet, mobilodat, etc...:(
Ne haragudjatok, ha hosszú lesz, de nagyon berágtam.
Szóval.
Tegnap éjszaka (11 óra) vettük észre kollégámmal, hogy az autómban lemerült az akksi(felkapcsolva hagytam a helyzetjelzőt úgy 14 órán át, tudom láma vagyok, de mindenkivel lehet ilyen). Elkezdtük tologatni, de szikra sem volt már. Van benne egy riasztó, amely ha riaszt, akkor 3 ponton megszakít(van benne ultrahangos térérzékelő)+van egy 1 immobiliser(szintén 3 pont, különálló a riasztótól), ezért hiába indult volna, a riasztó bekapcs, kocsi letilt. Riasztó kikapcs, akkor immo be. :-(
Mindegy, Soroksári út, ugye gyönyörű MOL kút, vagy mi a szar. Eltoltuk oda, hátha valaki bikakábellel berántja. Gondoltuk csak van már ilyen ember aki segít. Odaértünk a kúthoz, bemegyek, emberkék le sem szarnak a shopban a belépésnél. Mindegy. Szólok, erre a két kutasból az egyik segítőkészen ellenem pofázott, hogy nem bont ki kábelt (volt már kibontva ott egy :-).
Másik kutasnak kocsija nincs. Mindegy, nagy nehezen megmozdult az, akinek van autója, de a szöveg: Ez marha sokba fog neked kerülni.
??? Az, hogy a kábellel berántja a kocsit? Na neee. Mondom mindegy, úgysincs bikakábelem még, meghát szükséghelyzet (immár éjfél). Csak kártyával tudtam volna fizetni. Reagálás: heves pofarángás. Ennyit a kutasokról.
Srác kijön, kábel rá. Motorház nyitva, riasztó érzi, gáz van, hirtelen nem jutott eszembe, hogy lenyomjam az érzékelőt, így riasztott amint aksihoz ért a kábel. Persze annyi energia nem volt, hogy kikapcsoljam, mert ahhoz is gyenge volt az aksi. Kétszer engedte, hogy indítózzam, de persze mind a kétszer lefulladt (riasztó megszakítása). Észrevettem, hogy még kb. 5 perc várakozás, és ok lesz a dolog, mert tölti az akksit egy indításra. Erre srác kábel le:ez nem fog beindulni. Elment. Mondom ez szép. Nem baj. Talán a közelben levő taxis. Kollégám odamegy: szöveg nekik fix tarifájuk van 1600 alatt meg sem mozdul (MIFÉLE AUTÓS TÁRSADALOM EZ??????)
Hagytuk őt a szarba a rohadt kocsiával.
Éppen tankolt egy rendőr is, megszólítás: Ne haragudjon nincs véletlen kábele, mert nem indul. Válasz: Nincs! Ajtó becsap elhúz a francba. Szolgálunk és védünk uram????
Még egy taxis jött, megállt, ennél már 1800 a megmoccanás (ilyen nincs!!!) Sajna nálam meg csak kártya volt, kp 0. :-(
Kollégám rajta van a HIX-Autós listán, ami nem nagyon tudtam mi. 1 telefon (na jó, 3). Egy srác az !!!1. kerületből!!! közölte kb. fél 1-kor, indul!!! Mondom, ilyen nincs! Ilyen ember is létezik???
Megérkezett, kocsi húzgálás, semmi. Gyertyákat összebenzinezte, szikra se. Megvettük a bikakábelt a kúton (majdnem nem adta el a köcsög, már azt hittem leverem, dehát kellett a kábel).
A srác, aki lejött, Skodával volt. Kb. 10 percig töltöttük az aksit, aztán gyertyatisztítás, hatalmas durranás és a kocsi beindult!!!! Szóval innen is örök hála az emberkének!
Ne haragudjatok, hogy hosszú voltam, de nagyon a bögyömben vannak a taxisok, és a redves rendőrsegg is, és hadd ne említsem akkor a most már erről az oldaláról is híres MOL (mindenki látja?) kutat, és kedves kiszolgáló személyzetét.
Ha van ilyen topic bocs, de asszem ez elég más téma. Ez a Magyar autós-társadalomról szól (van ilyen egyáltalán? Senki sem állt meg).