Kiran olvtárs precíz pizsama és uránügyi hozzászólásához egy-két kiegészítés:
Az alfa sugárzás áthatolóképessége rendkívül kicsi. Ezért ha a tüdőbe be is kerül alfa sugárzó részecske, okozhat tüdőrákot, leukémiát azonban semmiképpen. Mivel a fennforgó urán olyatén formában készül, hogy a bányászott uránból kivonják az erőművi fűtőanyagként szükséges hasadóanyag nagy részét, annak rádioaktivitása a bányaászott uránénak töredéke. Tekintettel azonban arra, hogy az urán nehézfém, mint ilyennek az egészségkárosító hatása nehézfém voltából adódóan valószínűleg jelentősebb, hasonlatosan pl. az óloméhoz vagy a kadmiuméhoz. Summa summárum az uránhegyű lövedék urántartalma okozhat egészségkárosodást, még akár rákot is, csak nem úgy és nem olyat.
Kicsinyég offtopicok lettünk és asszem én keztem. Boccs!
Ja, és bocs a sajtónak, hogy miattam ily megrovásokatt kapott. A hiba bennem van, hiszen kijártam a gimnáziumot, de ezekbol semmire sem emlékszem. Biztosan hiányoztam, amikor tanulták a többiek... ;-)
A pizsama az fontos kellék? Az véd az alfától? ;)
No, tehát az alfa sugárzás nem okoz rákot, ha kívülrol jön. Ezt mondja mindenki. (Azért, ha magunkról lenne szó, valljuk be mi sem örülnénk egy ilyen hálótársnak, és nem csak a frigidsége miatt.)
Már nem tudom, mostanában hírmagyarázatként valamelyik rádióban hallottam. Annyi maradt meg, hogy a gyengített urán alfát sugároz, ami nem a porral száll, ezért nem okozhatta a rákos megbetetgedéseket. Igaz hozzáfuzték, hogy nincs az alfának egészségre káros határértéke. Ami értelmezheto úgy is, hogy a legkisebb mennyiség is káros, de úgy is, hogy ha nem is gyógysugárzás, de nem is nagyon ártalmas. És mintha Urby 17-es hozzászólásának utolsó mondata is utalna ilyesmire (bocs Urby, nem értek hozzá!). Egyébként ha visszagondolok, az összes ez ügyben szakértoként nyilatkozó nyilatkozó azt erosítgette, hogy a gyengített urán nem okozhat leukémiát, és pont. Csakhogy ha az ember megért már 5-10, késobb jelentosnek bizonyult katasztrófát, balesetet, akkor kialakul benne egy hírmögé belátni vélo reflex. Gondolj csak vissza: ha nagy a baj, mindig úgy kezdodik, hogy még a létét is tagadják a hírközlok. Aztán felére csökken az a mennyiség, ami eddig nem is volt, stb.
Nos, akkor én had tegyek bizonyságot tökéletes hozzá nem értésemrol: én mindig is úgy tudtam, hogy a sugárzás rákot okoz (többek közt leukémiát). Mostanában, hogy ennyit szakértették a témát a hozzánemértok, kezd világosodni, hogy az alfa sugárzás az nem okoz leukémiát(bár nem hinném, hogy egészség javulást eredményezne). Azért azonban, hogy árnyaltabb legyen a dolog, rögtön azt is megállapították, hogy nemigen lehet itten szó tiszta uránról, véletlenül vagy sem, van abban plutónium is. Az pedig már szinte minden aljasságra képes. Ki tud itt okos lenni?
Igazad van, nem is írtam mást. Hiba,sőt bűn lenne a kérdést bagatellizálni. De a dolog egyéb (gazdasági, sajtó) vonatkozásait illetőleg meg, meggyőződésem, nekem van igazam. Példaként talán a nyíregíházi CJD-s esetet említeném, amivel kapcsolatban elég merész feltételezés BSE-t emlegetni. A sajtó mégis megtette, ráadásul tökéletesen megalapozatlanul, csupán, mert így jobban eladható a "hír". De például ahhoz, hogy a britek minden fertőzés-gyanús állatot elégettek, nem csak közegészségügyi, de gazdasági érdekek is fűződtek. Az uránhegyű lövedéket csak példaként hoztam fel, nem tartozik ide. Azonban ennek kapcsán radioaktív sugárzás által okozott leukémiáról beszélni megint csak tökéletes hozzá nem értést és nagyfokú felelőtlenséget tükröz.
