az alavetest az egesz formara ertettem: eddigi segitsegnyujtasok alapjan is ugy latom, hogy a sok elem a filmben (szamok, szimbolumok, utalasok, kepkompoziciok stb) egy format adnak ki, mint egy szobor vagy egy kep vagy egy vers, lehet izlelgetni, korbejarni. mualkotas a film eszkozeivel, eppen nem egy mobil szobor, nem egy interaktiv weboldal, hanem egy film formatumu targy. a targyszemlelete miatt erzem hidegnek (nem is ez a legjobb szo, talan inkabb elettelen)
:)
hát ez már ki mit szeret kérdés. én nem éreztem ilyen szempontból egyáltalán hidegnek, meg sem fordult a fejemben ez. meg nem minden ennek van alávetve, hanem ez csak olyan kísérőzene féle. vagy ez is egy vonal.
holnap majd mondok okosakat is, most viszont csendesen alunni térek.
mondjuk tehat, hogy egy formai jatek, olyan mint egy metronom, vagy egy orankent csipogo ora? a folyamatossag illetve a kezdopont-vegpont dolog is ilyesmit sugall... mindezek utan is szamomra olyan mint egy mozgo kep, egy vizualis vers es ilyen ertelemben el is fogadom, mint mualkotast. de minden ennek a celnak van alarendelve, egy kicsit hideg dolognak hat, nincs lelke (csak hogy en is mondjak zavaros dolgokat :))
számomra valami olyasmit jelentett, hogy ha ebben a filmben mindenki számol, ugye minden számokra van fordítva, mindent azon keresztül néznek, és akkor innen jöhet a vonal, hogy tkp mi is így csináljuk, a szám csak kiemelés, így értelmezzük a dolgainkat, ugyanazokra a végeredményekre jutunk, amik már eleve adottak, de jelenthet tök mást..- így a történet, a film is számokba van fojtva, hogy szépen szóljak, a számok strukturálnak, meg úgy emlékszem, hogy a spec jelentéses számokhoz van, hogy ahoz passzolló képek, meg úgy is lehet értelmezni, hogy a számolás viszi előre az egészet, hogy kénytelen a történetnek eljutnia a 100-hoz, egy olyan véghez, ami tkp ismert, úgy értem mítikus, számtalanszor megtörtént már... stb. igazándiból nem jó ezeket így leírogatni, bár számbavenni talán gondolatban azért megéri. nem hiszem, hogy ennek így lenne értelme, hogy jól megmagyarázom, de ha valami gondolatfolyamot elindít, akkor érdemes rajta filózni. a számolás innen már szólhat magáról a filmkészítésről, pontosabban a történetmesélésről, minden történetmesélésről, hogy tkp minden kezdőpont ugyanott van, és ugyanoda vezet, meg más ilyen közhelyek. talán most kicsit zavaros lett ez itt, mert nincs már erőm mindent leírni, de izé.:)
tovabbra is az egyetlen altalam latott Greenawaybol kiindulva: a Szamokba fojtva soran ugyebar jonnek szepen sorba a szamok ugy-ahogy elrejtve. ez miert van?
teljesen offtopic:
most olvastam, hogy a Spike Jonze altal rendezett Chemical Brothers klippben (Elecrobank) Sofia Coppola (mellesleg Jonze baratnoje) volt a tornaszlany. hmm
á nehogy azt hidd, hogy én olyan bazi sokat értek bármiből is. vagy hát most már többet, de amikor megszerettem a greenawayt, akkor meg ilyen szinten semmi sem jött át. de nem is kell feltétlenül, szerintem anélkül is nagyon hatásos, vagy fene tudja.
nem tom, h miért nem szeretik amúgy általában.
meg se probalok errol az oldalrol (elemzes) vitaba szallni, tisztelem a munkassagat. en a legtobb filmet a benyomasaim alapjan itelem meg, mar csak azert is mert ennel magasabb szinthez valami kepzettseg is elkelne. az is lehet (sot biztos), hogy azert nem jo be, mert nem ertem a szimbolikajat, az utalasokat
..azért a greenaway igenis, hogy a nagyon jó. olyan képeket csinál, bármilyen arányerndszert meg susmust is használjon, amilyet kevesen. bár én főleg a michael nymannal közösen (végülis közösen) összehozott filmekről beszélek főleg. komplex kis dobozok ezek, belehelyezve szépen a legmítikusabb dolgok, mesébe fonva, nem is tudom.
minden apró részletnek szimbolikus jelentése lehet, nagyon alaposan kitalált filmek, énszerintem. én nagyon szeretem.
