Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 42456

Off topik, de tudnátok infót adni a következő gyümölcsökről? Elsősorban íz érdekelne, illetve, hogy van-e olyan rossz tulajdonságuk, ami miatt nem érdemes beszerezni őket. A nyári körték szotyósodnk, tudom, de azoknál ez normális. A citromsárga cseresznyéknek viszont el nem tudom képzelni milyen íze lehet.

Meggy: Turmalin

Körte: Szép Heléna, Téli Vilmos (Ezekről semmilyen infót nem találtam), Arabitka, Árpával érő, Búzával érő, Mézes körte, Talgar, Noszvaji búzás, Spadone di Salerno, Remetehegyi körte, Kedves körte

Alma: Fuji

Cseresznye: Bigarreu moreau, Bigarreu reverchon, Disznódi fűszeres, Jaboulay, Badacsonyi óriás, Regina, Techlovan, Kordia, citromsárga cseresznyék (Dönissens Gelbe Knorpelkirsche, Cserszegi mézes, Jedinkai borostyán stb.)

AmazingGecko Creative Commons License 6 napja 0 0 42455

Sajnos igazad van abban, hogy nagyon-nagyon nehéz megoldani, gyakorlatilag lehetetlen! Mert helyhiány miatt nagyon sűrűn vannak a fák és mindegyik alatt van valamilyen vetemény vagy gyümölcstermő bokor. Tökéletes megoldás nincs, kompromisszumokat kell kötni.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42453)
zoli1437 Creative Commons License 6 napja 0 0 42454

Ma elmentem egy dió ültetvény mellett. Minden fán volt egy flakon valamilyen csalianyaggal.

Kérdés, hogy mivel, mi ellen védekeztek és milyen eredménnyel?

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.15 0 2 42453

"A rovarirtószer, legyen az felszívódó vagy kontakt, igazából bárhova megy, ott jó helyen van. Ha megy az almafára, szilvára,meggyre, cseresznyére, kajszira, körtére is, annál jobb. Csak érésben levő gyümölcsre ne menjen. Ha véletlen megy, akkor pedig kivárjuk az élelmezés egészségügyi várakozási időt."

Ezt nem tudom, hogyan oldod meg? Tételezzük fel azt az "optimális" esetet, hogy nincs veteményed -pl zöldségfélékkel- a kertben 10 méteren belül, csak nem virágzó füvesített terület. Csak szomszédos egyéb gyümölcsfák...

Mospilan még látszólag elmegy, mert eléggé általános szer (sajnos), de azért ez sem kóser, ha van kiszóródás más növényekre. Ez olyan, mintha azt is permetezted volna, ráadásul félig-meddig... Ha a Mospilan évi két alkalommal használható, abból következik a következő probléma. A gyümölcsfákat (és általában a növényeket) más kártevők ellen más időpontban kell permetezni. Ha ehhez tartod magad, akkor konkrétan már nem teljesül a kiszóródás miatt az évi kétszeri használat korlátozás, ráadásul a kiszóródás miatti korlátozott vagy gyengébb dózis miatt még talán erősödik is a rezisztencia kialakulásának a veszélye.

Erre is utaltam előző hozzászólásomban, amikor a kiszóródás veszélyére hívtam fel a figyelmet.

És akkor a kiszóródásról még pár fontos dolog!

Az amit ti kiszóródásnak gondoltok, az csak egy kis része a tényleges kiszóródásnak. Sokkal nagyobb távolságra eljutnak a permetfelhő mikrocseppek, mint azt itt sokan feltételezitek! Nekem az akkumulátoros háti permetezőmnél is megvan a fától számított 5-10 méter a legkisebb, alig észrevehető szellőben! Márpedig teljes (totális) szélcsend nagyon ritkán van vagy inkább nincs, mert még éjjel is van számunkra észlelhetetlen feláramlása a melegebb talaj által "fűtött" levegőnek! Ha ti "szélcsendben" robbanómotoros permetezővel 10 méterre fellövitek a permetfelhőt, akkor az bizony elmegy simán 20 métert! Ha kételkedsz abban amit mondtam, permetezzél úgy ahogy én szoktam, éjjel reflektorral vagy erős fejlámpával megvilágítva. Először meglepődtök, aztán gyorsan felveszitek a maszkot... És ez csak egy jóindulatú figyelmeztetés a részemről!

Ha pedig közben a szél is lengedezik, akkor akaratlanul biztos beszórjátok a környéket. Ezért korlátozott a motoros permetezők lakott településen történő használata!