bar innentol mar politika, de a tegnapi aktualisban nyilatkozo illetekes elvtars, amikor kiejtette a szajan, hogy a "kozeppontos idegrendszerben a prion feherje ...", hat felni kezdtem :)
Ne legyen igazam, de szerintem ebben az esetben többrol van szó, mint a csupán a sajtó által gerjesztett hisztériáról. Akármit is írhatott volna a brit sajtó, ok nélkül nem folyamodtak volna ilyen drasztikus és soha nem látott fertotlenítéshez, mint mindent elégetni. Egyébként az uránhegyu lövedékek különösebben engem sem izgatnak, amíg nem Pesten kell mércsikélni a sugárzási szinteket. Aki katonának ment, az úgy is vállalt egy kis életveszélyt, akit meg lottek vele, az úgy is megérdemelte, hiszen megírta a sajtó!
Szia V.László!
Optimizmusom, amit nem is neveznék optimismusnak, nem kincstári. Semmi közöm a marhahús-bizniszhez. Azonban tény, hogy a prion-betegségekkel kapcsolatos információim nem a Népszabadság tudományos rovatából származnak. Amit írtam, azok tények. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell mindent elkövetni a fertőzés terjedésének megakadályozásáért, amit pl. a britek meg is tettek a tudomány szerint. Nem szabad azonban arról sem megfeledkezni, hogy az uniós brit-marhahús-pánik igencsak jól jött a német, francia stb hústermelőknek. És ez bizony kőkemény üzleti vonatkozásokat sejtet a sajtó által gerjesztett és, mint rendesen (lásd uránhegyű lövedék, agyhártyagyulladás), erősen túlhajtott hisztéria mögött. És ezt csak tetézi, hogy, mint utaltam rá, a sajtó "jeles" munkatársai olyan információkat tesznek közzé itthon és külföldön, amit sem nem értenek, sem nem ellenőriztettek hozzáértőkkel.
A hamburgert pediglen sosem szerettem.
Urby
Igen, ezek eredoinek következménye a 60-80 év átlagéletkor (országtól függoen). Na nehogy azt bizonyítsátok már be nekem, hogy titeket nem zavar az, ha ezt egy ostoba emberi butaság megfelezi, megharmadolja. A gyerekeid nem érhetik meg a felnottkort, unokáid meg a fiatalkort(ha az a prion a méhen belül is átadódik, márpedig miért ne adódna). Persze a rossz mindig mással történik, ezt látjuk addig, amíg nem velünk történik. És addig ezek szerint sokakat nem is zavar mi történik. Csakhogy itt nem egy szomszéd országban zajló háborúban pusztulnak az emberek. Lehet, hogy már benned, bennem is elindult a 10 év visszaszámlálása, akár fele már el is telt. Igazad van, na és akkor mi van. Valamiben el kell pusztulni. Hiszen addig akár egy autóbaleset is végezhet velünk, mégis autózunk. Nem is érdemes az egész miatt lármázni...Azért titkon bízok benne, hogy kettonk közül nem én vagyok beetetve!
Nos, mint irtak mar, valamiben meg kell halni. Csak hogy megnyugtassalak, a DNS-ed kb 10%a retrovirus (tobb mint amennyi az ertelmes human gen), masik 40%-a retrotranszpozon, azaz (valoszinuleg) degeneralodott retrovirus, ami idonkent megduplazza magat es random bepiti a kopiajat valahova egy masik genbe. Tobb alkalommal is sikerult erre visszavezetni genetikai betegseget. Ezenkivul naponta sokezer rakos sejt keletkezik benned, csak az immunrendszer elbanik veluk. Es ezek meg csak a belso kockazati tenyezok :)
Aztan onkologia speckollon anno felsoroltak az rakkelto vegyuletek tipusait, es az odaegett piritos policiklusos vegyuletei melle odatettek egy olyant is ami a husfustoles soran keletkezik, meg a felso erjesztesu sorokben (allitolag igy hivjak a vilagos soroket) is.
