Ma találtam a padláson egy baromi nagy darázsfészket. Olyan jó 15cm az átmérője, az egyik szarufára építették rá. Valami folyik belőle, mert alatta el van ázva a hőszigetelés. Jól látható helyen van, darazsat nem látok a közelben. Mit lehetne vele tenni? Nem szeretném felgyújtani a tetőt, de valahogy el kell tüntetni.
Kétszintes kertes házban lakunk a családommal. A kertben mindig is voltak darazsak, de két éve azt vettük észre, hogy a tetőtér körül szállnak folyamatosan. Az elején nem törődtünk velük de aztán egyre többen lettek. Végül úgy döntöttünk, hogy profi rovarirtókhoz fordulunk, akik alapos munkát végeznek. Otthoni irtásra nem is gondoltunk, mert félünk a darazsaktól, lányom ráadásul allergiás is a csípésükre. Végül az Irtójóirtás Kft. szolgálgatását vettük igénybe. Elpusztították a darázsfészket és azóta nincsenek darazsak a házunkban. Akik az irtást végezték, nagyon jó fejek voltak és több tanáccsal is elláttak a darazsakat illetően. Ami a legfontosabb volt az az, hogy soha ne végezzünk otthoni darázsirtást. Amellett, hogy veszélyes nem is tudhatjuk biztosan, hogy sikerrel jártunk-e. Ezt csak azok tudják felmérni, akik tapasztaltak ilyen téren. Ajánlom nektek is a céget, remélem segíthettem!
A mi cégünk ennél lényegesen olcsóbban vállalja a munkát, amennyiben a fővárosról vagy környékéről van szó. A tartós mínusz lenne ami megoldaná a problémát, addig folyamatosan szivárognak be a lakásba - életveszélyes lehet ott aludni. Ha gondolod, keress meg minket: Darázsirtás Pest megyében.
"Most találtam egy másik topikban (milyen rovar ez?) irást és fotót a 7cm-es darazsadról. A neve: sárgagyürüs fadarázs."
Én viszont nem találtam meg. (Itt)
De Mártélyon éveken át találkoztam 5-6 cm testhosszúságú, barnás színű darazsakkal. Nem lódarázs, de mi? Láttam olyan nyaralót - azok ott általában lábasházak, az évenkénti árvíz miatt - amelybe 10-20 centiméter átmérőjű lyukakat rágtak.
Hm, és csípni tudnak.
Egy szaletliban támadtak meg, ahol a horgászkukoricát tartottam. Odabent fészkeltek, az ajtó felett, amelyen csak guggolva lehetett bemászni. Amire be- meg kiértem, kaptam tőlük 3-4-et.
Viszont a házban volt két flakon rovarirtó.
Egy sem élte túl, de a tarkóm napokig fájt, pedig több ecetet tettünk rá, mint az uborkasalátára.
A kertünkben váratlanul, hirtelen, megjelentek a darazsak. Fűnyírás után mintha a földből/fűből özönlöttek volna elő. Kb. minden négyzetméterre jutott belőlük 1. Nem egy kupacban, hanem szépen szétoszolva repkedtek. Nem vagyok a rovar lélektan nagy ismerője, de nem tűntek túl aggresszívnek. Inkább lelkesnek. Mintha kerestek volna valamit a fűben. Időnként leszálltak, megnézték mi van a fűszálak alatt, azután ujra elkezdtek döngicsélni. Még órákkal a délutáni fűnyírás után, már estefelé, is a fűszálak magasságában körözgettek. Darázsfészket nem találtam. Egyébként sem verődtek csapatokba. Mintha mindegyiknek meglett volna a saját területe. Mit csináltak a fűben? Vadásztak? Én mindig azt hittem, hogy ezek telepekben laknak és mindenkit megcsípnek aki zavargatja őket. (gyerekkoromban én is piszkáltam őket és meg is csíptek) Azért nem szeretném, ha a gyereket megcsipdesnék. Mit lehet tenni? Vagy ezek nem csípős darazsak?
nalunk lodarazsak vannak es sajnos a lamberia ala "koltoztek" be ! :( lehet h az egyetlen megoldas a lamberia leszedese es lodarazsak kiirtasa valamilyen modon! :(
Szeretnék tanácsot kérni. Darazsak vannak a tetőtérben rejtett helyen és átrágták már a tapétát és bejönnek a szobába (vagyis most befedtük egy darab szúnyoghálóval hogy ne jöjjenek be). Sürgősen kellene egy szakember irtó elérhetősége (de nem az alább írt hatástalan 20 ezer forintos) Budapesten vagy környékén.
Ha valaki tud ilyet kérem írjon mielőbb mert félek hogy még jobban szétrágják a tetőt.
Sziasztok, feleségemet megcsípte egy darázs és mivel allergiás volt a csípésre, az ügyelet kórházba küldte és persze nagyon megijedtünk. Kihívtuk a darázsirtó szakembert, aki a tetőről három óriási darázsfészket szedett ki, szumma négy-ötezer darázs lehet a végösszeg, amit lefújt és elpusztultak. Fészkenként négy emelet darázs-én azt javaslom, hogy csak ez segít, a lefújás önmagában nem, pláne ha védett helyen vannak. Hallottam a BI-58-ról, az még lehet megoldás,kérdés, be lehet-e úgy fújni, hogy az összes darázsra hasson, de arra ne, aki fújja?
Sziasztok! Tudom, hogy ez nem az a fórum :), de hátha tud valaki segíteni. Pár napja nagyon megijedtem, mert amikor mentem ki a kocsihoz egy óriási darázs (kb. 7 cm-es és ez nem vicc!!!) repült mellém a kapura. Sikítani nem tudtam, mert majdnemhogy halálfélelmem volt a dög láttán. Utánanéztem a neten és a nálunk előforduló darazsak közül az európai lódarázs a legnagyobb (királynő 3,5 cm), ami csak kispályásnak mondható. A japán óriás darázs pedig nem így néz ki, legalábbis a képek alapján. Valaki esetleg tud ennyire nagy darázsról? ...mert kicsit betojtam, hogy ilyenek is vannak. Elnézést, ha nem idevágó a hozzászólásom, de nagyon kíváncsi vagyok. Szép napot!
Nos, engem sem zavart a darázs a múlt hétig, amikor egy lódarázs méretű nagyfajta darázs (de szerintem nem lódarázs, mert sötétebb kicsit) megcsípett, ráadásul este, mikor sötétben mentem haza. Kb 10kor csípett meg, és hajnal 4ig mozdulni is nehéz volt, nehogy aludni a fájdalomtól. Fenisztil meg ilyenek nem sokat értek, talán kicsit csillapítottak. Szóval nekikezdek az írtásnak. Én sem akarom felszedni a cserepeket. Egyelőre megpróbálom ezt a csapdát: http://www.pcelinjak.com/osem.htm
Látszik, hogy nem nagyon néztél még szét a környezetedben. Attól tartok, csak nagyon pici töredékét fogtad el a közeledben lévő darázsállománynak. Másrészt nem tudom, mit jelent neked a "lódarázs" elnevezés.