Helyesbítek. A totális főszezonban (kb. júl közepe - aug. közepe) éri meg igazán itthon rendezni a szállást. Meg - pontosan most nem jut eszembe a dátum - valamikor augusztusban van egy ünnepük, amikor fél Saloniki itt tartozkodik. Ilyenkor a szállás árak - már ha van szabad - meglehetősen magasak.
"Itt egy fontos info: a szállás itthon, utazási irodánál befizetve jóval olcsóbb, mint kint! "
Hát a jóval olcsóbb az erős tulzás de olcsóbb az tény... mi az első hét éjszakát itthon fizettük be 11e Ft volt a hét éj, egy szabványos szokásos apartmanházban.
Utána a helyszinen béreltünk szállást a Hotel Sweet Home-ban. 10EUR volt egy éjszaka/fő de ezek nagyságrendekkel jobb szobák voltak klimával és tévével. Maga a hotel meg kurvajó belső udvar mint a dzsungel annyi növény és virág van. Egyedül a házinéni hárpiás egy kicsit.
Én elég sokszor voltam már Chalkidikin és nagyon szép. Nem utolsó sorban pedig olcsó. Utazni szerintem sokkal érdemesebb repülővel. Mivel nem túl nagy terület érdemes motort bérelni. A fakultatív programokat (Meteorák, Athos, Thessaloniki) vétek kihagyni, de egyes irodák ugyanazt a programot akár 50%-kal is drágábban adják.(Nem érdemes első nap befizetni.) Az általam ismert helyekről néhány szó. Sarti egy kb. 3 km hosszú nagyon tiszta stranddal rendelkezik. Inkább családosoknak ajánlanám. A legnagyobb hátránya a helynek, hogy a turisták min. 50%-a magyar. Bulizni is lehet, de aki erre vágyik sokkal jobban jár Neos Marmarassal. Erről a városkáról csak felsőfokban lehet beszélni. Rengeteg fiatal van és sok szálláshely. Itt egy fontos info: a szállás itthon, utazási irodánál befizetve jóval olcsóbb, mint kint! Porto Carras: Marmaras mellett van igazából csak néhány szálloda, inkább sznoboknak való. Aki pedig jobban el van eresztve anyagilag Ouranopolival jár a legjobban. (A legutolsó falu, ahova még be lehet menni, utána már az Athos-i kolostorok jönnek.) Igényes szórakozóhelyek vannak és nagyon-nagyon jó szálláshelyek. A faluban mindennaposak a turisták között kávézgató szerzetesek. Elég rég voltam Ouranopoliban, de akkor magyar turista - rajtam kívül - nem szállt meg itt.
Bár ez egész Görögországra érvényes, de hasznos lehet: ha van diákigazolványa valakinek rengeteget spórolhat, ha ugyanabban az étteremben eszik második alkalommal már biztos hogy kap valamilyen ajándékot vagy kedvezményt, aki autózi vagy motorzik mindenképp kössön biztosítást, mert az orvosi költségek horribilisek, a ruha olcsó és hihetetlenül jó minőségű.
Ma érkeztem haza görögországból, Neos Marmarasról. (chalkidiki) Két hétig voltam kint az utat kocsival tettük meg. Ha bárkinek bármi kérdése van akkor nagyon szivesen válaszolok.
Sőt ha valakinek van témába vágó weboldala és érdekli akkor összeüthetek egy komplett leirást okosságokkal ajánlásokkal együtt erről a két hétről. (elég sokfelé voltunk)
Geia sas... most jöttem vissza Neos Marmarasból és nagyon szuper! Aki homokos tengerpartra és jó kajára vágyik, ezenkívül korrekt görögöket is megismerne, menjen oda! Látnivaló nem sok van,de Saloniki és a Meteorák elérhetö.Bulizni is lehet, de a legjobb a hétvége, amikor rengeteg fiatal jön Salonikibol és az egész kisváros olyan, mintha Pesten lennél.Ajándékboltok, mint máshol( pl Antica), supermarket van elég. Az árak:giros tál 1500 dr, szendvics 600dr, kola 400 dr, koktél 2000 dr. Jo helyek: Christos étterme a tengerparton, és Sugar bar. Szerencsére hiányoznak a részeg svédek és finnek és nincsenek hangos németek és angolok sem. Sok a görög turista, ami azt is mutatja, hogy Marmaras biztos jó hely, ha a görögök is oda járnak.Aki még kiváncsi valamire Marmarasszal kapcsolatban, nyugodtan írjon!
