Keresés

Részletes keresés

nereusz Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1468
Kedves LvT!

Mindenesetre én sem suk/süközök, de tiltakozom az ellen is, hogy a gyermekeimet suk/süköző tanárnők tanítsák. Kivéve az egyszeri nyelvbotlást.
De azért ez nem egészen "szabványügyi" kérdés. Legalábbis úgy gondolom.
Hogy ki, mikor, milyen engedetlenségben vesz részt, ahhoz nekem semmi közöm.

Szeretettel: nereusz.

Előzmény: LvT (1465)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1467
Na, kimaradt az idézet: "Esetleg H. Szabolcs megkérhetné a "druszáját", hogy küldje el Nektek a cikket!? "
Bocs.
Előzmény: Hatvani Szabolcs (1466)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1466
Hoppá!
<<>>

Lebuktam volna??? :-)

Előzmény: nereusz (1460)
LvT Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1465
Nagyon nagy felelősség van a nyelvművelőkön, mivel ők ténylegesen előírják, hogy hogyan kell beszélnünk. És mindig veszélyes, ha úgy gondoljuk, hogy az egyéni véleményünket el kell fogadnia a köznek.
Éppen a suk/sük-özés egy eklatáns példa: ez nem alap nélkül való, mivel egyrészt nyelvjárási jelenség; másrészt egy analógiás folyamat következő lépése: azaz a -j kezdetű igei toldalékok egy része esetén tapasztalható "szabálytalan" illeszkedés eltávolítása.
Nem mondhatjuk tehát, hogy a suk/sük-özés a nyelvi kultúra alatti jelenség lenne és elképzelhetőnek tartom, hogy egy idő múlva a norma része lesz, mint annyi más korábbi "helytelen" nyelvhasználati jelenség. Ha ez megtörténik, akkor az ez ellen fellépő nyelvművelés (finoman szólva) tévedett. De tapasztalhatunk olyan nyelvi babonákat, amelyek elterjedése korábbi nyelvművelők munkájának eredménye, és eltüntetésük a jelenlegi nyelvművelők feladata.
Mindenesetre én nem suk/sük-özök (bár más kárhoztatandó hibáim vannak), és nem látom "eltávolítandónak" a suk/sük-özés ellen fellépőket. Minden a mértéken múlik: pl. egy suk/sük-özés, shop-ozás elleni törvénnyel szembeni polgári engedetlenségben hajlandó lennék résztvenni.
Előzmény: nereusz (1463)
LvT Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1464
A hivatkozott oldalon, sajnos csak válogatott rezümék vannak a lapból; a teljes cikk hiányában csak arra reflektálok, amit nereusz leírt.

Itt több össze nem vethető dolog lett összehozva.
1. A nyelvjárások. Személyes véleményem szerint a mai magyar "valóság" az indokoltnál sokkal intoleránsabb a nyelvjárások iránt; jóllehet -- vagy éppen azért -- azok az "átlagosnál" sokkal közelibbek az irodalmi nyelvhez. A (natív) nyelvjárásban való beszéd nem vehető egy kalap alá a "shop"-ozással. Az irodalmi magyar aktív "propagálása" a nyelvjárások rovására ugyanolyan káros, mint a jelenkori karcsúsági hisztéria. Az elhízás káros (megrövidíti a várható élettartamot), de a túlzott fogyókúra is halálos. Ebben a kontextusban az irodalmi nyelvnek csak a normához való önkéntes alkalmazkodásban lehet szerepe, ott is csak annyi, hogy megakadályozza a nyelvjárások túlzott eltávolodását egymástól.
2. A többit (anglicizmus, germanizmus, pongyola nyelvhasználat) illetően egy árnyalattal kevésbé vagyok liberális. Az (általános, közép-) iskola esetén helyeslem az erőteljes, aktív nyelvművelést (kivéve a nyelvjárás-ellenességet). Azután viszont inkább a "Köznevelés" jelmondatának gyakorlását vélem tarthatónak: "Gutta cavat lapidem." A harcos nyelvművelés bennem is ellenérzést szül.

