Immár 20 éve ugyanazon a helyen teleltetek, egy fűtetlen, ablakkal rendelkező helyen.
Locsolni sem szoktam bepakolásól kipakolásig, eddig mégsem volt veszteségem.
Ez a tél valamiben eltért az eddigiektől, de nem tudom, miben és miért. Tavaszra majdnem az összes leanderem elpusztult, még azt sem tudom, mik maradtak meg.
Az állomány erősen szelektált volt, kb 5 fajta összesen, kb 15 cseréppel.
Maradt a Chopin, a Massif biztosan, a kedvencem, a Puha-Pihe-habos elveszett, nem is tudom, maradt-e még valami.
Változatlanul imádom a leandereket, de sajnos be kell látnom a korlátaimat. Csökkentettem az állományt és hát bizonyos dolgokat a természetre bízok...Remélem sikerül kiszelektálnom egy élet erős, ellenálló gyűjteményt.
A leandereim jelentős részét még februárban kipakoltam... néhány kicsit megfázott! Remélem tőről majd kihajtanak. A maradékot a hétvégén raktam ki. Már csak a nagy Bajomi fehér van bent.Segítségre vár a kicibáláshoz.
Én Fonyódligeten, földbe (homokba) ültetve teleltettem ki 3 saját magoncomat. A nagy hidegre kb 2 hétre kaptak egy laza fátyol fóliás takarást. Az egyiken kicsit megbontotta a szélvihar, annak a kiálló ága kicsit megfázott. A tövüket még ősszel jól betakartam, homokkal. (homokos a talaj)
Üdvözlök mindenkit. Szeretném kérdezni hogy valakinek lesz - e felesleges gyökereztetésre való leander ága? Szívesen cserélek, nekem főleg évelők vannak amiket fel tudok ajánlani cserébe. Köszönöm szépen
Márciusban visszamegyek és ránézek,egyáltalán megvan-e még. Mivel az ingatlan előtt durván visszavágták a mandulafákat, attól tartok ez a kis növény is áldozatul eshet. Ha tudok, hozok róla hajtást.
Egy baj van csak: az utóbbi években gyakoribb , rosszul előrejelezhető meridionális áramlás miatt kb március végéig bármikor beüthet az extrém hideg.
(volt már olyan telünk, amikor végig kint lehettek volna. Február vége felé ki is hordtam őket, hogy aztán pár napra rá mindent be kellett újfent menekíteni, mert jött a -10!)
Szia! Mindenképpen tavasszal ha már tényleg itt a jóidő akkor érdemes róla szedni ágakat, nagyon rá vagyok állva a témára, mert egyik szívügyem a leanderek hazai kerti nevelésének a terjedése ;)
Mekkora volt a hőmérséklet? Mennyi volt a hőingadozás? A palack tetejét is visszatetted-e?
Különben az, hogy leszáradtak a levelek egy természetes folyamat azokat le is szedhetted volna még az elején egy vagy egy csonklevél kivételével. Szóval maga az ág sem él(t) már biztos?
meg december elejen kaptam nehany frissen vagott novenyt. a honlapokon leirtak szerint betettem egy felbevagott petpalackba. a konyhaablakban varakozott, kb 2x kellett picit utanatolteni a vizet. viszont nem indult meg a gyokerkepzes, sot, kiszaradtak. sajnos tegnap ki is kellett mar dobni. mi nem tetszhetett neki?
Azért fagyzúgos helyen nem ajánlatos állandóra kint tartani múmiaként betekerve sem, mert hiába nincsenek kemény telek már, de egy-egy durva hidegbetörés bármikor jöhet. Amúgy aért ha nem akarja a zember vészhgelyztetben bemenekíteni őket, ajánlatos (rosszul szigetelt) fal mellett tartani, vagy olyan helyen, ahol szökik a meleg (pl egy eresznél... :DD - bocs)
tegnap kaptam egy kb 50cm-es agat, ami haromfele agazik. vannak rajta maghazak is. hogy kezdjem el gyokereztetni? gondoltam, hogy a 3 agat kulon veszem, valami petpalackba dugom oket. koszonom.
Sziasztok! Először fordult elő, hogy két leanderemet mérete és súlya miatt nem tudtuk bevinni a garázsba, ahol eddig teleltek. A képen látható módon bebugyoláltam, a cserepet kőzetgyapottal tekertem be. Szerintetek túléli a telet?