Kedves ercsibe!
Tényleg június elején írtam, de még tavaly:))) Ezzel együtt nem késő, mert azóta sem jártam arrafelé, de továbbra is szeretnék menni majd eccer! Köszönöm a segítsége(ke)t, na persze a topic nem csak az én kedvemre van, biztos jutottak praktikus infohoz mások is.
De a képekre így is kíváncsi vagyok!!! Az "extra" információ hasznos, amíg az ember tájékozatlan.
Szia Traubi!
Ha még nem késő (júni elején írtál erről) egy kis segítség Delfiről. Gondolom a történelmi sztorik az utikönyv alapján mennek, egy kis útleírás. Oda CSAK autóval tudsz és érdemes elmenni. Ha északról mész, gyönyörűen ki van minden táblázva, persze csak a nagyobb városok, de oda lehet találni. Ha Peloponésszoszról mész, Théba felé kell lefordulni, ami viszont csak az egyik oldalon (pont Khorintosz felé) van kitáblázva. Jó térd az szükséges, mert igazi hegyi szerpentinen mész: azaz jelzetlen hajtűkanyarok, mindez 20as emelkedőn/lejtőn, úgyhogy ugrálhatsz gázról fékre és fordítva.
Mi most jöttünk meg. A Kasztália-forrás sziklaomlás miatt le van zárva, de ennek ellenére az alatta levő parkoló az üzemel...
Belépő a romterületre (Apollón temploma, Stadion stb) 1200 drahma, nemzetközi diákigivel 600, de ha EU tagnak vallod magad ingyé bemehetsz. A híres, képeken szereplő szent út végét tatarozzák :( Mindenképp érdemes felmenni azonban a stadionig (készülj: eszméletlen emelkedő, 40fokban...), mert baromi jó állapotban van, a kilátás pedig feledhetetlen.
De kellemes meglepi, hogy a kissé lejebb levő romterületre (Gümnaszion, Athéné temploma) nincs belépő, és van itt egy nyugati színvonalú ingyenes WC is -ami máshol nincs.
Remélem nem tértem el nagyon az eredeti topictól, dehát kérdezted Delfit is. Remélem segítettem valamit. Ha érdekel bővebben, vagy fényképet néznél, küldj egy mailt. Jó utat, szia: Erika
Most jöttünk haza kipihenten, lebarnulva (a párom már hámlik...:-))...
És csodálatos a tenger, teljesen tiszta, a part viszont elég szemetes (gondolom a kedves túristáknak köszönhetően).
Az árak nagyon barátságosak, kivéve ha étteremben kajáltok (a kardhalat próbáljátok ki, isteni!)
A motorbérlés 5000 drh/nap + a benzin (kb. 1000-1500 drh), szóval ez sem annyira vészes.
A legtöbb étteremben, üzletben van magyarul beszélő eladó, totál ledöbbentem, hogy Stavrosban az idegenforgalom leginkább a magyarokra és a csehekre épül. Németeket nem is láttunk.
A környéken tényleg nincs túl sok extra látnivaló, ettől függetlenül szerintem érdemes mocit bérelni, mert nagyon hangulatosak a környező falvak, és az elhagyatott sziklás tengerpartok is.
Egyébként mi a Zeus Travellel utaztunk (last minut), és totál meg voltunk elégedve, nagyon korrektek voltak, a szállás is jó volt, meg egész végig éreztük, hogy odafigyelnek ránk.
Ha van valakinek kérdése Stavrossal kapcsolatban, nyugodtan írjon (bár tudom, hogy nem igazán Chalkidikin kell keresni a helyet):-)
Stavrosszal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Kb. 2 éve jártam arra felé és sokkal koszosabb volt ott a tenger, mint a 6km-el arrébb lévő Asprovaltán.( Állítolag 2 hónappal később már tiszta volt.)
Ezt valami áramlat okozza-e? És milyen gyakran fordul elő?
Senkit nem szeretnék ezzel megijeszteni, csak szeretném tisztázni a dolgokat. Az is lehet, hogy egyszeri alkalom volt.
Mi most jöttünk vissza Sartiból, ahol nagyon-nagyon jól éreztük magunkat.
