Julo
Inkább vegyél kész oltványt ... gyümölcsfát, ami a lerakatokban is kapható.
Arra vigyázz, hogy a cseresznye igen szereti a vizet, főleg ültetés után.
A legjobb korai fajta a Bigaro ... - kemény, ropogós, és a cseresznyelégy sem károsítja ..." "
annyira...
-- A Germersdorfit hagyd ki, mert minden kertben van, inkább a Katalint keresd, ha késöbb érőt keresel...
Szia Julo. Bármilyen cseresznye alanyt ültethetsz, és akár a következő tavasszal kezdheted egyenként az ágait oltogatni. Amikor a csemete 4-5 ágas, akkor már lehet oltogatni. Minden évben 1 -2 ágat. Nekem az édesapám csinálta, de gondolom, a faiskolákban tudnak adni tanácsot, ki foglalkozik fa átoltásával.Persze a porzásra is figyelemmel kell lenni.
Éppen cseresznyés topicot kerestem, amikor megtaláltalak benneteket.
Újdonsült telkemre szeretnék cseresznye csemetét, nagyon tetszik ez az oltásos dolog. Kérdésem, hogy az alany cseresznye milyen fajta legyen vagy mindegy? És az ültetés után mennyivel lehet elkezdeni az oltást?
Szia Áfony,
Ha végkép nem találok semmit, akkor ez lesz, csak attól tartok, hogy a "kertészem" nem éli meg az oltást, lévén a térségre jellemző átlagéletkort 10-15 évvel már meghaladta.
R.
Helló Áfony! Gratulálok a cseresznyefádhoz! Elnézést, hogy belekotyokog, de engem igen érdekelne az az hozzáértő ember, aki az én fáimmal is foglalkozna kissé. Nekem igen kicsi a kertem és azért duófákat vásároltam, illetve kisnövésű cseresznyét. Az alma egyik oldala nem fejlődik rendesen, illetve szerintem visszafejlődött. A körte sem az igazi, mert az idén is csak az egyik felén volt rajta, a szilva sehogyse akar termőre fordulni, a mandula pedig kiszáradt. Jó lenne, ha többféle cserésznyém lehetne, főleg a fehér, illetve a fekete cseresznye izgat. De sem oltóágat, sem hozzáértő embert nem találok. Van valakinek valami tanácsa.
Szia Rizo!
Ha elfogadsz tőlem egy tanácsot, akkor vegyél egy cseresznyecsemetét, és ahogy nő, úgy oltatod be hozzáértővel az ágait, hogy minden ág másfajta cseresznye lesz. Nekem is van egy ilyen cseresznyefám, kb. 5 éves és 4 féle termése van a legkoraibb fajtától kezdve. Fokozatosan érik, 1 hónapig lehet róla cseresznyézni.
Szia. Áfonya
Bőven az előző században ültették, a papa aki metszeni szokott mondta, hogy az ilyen öreg (~40cm törzs átmérő) elhanyagolt (az előző tulaj meg az örökösök nem sokat foglalkoztak vele 6 méter fölé engedték) fákkal már nem lehet mit csinálni...
kombi szerekkel szoktam permetelni, gondolom a moniliára egyik része hat.
Ellenálló régi - vagyis nem agyon-műtrágyázott, ápolt - gyümölcsfajtákat keresnék meszes agyagos meleg, száraz helyre.
Ha tudtok avalami helyet, ahol ilyeneket is lehet beszerezni, kérlek írjátok meg!
Tyűha, köszönöm afigyelmeztetést a rossz honlap címemről. Kicsi Emma is szólt, hogy nem megy vele semmirre. Rosszul írtam be, nekem is az extrán van a lapom.
Köszömöm Komárom-
Oldalad rövidesen megnézem.
A harmadik lesz az, legalábbis felén azt hívják télikörtének. Kicsit kemény a héjja?
Mi már ettünk decemberben is, de akkor októberben nem voltak 20fok celsiusok.
Az idén már 1-2 hete üvegekben vannak. Különben nekünk is "csak" pálinkánk lenne.
Köszi fiuk.
Egy idősebb bácsié volt a ház meg a kert amit megvettem, remélem itt tanulok annyit, hogy méltóképpen folytassam a "kertészkedést": 3 alma, 4 körte, 6 szilva, 2 barack és egy cseresznyefa próbál túlélni engem... Mondjuk a cseresznyének nem sok esélye van, elkapta valami, a fél koronát már levágtuk mert elszáradt.
A közeljövőben tehát cseresznye és meggyfa vásárlást tervezek. Tudtok valami ellenálló fajtát? :) A vágyam egy olyan cseresznyefa amin minden (legalább 3) ág másféle. Lehet ilyet kapni, vagy nekem kell oltani?
R.
A nevem mellett biztos ott a honlapom címe. Épp mostanában tettem fel az almák érési sorrendjét. Átlagos szedési idő van ott, de pl. idén az átlagtól 2 héttel volt sok minden.
A téli körte meg alma azért téli mert télen fogyasztható azaz jól tárolható. SZVSZ A juli-aug körtéd lehet éppen Clapp kedveltje (kicsit pöttyös a héja ?). Wilmos körte, gyorsan sárgul (aug. közepe volt idén) teste zöld nyaka sárga közepe már barnul, nehéz elkapni időben. Nyilván ezért lett belőle ilmos körte pálinka.
Van egy Hardenpontom azt le kellett volna szedni, Mikulásig eláll, ha hideg helyen van. A legszuperebb viszont egy Seres Oliver fa, kb. 60-80 kg rajta volt a múlt héten. Azt kb. Mikulástól lehet enni és májusig. Ismerősök mindig elámulnak a "Húsvéti" körténken. Figyelni kell a ládákat, szinte minden nap sárgára és illatosra vált belőle néhány db, és ez így megy tavaszig.
Az érettségi idő mindig problémás, egyesek azt mondják amikor, almánál, a magja fekete lesz. Szakemberek a jódpróbára esküsznek, félbevágva bemártva az elszíneződés mutatja a keményítő mennyiségét.
Mi a téli körte ismertető jele? Havazásban értik? :)
nekünk 3 fajta körténk van:
az első nyáron (juli-aug) érik, hatalmas, sárga, enyhén kásás
a második kora összel (aug-szept), apró, állítólag "árpakörte"
a harmadik mostanság (okt) még zöld... elég nagy, ha leszedem 4-5 nap alatt ehetővé puhul, ~2hét alatt megrohad...
szóval rendkivül finom körtepálinkám lesz... :)))
R.
Ez valószinüleg igy van .
Téli körtém ugyan nincs , de almábol van tapasztalatom .
Viszont ha tul korán szeded le , tapasztalatom
szerint nem lesz annyira finom.
Korai szürettel , már sikerült teljesen papirizü
almát előállitanom.
Szoval azért fontos , hogy beérjen ,a ládában
érett nem az igazi.
Probáld meg Frintet idecsalogatni ,a növényvédelemböl.
O nagyon érti.
Az én véleményem az , ha elkezd az egészséges
gyümölcs hullani , akkor itt az ideje a szüretnek.
Ebben az évben egyébként minden elobbre tart,
ugy nézem a téli almámat lassan szüretelni kell ,
pedig szeptember elején szoktam .