Keresés

Részletes keresés

Pézsmabölény Creative Commons License 2000.10.05 0 0 14
Kedves Zézé!

Válaszodat részben elfogadom.

1.Erdélyben tényleg tapasztalható a magyarnyelv elmaradása, sőt némi romlása is. De éppen emiatt talán nem a szakmunkásokat, a postásokat meg a nővéreket kellene megszólaltassuk. Van nekünk Kányádi Sándorunk és Sűtő Andrásunk is.
2.Úgy tűnt nekem, hogy azon gúnyolódsz, hogy nekünk Erdélyieknek nincs pillanatnyilag hazánk.Én nem úgy látom, hogy ha már nem vagyunk Magyarország szerves része akkor már nincs is hazánk. Sőt én személyesen nem is kivánnék Erdélynek magyaországi odatartózást, Ök se csináltak annak idején egyebet csak szállítótták innen az Alföldre a kincseinket. Mint erdélyi elegem van a román országrészek és a magyaralföld egyrészről tulajdonosi és másrészről gyarmati alárendelti jogviszonyából.Itt erdélyben véreztek el őseim mindig a magyar és az erdélyi ügyek miatt és erre fel a magyarok szépen hagyták a történelmet elszállni felettünk és a határt eloldalogni, most újabban meg státusz törvényt készítnek nekünk.
3. Nem is kell a Frundának mozgosítószerepet betöltenni. Frunda az egyik leggerincesebb politikus egész Kelet-europban, nem véletlenül a románok is kinevezték 1998. -ban az év politikusának.Neki csak sokat kell majd beszélni a kampány idején.
4.Itt cáfolhatatlanúl igazad lesz.
5. Francba a nósztalgiával jó ember! Jövönk után nézzünk, ne a múlttal snyargassuk magunkat. És mi lessz akkor ha meglessz a Bolyai egyetem? Legfejelbb majd könyebben végeznek egyetemet azok a székelyek akik nem hajlandóak egyáltalán románul beszélni.És ha a Székelyföldön autonómia lesz akkor mi lessz Kolozsvárral, Nagyváraddal, Nagybányával, Araddal?A restitutio in integrum az pedig megsúgom neked , hogy csak egy elméleti fogalom, olyan mint az abszólut gáz. Szinte 2000 éves jogi intézmlény. Ezek csak mind személyes vélemények.Üdvözlettel

Előzmény: Zézé (2)
Pézsmabölény Creative Commons License 2000.10.05 0 0 13
Kedves pzsé!

Tudom, hogy nem konfróntációs szándékkal válaszoltál. Elismerem jogos érdeknek a jogtalanúl elkobzott ingatlanok, tulajdonjoga visszaállításának szükségességét.(mintha bicskával, fából faragtam volna ezt a mondatot...)De valamiért nem fekszik ez nekem választási kampánytémaként. Jó végül is Frunda teljesen esélytelen és ezáltal nem rontja az általa megkapható 4-5 % - ot, de azért a romániai elnöki választásokig elmondhatja azt is, hogy mit akarnak az erdélyi magyarok. Sok ilyen témáról lehet beszélni maximális nézettségű kampány tv. adások ideje alatt. A többségben levő románság is tiszta forrásból hallaná a követelést.Abban benne vagyok, hogy valamit tenni is kell ha azt akarjuk, hogy az ingatlanok visszakerüljenek jogos gazdáikhoz.(felekezeti iskolák, egyházi épületek, csak Kolozsváron a városközpont legnagyobb részét jelentik). De ez a "restitutio in integrum" ez mégis csak valami radikális jogi megfogalmazás, mert teljesen figyelmen kivül hagyja a jelenlegi használokat, sőt némi ellenséges magatartást is sugall velük szemben.És ha a romániai parasztpártiak annak idején minden ilyen jogtalanul elkobzott ingatlannak a használójában pribék kommunistát és szekuritáté alkalmazottat láttak, talán nem kellene tőlük mindenestől átvenni a szlógent, hogy a bérlők menjenek oda ahové vitték a kommunisták a nyerspolgárokat annak idején.Én nem védem most azokat akik elvették a nagyapám földjeit és egyházi kerületünktől elkobozott lakásokba jogtalanul "beköltöztek".Utódjaik pedig úgy látják, hogy attól fogva, hogy Ök a román nemzet többségi lakosságából kerülnek ki, emiatt joguk van ezeket a lakásokat megkaparintani előnyben részesülve a régi magyar tulajdonosokkal szemben.Nem akarok magyarkodó kúmíszszagú zsörtölődőnek tünni, de szerintem a jelenlegi román politikai pártok ezt a témát nemzeti kérdésként kezelik. Egyébként a Kolozsvárra konqisztádorként beözönlő románságnak, annak idején nagyon természetes dolognak tűnt. A román állam pedig ezekben az ingatlanokban állította fel saját hivatalait és lakást adott az Ó-romániából beköltöztetett pribékeknek, fasisztáknak.És ha a romániai parasztpártiak esetében ez már módern akkcentúsokat öltő osztályharc jelleget ölt, az Iliescu féle érdekcsoporttal - Társadalmi Szociál Demokrácia Pártjával, ami nem más mind egy a szélrózsa minden írányából összesereglett és egymás gazemberségeit elnéző, eltürő, támogató, hirtelen meggazdagodásra vágyó opportunista országrablóbanda, - küzdőtt harcban, addig a magyarság esetében ez már nemzetiségi árnyalatokat mútat és emiatt nem lehet jó kampánytéma. Ez is csak egy vélemény.....