Igazából a legjobb, ha nem hagyjuk megnőni akkorára a fát, ami a normál védekezést ellehetetleníti vagy tudomásul vesszük, hogy a teteje az ellenségé. Vagy a tetejét létráról permetezed, mint én is szoktam. Igaz a kiszóródás kockázata ezzel csak mérsékelten csökken.

Előzmény: AmazingGecko (42451)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.15 0 0 42452

Nálam is hasonló a helyzet csak a macskából van 11 darab ! hihihihihihi ! Kimentek reggel mind mostmeg folyamatosan ejtőernyőznek befelé a hideg nem tetszett nekik ! A kazánházban lakik 7 cica, 3 állandóan bent van ,1 meg néha jön az olyan gazdátlan cica !

Előzmény: AmazingGecko (42451)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42451

Nálam a diófa a kert közepén van, nem is túl nagy még, talán 5 méteres. Kb. 15 éves. A szomszédok 20 méterrel odébb vannak, őket nem érinti a permetezés, mellesleg ők is permeteznek. Sosem szóltak még a permetezés miatt. Háziállataim nincsenek a macskákon kívül, ők addig a házban vannak természetesen.

"Legalább 90%-ban nem tudod megoldani, hogy ne érintsen más kultúrát, virágzó növényt."

A rovarirtószer, legyen az felszívódó vagy kontakt, igazából bárhova megy, ott jó helyen van. Ha megy az almafára, szilvára,meggyre, cseresznyére, kajszira, körtére is, annál jobb. Csak érésben levő gyümölcsre ne menjen. Ha véletlen megy, akkor pedig kivárjuk az élelmezés egészségügyi várakozási időt.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42450)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.14 -1 0 42450

Motoros permetezővel lakott településen permetezni nagyon rizikós a nagy kiszóródás miatt. Legalább 90%-ban nem tudod megoldani, hogy ne érintsen más kultúrát, virágzó növényt, háziállatokat.

Szerencsés az, akinek olyan szomszédjai vannak, akik szó nélkül tűrik. Többek között ez is fontos része a zöldkönyves tanfolyamnak.

Ezért írtam a monokultúrákat, mert ott ez nem probléma, valamint egy nagyobb egybefüggő terület kártevő mentesítése hatásosabb, mint egy-egy kiskertben.

Előzmény: AmazingGecko (42446)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42449

Akkora fa itt már nincsen azt a tornádó vagy 15 évvel ezelőtt mindet kidöntötte tövestől a tűzoltók vágták miszlikbe a háztetőkről ! Jó ha 12-méteres ha van mind itt körülöttem . A viharok lecsonkolják őket rendszeresen . A szomszédban az akácokat is csonkig törték mind ,nem is bántam de a sarjakat megint meghagyta !

Előzmény: öreg_néne_b (42448)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42448

Ha egy 20+ méteres diófát permetezel, akkor nagyon kevés az a 15 méter, aminél messzebb nem lehet a szomszéd.

Előzmény: kavicsos1964 (42447)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42447

Itt azért 30 méterenként van ház hosszra meg 50-70 méter a kert ! A kertlábakon meg csak a gaz nöl más semmi ,még lekaszálva is csak akkor van ha én levágom kézi kaszával hobbiból ,nagy kárt nem tudnának okozni a permetezéssel a másik utca felé 100 méterig üres telek van kb 200 méter hosszan ,bár az egyikben már van némi kisfa ültetve amiket a 2 év alatt már a felét cserélték mert elhaltak a szakszerű permetezésnek köszönhetően ,vagy a nyúl elrágta tőben és befalta ,de az őz is meg meg metszi őket !

Előzmény: öreg_néne_b (42444)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42446

Miért ne lehetne megvédeni? Két Mospilanos permetezés elég a dióburokfúró légy ellen. Egy július végén, egy augusztus közepén.

Mivel a diófák többsége nagy, ezért a motoros permetező jöhet szóba. Nem kell feltétlenül venni, én mindig a szomszédtól kérem kölcsön. Akinek sok magas fa van a kertjében és pénze is van rá, az természetesen vehet.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (42445)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2025.01.14 0 1 42445

Különálló (kiskertekben) diófákat szvsz nem lehet már megvédeni.

Tudomásul kell venni, hogy csak a nagy monokultúrákban van esély diótermésre, ahol nagy területen és tervezetten védekeznek.

