Keresés

Részletes keresés

Tozatu Creative Commons License 2003.10.21 0 0 376
Nem a birsalmasajtra gondolsz?Jó sokáig kell főzni.Egyszer régen csináltam,de megnézem hogyan.
Előzmény: pireisz (375)
pireisz Creative Commons License 2003.10.20 0 0 375
Sziasztok!
Tanácsot kérek a birsfőzőktől. Vagy egy kis birsfám, az idén termett jópár gyümölcsöt - és egy csomót lehullatott, amit felszedtem -. Most az a gondom, hogy szeretnék olyan birslekvárt csinálni, amiben dió is van. de meg kell mondjam tök béna vagyok ebben a kérdésben, mert tavaly is teljesen híg lett, hiába próbáltam szárítgatni, a végén ki kellett dobnom, mert bepenészedett. Segítsetek nekem, mert nekem nagyon ízlik és most csinálhatnék egy csomót. Előre is köszi
Tozatu Creative Commons License 2003.09.11 0 0 374
Arra a gezemicére gondolsz,miben minden van?Ubi,zöld,piros pari,paprika,hagyma? Az arányokat megkeresem,nem megy fejből,ha nem jön jobb 5let. Szoktam eltenni régebben káposztásan.Káp.ledar,őrőltkömény,sóval 1 éjszka pihen.Másnap paprikákba csuma helyett betölt,üvegbe.Kapros tartósítóval ,feleannyi ecettel feltölteni.
Előzmény: KILGORE TROUT (371)
Tozatu Creative Commons License 2003.09.11 0 0 373
Végy egy csomó parit,felvagdosod csuma nélkül:),ha szereted vághatsz mellé paprikát is párat.Aztán só és tejföl,vagy kefír.Aztán fokhagyma,só,kefír,bazsalikom.Aztán vöröshagyma,só,zeller,kefír.Aztán fetasajt,vagy mozarella,hgyma,bazs,zeller,petrezselyem,sonkakockák és így tovább.Ja,és olajszórónyi olivaolaj,ha nem teszel hozzá tejföl-félét.
Előzmény: taramiram (372)
taramiram Creative Commons License 2003.09.11 0 0 372
Nem tudok, de erről eszembe jutott a paradicsomsaláta. Tozatu, Te emlegetted, hogy gyakran csinálsz. Leírnád hogyan csinálod? Nagyon jók voltak a kerti parijaid.
Savanyúság nagyon is on. Ennyi paprikád termett?
Előzmény: KILGORE TROUT (371)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.09.11 0 0 371
Savanyúság ontopic?

Mert ha igen, akkor mindenféle jó ötletet, tippet, tapasztalatot kérnék ecetes eltevéshez. Főleg paprika lenne az áldozat, mindenfélével vegyítve.

Tozatu Creative Commons License 2003.08.01 0 0 370
Köszi a tolmácsolást.Nagyon szeretem a paradicsomsalátát bazsalikommal.Off
Előzmény: outdownS (367)
bd Creative Commons License 2003.08.01 0 0 369
fintorgo, ez gyönyörű lett!
A hét elején feltétlen, csak nekem piacról kell vennem:((
bd
Előzmény: fintorgó (368)
fintorgó Creative Commons License 2003.08.01 0 0 368
Írom már azt a receficét. :))

Padlizsános tészta saját kútfőből.

Lekapok egy (vagy két kisebb) szép kb. félkilós padlizsánt és ugyanakkor egy csokor vadmajorannát meg egy paradicsomot, evvel beiszkolok a konyhába, mert ott ugyi elviselhetőbb a hőmérséklet.
3-4 szép gerezd fokhagymát kis kockázva olivaolajon megpirongatok, erre jön a paradicsom kockázva, só, kis levet enged, majd a padlizsán szintén kockázva (nem hámozom meg, csak mosom, azt is csak a sárfelverődés miatt. BIÓÓÓÓ!)
Ezek így együtt fedő alatt elsündörögnek kicsit, aztán bele a vadmajorannát, kis bors, még só, ha kell és a végén beleforgatok (szárazon negyed kilo) kifőtt spagettit. Átforrósítom és mehet a tányérra! Ott még kis piros arannyal ízesítem, de csak magamnak, mert a többiek nem szeretik a csípőset.

Borsika talált, de citromfű minden mennyiségben és kiirthatatlanul, cékla nincs, az is padlizsán. :))

Előzmény: outdownS (367)
outdownS Creative Commons License 2003.08.01 0 0 367
Recepicét is kérünk!