Előzmény: pzsé (12)
pzsé Creative Commons License 2000.10.05 0 0 12
Kedves Pézsmabölény!

Azt hiszem ebben nincs közöttünk vita. Néhány beírással alább jómagam is azt írtam, hogy a Parasztpárt 96-ban fennen hangoztatta a r.i.i.-t. A gondom macisajttal volt aki, szentségtörésként fogta fel, ha az RMDSz jelöltje a mostani választási kampányban is emellett állna ki.

Ezt már korábban is megkellett volna tenni, hiszen az Európa Tanács 1997-ben született 1.123-as Határozata pont az általad is említett két törvény megváltoztatására szólította fel Romániát. Az, hogy ez eddig nem történt meg, illetve a minapi szavazás eredménye messze van az említett határozat szövegétől és elvétől az egy másik - elemezhető! - kérdés. De éppen ezért, legalábbis egy magyar jelölt számára - hamár indul! - kihagyhatatlan programpont.

Előzmény: Pézsmabölény (11)
Pézsmabölény Creative Commons License 2000.10.05 0 0 11
Restituito in integrum mint jogi intézmény a román jogelméletben nagyon közel áll az általad leírt meghatározáshoz.Elmondható hogy lényegében erről lenne szó.A román polgárjog egyébként kijelenti a tulajdonjog elévülhetetlenségét is. A probléma viszont az, hogy annak idején ezek a javak, legyenek azok ingó vagy ingatlan javak legtöbbszőr nem jogszabályszerűen kerültek állami tulajdonba. Viszont a román állam mint törvényes jogcím nélküli birtokós (detentor precaris)a legtöbb esetben átruházta a tulajdonjogot harmadik személyre és legtöbb esetben ezúttal már jogerős címen. Persze ez csak elbirtokláshoz adna jogot nem pedig jogerős tulajdonjog megszerzésére. Nekem világos, hogy a restitutio in integrum az egy gyönyörű jogi kategória, ami mellett sokat lehetne vitázni, de tudomásul kell venni azt is, hogy a társadalmi valóság már kinötte a római jog által felálított kereteket. Szép dolog a római jog, de mihez kezdjünk a szószerinti értelmezésekkel a 21. században? Egyetlen egy megoldás van: harcolni kell ezekért a javakért, visszakövetelni öket. A restitutio in integrum nem az R.M.D.SZ proramatikus jelszava hanem a román kersztény demokratikus parasztpártté.Persze meg kell nézni a módosított romániai 18/1991. - es földtörvényt, a 112/1995 államosított lakások törvényét, az 1884. -ből származó román polgárjogi törvénykönyvet. Sokan megkeresték a biróságot és vissza is kapták lakásaikat telkeiket.Mellesleg szólva 1998. -ig csak erdélyben müködött a telekkönyvi rendszer Románia területén. Ó-Románia területén a személyre szoló bejegyzés rendszere müködött, így a "regátiaknak" sokkal egyszerübb volt visszaszerezni igatlanjaikat. Persze ez nem általános a magyar érdekű ingatlanokra nézve. Romániai magyaroknak még mindig más mércével mérik az igazságot Romániában...Valószinű az is, hogy még sokat kell várni a jogállam megteremtésére is ebben a szerencsétlen országban. Még az igazságszolgáltatás sem emelkedik fel a jogállami szintű elvárásokhoz. A román kárpotlási törvények eddig szándékosan figyelmen kivül hagyták a nem ortodox hitközösségek és a nemzeti kissebbségek ingatlanjai tulajdonjogának visszaállítását. Végül is csak személyes vélemény írodott le.....
Előzmény: pzsé (9)
pzsé Creative Commons License 2000.10.04 0 0 9
Kedves macisajt99!

