En mondjuk kivancsi lennek mennyivel megy jobban a HS7-nek attol, hogy magyarra valtottak. Szerintem kar volt. Aki nem eszi meg ezeket az angolszasz dolgokat, annak magyarul sem kellenek, szerintem, de ne legyen igazam.
Egyebkent nekem is van egy zenekarom, a Bankrupt, mi punk popot nyomatunk angolul, es csinaltunk ebben a felevben 4 kisebb fesztivalt a Bem Rockparton, olyan angolszasz jellegu rockzenekarokkal, mint a psychobillyt nyomato Gorilla, vagy a pszichedelikus grunge-ot jatszo Remember, es ossze is jott alkalmankent ugy 200 ember.
Ugyhogy azert vannak itt jo zenekarok, meg lehetosegek, csak nem sirni kell, hanem csinalni.
Öcsém, mé' nem olvasod végig a beírásomat!? Ha kicsit jobban odafigyelsz, pont egy gagyi Lovasi-szöveget hasonlítottam össze egy Gallagher-szöveggel. Ez a fajta semmitmondó Kispál-szövegelés nekem se jön be. De ne csak a Kispált fikázzuk! Pölö ott van a Quimby. Vegyük mondjuk a tévében legtöbbet játszott nótájukat, az Androidot. Miről is szól az a dal? Háááát, a fene se tudja! Sok-sok szó össze van hányva úgy, hogy a sorok vége rímeljen. Szóval ha ez jelenti a mai magyar alterszínvonalat, akkor inkább hagyjuk.
Nekem jobban bejön az angolszász Beatles-alapokból táplálkozó (alter)zene. Ha hallgatod a szövegeket (már ha értesz angolul), akkor sokkal jobban megtalálod a saját magad aktuális kis problémáit bennük, mint az itthoni a szövegekben! Ugyanezt a színvonalat a dalszövegekben lehetne hozni magyarul is, de fogalmam sincs miért nem csinálják az itthoniak!
Szóval szerzői kiadás?
Az bizony jó kis szopás lehet nektek, belelövitek a lóvét, aztán lehet hogy semmi nem lesz belőle.
Hát igen szomorkás dolgok ezek itt MO-n, nehéz lemezszerződéshez jutni.
Amúgy a feldolgozásokban igazad van, tényleg tök jó ellőni egy két poént koncerten, vagy egy két jó számot, csak tudod, azt hittem hogy ti is olyan "csak feldolgozást játszó zkr-vagytok, amiből van elég már sajnos. De miután elmentem a web-lapotokra, láttam hogy ez bizony nem így van, és gratulálok, hogy önerőböl ennyire jutottatok.
Csak így tovább
1. huuuha, nem tudom, lehet hogy nem jarsz nyitott szemmel a vilagban. A leges legnagyobb zenekarok is jatszanak feldolgozasokat regi kedvenc bandaiktol, hat meg a kezdok! Ehhez abszolut semmi hozzafuznivalo nincs, nem arrol van szo hogy lesz-e olyan jo mint az eredeti avagy sem, hanem arrol hogy jo jatszani az adott szamot, es mondjuk a kozonsegnek is bejon, akkor miert ne? Hujeseg lenne kihagyni...
2. es inkabb "iranyzat mutato" volt, nem behatarolas, es igen jo dolog ilyeneket jatszani
Bocs, talán egy kicsit túlőttem a célon...
Amúgy nem vagyok profifülű, és soha nem is leszek, és ez az egész nem is erről szól.
Senkit nem akartam megbántani, egyszerűen csak egy igen egyszerű kérdéssel fordultam szeretett Magyarországunk zenét kedvelő fórumához, : vajon van e itt igény egy olyan zenére, ami bennem fogalmazódott meg az eddig eltelt kb.4 év alatt.
Egyedül vagyok -e a nézeteimmel, vagy nem.
azér' imhózásom szerint kicsit túlságosan le lett egyszerűsítve ez a zegész anyázás itten. merhogy káeurópai kispálos faszköcsögként hallgatunk mi brit soundot is brother. főleg bristoliakat. massive attack meg portishead. azok jónak minősülnek profi fülűeknek is?
meg aztán itthon van még másfél is meg korai öröm. velük mi a helyzet? szintén profifülileg?
Jo dolgokat mondasz, de azon az apro ponton, hogy ugye >feldolgozásokat játszani mindenki tud<, ez egy cseppet, hogy ugy mondjam elhamarkodott, nem? De ez mar kivulesik a hataron, ugyhogy abbafejezem
A magyar hangmérnökök tényleg képzetlenek, én csak tudom, hisz benne élek a dologban.