A szomszéd telken három nagy diófa van. Régen zsákszámra gyűjtötték. Most beszéltem a szomszédasszonnyal, "talán egy vajlinggal" szedett össze tavaly. Ehhez képest iszonyú koszt csinálnak, gondolkodik a kivágásukon, csak az is drága. Igaz ő biztos nem permetezi.

Örülnék, ha mennének, mert sok levél átjön hozzám és nem a postás hozza ( szomszéd is postás volt nyugdíjig... :-) ), hanem az őszi viharos szél.

A tavamból nem győzöm a dióleveleket kiszedni.

Előzmény: kavicsos1964 (42442)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42444

Semmivel. Hacsak nem akarod a fél utcát beteríteni permetezőszerrel.

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42443

Szerintem Mospilannal, mert az 2 hétig hat. Ezt ki lehet egészíteni kontakt rovarölővel. A molyok gyérítésére az is megfelel, kiegészítésként.

kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42442

De akkor mivel permetezzen ? Mert itt felénk körülöttem 4 diófa van de azokon 2 db épkézláb dió nem temett már évek óta !

Előzmény: öreg_néne_b (42441)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42441

Házikertben soha.

Előzmény: AmazingGecko (42438)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42440

Létezik szerintem előrejelzés azt kell adoptálni a megfigyelésekkel ,ha a kezdeti szakaszban alkamazod amikor lerakja a lárvát ,vagy a tojást de az sem hátrány ha már kikelt a Mospilan utol éri csak gombaölőt is adagolj mellé a sebet fertőtleníteni . Lehet nem is annyira a kukac a baj hanem a rágás elfertőződése valami gomba által .

Előzmény: AmazingGecko (42439)
AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42439

Érdekesek a videó alatti kommentek:

"Sárga lap júliustól. A földre pedig rovarirtó szert permetezni, mert a földből száll fel a diószurkáló! Én nedvesítőszeres dohányleveles permetet szoktam szórni."

"Tíz naponta permeteztem a diót, de még így is kb. huszada tönkrement."

AmazingGecko Creative Commons License 2025.01.14 0 0 42438

A diót mikor kell kukac ellen permetezni Mospilannal? Úgy tudom július végén, aztán augusztus közepén még egyszer. Már ha a dióburokfúró légyről van szó. De belemehet az almamoly is, az pedig már áprilistól rajzik!

https://www.youtube.com/watch?v=tCMipZujnw4

kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 42437

Két őszibarackfám van de ha a lemósót rézzel kezded és nem spórolod ki az anyagot belőle ,de a gyártó már kispórolta ,én már évekóta a Kuproxatból 1 decit öntök 10 literhez és ezt gépi vagy kézi permetezővel viszem fel rá 3 irányból és valóban lemosom vele akkor a tafrina már nem tud labdába rugni ! De csak ami nekem hatott a cuproxan ,vagy a Sampion 50 WP . A gyári Rézkén és hasonló vackok itt semmit sem érnek ,vagy nincs bennük elég hatóanayag csak rá van írva hogy az ilyen olyan töménységű ,vagy a szer formáció nem jó ide . Még a bordóilét is, beletettem az előirás szerinti mennyiséget és leláttam a 60 literes ballon fenekére olyan híg lett ,egy kis zavaros víz lett belőle . Na nem gatyáztam belevágtam 1 litert mindjárt jobb lett a kép . Ebben a két esetben nem szoktam az előírást nézni hanem vizuálisan lássam hogy befogja a fát ha szórom ! egy évben egyszer szórom nem okoz olyan nagy környezeti katasztrófát ! A háti légfújásos gépek nem jók a lemosásokhoz ez viszont tuti . Több helyen is megfordulok olyan helyeken ahol ilyen gépekkel végzik a permetezést tiszta beteg minden sokszor ! És akkor elmondja a gazda hogy lefújta ahogy mondtam de semmit sem ért ! Stillel én is fújtam egyszer ,ette a vegyszert de a fa nem nagyon úszott ,meg meg nem folyt ,de ott akkor nem is nagyon volt termés a gombák letarolták ,pedig mindent úgy csináltam ahogy máskor is szoktam . Ez szomorú tapasztalat . Lombban lévő fákon biztos nagyon jó mert forgatja a leveleket de az ágaknál nagyn kicsi lesz a fedettség a legtőbb csak lézennyezést okoz ,vagy a környező talajra hullik le . Mindenütt lesz csak ott nem ahol kéne . A nevikénest is egész a rügypattanásig kivárom és akkor fújom megint bőlével 3 irányból és itt sem tartom be az előírást . De ez meg lehet még hasznos is a talajnak amúgy is kénpótlást igényel sok talaj .