Nem szégyen valamit nem tudni, bár kicsit zavaró, ha egy vitában valaki ezzel kérkedik. Ennél szomorúbb azonban ha valaki a tudatlanságát agresszióval párosítja. Szomorú és nevetséges.

A "restitutio in integrum" a jelenlegi román politikai környezetben azt jelenti, hogy azokat a vagyontárgyakat - lakóépületek, gyárak, mezőgazdasági területek, erdők stb. -, melyeket a kommunista hatalom, a II VH után elvett tulajdonosaiktól teljes egészükben - in integrum - kerüljenek vissza - restitutio - korábbi birtoklóikhoz. Mint előzőekben említettem, a - bizonyos értelemben - demokratikus román pártok a 96-os kampányban nagy hangsúlyt helyeztek erre a kérdésre. Az persze más kérdés, hogy ebből mit valósítottak meg. Ez, valamint az, hogy a tegnapi szenátusi szavazáson egy olyan javaslat ment át, mely többek között a magyar közösség tagjait és szervezeteit érinti hátrányosan, feljogosíthatja a magyar jelöltet, hogy választási programjába újra felvegye a r.i.i kérdését.

Tehát nem értem, miért tűnik neked e kérdés felvetése annyira szörnyűnek?

Előzmény: Törölt nick (8)
pzsé Creative Commons License 2000.10.04 0 0 7
"2. Hát igen, én már csak ilyen félreértős vagyok... A Restitutio in integrum-ot mint román elnőkválasztási fogást bevetni... "

Továbbra is fenntartom, hogy fogalmad sincs miről van szó. Mellesleg a most bukásra álló Parasztpárt - és akkori elnökjelöltjének - négy évvel ezelőtti programjának egyik sarkalatos pontja a R.i.i. volt. Újra kérdezem: tudod-e egyáltalán miről van szó?

Előzmény: Törölt nick (6)
pzsé Creative Commons License 2000.10.04 0 0 5
Kedves macisajt99!

"Hát igen. A Restitutio in integrum ( mellékesen
lehet Székelyföld autónomiája, spékelve a Bolyai egyetemmel) , mint a román elnökjelölt programja..."

Miért nem lehet egy - ahogy írod - "román elnökjelölt" programja a R.i.i.? Szerintem itt te valamit teljesen félreértesz, pontosabban fogalmad sincs miről van szó, csak vagdalkozol!

Előzmény: Törölt nick (3)
Zézé Creative Commons License 2000.10.04 0 0 4
Mi kivetni talasz a cimben?
A DunaTV csinos riportere is viccelodott Frunda oroszlanjan.
Sot meg ez is elhangzott: Oroszlanszivu Gyorgy.

Na most ezzel aztan sarokba szoritottal. Igen szubjektiv, es akko' mi van? Hasonloan a te velemenyedhez. Es? Hallgass meg egy hunyadi magyart (nem bantani akarom oket)

Csak hát fel is kell fogni (érezni).
Mit mondjak erre? Nem fogok neked semmit sem bizonygatni.