Talán ott kezdődött a dolog, hogy az utazási iroda valóban azt adta a busztól kezdve az utaskísérőig, a wc használatáig, a légkondiig bezárólag, amit ígért. (Egy kis reklám az irodának és annak, aki egy komoly utaztató céget keres: Apollon Travel, Budapesten vannak, az V. kerület Alkotmány utcában).
Profi módon fel voltak készülve a határőrök és a rendőrök "zaklatásaira", néha már messziről tudták, hogy akkor éppen mire fog "vágyakozni" akár a határőr, akár a rendőr az út szélén. (Gondolom ebben nagy szerepet játszik, hogy minden héten kétszer megjárja az utat!)
Szerencsésen megérkeztünk és láss csodát, a szállás olyan volt amilyennek ígérték, a tenger valóban 50 méterre volt a parttól, sőt még rá is láttunk a tengerre, pedig erről nem is volt szó. Első este volt egy faluismertető séta, melyet az ottani partnerirodától egy hölgy tartott, aki a mi csoportunkhoz tartozott (bocs, mi tartoztunk hozzá). Ő szintén nagyon kedves, barátságos volt. Annyira, hogy egy-két bunkó szomszéd miatt az első három napból két éjszaka (szó szerint éjszaka, mert fél 3-3 volt) is kiriasztották az apartmanhoz és akkor is megpróbált mindenben segíteni. Különböző programokat ajánlott, amik közül mind egytől-egyig remek volt. Visszafelé is minden rendben ment, rekordidő alatt (17 óra alatt) itthon voltunk Budapesten. Egy alkalom kivételével (de ez már visszafelé volt) mindig olyan helyen álltunk meg, ahol rendes, tiszta éttermi wc-t használhattunk, és ahol nem kellett fizetni, akkor sem ha az étteremben nem fogyasztottunk semmit.
A tenger elképesztően tiszta volt. Matracról gyönyörűen le lehetett látni 15-20-25 méter mélyre. Nagyon jókat búvárkodtunk, rengeteg kagylót, csigát, tengeri sünt szedtünk és gyönyörű szép halakat láttunk.
Az emberek nagyon kedvesek, a kajáldákban és a boltokban többen is beszélnek magyarul. Van egy nagyon jó pék, amit naponta többször is meglátogattunk és mindig óriási választék volt, még késő este is ettünk meleg cipót.
Ha valaki megy Sartiba, nem szabad kihagyni a Narancspartot, és Sarti másik irányában van Sarti Beach, ahol ki lehet próbálni a motorcsónakos ejtőernyőzést és a motorcsónak által vontatott banánt. Lehet csacsitúrára menni a hegyekbe, az Athos hegyet körbehajókázni (szintén gyönyörű), fürdőtúra, kalóztúra (hajóval) és még nagyon sok mindent. Mi két hétig voltunk kint, de egy csomó mindent nem láttunk, úgyhogy már alig várjuk, hogy visszamehessünk.
Ha bárkit konkrétan érdekel még valami, e-mailezzen!
És látnivaló van bőven -a tengeren kívül-? A nagy Görögország útikönyvben nem találtam róla túl sokat. Voltatok valahol fakultatív programon? Az étkezést hogyan oldottátok meg? Vittetek kaját és főztetek, vagy minden nap étteremben ebédeltetek? Milyenek az árszínvonalak? Volt-e kedvenc helyetek? Bocs a kérdésáradatért, de nagyon be vagyok sózva...
3 éve voltunk ott. Egy kellemes üdülővároska. Ha bulizni akarsz arra is van lehetőség, ha csak pancsolni, arra is. Mi nem a parton laktunk, de igy útba esett egy pék, ahol nagyon finom, bár nem olcsó péksütit vettünk, majd a szomszéd gyümölcsösnél egy-két kiló szőlőt, barackot. Ezzel el voltunk délutánig. A főutca jó néhány éttermében van magyar étlap és a pincér is beszélni kicsi madzsar.
Bocsánat, egy picit OFF leszek...
Hétfőn indulunk Stavrosba, ami nem igazán a Chalkidikin van, hanem egy picit keletebbre, de tisztelettel kérdem, van-e esetleg valakinek tapasztalata a hellyel kapcsolatban?
Köszönöm.
Épp most jöttünk meg Sartiból, úgyhogy első kézből tudok infókkal szolgálni minden érdeklődőnek...