Előzmény: lukacs89 (42436)
lukacs89 Creative Commons License 2025.01.12 0 0 42436

Köszönöm az infókat, segítséget. Elég komolyan tolod a védekezést, le a kalappal. Meg is érdemled ennyi munka és fáradtság árán, hogy sok gyümölcsöd legyen. Megfontolandó ez a fajta védekezés, amit te is csinálsz.

Igen, a permetezést már én is egész jól belőttem. Inkább a fagy szokott bezavarni, meg a tafrinát szinte lehetetlen elkerülni a nektarin esetén, illetve egy kis monília kártétel is szokott lenni. Nem mindig sikerül jól vagy elégszer időzíteni, igyekszem.

Metszést gyakorlom folyamatosan, már sokkal jobban megy, mint pár éve.

Köszi, amiket leírtál!

Előzmény: kavicsos1964 (42434)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 42435

a metszésnek csak egy ördöge van ,tudnod kell hol van a termés a fán milyen ágképleteken vannak a termőrügyek . ami nem az az csak akkor kell meghagyni ha valamerre még növeszteni akarod a fát ,vagy épp ágat akarzs pótolni . fontos a jól szellőző korona és a minél kevesebb saját árnyékolás . Ha kezd csungelesedni a fa akkor nyáron is lehet alakítani a sürűsítő vizhajtásokat vissza vágni 2-3 szemre ,akkor ha ezeket elvégzed a levéltetvek sem támadják olyan erősen a fákat azok ugyanis leginkább a friss hajtást imádják az öreg leveleket nem szívogatják ,ott nem is szaporodnak . A kezdetekben szoktam védekezni ellenük de később már ha vissza nyírtam a hajtásokat nem jelentkezik ilyen kártétel . Csak fontos hogy előre gondoljuk el a fa meere nőjön ,milyen hosszú termőkarokat akarok ,milyen irányba akarom a fát terelni ,milyen magasig akarom engedni . A termőkori metszegetések már csak gyerekjátékok és a termésre orientáltak  minimális vagy épp 0 vízhajtás meghagyásával . A többi a lemosókon és a virágzásban lévő fák permetezésén múlik ill a fagy védelmen ! Még a levirágzás követő két mospilanos permetezés nagyon fontos ,mert ha eddig eljutottunk akkor már csak ez kell a terméshez hogy a szurkálos ,berágós kukacokat elkerüljük ,de ehhez a Topas gomba ölő nagyon fontos hogy a kis sebeket fertőtlenítse . És tank keverékben kiszórva . a későbbiek során érdemes Bórt szórni 3alkalommal ,magnéziumot stb ami jól esik mehet Wuszál is +ba ha soka termés érdemes a fákat kondicionálni és a víz a tövére ! Legalább havonta ha száraz az időjárás ,másként a termést ledobja a fa . sokan itt tévednek hogy mindent megtesznek a de a víz lemarad és elvesztik a termést ! Itt minden ember ilyen egyéként körülöttem . látják hogy nálam van termés de nem figyelnek még talán a permetezés elgséges is néha ha nincs elkésve de a víz az " aztmondja nekem a szomszédom a 60 fára hoznak 2000 liter vizet " ((::!! Áááá mondom neki elég ha a tövére pisilsz kb annyit fog érni ,akkor épp volt vagy 40 fok ! Kihúztam  salgot és mire megérkeztek a 1000 literes tartállyal már a felére kb 5-600 liter vizet ráöntöztem nekik ! Megmutattam mit kellcsináljon és a kezébe nyomtam a salgot öntözz ! 53 dekás bíret találtam a fáin de azt mondta a gazda 60dekás feletti is volt és csak tipp de olyan 1500 kiló birs termett nekik ! De még nem kóstoltam meg a pálinkát milyen lett ((::!!

Előzmény: lukacs89 (42433)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 42434

