Ha valakinek nincs komposztálandó hulladéka, annak biztos problémás megoldani.
Mostanában arról is lehet hallani, hogy a trágyának az ára is emelkedik a műtrágyával együtt.
De ha villannyal, vagy gázzal fűt valaki, az is zsebbe nyúlós.
Megújulót kiépíteni szintén egy vagyon.
Valamint az eredeti kérdésre sem adja meg a választ, mert nem az egész téli szezonra ad megoldást.
De tökéletes megoldás nincs. Mert vagy drága lesz, vagy valamiből engedni kell.
Én ezt a gömörszőlősi technikát próbálom majd ötvözni a walipini féle megoldással, kb. 15-20 négyzetméteren. De ez csak a fejemben van egyenlőre, az sem biztos, hogy működni fog. Remélem egy év múlva pozitív tapasztalataimat tudom majd elmesélni. (vagy azt, hogy hogyan nem szabad...)
Az első, gömörszőlősi videóban az ránézésre egy 25-30 m2-es üvegház. Abba egy méter vastagon komposztot tenni lehet, de biztosan nem könnyű. Honnan szed az ember 25 köbméter nyesedéket? Évente pláne.
Én is gondolkodtam, hogy hogyan lehetne meleget biztosítani a leendő üvegházamban.
Egy meglévő üvegháznál kérdéses, hogy hogyan lehet átalakítani, de egyes elemeit használni lehet talán, amivel a pénzbe kerülő fűtésszámlát csökkenteni lehet.
Amin én gondolkodom:
Az üvegházat eleve földbe süllyesztve építem. (Hogy mennyit lehet leásni egy meglévőnél, az kérdéses)
Az üvegházba magaságyást építek. Egyrészt a fényviszonyok miatt is ki kell emelni, másrészt a magságyást kompossztal tölteném meg, ami hőt termelne.
A talajhőt is elég jól ki lehet használni, a fagyás ellen már az is sokat jelent.
Feketére festett vizeshordók a nap felöli oldalon, ami a nappal felvett hőt északa adja le.
Ez a megoldás tetszett, ennek elemeit használnám én fel:
Nálam valahogy másképpen van. Az asztalom bal oldalán vannak 'képes' négyzetek, az egyik a firefox. Mikor indulok arra kattintok, bejön egy ablak, annak bal sávjában a kedvenceimmel és új ablakokban azokat tudom megnyitni Pl. az "üvegház építés"-t.
Nem úgy lépsz be hogy Indapass szolgáltatások? Nekem ott van Indavideó, indafotó, idex fórumok. Ha nincs akkor írd be a keresőbe, mert még nem regisztráltál be. 2 perc.
Próbáld meg telepíteni a Chrome-ot. Beírod a google-ba, aztán adja magát a telepítés. Én is azért telepítettem, mert egyszer csak nem tudtam feltölteni ide a képeket.
Egy idő óta, mikor be akarom tenni a képet a hozzászólásomba akkor azt írja, hogy tegyem fel az indapassra. Sokévvel ezelőtt ezt csak akkor mondta, mikor túl nagy volt a kép (1-2 Mb). Most annak ellenére ez a helyzet, hogy megfelelően kicsi. Most jött rá a rontás néhány hónapja, addig évekig semmi gond nem volt. Már az adminhoz is fordultam, de nem tudott segíteni.
Ráadásul a próbálkozásom után eltünnek a Kedvencek a bal oldalról és azt is tortúra visszacsalogatni.
Nem csináltál képeket esetleg? Az biztos, hogy gyári termo üveges? Milyen záródásúak a nyílászárók és mennyi van belőle? A szerkezet tömítettségéről tudsz valamit? Pl a tető és a keretek között. Milyenek a keretek/tokok?
Nem tudok,csak úgy bemenni nézelődni az ingatlanra jelenleg.Az üvegek szépek voltak ,nem tűnt párásnak,számoljunk rosszabbra és legyen egy kellemes meglepetés!
Tudunk segíteni kiszámolni, de nem biztos, hogy stimmelnek a számok. Ez valami vékonyított termo üveg? U-t lehet, hogy találsz az üveg távtartójára nyomtatva. Ha az argon elszökött, azok a táblák párásodnak belülről. Ki kell számolni mindkét lehetőségre.
1,6 lehetett anno ,argon szerintem már tovalibbent belőle,így 2-2,5 lehet a számítási érték.Első körben a hőigényt kellene tudni ,attól tennénk függővé a hőleadó kiválasztást.
Vásárolnánk egy ingatlant,aminek a kertjében egy 6mX5mX2,7m magas dupla üveges télikert van .Az oldal falak vannak üvegből mind a négy oldalon,a teteje kingszpan 120 mm.-es bordás panel.Érdemes foglalkozni,hogy a terep rendezésekor ide földkábel legyen elkészítve fűtés miatt.Mennyi lehet a téli fűtése egy ilyen kis építménynek? 15 C fokon tartanám .Hőigény számítás vagy tapasztalat érdekelne ,hogy kalkulálni tudjunk.Köszönöm.
Azlrt mert jobban hőszigetel (nálam a télikert - 6x3 m - egybe van nyitva a lakóelőtérrel), és nem lesz gondod a hónyomással, jégveréssel sem.
A 'szolár házhoz' csak annyit, hogy szerintem egy hátránya van: az ára! Mikor építkeztem, előtte körüljártam a témát. Lehetőségeimet figyelembe véve annyi maradt belőle, hogy a házam déli oldalán 12 méter hosszban végig üvegfelület van. (Lépcsőház, télikert, fürdőház.) Ennek eredményeként, ha télen süt a Nap, leáll a fűtés akármilyen hideg van. (Ide újabban nem enged képeket felrakni, de ha kíváncsi vagy Emailben bemutathatom.)
Köszönöm a választ. Amit írtál az megerősít a jelenlegi kialakítási elgondolásomban.
Folyamatosan olvasgatok és keresem a jó megoldást, de mindig jön valami probléma. Nagyon kevésen múlik, hogy jól működjön.
Az építési alapanyagok beszerzését is elkezdtem. Már megvan az üveg és a vázszerkezet nagyjához a fémprofil.
Az üveg alátámasztás kényes probléma lesz. Az egyik bontott üvegtábla pakolás közben szinte felrobbant, milliónyi darabra. De meg kell oldanom valahogy, mert helyette a polikarbonát több mint 100ezerrel növelné a költségeket.