Kissé elnagyoltan adtam elö az ötletet, elnézést.
A kutyaadót módosítom kutya sétáltatási díjra.
Mondjuk trafikokban, állateledel boltokban stb. ,lehetne kapni sétáltató jegyet, matricát, (pl. heti, havi, éves) amit a kutya örvére egy bilétára fel lehet ragasztani. Ezután a közterület felügyelö ellenörizheti, hogy a gazdi hozzájárul-e a köztisztaság megörzéséhez. Ez persze nem mentesíti a kaki felszedése alól, viszont hozzájárul a járdamosáshoz (amit még ritkán látni).
Igy ha valaki a kertjében tartja a kutyáit a kutya se keres rajta bilétát.
Természetesen minden fajta szemetelést, rongálást keményen meg kéne büntetni, a csikktöl a graffitiig.
Ne is mondjátok!
Pár hónapja a VI. kerületben a házunk előtt egy nő kakáltatta a kutyáját. Megvártam, hogy felszedi-e. Nem tette. Én ezt szóvá tettem, még papírzsebkendőt is ajánlottam neki. Még ő volt felháborodva! Szívem szerint felszedtem volna a kakát és az arcába nyomtam volna, ott frissiben! Hogy miért nem tettem??? Biztos a neveltetésem...
Örülök, hogy belvárosi kutyások is írnak, mert így több oldalról lehet megszemlélni a lehányzó fekvését (bocsi).
Az utólag felszedéssel csak annyi a bajom, hogy, ha a kutya táprendje nem megfelelően kiegyensúlyozott, ami tekintve azt, hogy a legtöbb helyen a kutyáé a maradék, nem az, akkor az a széklet nem mindig kemény és felszedhető.
Tudom azért morbid lenne, ha minden kutyasétáltató egy vödör hipós melegvízzel, plusz kefével járna, de így el lehetne távolítani a pisit is. Az is megoldás lenne, ha a kutyának megtanítaná a gazdi, hogy a csatornára pisiljen és ne a kocsikra vagy a házak falára.
Tőlünk nem messze (kb. 5 perc séta) van egy kijelölt kutyafuttató, ahol alkalmanként megjelennek bizonyos emberek és „lángszóróval” felperzselik a kutyakakit, ami ugyan nem tűnik el, de sterilizálódik. Asszem időnként fel is takarítják, különben a környék legmagasabb pontja lenne. Szóval a Mi házunkba lakó lakótárs nem igazán hordja ide a kutyáit és mások se nagyon a környékről, mert öt perc séta oda és vissza már nem fér bele a kedvenceikkel töltött időkeretbe. Na most ezeknek a kutyáknak bazi jó lehet a soruk, egésznap döglenek egy lakásba, ebben az esetben csak az előszobában, ami cirka 8 nm (négy kutya plusz szekrények, fogas) és napi 3-4 szer 2-5 perc (jó) levegő. Egyébként a legtöbb kutya, ha akarná sem bírná ki a futtatóig, mert egésznapi bezárás után a szagokban ingergazdag környezet beindítja kapcsiból, amit be kell.
Egyébként nekem is van kutyám, csakhogy azt édesanyáméknál tartom kertesházban, ahol nevelőfaterom minden reggel tesz vele egy cirka félórás sétát. Hétvégéken pedig Én szoktam vele sétálgatni. Be kell, hogy valljam Én sem szedem össze a kutya után az ürüléket, de mindig figyelek arra, hogy ne hugyáljon le kerítéseket, kocsikat, kukákat és csak olyan helyre piszkítson, ahol nem zavarja az embereket és csak zöldre. Nem engedem neki, hogy olyan ház elé wczen, amin látszik, hogy rendszeresen gondozzák. Nem nagy cucc egy kutyát jól nevelni, csak foglalkozni kell vele lehetőleg kiskorában. Egy biztos, ha édesanyámék elköltöznének és nem tudnám a kutyát máshol jó körülmények közt elhelyezni, akkor inkább elaltattatnám a kutyát, minthogy bent e belvárosba kínozzam egy lakásban, ami közel sincs 80-130 nm.
A lakótelep és belváros között az a fő különbség, hogy a telepen némi füvet is lát az a szerencsétlen kutya, vannak helyek, ahol póráz nélkül szaladhat akár 30 métert is a kutya.
A kutyaadóról meg csak annyit, hogy ez is csak egy adó, tehát sohasem lehet igazságos, mindig vannak emberek, helyzetek, akikre nem működik jól. Tökéletes modell nincs, talán csak Naomi.