Először is: a hely (a Sithonia-félsziget közepén) gyönyörű - amit eddig itt írtak róla (tenger, öblök, sziklák, hangulat stb.) mind igaz.
A falu valóban nem túl patinás, már ami a történelmi távlatokat illeti, ti. a kemalista forradalom után az 1920-as években Kisázsiából idemenekült görögök hozták létre a települést, és ennek megfelelően hiányoznak az antik és középkori emlékek. Viszont a hely (és a lakosok) "szelleme" abszolút kárpótol ezért az apróságért... Plusz, jóidőben remekül látszik a szemben lévő másik fsz.-en az Athos-hegy (Agion Oros), amin aztán van látnivaló elég... (ld. később)
Étel-ital: Az árak barátságosak Sartiban (bár Thessaloniki még olcsóbb), vagy legalábbis nem magasabbak a hazainál (persze azért van néhány kivétel, pl. kávét - aki komolyan rászorul - inkább otthonról vigyen, egy kávézóban 5-600 drachmát is el kérenek érte, és hát ugyebár törökös a feketeleves..., akkor már inkább a Frappé). Mellesleg a helyiek komolyan építenek a magyar túristákra, úgyhogy az éttermek árlapjai (sőt, néhol a boltok ajánlatai is) a legtöbb helyen magyarul is ki vannak írva, sőt pár szót sokszor a helyiek is értenek magyarul.
Gasztronómiailag az abszolút favorit az Avra Restaurant (vagy Anra, ez nem volt túl egyértelmű) a főutca eleje felé, ahol magyar pincérek (is) dolgoznak, a kiszolgálás szinvonala pedig közelít a lehetséges maximumhoz. Itt dolgozik (állítólag) a falu egyetlen, úgymond, "képzett" szakácsa, és hát igencsak meggyőző, amit a görög specialitások terén nyújtani tud (a tényleg jó fej pincérek, pedig hajlandók lelkesen elmagyarázni, hogy mit is eszik az ember). Az árak mérsékeltek, az adagok pedig meglehetősek, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom. (A kardhalat, és a két személyes grill- és haltálakat mindenképp próbáljátok ki!)
A kulináris élevezetek terén, desszertben, a "mézes fánkocskák"-at árusító néni az abszolút csúcs. Ez realtíve nem túl olcsó, de ha valaki egyszer rá kapott az ízére, akkor nehezen fog lemondani róla. (A nénit egy sütőálvány mellett, a főtér közelében kell keresni.)
Az előbbiekkel szemben viszont sajnos egyáltalán nem tudom ajánlani a tengerparti étteremsor végén található pizzeriát, ahol szintén tudnak magyarul, sőt kifejezetten a "sültmagyarokra" specializálták magukat, ami viszont a hazai üzemi konyhák szinvonalát alig meghaladó kiszolgálással és étkekkel párosul (ez ránézésre nem látszik, csak ha már rendeltünk).
Italban - a hagyományos ouzó-metaxa-páros mellett - igen jó borokat és söröket találhat az ember, szintén elég korrekt pénzért. Fontos megjegyezni, hogy a görög "kannás" kiszerelés - az asztalinak szánt könnyű vörös és fehér borokat ti. kizárólag 5 literes formában árusítják (van egy italdiszkont féle is) - ott NEM azt jelenti, amit itthon, nyugodtan meg lehet inni őket, nem fogunk két korty után műtrágyamérgezéssel lefordulni a székről. Van egy, a magyar 5-6 puttonyos tokaji aszúhoz hasonló cukorfokú ún. mazsolabor (ennek görög nevét nem tudtam sajnos megjegyezni), ezt viszont kifejezetten desszerthez, vagy egyéb piák mellé igyuk, mert magában egy kissé émelyítő (és marha erős). (A recinához nem tudok hozzászólni, nekem nem volt rá gusztusom.) Sörben csak a Mythos nevűt kóstoltam, az teljesen rendben volt.
Szórakozás tekintetében - bár első sorban nyílván a füdés, búvárkodás, kagylógyűjtés és parton való fetrengés jön szóba - bátran hagyatkozzunk a helyi Sithonia Travel által kínált progarmokra (bár ezek ára viszonylag borsos, 6-10e drachma között mozog). Van nekik elég sokdféle - a tengerparti és hegyi öszvértúrától a görög estig -, de mivel mi csak kettő, "kultúrálisabb" progarmon vettünk részt, így csak ezekről tudok írni.