és szerintem nem baj, ha valami meg van szerkesztve, ha nem görcsösen van megcsinálva, ha működik az arányrendszer meg a többi.
ezek szerint a szineszekkel volt a bajod, nem a szoveggel...
Meg Ryanrol probaltak mar meggyozni, hogy mennyire latszik itt is, hogy semmi tehetsege, de a tobbiek szerintem nagyon jok voltak
a Zurzavart (Hurlyburly) nem lattatok meg? Egy szindarabbol keszult, igy ket oran keresztul tarto szinte folyamatos (es huzos) dialogusokbol all, valoszinuleg a felet se fogtam fel a ropkodo feliratok miatt
hat ez az, annyi idom sose lesz, hogy legalabb a toredekeig eljussak azoknak amit latni szeretnek. de meg ennel is kevesebbet lattam azokbol amit talan illett volna latnom (a Nagy Nevek Nagy Filmjei), aminek mondjuk a tizedere tenyleg kivancsi vagyok :)
pl. Greenaway sose lesz a kedvencem, a Szamokba fojtva meg erdekes is, de valamiert taszit a ficko (foleg, ha eszembe jut az a dokumentumfilm, amiben azt elemezgette, hogy mifele aranyrendszernek es egyeb harmonianak vetett ala szinte minden kepkockat es nyilvan mas egyebeket is)
Almodovartol is talan csak a Kikat lattam, ami viszont kellemes, lenduletes, valtozatos film, csak en voltam lusta nem megnezni mas filmjeit... szoval sehol sem allok
nem, én a felvételi ideje alatt épp Krétán süttettem a hasam!:-)
De esztétika szakra járok, és az alá van rendelve a film szak, úgyhogy jó a rálátásom. Meg kb. ez az a vélemény, amit film szakosoktól hallok.
tulképp a hozzáállással van a baj; nagyon komolyan veszik magukat. Túl szigorú órarend, türelmetlen és nemigazánsegítőkész tanárok, viszont sok követelmény, nincs megfelelő felszereltség, meg ilyen apróságok. majd biztos belejönnek, ez az első évük szakként, sok minden megváltozott, és sok probléma merülthetett fel a vezetés környékén is...
mi a baj vele? egy csomóan mondják, hogy nem műkszik rendesen (mmint filmszak eltén), de mindig csak ezt, semmi kifejtés, szóval tök érdekel, h mi hibádzik.
az túlzás, hogy semmit, csak egybe sem szerelmesedtem bele, de érzem, hogy valami ezzel nem stimmel, kicsit többet kell próbálkoznom, mert már amit itt leírtál, megfogott, úgyhogy pótolom majd!:-)
na akkor legalabb en tamogatom Vangso-t, Kitanot beikszeltem a Kedvencek koze mar regen. A Tuzviragokban is van egy olyan jelenet (sok masik kozul) amiert nagyon odavagyok, amikor otthon leul az exrendor a halalos beteg felesegevel enni valami sutemenyt. addig egy arva szot nem szolnak egymashoz, latszolag kifejezestelenul bamulnak, de ott elobujik egy evtizedekbe merheto melysegu kapcsolat.
de ez nagyon meredek, hogy meg semmi tavol-keletit nem fogyasztottal. gyerunk, nezd at a pesti estet!
VangSo!
Érdekes, de nekem ezek a távol-keleti filmek baromira kimaradtak az érdeklődési körömből. Láttam párat, de egy sem kötött le nagyon. Szóval nem nekem való...
MacFly!
Mármint a filmművészetin kívül?:-)
Van a képzőn vizuál-nemtommi szak, talán kommunikáció szak, ott is ilyen videózás folyik, meg vannak szabadiskolák, ezek mondjuk nem hivatalosak, szóval fizethetsz.
Ezen kívül van a híres-neves ELTÉn a film szak, de ez 1előre csak Bszak, szóval külsős nem felvételizhet. Ez elég jó lenne elvileg, elmélet és gyakorlat egyaránt van. Csak nem éppen úgy műxik, ahogy kéne....