Optimizmusod Kincstári, vagy magánemberként is így gondolod? Tehát átgondolva a tudományos érveket, ezek után Te ennél-e hamburgert, vagy engednéd-e a gyerekedet, hogy ilyet tegyen? Ha 'csak' Európa szerte lesz néhány százezer, esetleg 1-2 millió áldozat, nem kell-e teljes erovel kongatni a sokat szidott sajtónak a vészharangokat? És azonnal mindent megtenni, hogy ha eddig nem fertozodtünk volna meg, a holnapi ebéd már ne is fertozhessen meg? A 10-20 év lappangási ido miatt sajnos a britek sem fújhatják ki megkönnyebbülten magukat mondván, ha eddig nem, akkor ezután már nem is betegszenek meg. Nem ok nélkül égették el azt a rengeteg marhát. Az utolsó porcikájukat is.
Elismerem, valóban túlzás amit egy ország kiirtásáról írtam. De mi van, ha mégsem az. Sajnos az évtizedes lappangási ido és a kimutathatóság hiánya miatt nem hinném, hogy alá lehetne becsülni a veszélyt.
Na üdv., és jó étvágyat a hamburgerhez!
Azért ha ez így működne, Nagy-britannia már évekkel ezelőtt kihalt volna. Tény azonban, hogy a fertőzött marha húsának evése nem jelent feltétlenül fertőzést, betegséget. Prion ui. az izomszövetben nincs. (Persze, ha húst eszel, előfordul abban idegszövet is, amiben lehet.) Továbbá létezik egy áthágható és áthágódó, de mégiscsak létező gát a fajok között. Továbbá a kóros prion is inaktiválható nagyon alapos főzéssel-sütéssel. (No persze ez a dögburgernél nem áll fenn.) Szóval a dolog nem olyan eccerű, mint amilyen eccerűen elefántot fújnak belőle hozzánemértésük teljes magabiztosságával a T. újságírók.
Urby
Jól hallottam? Az egyik hamburgeresünk is elkapta a kórt? (Szándékosan nem írom a nevét, annak idején a Postabank csod is így kezdodött, és aki eloször írni mert róla interneten, azt késobb felnégyelték.) Reggel a tévében valaki mintha ilyesmit mondott volna, de csak a végét hallottam. Azért nem semmi módszerekkel dolgozik a globalizáció: hatékony hálózatán keresztül akár országokat lehet eltüntetni a föld felszínérol atombomba nélkül is. Számoljunk csak, egy marhából vajon hány hamburgert lehet csinálni? Abba meg bele sem merek gondolni, hogy a lakosság melyik korosztálya hamburgerezik a legtöbbet!
Elobb-utóbb Mekdöglesz. Ok megmondták!
Had szóljak bele én is valami okosat:
A prion fehérje-típusú fertőső ágens. Innen származi az ő neve is. Ez adja az elméleti jelentőségét, ugyanis egy olyan, "kórokozó", amelyik nem tartalmaz nukleinsavat, mégis információt ad át "környezetének. Maga a prion egy endogén fehérje, mindenkiben, bennem és bennetek is termelődik. A kóros prion ettől csak térszerkezetében tér el. A kóros, hibás térszerkezetű prion azonban képes térszerkezetének megváltoztatására késztetni az egészséges priont, és így egy láncreakciót indít be, ami a kóros prion felszaporodásához és azon túl az idegsejtek pusztulásához vezet. (Bizonyos mutációk indukálhatják a spontán térszerkezet-váltást is, így a betegség fertőzés nélkül is kialakulhat.) Ebbe a körbe tartozik a BSE, a CJD, a kerge birka kór, stb. és a kuru is, amit emlegettetek, és amiért a szlovákiai születésű Gajdusek kapott Nobel-díjat.
Ennyit tömören.
Urby
A pápuáknál tudtommal az volt a szokás, hogy az elhalálozott rokon agyvelejét a csecsemők bőrébe skarifikálták (vágásokat ejtettek a karjukon, és abba beledörgölték)...