Egyrészt szervezett hajókörutat lehet tenni az Athos-hegy mentén - partra szállni nem lehet -, ahonnan az ott található ortodox monostorokról igen szép látványban lesz részünk. Az Athos-ra a kolostorköztársaság szinódusa által kiadott - Szalonikiben beszerezhető - "útlevéllel" lehet csak bejutni, de ez igen macerás művelet, és tkp. "tudományos érveket" kell felhozni a látogatás céljaként (nők "persze" még így sem léphetnek be, sőt még a nőstény háziállatok is ki vannak tiltva). A szerzetesek viszont nem annyira ódivatúak mint hinnénk: Ouranoupolisban láttunk motorcsónakkal döngető, mobiltelefonáló csuhást is, az egyik monostor mellett pedig egy igen jóképű Mercedes figyelt.
(Ja igen, a hajókirándulásra feltétlenül vigyünk magunkkal távcsövet.)
A másik szervezett utunk egy thessaloniki-i kirándulás volt. Szalonikibe elvileg a helyi "public tarnsport"-tal is eljuthatunk, de ehhez előzetesen eléggé alaposan tájékozódjunk valahogy a távolsági buszjáratokról, mivel ezekből igen kevés van (gyak. reggel megy egy Sartiból Szalonikibe, vissza meg este egy másik, amit ha lekésünk – ez elég könnyű, mert a buszokat határozott fellépéssel le kell állítani a megállókban – akkor csak másnap tudunk visszakeveredni a szállásunkra.) Sátorozóknak viszont ajánlott.
Szalonik klasszikus mediterrán nagyváros, ahol aztán kárpótolhatjuk magunkat a különféle történelmi emlékekkel - a Fehértoronytól, a Szt.Demeter-bazilikán át a Rotundáig, plusz szinte minen sarkon rábukkanhatunk egy-egy kisebb nagyobb templomocskára, vagy török fürdőre - a törökös jellegű picon pedig jól be is vásárolhatunk (már ha lesz rá még gusztusunk a látvány alapján).
A szálláslehetőségekről csak annyit, hogy van egy rakás appartman, de lehet sok helyen kepmingezni is. (Mi a Varga-Trans-szal mentünk, és a Mikhalis-panzióban szálltunk, de erről inkább majd egy átkozódó fórumban írok... No comment.)
Most hirtelen ennyit, ha valakit érdekel még valami, akkor kérdezzen.
Hello Medve!
Mi 4 éve (jó ég, ilyen marha régen...?) voltunk Sarti-n, és nagyon-nagyon szerettük!
Persze mi amúgy is betegesen szeretjük Görrögországot. (Bár Korfu visoznt nem igazán tetszett).
Sarti viszonylag ki falu, igazi öreg nénikkel, meszelt falú házakkal, halászhajókkal stb.
Nincs túl nagy éjszakai élet, a környék szép, a tengerbe érdemes legalább búvármaszkkal belenézni (3 km-re pedig egy egéasz búvárbázis is található).
Sajnos szép számmal vannak túristák is... :-((((
De ez már lassan az egész országra jellemző.
Szerintem az északi (tehát olcsó) részen ez a leg-görögebb üdülőhely...Úgyhogy tudom ajánlani...
Többször és több módon voltam Chalkidikin, de a kedvenc hel egyértelműen Neos Marmaras.
A városka (falu? mittomén) nagyon kedves, jó a tengerpartja, viszonylag olcsók az apartmanok, de anno vadkempingeztünk is a falutól kb. 5 kilométerre a parton, egy gyönyörű fenyőligetben.
Szerintem praktikusabb és olcsóbb, ha megkerülitek az utazási irodákat, legalábbis az utazást illetően, és csak apartmant foglaltok.
Az utazás olcsón kijön, ha négyen mentek sima személyautóval, ráadásul akkor nem lesztek helyhez kötve sem odakint.
Igaz, most a randa és fárasztó Románia-Bulgária útvonalon érdemesebb kimenni, mert a makedónoknál erőteljesen lőnek :-(
Pedig a volt Jugón át szinte végig autópálya van, viszont a románbolgár út egy rémálom.
Na de akkor is!
Ha én lenyomtam 12 óra alatt, másnak is menni fog :-)