Azzal, ha a gyerek berakná ide a képeket hogy milyen fagyokat túléltek a termésem hát mindenki csak nézne ! És azt lehet mondani talán ha 20% nem volt nagyobb ami a fagyásra fogható az elmúlt tíz évben ! Itt minden évben fagy volt eddig ,sok évre visszamenőleg ott vannak a telefonban a képeim ! Sokszor csak nézik a kertet a járókelők hogy mi az isten lehet ott mikor minden fehér és óriási jégcsapok lógnak még a kerítéseken is ! Még a Gönci magyar kajszit se tette tönkre a kétszer 3-3 napos fagy meg még volt itt két jókora dér de azt nem jelezte előre a met és nem is voltam felkészülve rá . Minden kertben nagyon nagyon érdemes a locsolással való védekezés . Nem annyira a nagy mennyiségű víz a lényeg hanem a nagy területi lefedettség . Olcsó műanyag gyep öntözővel ,olyan felugróval nyomom én is a kettő szórófej betakarja az egész kertet ! A szél ha fújna olyankor egy 50km/ órás na az meghiúsitaná a védekezést ,de csak azért mert nem biztos hogy olyan gyorsan át tudnám helyezni a szórófejeket hogy a vizet feléjük vigye a szél . Fel vannak fúrva a kis fúvókák a szórófejeken és így jó nagy területett lefednek de nem sok vizet fújnak ki talán 4 mm-re ha jól emlékszem . És magasra kell tenni amilyen magasra csak tudod 2 méter körüli magasság már jó ,vagy a feletti . PKE csővel akár egy fa koronán is túl lehet vinni és pár villanyszerelési dróttal rögzíteni hogy egyenesen álljon !

Előzmény: lukacs89 (42433)
lukacs89 Creative Commons License 2025.01.11 0 0 42433

Metszésben én még elég amatőr vagyok, de sokat olvasok, képeket, videókat nézek. Koronaforma kialakítás már úgy ahogy megy, utána már olyan nagy bakit talán nem követek el. Igaz, a saját károdon, de megtanultad, ezzel is több lettél és a tanulásod része volt.

Egyébként én is így gondolom, hogy a legtöbb gyümölcs megtermeszthető egy kis gondoskodással, odafigyeléssel. Más persze a tavaszi fagyok, és az egyre szélsőségesebb időjárás. Tavaly nagyon korán virágzott minden, de ahhoz képest volt egy kis kóstoló mindenen. Bár a kajszin kb 95%-os fagyás volt, többi barack és a szilva úgy ahogy elment egy 50-70%-os fagyással. Hiába gyújtottam paraffingyertyát, egy db kevésnek bizonyult az 5 fához. Meg a csodaszerek sem tudom mennyit segíthettek (Damisol BB Gabona, Magnus) Idénre veszek több gyertyát, fújom a csodaszereket, aztán meglátjuk. Mondjuk az már talán sejthető, hogy annyira korán nem fognak virágozni a fák, mint tavaly. Nyilván persze nem lehet még megjósolni, hogy milyen idő lesz februárban, de a tavalyi rekord februárt csak nem közelítjük meg. Egy átlagos évben nálam március 20 körül kezd virágozni a kajszi, és pár napra rá a többi barack, tavaly 2-2,5 héttel előrébb volt minden. Viszont mivel április elején szinte mindig van fagy, mindenképp érdemes kigondolni valami védekezést. Tudom, te fagyvédelmi öntözéssel szoktál védekezni.

Előzmény: kavicsos1964 (42432)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 42432

Hasonlóan vagyok én is ám ! Nekünk volt gyümölcsfák ,szőlő 3 sor enni már akkor is szerettem a gyümölcsöt ,és ez a mai napig megmaradt ! Aztán a nősülés után belecsöppentem a fákba ,sikerült is mindel kicseszni ! Se én se apósom nem értett hozzájuk ,megmezszettük és soha többé azokon nem lett semmi sem ! A kíváncsiság hajtott mit tettünk tönkre akkor ! Később lett 1 kertem 73 méteres ,meg még egy ugyanolyan ! Na ettől kezdve már a saját bőrőmön tapasztalom hogy mi van ha elcseszek valamit .Így aztán kiollózom a netről ,meg hogy itt ki mit ír abból hogyan is kéne ,meg már sok éve csinálom lett is némi tapasztalatom ! Azt lehet mondani kis odafigyeléssel ,gondoskodással megtermeszthető szinte minde gyümölcs ,néha azért az időjárás okoz némi anomáliát a rendszerben ! Fontos a saját környezeti feltételek ismerete ,nem árt néhány gödröt ásni hogy milyen a talaj alattunk ! Kétszer végeztem 24 méteren talajforgatást és ezeken vannak a fáim . Ugyanez a szőlőnél is megvolt a 3 soron és 1 méterig lemenve ! A szerves anyagokat gyüjteni kell bármi áron a trágya már szinte nincs is ,csak a komposzt amit tudunk használni ! Az ágdaráló nagyon fontos hozzá . A fogaskerék vágókéses van nekem ami nyáron ,keletkezik gally azt a kazánban eltüzelem ,ami meg nyers azt a kerte ,fák köré szórom ! Fontos a ph ismerete is ! Pl itt 7-8,2 ig van, és van aki fahamut szór a fái meg pusztulnak és nem érti mitől ((::!!