Hát igen. A Restitutio in integrum ( mellékesen lehet Székelyföld autónomiája, spékelve a Bolyai egyetemmel) , mint a román elnökjelölt programja...
Igen!!!!! Mindenki tudja, hogy semmi eselye, megis oda megy. De akkor legalabb probalja elmagyarazni, a tobbsegi bunkoknak, hogy mit kivan a magyar nemzet
Ha megteszi nyer egy szavazatot

Udv
Z

Előzmény: Törölt nick (3)
Zézé Creative Commons License 2000.10.04 0 0 2
Kedves Pézsmabölény
1. Nem allt szandekomban megbantani, meg kevesbe sebeket felszakitani ("Az idő viszont mindent gyogyít")
Az elso bekezdesben kizarolag azt mertem szovatenni, hogy a riportot megprobaltam egy magyarorszagi fulevel vegighallgatni, es sajnos ra kellett dobbennem, hogy bizony rengeteg - a roman nyelv szamlajara irhato - hangsulyeltolodas volt hallhato a politikus nyilatkozataban.
Nem vagyok nyelvesz, es nem is szeretnek embereket megbelyegezni, beszeduk miatt. Csak "huncutkodtam" egy kicsit, trefalkoztam, szomorusagomat leplezendo, amiert bizonyos foku nyelvi felmorzsolodas meg a tarsadalmi elit csucsan is megfigyelheto. Persze ha az ember arra van kenyszeritve, hogy nap mint nap idegen nyelven beszeljen/gondolkozzon ez ertheto, viszont ha integralodni szeretnenk a jovo szazad magyar nemzetebe, akkor fel kell keszulnunk, hogy ehhez hasonlo (a roman oldalrol is jol ismert - vegso ervkent bevetett) tamadasok kivedesere.
Itt nem arrol van szo, hogy mara mar eljutottunk oda, hogy folenyesen megjegyezzuk: nem alimentara, hanem ... na mi is ;-) ... sokkal inkabb arrol, hogy vannak olyan nyelvi teruletek ahol szinte mar nem is tudunk helyesen magyarul beszelni. Hallgasd meg egy szakmunkas/nover/postas/... szakmai nyelvezetet.
Szoval Oroszlanszivu Gyurka szóbőseget/helyes beszedet nem vitatom, csak batorkodtam megjegyezni a paranyi hangsulybeli kulonbseget, amit erzekeltem, hala a jol megoldott romaniai felsooktatasnak (hany evig is tanult romanul)

2. A jelmondatot jol megjegyeztem, ketszer is megneztem, annyira hirtelen dobbentem ra felremagyarazott/ertelmezett mondandojara. Tovabbra is fenntartom.
Nekünk erdélyieknek nem csak szívünk dobban a magyar igazságokért, sportolókért, egyéb magyar ügyekért. Idösebb rokonaink pedig nehéz börtönokben sínylődtek és pusztúltak el a magyarságuk miatt.Hányszor kellett neked életedben azért szenvedni mert magyarnak vallottad magad?!
Ez nagyon szep, nagyon helyes, de nem ertem, hogy jon ide. En csak annyit irtam le, hogy R. sokkal inkabb otthonuk, mint hazajuk az erdelyi mgyaroknak.

+3 Nem ertek egyet azzal, hogy Frunda mozgosito szerepet tud betolteni - hisz a 300e alairas is milyen nehezen gyulik ossze, ill lasd a legutobbi valasztasok aranyait elnok/part viszonylatban
+4 Nem hiszem, hogy a romanok jelentos szamban fognak Frundara szavazni, a nagyszebeni hasonlat pedig csak estimese.
+5 Egyetertek azzal, hogy a roman allam penzen, magyar indulo is legyen a nagyszamu elnokjelolt kozott, lehet akar Frunda is - HA!!! kiall a Szekelyfold autonomiaja, Bolyai egyetem, es a rest.i.integrum mellett

Udv
Z

Előzmény: Pézsmabölény (1)
Pézsmabölény Creative Commons License 2000.10.04 0 0 1
Lándzsadóbás Frunda Gyuriért.
Helló Zézé!

