A Lenkének szerintem tök szép a hangzása. Annak idején egy rövid ideig én is gondolkodtam rajta, hogy jó lenne a lányomnak, főleg, hogy a vezetéknevünk elég "kemény", jó lett volna mellé egy ilyen lágy név.
De aztán rájöttem, hogy nekem mindig az ugrik be róla, hogy "eszetLenke", ügyetLenke" stb. Nem tudok ettől elvonatkoztatni.
A Nelli tényleg nagyon jó! (Lenke SZVSZ rémes, még jó ideig csak komikus szereplőknek adható.) Valamint a korábban említettekből az Ildikó. Liza, Lili, Ildi nagyon hangulatos/harmonikus sor.
miután a vezetéknév rövid is, német is, és egy db mély magánhangzó van benne (a), talán egy magas hangú magánhangzós keresztnév lenne ideális. i, e betűs.
Magyarországon élőnek meg pláne elég szerencsétlen választás lenne mindegyik. Gondolom állandóan visszakérdeznének, hogy hogy írják, meg, hogy egyáltalán fiú- vagy lánynév-e. (Az én nevem még csak nem is ennyire ritka, de mégis állandóan magyaráznom kell. Remek érzés...)
Én szeretem a régimódi neveket, és az a véleményem, hogy egy német vezetéknévhez német (ill. német nyelvterületen is jól ismert) név illik. Továbbá - mert úgy látszik, itt az apuka német, az anyuka magyar -, sokat könnyíthetünk a gyerek helyzetén, ha olyan nevet adunk neki, amelyet mindkét országban különösebb feltünés és betüzési mizéria nélkül használhat. Fentiek tükrében az ötleteim:
Agnes
Almut
Alexandra (ha inkább rövid a vezetéknév)
Anna
Astrid (de vigyázat, sváb tájszólásban inkább "Arschtritt"-nek hangzik! Baden-Württembergben nem adnám!)
Emma
Eva
Elisabeth (bár ez, így, Mo-on sajnos erösen betüzendö lenne, viszont az én fülemnek-lelkemnek az egyik legszebb, legfinomabb, "legelökelöbb" név)
Emilia
Edeltraud
Esther (mint az Elisabeth)
Irmgard
Ingrid
Iris
Ilona (jól ismert név No-ban is, "Ilonka" alakban is!)
Áh, itt nem az a poén, hogy ki kinek a fia, hanem hogy apuka Imre, 1. fiú Imre, a 2. Ádám, a 3. Hunor. És akkor jött a 4., akit anyuka nagyon lánynak várt (vajon miért?). A 4. név pedig onnan jön, hogy apuka hivatásos vadász, és hát... gondolom lánynevekből jobban fel voltak készülve.
Én a Hunoron és Nimródon feküdtem ki: a mondában Hunor Nimródnak (Ménrótnak) a fia - számomra bizarr, hogy itt testvérekről van szó. :)
Az alliteráló nevekkel nekem nincs semmi bajom. Pláne ha Kovács/Kiss vagy Varga/Végh a vezetéknév, amiből elég sok van. A Cs. Cs. már picit tényleg erőltetett, de engem nem zavar.
Lehet, hogy már volt szó róla, de Németországban szerintem mások a névadási szabályok, mint nálunk. Nem is beszélve az USA-ról, ahol aztán bármilyen nevet adhatsz a gyerekednek, az sem számít, hogy fiú vagy lány név. Bár egy magyar barátnőmnek, aki már lassan 20 éve az USA-ban él, és ott is ment férjhez, sikerült egy magyar tucatnevet adnia a lányának, idén 6 éves lesz Liliána, azaz Lili.