Bár, szerintem nem csak a hangmérnökön múlik a dolog, hisz ha egy zenekar nincs tisztában a saját "sound"-jával, akkor a hangmérnök nem tudja kitalálni helyettük, de persze nagy része van a stúdiósnak is a hangzásban.
Az angolszász zenével kapcsolatban pedig egyetértek, tényleg béna hogy még mindig Beatles megy, de attól függetlenül az angol lemezek tényleg jobban szólnak, és NEM CSAK az anyagiak miatt. Manapság már van több budapesti stúdió is, ahol olyan körülmények vannak mint kint. Ebben a mai digitális világban már minden MOBILISSÁ tehető, a baj csak az hogy az öreg RÓKÁK itt ezzel nincsenek tisztában. Szóval ennyi, ha valakinek egy jó hangmérnök kell csak szóljon. :)
(ja, és örülök hogy ilyen sokan beszálltak a TOPICBA, úgy tűnik mégis érdemes volt megnyitni)
Szar Kispál szöveg..., de ha téged ez villanyoz fel, akkor o.k. It's your business, igaz, én hányok ettől a kelet-európai stílustól, de űgy tünik más nincs így ezzel. Nos, további jó Kispál hallgatás brother.
Már csak arra lennék kiváncsi, hogy a kazettafelvétel együtt jár a kiadással, vagy nem????
A másik meg, az hogy RATM-ot, meg Smashingp-t játszotok az most jó dolog, vagy rossz??? (Vagy ez csak valami műfaji behatárolódás akar lenni?)
Ugyanis szerintem feldolgozásokat játszani mindenki tud, sőt, azt kell hogy mondjam, hogy NEKEM ciki lenne feldolgot játszani egy koncerten.
Annál jobban, aki megírta, senki sem tudja előadni. Honnan tudod hogy mit érzett akkor amikor írta a dal, csakis az alkotó tud belevinni mindent a számba, és épp ezért az lesz a legjobb előadás amit ő csinál.(szóval nem a teknikáról van szó).
De azért érdekelne, hogy ha nincs kiadva a kazitok, akkor miért nincs, és ha ki van adva, akkor hogy sikerült elintézni????
Üdv !
Előre le kell szögeznem nem igazán értek a zenéhez.
Egy hónapja indítottuk Tatán a Rock Part nevű helyiséget, ahol kezdő zenekaroktól a profikig szerettünk volna fellépési lehetőséget biztosítani. (ja, a zenéhez van egy "hozzáértő" zenei szervezőnk (vagyis nem én...) :o))
Azért írom feltételes módban, mert befürödtünk az amatőrökkel és a "profikkal" is. ("Profin" értsd pl.: Kiss Forever Band). A srácok nagyon jó hangulatot varázsoltak, igazi buli volt egytől egyig, de közönség szinte alig.
A helyzet az, hogy nem ismert zenekarokra nem kíváncsi a közönség. Legalább is ez a tapasztalatunk. Jó megoldás lenne az előzenekar dolog... (ma például a Quimbi játszik nálunk, a Galapagos pedig előzenekarként lép színpadra), vagy egy rádióállomás, ahol a már népszerű zenék mellett az újak is labdába rúghatnának.
Azért még nem adtuk föl, ha föllendül kicsit a bolt, jöhetnek a kevésbé ismertek is...
A példák tényleg hatásosak.
A mai magyar alter zenekarok szerintem tudatosan nem foglalkoznak közéleti témákkal. (kivétel: Sziámi formációk) A nyolcvanas évek után kifogytak témából, mert azt hiszik, ez nem lehet már olyan ütős, mint amikor a rendszer ellen lázadtak. Vagy csak nem érdekli őket.
A "magyarságuk" a zenében van, nem a szövegben, de ez engem egy cseppet sem zavar.
Az angolszász dologban nem értek egyet. Nem hiszem, hogy attól angolszász valami, hogy jó hangmérnök van a stúdióban. Az angol zenekarok többsége 25-30 éve nem tud megszabadulni a Beatles-örökségtől. Szerintem ez is van annyira kiábrándító, mint a magyar alternatív döglődése.
"Más problémák foglalkoztatják az angolszász csávókat, mint minket...".
Akkor itt van néhány dalszöveg idézet:
"Nem mosol bugyit, hogy tiszta
Legyél, az Akropoliszra
Felmegyünk és ott a csikket
A városra pöccintjük..." /Kispál és a Borz/
Hasító szöveg, kőkemény közép-kelet európai életérzés. Ebben a pár sorban szinte benne foglaltatik a Kárpát-medence egész történelme, sőt, még a boszniai háborúk borzalmai is. Szinte minden szava külön külön is a térség nyújtotta sorsokkal foglalkozik. Remélem, ugye te is ezt olvasod ki a szövegből!