Én, mint ezeréves kutyatartó (és sétáltató) kijelentem: igen is büntessék meg jó alaposan azt, aki a kutyaszart (nem tudom körülírni), otthagyja maguk után az utcán. Alkalmanként 5-10 ezer pénz (nem kidumálhatóan!) és tisztábbak lennének az utcák. Nem kell ehez se drága papírtasak se hordozható kutya-wc, elég egy játéklapát, meg egy homokozóvödör, amivel a terméket el lehet fuvarozni az első csatornanyílásig. Akinek meg ez "ciki" az ne tartson kutyát.
A hócipőm tele van ugyanis azzal, hogy a "kutyás" pejoratív jelző ma Magyarországon.
Kedves Illus!
Valóban nem a belvárosban lakom, de az ebadó felvetése sem a belvárosra korlátozódott.(Vagy legalábbis nem így volt leírva!)
Különben sem értek egyet ezekkel az általánosító adókkal és szabályokkal. Mert ugye miért fizessek én a sok igénytelen és mindent szabályt magasról le..ró honpolgár helyett. Ugyanez vonatkozik a kötelező biztosításra és a többi hasonló pumpolásra is.
Abban azt hiszem mindannyian egyetértünk, hogy TENNI KELL valamit a helyzet javítása érdekében. De nem hiszem, hogy a megoldás az ügyben ártatlan és amúgy tisztességes emberek megsarcolása lenne, hiszen a valódi elkövetők ettől még röhögnek a markukba, az ebek meg intézik amit intézniük kell!
Másrészt abban sem vagyok biztos, hogy az így beszedett pénz arra fordítódna, amire előzőleg kihirdették.(Valakik persze köszönnék szépen! Mert ugye ez még mindig Magyarország!)
Erre nekem egy topic-ban azt felelte arrogánsan valaki, hogy: úgyis koszos az utca. Miért pont én szedjem össze a kutya után.
Ma reggel vittem a lányomat suliba. (9 éves) Lehajolt és felvett egy eldobott papirzsepit, mert annak a szemetesben a helye. Gondolatban nagyon aranyos dolognak tartottam, de atyai szigorral rászóltam, hogy taknyos zsepit nem veszünk fel az utcán!
Chavo
Nekem is van két kutyám, itt a Belvárosban. Három éve minden sétáltatáskor szedem utánuk a végterméket. Régebben én is újságpapírral bajlódtam, de rájöttem, hogy a zöldségeseknél (ill. hipermarketekben mindenhol) található A5 méretu nejlonzacsiból kettot egymásba pakolva biztonsággal össze lehet szedni mindent. Zacsiba nyúl kéz, összeszed, kifordít, hogy belül legyen kaki, zacsit bekötöz, kukába dob. Nem túl guszta, de legalább nem marad a járdán. Meg kell mondanom, hogy kevés embert láttam a kutyatartók közül, akik ugyanezt a példát követnék. Pedig még a sétálók elismero pillantásai is fokozzák a jóérzésem, hogy igenis teszek valamit.
Azt viszont el nem tudom képzelni, hogy a pisit hogy gondolod összeszedni. Azon csak a mosás segítene, de slaggal csak nem járhatok kutyát sétáltatni.
Mellesleg a kutyák nem hinném, hogy jobban szenvednek a Belvárosban. Ha csak azt megnézed, hogy némely kertes házban 50 cm-es láncon van szegény egész nap! Vagy hogy a lakótelepi lakások átlag 50-60 nm-esek. Ehhez képest a szokásos belvárosi lakásméret 80-130 nm, ahol szabadon szaladgálhat a kutya, és még sétálni + erdobe + szaladgálni is visszük. (Jó, lehet, hogy mi tényleg kicsit többet foglalkozunk velük). Pl. tavasztól oszig minden hétvégén a telken vannak.
Tehát én nem Belvárosi és nem Belvárosi alapon ítélkeznék, hanem a gazdákat kellene megnézni, és feljelenteni az olyat állatkínzásért, aki napi 3 percet tölt a kutyájával szabad levegon.
Sitt témában egyetértek, hozzátenném még a járdán parkoló autókat, pöfögo teherautókat. Az is szégyen, hogy pakolás közben órákig járjon a motor.
Na és a házak. Omlik a vakolat, összedol mind, pedig milyen szépek léehetnének!
Szerintem ha kijelolnek egy zold teruletet minden keruletben meg semmi nem fog valtozni. Attol hogy a szar egy zold teruleten gyulik fel meg ugyanugy fog buzleni. Nem vitas hogy nemi eredmeny lenne ha az "artatlan" jarokalok nem lepnenek bele de szerintem ez felmegoldas.