Kellemetlenül olvaslak.Egyébként is Frunda Gyuri még mindig csak a magyar irodalmi nyelvet beszéli. Kosztolányival meg Adyival biztos, hogy értelmesen túdna beszélgetni talán még magyarul is. Használhatná viszont valamennyi budapesti argo kifejezéseit is, mert ezek sincsenek titokban nála.De minek ilyen "jopofizni" mikor nem "stimmel"?(Lásd saját szöveged) Egyébként Frunda Gyuri legalább 4 nyelven tud akadémiai szinten előadni. Nem tudom, honnan veszed azt, hogy akadozva beszél magyarúl.Ez már fáj is nekem. Meg azt az izét a hazával teljesen hibásan vetted fel valahonnan.Egyébként ha most pillanatnyilag magyarországon tartozkodsz és ennyire érdekelnek az erdélyi problémák meg a Duna Tv. -t is nézed, akkor elég gyanús magyar állampolgár vagy, ha egyáltalán az vagy. Nézz utánna, talán rájössz, hogyan is hangzik valójában az a jelmondat.Nekünk erdélyieknek nem csak szívünk dobban a magyar igazságokért, sportolókért, egyéb magyar ügyekért. Idösebb rokonaink pedig nehéz börtönokben sínylődtek és pusztúltak el a magyarságuk miatt.Hányszor kellett neked életedben azért szenvedni mert magyarnak vallottad magad?! De hagyjuk ezt, szerencsére más világot élünk már.Térj magadhoz drága fiam.A romániai kampány amúgy is egy nagy hangzavar és félrevezetések zúhataga, ne adj elégtételt azoknak akik pénzért mentek a román országgyülésbe magyarkodni. A Frunda csak azért mászott bele ebbe a szarba, hogy majd tárgyaló poziciót biztosítson pártjának egy elkövetkezendő kormányalakítás esetén.Bocsásd meg vitriolos hangulatomat, de nagyon megbántottál.Az idő viszont mindent gyogyít...

Előzmény: Zézé (-)
cinquecento Creative Commons License 2000.10.04 0 0 0
A rakodópart alsó kövén ültem,
velem szemben a 0 kilométerkő...
Előzmény: Zézé (-)
Zézé Creative Commons License 2000.10.04 0 0 topiknyitó
II. Frunda "Oroszlanszivu" Gyuri volt tegnap a Duna TV vendege.

Ket dolog nem hagy nyugodni, amit veletek szivesen megbeszelnek:

1. Meg mindig vicces gyerek ez a Gyuri, igaz poenjai nem mindig sikerulnek (ossze)akadozo magyar nyelvevel, de hat mit tehetne egy romaniai sztarugyved, aki egesz nap a roman szenatusban jopofizik? Csak en hallom, vagy tenyleg sikerult Domokos Geza szintjere sulyednie az elmult 4 evben?

2. Az 1996 valasztasi kampany jelszava: "Otthont a hazaba" volt. Nekem csak most tunt fel, hogy mekkora felreertelmezese/felremagyarazasa ez a rom. magyar kisebbsegi eletnek. Nem tudom, hogy ez szandekos volt e vagy csak mellefogas, de meg jo hogy ujabbal altak elo ... Vuau szeretunk Gyuri!! "Vizum nelkul a jovobe" ez az ujabb jelige amire magyarok (es romanok!!) millioit probaljak az urnak ele csalogatni.
Visszaterve meg egy kicsit a '96 os jelmondatra, ha jol ertelmezem ez azt akarta elhitetni, hogy hazank az volna (Romania?!?!?) csak az otthonunk hibadzik. Marpedig szerintem ebben az a mellefogas, hogy otthonunk meg csak csak volna -hisz mindenki magaenak erzi az ismeros utcakat, negyedet, falut/varost/municsipiumot(hu de csip ez magyarul) ahol lakik, csak a nagyobb "szervezeti egyseggel" a hazaval nem stimmel valami. Illetve az is volna - megha csak virtualis/latszolagos - de akiert a szivunk megdobban pl. egy olimpian, aldja vagy verje az a bizonyos kacso.

Z

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!