(Tozatu, fintorgó egy szép tő padlizsánt mutogat nekünk. Ha jól látom, borsika és bazsalikom van a szomszédságában, túlfelől meg talán cékla.)

Előzmény: fintorgó (364)
outdownS Creative Commons License 2003.08.01 0 0 366
Az időjárásnak kell szégyellnie magát!

(De régen jártam Szarvason!)

Előzmény: taramiram (363)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.31 0 0 365
Azért szépek a növények,legalább nem kell sűrűn füvet nyírni.;)Mi locsolunk kútról,de nem győzzük,csak az eső a jobb.
Nem látom meg Fintorgó holnapi kajáját,mert nem jön be.:>(
Előzmény: taramiram (363)
fintorgó Creative Commons License 2003.07.31 0 0 364
Nálam ez az alapanyag a holnapi saját kitalálású padlizsános tésztához.

taramiram Creative Commons License 2003.07.31 0 0 363
Mint az enyém, csak ritkán tudok locsolni. A fű olyan, mint a tarló, a magról kelők ki sem keltek, vagy mire mentem, már el is száradtak. A gyengécske bokrok levelei is összesöndörödtek, áá, locsolás nélkül csak szégyenkezni lehet. Megmutattam a kertemet Tozatunak és Ericának, de csak mentegetőztem a sivárság miatt. Elmentünk Szarvasra az arborétumba, ahol azért csak locsolgatnak, de a tavalyihoz képest sivatagi volt az is.
Előzmény: outdownS (362)
outdownS Creative Commons License 2003.07.31 0 0 362
Majd a vízszámla hogy fog burjánzani! (-:) A mi belátható környékünkön mindenki locsol, de múltkoriban láttam olyan kerteket, amiket a természetre bíztak. Egészen döbbenetesen sivárak voltak.
Előzmény: taramiram (361)
taramiram Creative Commons License 2003.07.31 0 0 361
Azannya, de szép! Nálad minden burjánzik, de ez a bab olyan szép nagy, hogy talán még nálam is kilátszana a földből.
Előzmény: outdownS (359)
outdownS Creative Commons License 2003.07.30 0 0 360
Ő a yardlong bab (az oszlopon). Idén vetettem először, és mikor belejött a növekedésbe rácsodálkoztam, miért növeszt annyi indát. Aztán kiderült, ezek nagyrésze a termés... Csodajó tisztítani, csak a végét kell levágni, feldarabolni, megmosni, és mehet a fazékba. Már volt belőle (többször) leves, besameles rakott zöldbab (egyszer sonkával, egyszer vékony, elősütött csirkeszeletekkel) most gondolkozom egy maradék csirkepaprikásos kombináción (talán egy kis rizst bele?).
Előzmény: outdownS (359)
outdownS Creative Commons License 2003.07.30 0 0 359
De jó, hogy felbukkantál! Zöldbabos receptet fölvesszük a repertoárba, mert ez itten nagyon nekilendült:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: taramiram (353)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.30 0 0 358
A halak is.;)Tanusíthatom,hogy fincsi!
Előzmény: taramiram (356)
bd Creative Commons License 2003.07.29 0 0 357
Taramiram, a fennsík egy részét eladta a Törökbálinti Önk.
A vevő a többtucat védett faj élőhelyéből mára ezt csinálta.
http://kep.tar.hu/bdp/index.phtml?aid=27581232

bd

Előzmény: taramiram (356)
taramiram Creative Commons License 2003.07.29 0 0 356
Nem kell venni, meglásd, lesz magától.

Bd, azért szűröm le, mert míg a hagyma pirul, addig az amúgy is égett lisztizé keserűvé ég. Vagy nem? Elbizonytalanítottatok :-).
Mi van a Tétényi-fennsíkkal? A telked is letarolták? Hová menekítettél olajakat?

És akkor itt van egy horgász kerti finomság.
Marinírozott hal:
Az apró kárászokat, keszegeket besózom, hűtőben kicsit állni hagyom, aztán liszt, tojás, morzsa sorrendű panírba forgatom. Kirántom olajban.
10 halhoz felkarikázok kb. 2-3 kis fej vöröshagymát, ecetes (mint az uborkához) vizet készítek. A halakat lerakom egy fazékban, minden rétegre hagymakarikákat teszek, megöntözöm a lével úgy hogy ellepje a halakat. Hűtőben érlelem 2-3 napig. Az apró, kellemetlen szálkák teljesen eltűnnek.

