A kiszolgálás, ügyfélkezelés igen jó. - valóban, én is ezt tapasztaltam. A veszprémi fiókban mindig udvariasak, készségesek.
Nem tudom más bank is megtette-e, de a múlt heti VISA-műhold zűrnél SMS értesítést kaptam, hogy a kártyám ideiglenesen csak a saját ATM-ben használható. Mindenesetre korrekt dolog volt, mint ahogyan ezt az egyéb szolgáltatásoknál is megszoktam.
Nézd, tulképpen mindegy, hogy melyiket választod, de :o)))
CIB Classic számla + Visa Electron
A CIB Classic Magánszámla jellemzői
• díjmentes folyószámlavezetés
• díjmentes CIB ATM használat
• díjmentes nemzetközi Visa Electron főkártya
• sávos kamatozású látraszóló folyószámla
• közüzemi és állandó átutalási megbízások díja = 0 Ft
• kedvező forint átutalási lehetőségek elektronikus csatornákon keresztül
• teljes körű, telefonos számlaügyintézés a CIB24 non-stop ügyfélszolgálaton keresztül
• SMS a kártyahasználatról
Szerintem ez Neked elégséges, aztán ha kinövöd, van még néhány alternatíva. Nem kapok jutalékot az említett banktól, de én elégedett vagyok velük.
Ok emberek!
Úgy látom, hogy igazság van abban a hozzászólásban, hogy sok a vélemény, és nehéz dönteni. Ezért úgy döntöttem, hogy megpróbálnám kicsit rendszerbe szedni a dolgokat!
Tehát:
Felteszek egy kérdést, és lehetőleg nem nagyon eltérve a témától ezt tárgyaljuk meg. Ha kiveséztük, akkor lehet másik kérdés is.
Elsőnek tehát:
Ha folyószámlát szeretnék és hozzá egy kártyát (nem kell egyből dombornyomott, csak le lehessen később cserélni kedvezőbb feltételekkel ala OTP) úgy, hogy minél kevesebb legyen a fenntartási költsége (nem használnám túl sokat) akkor mit mondanátok?
Igazad van! :o))) A CIB télleg jó választás lehet. A kiszolgálás, ügyfélkezelés igen jó. Kultúremberekkel állsz szemben és ez jó érzés. Sajnos minden városban, településen nincsenek jelen, nekem viszont pont jó a fiókjaik elhelyezkedése.
Nekem több banknál több kártyám is van, többek között a BB-tól a befektetési alaphoz kapcsolt MC.
Amikor indult, jó volt, mert lekötés nélkül azonnal elkölthetö forma ellenére 13 % körül kamatozott.
Most már 6-7 %, ez nem igazán tuti, úgyhogy asszem megszüntetem.
Apropó, aki öntudatos, és vigyáz arra, hogy télleg csak annyit költsön, amennyit keres, annak ajánlom a Citi VISA kártyáját. Ott télleg a bank pénzét költöd, a sajátodat meg addig kamatoztatod, és csak hónap végén kell kifizetni a cechet.
az OTP a bankkártyához még utasbiztosítást ad, ha külföldre mész.
Szerintem nézd a Budapest Bankot is, Budapest Számlafedezeti Befektetési Alap konstrukcióhoz dombornyomású (aka "internetes") bankkártyát adnak. Nem a legolcsóbb, itt a kondíciós lista. BTW jó az dombornyomású kártya. Pl. idén nyáron is, kp nélkül, bankkártyával indultam. Bizony egy csomó helyen (kis helyeken főleg) csak lehúzó volt. A hajamra kenhettem volna egy electronos kártyát, fejthettem volna vissza a benzint a kútba, és hasonlók ;))))
Van hozzá MobilBank havi 400-ért, és akkor minden tranzakcióról kaphatsz SMS-t az egyenleggel együtt, plusz módosíthatod a limited. A 100.000/nap ATM-es készpénzfelvetli limit nem igaz, a BB automata elől küldtem el az SMS-t, majd a visszaigazolás után ennél nagyobb összeget kiadott egyben.
Mivel társbankos automatának számít az EuroNet, így elég sok a barátságos olcsó automata. (Benzinkutak, ABC-ék oldala, egyéb pusztai tányérantennás automaták, stb.) Külfüldün vásárolni olcsóbb, mint zsetont felvenni.
Nem követem a pillanatnyi állást, de amikor váltottam, akkor évi 18% körüli kamatot garantáltak, ami azóta gondolom romlott, mert ezek a befektetési alapok mindig az elején jók. (Laikus megfogalmazás, na. ;))))
A kártya debit card, és az 50.000Ft kauciót csak a kártya felszántása után 30 (vagy 60) nappal kapod vissza.
Ok. Akkor nézzük, hogy hol az olcsóbb. Ja, és a kamatok?
Eddig ugye OTP-CIB a verseny tárgya.
Nekem helyileg mindkettő jó, mert az egyik a munkahelyem mellett 10 méterre van, a másik a munkahelyemmel szemben 10 méterre... :)))
Szóval az átlag kisembernek, aki nem sokat használja és az a lényeg, hogy minél olcsóbban kijöjjön, de azért szeretne majd neten is vásárolni, annak mit javasoltok?