Előzmény: lukacs89 (42431)
lukacs89 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 42431

Nincs baj a bioval, sem. De azért ott is oda kell(ene) figyelni. Érdemes lemósozni, különböző csapdákkal/bioszerekkel fogni a molyokat, tetveket, egyéb kártevőket. Nyilván pl moníliára, tafrinára nem igazán van bioszer, ami bizonyítottan hatásos. De mondjuk fel lehet fogni úgy, hogy levágom a moníliás ágakat még időben, leszedem a tafrinás leveleket, stb-stb. Tehát azt nem nevezném bionak, ha valaki semmit nem csinál, az inkább trehányság, lustaság. Az megint más, ha nem jut pénz a védekezésre. De azért az elég ritka szerintem, hogy ne tudna valaki évi 2-3 permetezésre pénzt áldozni egy házikertben, szőlőhegyi présháznál pár fa erejéig, esetleg venni 1-2 sárga/fehérlapot, vagy molycsapdát, stb-t.

Ezt írtam én is lentebb. Hogy sokaknak fogalma sincs mikor, mivel kellene permetezni. De akkor beszélgetne el egy hozzáértővel, vagy olvasson, érdeklődjön utána.  De nem érdekli, vagy akivel beszél az sincs vele tisztában. Tavasszal "lemosóz" egyet, ami nála nem is biztos, hogy tényleg lemosót jelent (réz, kén, ne adj isten olaj), hanem március elején-közepén bekever egy mospilant valami gombaölővel, oszt jónapot, hadd szóljon, mehet az összes fára, bokorra. 20-25 éves koromig fingom sem volt melyik permetszer mire való, nem is érdekelt még, fater rendezte ezeket a dolgokat (bár ő sem nagyon volt képben). Később hoztam fel magam fél-1 év alatt, amikor saját házam lett. Nem kell hozzá sok ész, csak hogy picit érdekelje az embert, mégis mit és miért fújkod, és legyen is értelme. Egy-két gazdaboltos is összeszégyellheti magát, mennyire nincs tisztában a dolgokkal, vagy csak cseszik elmondani, segíteni a vásárlóknak. Tisztelet a kivételnek.

Gyerekként szerintem nem sokan értékelik a gyümölcsöt. Én is inkább 25-30 felett kezdtem el értékelni, és lelkes lenni az otthoni gyümölcstermesztés irányába. Előtte is volt szülőkkel gyümölcsösünk, meg otthon is volt gyümölcsfa, de nem nagyon foglalkoztam vele. Segítettem, amire kértek, de enni már nem sokat ettem belőle. Pici gyerekeim egyelőre szeretik a gyümölcsöket, mármint ami otthon érik a fán, bokron. A boltit, meg amit kapunk valahonnan, azt tukmálni kell rájuk. De ha a fáról, bokorról szedhetik le, az nagyon tetszik nekik. Nem tudom meddig marad meg ez a lelkesedés, de remélem sokáig. 

Előzmény: szicsu1007 (42416)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 42430

A traktor gumikat Csehországból rendeltem a GLS hozta házhoz 28 colost ! És nagyon érdekes volt mert nem volt szállítási dijj ,pedig akár hogy is 3 országon jött át !

Előzmény: trakisbandi (42425)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 42429

Allegróról ? Nézz körül az sem innen jön !

Előzmény: kis-vasutas (42427)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.01.10 0 0 42428

Ne legyél már naiv ,gondolod én elmentem Satu Mare-be ? Kihozta a futár ! Magyarországon lehet hogy sok mindent nem lehet feladni a hülye szabályok miatt de más országban simán bármit ! A futárt meg mit érdekli mi van a csomagban főleg ha románul van a szöveg rajta ! Vagy bármely más nyelven !

kis-vasutas Creative Commons License 2025.01.10 0 0 42427

Nem akarok ötleteket adni mit kitől honnan kell rendelni, ( mert jövőre is szeretnék majd olcsón vásárolni ) de nekem még mindent meghozott a futár. Attól hogy bizonyos üzleti körök érdekeit kiszolgálva itt nem lehet, nem jelenti azt hogy másutt sem, csak nem a magyar zsebmetszőkkel kell üzletelni. - Egyedül a klímagáz volt az amit nem sikerült még megoldanom futárral webshopból.   

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!