Előzmény: Tozatu (354)
bd Creative Commons License 2003.07.29 0 0 355
taramiram, ha ugyis beleöntöd az olajbol visszamaradt kis izét, akkor előtte minek szűröd le? Vagy rosszul értem?
Képzeld, megfogantak a Tétényi fennsíkról kiásott "olajfűz"ek és túlélték ezt a szárazságot is. Így hát emiatt nem kell találkoznunk.
A fennsíkot azóta ledózerolták a szikláig. Ez volt az utolsó, amit onnan kimentettem.
bd
Előzmény: taramiram (353)
Tozatu Creative Commons License 2003.07.29 0 0 354
Fincsi lehet,majd kipróbálom,de hol lehet venni kis izét?
Előzmény: taramiram (353)
taramiram Creative Commons License 2003.07.28 0 0 353
Írok egy zöldbabos receptet.
Temesvári setésszelet:
Kb. 1 kg zöldbabot megfőzök sós vízben. 8 szelet kiklopfolt sertésszeletet besózok, lisztben megforgatok és forró olajban mindkét oldalát megsütöm. A maradék olajat leszűröm, benne megdinsztelelek 1 fej apróra vágott vöröshagymát, fölengedem a főtt zöldbab levével. Belenyomok 1 evőkanálnyi piros aranyat, majd az átsütött húsokat beleteszem és puhára főzöm ebben a lében. Nyomok bele pár gerezd fokhagymát, beleöntöm az olajból visszamaradt kis égett izét. Mikor a hús puha, teszek még bele vagy 2-3 dl tejfölt, összeforralom, végül hozzáadom a babot. Kis párolt rizs elmegy hozzá, mert magában tömény.

A lecsót OutdownS szerint csinálom, de a szalonnát nem szedem ki, sőt olajat sem teszek alá, csak ami a szalonnából kisül, azon készül. Kis tarhonyát szoktam hozzá pirítani, csak úgy mellé, nem belefőzni. A paradicsomot a végén teszem bele, mikor már jól átsült a paprika. Keveset és hámozva. Ropogós, kemény héjú kenyérrel egyszer-egyszer elmegy. És a régi lecsókolbász is jó volt bele.
A paprikát pedig szigorúan karikára vágom. Ez is lényeges lecsókérdés.

st.Jeromos Creative Commons License 2003.07.24 0 0 352
Egyok ismerősömnek volt Vörösszilvája, pár évvel ezelőtt láttam a kertjében. Megérdeklődjem, hogy megvan-e még neki? Szaporítóanyagnak talán jó lenne róla egy gajj.
Előzmény: rferi (338)
bd Creative Commons License 2003.07.21 0 0 351
Ezekszerint a sajmeggy és a (gyökér)sarjmeggy különbsége nem definiált.
Én boldog vagyok, hogy valami nem pusztult ki a "Tétényi fennsík poklában", hanem még tovább sarjadzik.
(Ledózeroltak többtucat hektárt védett növények, állatok élőhelyét a kerítésemig, a sziklatalapzatig. Ha ez nem bűntett, akkor mi az?
Nem akarok kimenni, de ki kell mennem megnézni a száz négyzetméteremet. Most baromira szégyellem minden gyomirtásomat)
bd
rferi Creative Commons License 2003.07.21 0 0 350
Lehet, hogy mégsem olyan nagy probléma ez, ezt találtam:

http://spike.fa.gau.hu/dep/kerteszet/ta/gyumolcs/szaporit/alany.htm

Ezek szerint a meggyek között leginkább ezt az alanyt találjuk.Ki kéne próbálni, vajon egy gyökérsarjra szemezhető-e cseresznye.Ha megmarad nyertünk.Nekem is rengeteg sarjadzik az árokparton.

rferi Creative Commons License 2003.07.21 0 0 349
99% hogy gyökérsarj.Meggy az, de csak az alany.
SAjmeggynek utánanézek, de szagértők szerint doktori kell a felismeréséhez, olyan kicsik a különbségek.MAjd kiderül.
Előzmény: bd (348)
bd Creative Commons License 2003.07.21 0 0 348
Milyen az a sajmeggy, Lehet, hogy nekem olyan van?
A meggyfa mellett a földből jön ki újabb, szerintem nem magról.
bd
Előzmény: rferi (344)
Joka Creative Commons License 2003.07.18 0 0 347
OK! Olyan leszek, mint Semmelweis a szülő nőkhöz - tulajdonképpen nem is vicc ez, biztos itt is fontos a higiénia.

Előzmény: rferi (346)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!