Van egy kb 160 cm-es Diffenbachiám. Eddig szépen növekedett, viszont ma, a talaj felett kb 20 cm-re a szára lekonyult. Pontosabban szépen elfeküdt szegény gyakorlatilag egyik percről a másikra. Arra gondoltam, hogy esetleg huzatot kapott abban 10 percben, míg a teraszajtó nyitva volt. Kikaróztam, hogy ne feküdjön szegény.
2 naponta locsolom, legutóbb tápoldatot is kapott, folyamatosan hozza az új leveleket, nagyon jól érezte magát eddig.
Sziasztok! A bő egy hónapja vásárolt és átültetett fikuszom egyik levelének sarka megfeketedett. Tudnátok segíteni, mi lehet a baja, mit tegyek? Hetente kétszer öntözöm (hétfő és péntek) egyszer bővebben, egyszer épphogy (amikor már száraz a földje teteje). Előre is köszönöm a válaszokat.
Szerintetek mit lehet csinálni, ha hagymás-gumós szobanövényeinknek eszük ágában sincs visszahúzódni, ellenkezöleg, tovább zöldellnek a teleltetöben is (Amarillis & Co) ill. új hajtásokat hoznak (Begonia)? Kényszerítsem öket vízmegvonással továbbra is, vagy engedjem "élni" , öntözzem és tegyem napfényre?
Az alábbi problémában kérnék tanácsot: a szobanövényeim gyökérzetében időről-időre borsnyi ill. borsónyi nagyságú fehér gumók jelennek meg, amelyeket könnyű összeroppantani, mintha mészből lennének. Vagy már vásárláskor benne vannak a földben /legutóbb ezért halt meg egy virágom :,(((/, vagy átültetéskor a földdel hozom be :(
A megjelenésükkel a növények gyökere elhal, a növények satnyulnak, és újra kell gyökereztetni őket. (Próbálok majd képet is feltenni.)
A segítségeteket szeretném kérni egy növénybetegség miatt!
A pénzlevelű pilea leveleinek fonákján -a légzőpórusok helyén- fehér pöttyök, nagyobb esetekben bevonat jelent meg. 2 hónap után a levelek zsugorodnak, egy-egy levélnyél sorvad.
Inkább a szúnyoghálót ajánlom. Az a lényeg, hogy résmentesen legyen föltéve, jobb az állandó, mint a roló jellegű.
Egy-egy növényről írják, hogy ilyen vagy olyan rovart távol tart, de ha ezek annyit érnek, mint a csigákat távol tartó növények (csigákkal bőséges tapasztalatom van), akkor nem ér semmit. A szúnyoghálóval viszont nagyon jók a tapasztalataink, csak annyi rovar jut be. amennyi a bejárati ajtó nyitásakor beszökik.
Olyan növény, ami kicsi és a szekrény tetején senyved (ott már az árnyéktűrők se nagyon bírnák), és erős hatása van, biztos, hogy nincs.
Nem, egyáltalán nem zárható ki; egy kis Dithane-nal én mindenesetre megkínálnám.
nem tudom, hogy túl van-e öntözve, vagy épp vízhiánya van; mit mutat a Hydro méröje?
Én semmit nem tartanék kaspóban, legföljebb müvirágot. Hydro és kaspo együtt a legbiztosabb út hozzá, hogy teljesen elveszítsd a kontrollt a növény vízellátására. Ha olyan meleg van, vidd árnyékos helyre, vagy tedd ki a szabadba, szintén árnyékba.
25 fok erös túlzás; nem sok növény tudja elviselni.
A képekröl nehéz megítélni, hogy mekkora edényben tartod, de innen elég kicsinek tünik. ráadásul a hydrokultúrához eléggé érteni kell, hogy eltalálja az ember a megfelelö tápanyag- és vízellátást. Ezt se türi minden növény jól. További szuboptimális tényezö, hogy a cserép teljesen benne van egy másik edényben, miáltal nem veszed észre a pangó vizet. Emeld ki és nézd meg, nem tocsog-e a vízben; jobban szeret szárazon. Utána közönséges alátétet tegyél alá.
Ezek nem rágásnyomok, a levél valamilyen sérülés miatt torzultan fejlődik (ennek oka lehet a nem időszerű, vagy túl erős tápozás miatti túl gyors növekedés, vagy fizikai sérülés, ami miatt a fiatal levél kialakulása akadályozott). A fikuszodat takácsatkák támadták meg, ezek szívogatják a leveleket, amitől azok elszáradnak. Az új hajtásokat szeretik leginkább, úgyhogy sajnos gyorsan elpusztítják az egész növényt, ahol elszaporodnak. Nyáron lehet próbálkozni azzal, hogy beállítod a fürdőkádba (vagy ha van kerted, a slag elé), és két-három naponta alaposan lemosod, de télen ez elég nehéz. Ilyenkor marad a kémiai védekezés, atkaölő szerek használata, a használati utasítás szerinti ismétléssel.
Sziasztok! Van egy kb 2 méter magas kislevelű fikuszunk, amit valami megtámadott. 2x is próbáltam àtmosni a leveleket, de nem segített. Csatoltam három képet, az egyiken látható, hogy rágás nyomok is vannak néhány levelén. Illetve, a másik két képen pici piros pontszerű élősködők láthatók. Ezek ragacsos nyomokat hagynak maguk után a leveleken. Továbbá, sárgulnak és hullanak is a levelek, néhány levél a végénél kezdd el sárgulni, míg mások foltosodnak. Mi lehet a gond, milyen élősködő támadta meg növényünket? Egyébként ettől függetlenül rengeteg új pici zöld levél kezdemény van rajta. Válaszotokat előre is köszönöm.