Előzmény: nereusz (1460)
nereusz Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1463
Azért, nekem a "legjobban tetsző":

"- A nyelvész és a nyelvművelő álláspontja között alapvető különbség van. A nyelvészek leírják, hogy milyen a nyelv, a nyelvművelők pedig előírják, hogy milyen legyen. Aki azt mondja, hogy Magyarországon sokan suksükölve beszélnek, az ténymegállapítást közöl. Aki pedig azt mondja, hogy ezeknek az embereknek nem volna szabad suksükölve beszélniük, az bele akar avatkozni sok százezer, pontosabban több millió ember beszédébe. Elő akarja nekik írni, hogy miképpen beszéljenek. Ez diszkriminációhoz vezethet, és ezért nem gondolom, hogy jó dolog, hogy van nyelvművelés Magyarországon."

Kértek még ebből?
Bár a becsületes az, ha végigolvassátok, mert van egyéb is.

Szeretettel: n.

Előzmény: LvT (1461)
nereusz Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1462
Azért, nekem a "legjobban tetsző":

"- A nyelvész és a nyelvművelő álláspontja között alapvető különbség van. A nyelvészek leírják, hogy milyen a nyelv, a nyelvművelők pedigelőírják, hogy milyen legyen. Aki azt mondja, hogy Magyarországon sokan suksükölve beszélnek, az ténymegállapítást közöl. Aki pedig azt mondja, hogy ezeknek az embereknek nem volna szabad suksükölve beszélniük, az bele akar avatkozni sok százezer, pontosabban több millió ember beszédébe. Elő akarja nekik írni, hogy miképpen beszéljenek. Ez diszkriminációhoz vezethet, és ezért nem gondolom, hogy jó dolog, hogy van nyelvművelés Magyarországon."

Kértek még ebből?
Bár a becsületes az, ha végigolvassátok, mert van egyéb is.

Előzmény: LvT (1461)
LvT Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1461
A hiba az enyém: még öt percre sem sikerült megjegyeznem a folyóirat nevét...
Előzmény: nereusz (1459)
nereusz Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1460
A következőképpen csalizzák az első oldalon az említett cikket, amelyet szívesen feltennék ide, de csak a tavalyi anyaghoz engednek, kivonatos, hozzáférést:

"Árt vagy használ a nyelvművelés?
Egyik legnagyobb kincsünk a magyar nyelv. Szépségét, plaszticitását, erejét költők, műfordítók dicsérik. Mindannyian tapasztaljuk ugyanakkor, hogy nyelvünk számtalan veszélynek van kitéve, germanizmusok, pongyola szóhasználat, újabban pedig az anglicizmusok erőteljes hatása korrodálja. De talán ez a megközelítés hibás beidegződés, előítélet. Sok nyelvész azt állítja: a nyelv lényegéhez tartozik a változás, és ha ezt megakadályozzuk, nagy bajt okozunk. Ők úgy gondolják: emberi jogot sért, ha valakit arra kényszerítünk, hogy ne nyelvjárásban beszéljen, hanem az irodalmi magyart használja. A nyelvtan iskolai tanításának alapelveit vitató szegedi tanár interjúban foglalja össze a véleményét."

Az interjút egyébként az orgánum főszerkesztője, Szunyogh Szabolcs készítette Sándor Klárával, aki a Nyelv, nyelvi jogok, oktatás című könyv egyik szerkesztője. Egyébként a Szegedi Tudományegyetem főiskolai tanára.

No, ennyit tudok e pillanatban nyújtani.
Esetleg H. Szabolcs megkérhetné a "druszáját", hogy küldje el Nektek a cikket!?

Előzmény: LvT (1457)
nereusz Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1459

Én KÖZNEVELÉSt írtam.

De most látom, meg is közelíthető: www.tvnet.hu/kozneveles

Csak nem mellre szívni!

Szeretettel: nereusz

LvT Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1458
Errata: "=gt;" helyesen: "=>".
LvT Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1457
IMHO (in my humble opinion) =gt; SZVSZ (szerény véleményem szerint)

A "helyes beszéd/írás vs. szabadságjogok" kérdéséhez való hozzászóláshoz tényleg jó lenne a cikk szövegét elolvasni olyanok számára is, akik mint én, most hallottak először a "Közművelődés" c. sajtóorgánumról...

Előzmény: vurugya (1456)
vurugya Creative Commons License 2001.06.06 0 0 1456
Semmit nem értek. Kérhetném a szabadságjogos gondolat URL-jét?