"I would like to leave this city
This old town don't smell too pretty and
I can feel the warning signs running around my mind..." /Oasis/
Nos? Az Oasis ezen szövegét akár egy ózdi suhanc is énekelhetné, aki a munkanélküliség és a gyár ontotta bűz elől menekülne a városából. Mert ugye Noel Gallagher is pont ezt a témát vetette papírra anno a Manchester -mint ipari és bányaváros- peremkerületein érzett reménytelenség ürügyén.
Szóval, hidd el, ha egy zenekar nem eszetlen, idióta dalszövegeket nyom (akár itthon, akár Angliában), akkor az kompatibilis Európa bármelyik felén.
Én az angolszász hangzás alatt a zenét, a keverést, a finom kis technikai megoldásokat értem, amelyet Magyarországon sajnos nem nagyon preferálnak a hangmérnökök. Hát ez inkább a szomorú!
teljesen egyetertek ezzel a "magyarszagu" dologgal. Van egy zenekarunk, az ETCETERa, most vettuk fel masodik kazettankat, angolul. Nem nagyon csipjuk a mostani magyar "alter" zenet, mer szar. Koncerteken deftonest, smashing pumpkinst, R.A.T.M.-t, ... szoktunk jatszani, ugyhogy nem igazan "magyarszagu" a cucc. Ha ez erdekel, hallgassatok bele itt:
Valamit gagyogok +int:
talán azért nem jön be a fíling ide, mert mások a zenék gyökerei, más problémák foglalkoztatják az angolszász csávókat, mint minket, eltekintve mondjuk az örök szerelem-napfény-jajj de fáj, h elhagytál témáktól, de azokat úgyis lejátsza valami nyálfejű banda (?) akár itt, akár ott.
Elhallgatva mondjuk az Oasis szövegeit, néha frázt kap ez ember (bocs Halászkirály :)).
xpt
Na akkor mély levegő.
Ami így először eszembe jutott az eddigiek olvastán: a Quimby és a HS7 nekem sokkal jobban bejött, amíg angolul nyomták. A Quimbyvel szvsz egyértelműen az volt a gond, hogy Kiss Tibiék túl sokat lógtak együtt Lovasival, aztán elszállt a zenéjükből a Waits meg a Cave és lett helyette kicsit vizes, kicsit semmitmondó magyar szöveg. Adalék: az első kazettájukat, amit debüthöz képest annak idején (1993-4?) ritka igényesen kicsinosítva adtak ki, ma már "nem vállalják" és demónak titulálják... Gáz. Azon furcsa esetek egyike, amikor a magyar szag utólag lopódzik bele a magyar zenekar termésébe, és nem használ neki.
xpt: igazad van, de azért szerintem nem feltétlenül a majmolás a legszembetűnőbb abban, ha valaki "angol-ízűt" zenél. Lehet az akár jó is. Az anyagi háttér viszont telitalálat, talán az magyarázza legjobban, hogy miért olyan k_ nehéz feltörni. Amíg hobbiból zenél az ember, és rámegy 800k-1M Ft egy szerzői kiadásra, addig szponzor nélkül nem tudsz semmit csinálni. A kiadókkal kapcsolatban meg szeretnék olyan optimista lenni, mint norts - nem feltétlenül fogja az utolsó kiadó azt mondani, hogy OK, kiadjuk.
Na mindegy, megint csak fosom a szót
Kampecet itt lehet találni.
Úgy kb. valéptech polgártárs mellé álldogállok, az a jellegzetes magyarszag adja + a lényegét a dolognak, minek majmolni a nyugati irányzatokat? Ha valaki olyat akar hallgatni, választék van bőven.
Arról nem is beszélve, h teljesen más az anyagi háttérrel szórakoznak, mint nálunk (elhallgatva pár korai angol lemezt).
xpt
Nem. sajnos nem, tudod, amiről Mike-nak is írtam, egyszerűen nem lehet látni őket a tévében, semmi fórumuk nincs. Leszoktam már a koncertre járkálásról, valahogy mindig szart fogtam ki.
De most komolyan, mik mennek a tévében????
Sugarloaf, Heaven Street 7, Quimby, Eleven Hold.
Ezek közül a Sugarloaf kifejezetten szánalmas.
Egyszerűen szar.
Esetleg küldhetnél egy kampec-mp3-at a norts@nexus.hu-ra, vagy icq-n:71143345
segítsük egymást gyerekek :)