Ez feltétlenül igaz volt az OTP-re úgy 7-8 évvel ezelőtt, a sorbanállás ma is igaz az olyan régi és nagy fiókokban, amelyeknek sok idős ügyfelük van, még a régi időkből. Sajnos nekik program, hogy hetente 2x bemennek a bankba megnézni a számlát, meg felvenni a pénzt, nem hajlandók kártyát használni, de találkoztam olyannal is, hogy a néni a kamatot szerette volna a számlához hozzáiratni, mint a régi betétkönyves időszakban. Szerencsétlen pultos fél órán át magyarázta, hogy ez nem szükséges. Ha kifogsz 2-3 ilyet magad előtt, akkor tényleg sokat kell várni. Ehhez jön még néhány idősebb alkalmazott, aki képtelen a számítógépet megszokni.
Én már évek óta kisebb, modernebb, újabb fiókokba járok, ott nem kell várni, megy minden rendesen. A számlával gond nem volt, pedig van rajta forgalom bőven. A számlakivonat SZVSZ teljesen világos és érthető, a régebbi az tényleg zavaros volt.
Nagyon sok fiók van szerte az országban, ami bizony nem mondható el sok bankról.
Nekem a Postabankkal voltak szörnyű tapasztalataim úgy 5-6 éve, de gondolom ezek a gondok is elmúltak. Ott soha semmi nem működött, állandóan üresek voltak az automaták stb.
Ma már nagy különbségek nincsenek. A verseny hatására SZVSZ nagyon sokat fejlődött a bankszektor.
Hogy ki melyik bankban nyit számlát, azt az dönti el, hogy ki milyen szolgáltatásokat igényel. Van, ahol a kártya olcsóbb, van ahol az átutalás, van ahol a kamat több, van ahol a számlát vezetik ingyen, stb.
Egy átlagember szenpontjából egy havi banki szolgáltatás nagyjából azonos pénzbe kerül, bármely banknál is van számlája.
Ha korlátozottan akarsz szolgáltatást génybe venni, pl. fizetés átutalása és kártyával fizetés, akkor olyan bankot kell választani, ahol ez a legolcsóbb.
Ha előreláthatólag sok dolgod lesz a bankban, akkor olyat, aminek sok fiókja van, stb.
CIB Bank. A folyószámlához automatikusan és ingyenesen jár a VISA Electron. Saját ATM-ből kp.-felvét ingyenes. Számlavezetési díj nincs.
XL számla esetén havi 950.- Ft számlavezetési díjért az összes szolgáltatás ingyenes (átutalások, Mobil-bank szolgáltatás, Telebank, terminál program), beleértve havi két idegen ATM használatot is.
Bankkártyával csak fizetni jó. Pénzt felvenni nem, mert olyan díjatt vágnak a nyakadba, hogy nem győzöl csodálkozni! Én 200 ezret vettem fel és valami 1200 Ft-ot számítottak fel kezelési díjként. Felháborító!
Nem vagyok OTP-, így ha valamit rosszul tudnék elnézést kérek minden ott dolgozótól.
Szóval. Amit én tudok mint valamikori ügyfelük, és mint 10 éve bankos.
1. mindig sokat kell várni, ha bármilyen számlaügyéntézi problémád van. Pl. majd nézd meg, hogy egy számlanyitás mennyi ideig tart.
2. Az a kivonat amit havonta kapsz egyszerűen értelmezhetetlen. Mikor hol és mennyit és ezért mennyit is számoltak fel????
3.) Ha nem csinálsz semmit akkor is cca 450 Ft, ott lekaszálnak un. zárlati díj címen.
4.) Ha pl. lesz rendzseres átutalásod pl. díjbeszedő, és bármit meg akarsz változtatni pl. a maximálsi összeget, vagy pl. a lakcímed változik, vagy pl. lekarsz mondani egy újságelőfizetést, akkor jobban jársz ha az egész számlád megszűnteted és nyitsz egy újat, mert az életben nem hajtják végre a kérésed.
Én így emlékszem, és ezek miatt szűntettem meg a kapcsolatomat az OTP-vel.
Mindenképp egy "nyugati" bankot javasolnék. Ott fontos az ügyfél. Az OTP-nél sajnos nem!
Írd körül pontosabban, hogy mit szeretnél, olcsó vagy drágább kiszolgálást, Elegánsat vagy milyet?
Pl. Inter-Európa Bank Rt. Arany EC/MC Külföldön hasraesnek előtte, de kicsit drága, bár ez ugye relatív!
OTP, itthoni ATM ok, de a számlafenttartás elég pocsék szinvonalat nyújt!
ABN Amro: Sokszor szar a kártyarendszer, de a lejobb ATM konstrukcióval dolgozik és a bankszámla rendszerük a többet kamatozó takarékszámlával együtt nagyon jó.
Postabank: Sok ATM, a legolcsóbb a piacon, viszonylag jó kiszolgálás, de lassan megszűnik!
EC/MC kártyák elfogadása itthon és a német nyelvterületeken gyakoribb. Egyébb európai államokban inkább a VISA megy. Persze ettől még mind a kettő mindenüt jó! Pl. Finnországban az EC/MC-ket nem szerik az ATM-ek.
Ha főleg Ausztriában szeretnéd használni, akkor a javaslom a ATS számla nyitását és hozzá a kártyát. Így megúszod a konverziós költséget. A VISA ilyen szempontból a legrosszab mert az elszámoló pénznem az USD. Ebből következik, hogy az EU bármely országában történő felhasználásnál mindenképp kétx-es konverzió lép fel. Pl. Ha ATS vagy HUF számlád van és Németországban használod fel a kártyát akkor van USD-EUR konverzió majd EUR-HUF vagy EUR-ATS.