És mit jelent az, hogy Imho?

vu

Cryptoman Creative Commons License 2001.06.05 0 0 1455
Köszönöm, ha máshol nem, szüleimnél biztosan megvan... Nem hinném, hogy az ilyesmi túl hamar elavulna - ha úgy tűnik, akkor talán eredetileg sem volt jelentősége :-) -, először átfutottam az évszámon és azt hittem, legalább 3-4 évről beszélsz...

Tibor

Előzmény: nereusz (1454)
nereusz Creative Commons License 2001.06.05 0 0 1454
Kedves Cryptoman!

Van-e szükség nyelvművelésre? =Köznevelés, 2001. április 6. 14. szám. 7-9. p.
Régi dolog. Kár mellre szívni, mint tette volt:

nereusz.

Előzmény: Cryptoman (1453)
Cryptoman Creative Commons License 2001.06.05 0 0 1453
Szervusz Nereusz!

Mondd, hol volt ez?

"... miért is sérti emberi jogainkat, ha valaki megpróbál rávenni bennünket, hogy helyesen beszéljünk magyarul?"

Szeretném további elemzésnek alávetni, hogy az emberi hülyeség általam ismert, egyre növekvő tárházába tegyem a dolgot, vagy ismerjem el, hogy a személyiségjegyek megőrzése fontosabb, mint az, hogy ne hagyjuk terjedni a rossz példát...

Szerintem aki ilyet mond, az sosem jutott el odáig, hogy akárcsak a szelét is megérezze annak, milyen károkat okoz hosszabb távon a szent igénytelenség gyakorlásával és hirdetésével.

Tibor

Előzmény: nereusz (1450)
phls Creative Commons License 2001.06.01 0 0 1452
Kösz, retix, van már Shifted? Benézhetnél gyakrabban is. A pályázatot már megmutattam Haminak mint a Lektor készítôjének, a jövô héten pedig itt meg kell beszélnünk, mert a pályázat benyújtásának határideje június 30.
retix Creative Commons License 2001.06.01 0 0 1451
Omnibus quibus expedit:
A Széchenyi Terv programján belül pályázatot írtak ki a magyar nyelvi informatikai technológiák fejlesztése és alkalmazása címmel.
Támogatják többek között olyan fórumok, honlapok létrejöttét, amely a nyelvi fejlesztésekkel kapcsolatos információkat tartalmaznak. Esetleg érdemes volna utánanéznetek, van-e keresnivalója az irdjolnak.
nereusz Creative Commons License 2001.05.29 0 0 1450
Kedves "Hejesek"!

Olvastátok annak idején:"... miért is sérti emberi jogainkat, ha valaki megpróbál rávenni bennünket, hogy helyesen beszéljünk magyarul?"

Április 6-án bevillant, hogy az analógiás gondolkodás már e század elején oda vezethet, hogy a helyes írásra való "rávétel" (oktatás) is sérteni fogja emberi jogainkat.

Vagy a jó dolgunk nagy, vagy az adatvédelemhez fűződő érdekek erősebbek.
Sok köztes út reményében:

nereusz

Tony Hyper Creative Commons License 2001.05.29 0 0 1449
Kösssssssssssssssssssssssz!

TH

Előzmény: phls (1447)
nereusz Creative Commons License 2001.05.29 0 0 1448
Köszönöm, kedves phls!
Szvsz: tapol
Előzmény: phls (1447)
phls Creative Commons License 2001.05.28 0 0 1447
Bár jókora késéssel, de utánanéztem a -lal/-lel képzôpárnak. Azt írja róluk a kalendárium, hogy az -l képzôbôl jött létre, ún. elemismétléssel. Vagyis elôbb-utóbb "elfogyott" az -l képzô "hatása", azaz a szó tövéhez tartozónak vélték, s újra hozzárakták. Analóg jelenség több is akad a nyelvben, a latinosok gondoljanak pl. a médiumok–médiák vitára, a magyarosok meg a vakondok–vakondokok kettôsségre.
A szakirodalom szerint így alakult ki a műveltetés -tat/-tet képzôje (ami régen még csak "áztó" volt, most már "áztató"), továbbá a -dad/-ded pár is (kerekded, tojásdad). Ez utóbbi a -d kicsinyítô képzô dadadodogó változata (vö. apród).
Hogy ez a folyamat manapság is tart, arra jó példa TH "színel" adata, bár kérdés, hogy ez most elôre- vagy hátramozgás. Mindenesetre a napocska a múlt században "Mélyen néz a kútba, s benne vizet kémel", napjainkban meg már kémlel.
TH: a kérdéses képzôben nem kötôhang az elsô "l" (sem).
A Szóvégmutató szótár szerint van még számlál (számol!), gyomlál, bugyolál, táplál – bár ez utóbbiban nem vagyok biztos (mármint hogy az elsô "l" képzô-e). Tudja valaki?
Én_x Creative Commons License 2001.05.28 0 0 1446
gyanakodtam, hogy kötőjeles :-)
köszi
Előzmény: Hatvani Szabolcs (1445)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2001.05.28 0 0 1445
Szerintem angolnyelv-tanár. A legjobb az angol nyelvet tanító tanár lenne, persze... :-)
Előzmény: Én_x (1444)
Én_x Creative Commons License 2001.05.28 0 0 1444
Segítsetek!