Különben a szarvasmarha BSE-t és az emberi CJD-t okozó prionok között 30 aminosavnyi különbség van, ami elég tetemes, ha azt hozzászámítjuk, hogy az egész prion kb. 230 aminosavból áll. Évente kb.egymillóból egy ember hal meg CJD-ben, függetlenül attól, hogy előfordult-e BSE az adott területen vagy sem. Az az igazi gond, hogy 1995-ben Nagy-Britanniában megjelent egy új CJD-variáns, ami az eredeti CJD-vel szemben 50 év alatti embereket is megbetegített, meg az agy más területén okozott szövettani elváltozásokat. Úgy tűnik, hogy ez a vCJD jobban hasonlít a szarvasmarha BSE-re, de ez sem ugyanaz; és hát elképzelhetőnek tartják, hogy a BSE-ből alakult ki, de 2000-ben nekünk az Állatorvosin még azt tanították, hogy ez nincsen bizonyítva. A lényeg tehát az, hogy a BSE prion állítólag közvetlenül nem tud embert megbetegíteni + az, hogy ha Magyarországon találnak CJD-s embereket, az nem kéne, hogy feltétlenül pánikot okozzon, mert 1930 óta évi 10-12 esetet regisztráltak, és még nem tört ki sosem járvány.
Azért csak féljünk.
Hogy kicsit szitsam a panikot, egy tavalyi konferencian egy pasas azt allitotta hogy szerinte a prionokat nem enni kell hanem taperolni, ugyanis a papuaknal csak a ferfiak ettek ember agyvelot, de inkabb a nok (akik sutottek) betegedtek meg. Volt meg valami dermatologiai okfejtese is, de arra mar nem emlexem :)
Megnyugtattál! Most már csak az kell a túléléshez, hogy az elmúlt 5-10 évben nem ettem fertozött húst, párizsit, stb. Meg a következo 5-10 évben se egyek ilyesmit. Addigra meg majd csak elvisz a valami más.
Létezik már valamiféle táblázat az élelmiszerek fertozési valószínusége szerint. Tudsz (tudtok) errol?
Amit írtál ennek a fehérjének az ellenálló képességérol, az megerosíti azt a információt (tév?), hogy a vegetariusok sincsenek biztonságban, mert az esetlegesen fertozött talajból (trágyázás pl) még a növények is fel tudják venni, és raktározni. Ezért (is) égetnek el minden fertozött, vagy gyanús állatot. Apropo: kerge-ember ezek szerint csak urnás temetést képzelhet el magának?
valamiben meg kell halni, nem?
egyebkent a prion egy olyan feherje, aminek az inaktiv formajat piszkosul nehez (kvazi lehetetlen) lebontani, mert olyan stabil konformaciot vesz fel, de raadasul sablonkent mukodik es az aktiv feherjeket a maga kepere formalja.
termeszetesen jo konzervativ feherje, ugyhogy az eger-ember-szmarha gen nagyban hasonlit egymasra. 3 allelja van, ebbol csak az egyik bir ilyet kepezni.
amugy, nem olyan uj keletu, mint gondolnad, a papuak kozotti kuru-kuru betegseg, ami az emberi agyvelo eveshez kotheto, azonos a CJSval.
gondolom, ha nem fognak allati maradvanyokat tapba keverni, eleg gyorsan lecseng a betegseg. ja, meg nem esszuk meg felebaratainkat. :)
Szóval, nincs menekvés. Ha a rák, infarktus, vérnyomás, AIDS ésatöbbi nem végzett veled, a prion biztosan megteszi. Élhetsz egészségesen, kefélhetsz gumiban, enned azért mégiscsak óvszer nélkül kell. Hát nem jó érzés? A biztos megdöglés érzése milyen felszabadulttá teszi az embert? Ezentúl zabálj, henyélj, kefélj, úgysincs semmi értelme az egésznek. Jól érezhetjük magunkat...
Mi a fene ez a PRION? Amit csak a hús kokszosításával lehet elpusztítani, kimutatni meg szinte lehetetlen, amíg nem végzett az áldozatával? Én még csak a vírusról tanultam, meg azt, hogy ha valamit megsütök, az már nem fertoz többé. Ehhez a prionhoz képest a Nyolcadik utas pelyhes kiskacsa. És tudjátok, az aggaszt a legjobban, hogy naponta ötször hallom, hogy nálunk nem fordult még elo kergemarha. Ez így kész Csernobil. Anélkül, hogy pánikot akarnék kelteni...