ugye ez így helyes: angolnyelv tanár

mert az angol nyelvtanár az mást jelent (angol nemzetiségű tanár, aki taníthat bármit, akár éppen franciát is)

várom a hozzászólásokat :-)

Tony Hyper Creative Commons License 2001.05.26 0 0 1443
Aggyisten, rég jártam erre. Nu, ha szabad belekotyognom:

Imho a

hír - hírlel
fagy - fagylal
ér(ik) - érlel
fog - foglal
szag - szaglál(ódik)

stb. képzője ugyanaz az -l, mint a

szól - szólal
gyalu - gyalul
talp - talpal
csoda - csodál
szag - szagol
rossz - rosszall

párokban előforduló -l, -ll képzők, csak valaminő obskúrus (históriai?) okok miatt kissé fölszaporodtak a kötőhangok.

Ezért aztán a „taglal és tagol szavakat nem tévesztik össze" (phls) mert bár ugyanarról a tőről fakadnak, (már) mást jelentenek (taglal: részletekbe menően kitárgyal; tagol: 1. részekre bont 2. túlartikulál), „de a szívlel-t és a szível-t bizony igen" - mint ahogyan a színlel helyett is hallottam már színel-t is -, mert ezekből vszeg most kezd kikopni (vagy most kerül bele) az első l kötőhang.

Helyesírás-ellenőrzés ügyben pedig azoknak adok igazat, aki azt mondják, hogy csak konzervatívan: papíron, tollal. Meg a gépíró kislány is tudjon helyesen írni.

TH

Előzmény: vurugya (1430)
nereusz Creative Commons License 2001.05.25 0 0 1442
Köszönöm, fölírom, kedves Hami!
Előzmény: Hami (1441)
Hami Creative Commons License 2001.05.25 0 0 1441
Kedves nereusz!
A LEKTOR a MICROSEC Kft. terméke (Windows alatt). Telefon: (1)438-6315.
MacIntosh LEKTOR-hoz Martoni Viktort kell hívni: (1)274-2227.
Előzmény: nereusz (1440)
nereusz Creative Commons License 2001.05.24 0 0 1440
Kedves Hami!
Most már, szíves segítségetekkel, én is rájöttem, hogy az MS Wordben (stb.) rendszeresített helyesírás-ellenőrző neve Helyes.
Nem tudok összehasonlítást tenni, az otthoni gépemen is ez van.
A LEKTORral hol találkozhatni?

Szeretettel: nereusz

Előzmény: Hami (1439)
Hami Creative Commons License 2001.05.24 0 0 1439
Nereusz:
Nincs "W95 helyesírás-javító program".
A magyar MS-Wordbe, Excelbe ... a Helyes-e termékét tették be.
Ezzel szemben illesztve van hozzá a mi termékünk: LEKTOR,
mely pl.: ismeri a "hírlel" szót is.
Védelmükben hozzá kell tennem, h. egy helyesírás-ellenőrző jóságát
- szerintem - elsősorban nem a szóismerete dönti el, bár fontos.
Fontosabb az, h. egy helytelen szót ne fogadjon el helyesnek,
és ha egy szót hibásnak talál, a jót (is) kínálja fel.
Mindkét területen (messze) jobb a LEKTOR.
Előzmény: nereusz (1434)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!