Az nem is szeretnem felhozni hogy ha a terulet vastagon lesz boritva anyaggal akkor a kutyasok nem fognak ide jonni hogy bokaig jarjanak benne... es megint marad majd a vissza az utcara.
viszont a takaritashoz egy gondolatsor ...
- a kutyakataltalaban kis korukban veszik az emberek.
- a kiskutyak nem szobatisztak
- tehat osszeszarjak a lakast
- a kedves tulajdonos (legalabbis szerintem) osszegyujti a muvet a lakasabol.
- most a tulajdonosok tobsege meg el nem lett lepras stb. stb. attol hogy a lakasban felszetdte a termeket
- Akkor most mi a feneert nem tudja felszedni ugyan azt utcan a kutyaja utan.?!
Meg kell hagyni, elég undorító dolog az Oktogon környékén, például az Eötvös utcában sétálni. Mivel az ellen lehetetlen felvenni a harcot, hogy kutyát tartsanak az ilyen helyeken, inkább azért kéne harcolni, hogy legyen elérhető közelségben valami zöld terület. Ez persze a kerületi önkormányzatokra egyes helyeken esetleg elviselhetetlenül nagy terheket róna, úgyhogy fővárosi pénztárcákat kell megnyitni, ha már "világvárost építünk". Az Oktogon környékén rengeteg valaha szép épület roskadozik, amiket már nemigen lehet megmenteni...
Az egy másik kérdés, hogy ahol van kutyáknak terület, ott is a gazdi robog a járdán, a kutya meg ott áll meg, ahol már nem bírja tovább. Azt a rohadt fél percet sem szánja rá a gazdi, hogy nyugisan elvégezhesse a dolgát a kutyu. Na, az ilyeneket kéne helyszíni birsággal súlytani, vagy ha nem fizet, a rendőrbácsival bilincsben besétálhat a kapitányságra, és ott kaphatja meg a bűntetésről és az egyéb költségekről szóló csekket. Ameddig azonban nincs megfelelő terület, addig ez sem megvalósítható.
Szerintem, ha valakinek nem kell börtönbe vonulnia, hanem helyette reggelente kéne egy adott helyen felvenni a munkát és dolgozni 8 órát, azon feltétellel, ha nem teszi, súlyosbodik a büntetése és tutkóra börtönben kéne leülnie, sokan elgondolkoznának az elitéltek közül. Ugyanez vonatkozna az ezen idő alatt elkövetett bűnökre, mármint, hogy irány a dutyi és increase a büntetés, plusz az újért járó. De eléggé félrekanyarodtunk a kiinduló témától. Vissza a belvárosi mocsokhoz.
Lehet hogy lennenek jobb pedagogiai modszerek a kutyaszar szedesnel de ez mar egy masik topic targya lenne.
de ha a varos tiszta lesz es a kedves kenyszermunkasok nem arra hasznalnak hogy dobbantsanak akkor miert ne . hogy a koltot idezzem " Csak a kutyaszarjainkat veszithetjuk..."
Mint írod, kertes házban laksz, tehát nehezen hiszem, hogy a belvárosban laksz, tehát rád nem hiszem, hogy ez vonatkozna, mármint a belvárosi ebadó. Egyébként Én is fizetek kötelezőbiztosítást a kocsimra, méghozzá nem is keveset, mert vannak, akik összetörnek másokat.
Kedves Borsalino!
Én sem gondoltam teljesen komolyan, hogy mindegyik bűnöző megjavul és folytatja tovább a szarlapátolást, de ha százból egy jó útra tér és elmegy dolgozni (nem muszáj utcát seperni) betörés helyet, akkor már jó, ráadásul, ahogy Chavo írta, az utca is tiszta lesz. És ha így kiállt fel Ó, COOL, TAM a történtekből és jó útra térek, mert hulla ciki az utcán szart lapátolni, akkor már YOOOO. Egyébként kösz az internacionális tapasztalataidat, mert jók.
De nem is erről volt szó.
Ha a piti-ügyeseket közmunkára itélnék, (pl. kutyaszart szedni) legalább tiszta lenne a város. Nos arra meg befizetnék, amikor az általa frissen feltakarított járdára valaki odaszaratná a kutyáját, milyen szóhasználattal ecsetelné véleményét.
Az 5let jó. Tetszik.
Chavo
Csak egy rövid reagálás az írásodra: A kutykaki elhagyókkal szembeni büntivel egyetértek, de az ebadóval egy picit vitatkoznék!
Nekem is van kutyám, méghozzá három. Kertes házban lakom és a kutyuk is a kertben potyogtatnak. Vagyis nem szennyezik a környéket. Ezek után kérdem én: Miért kellene nekem mások hanyagsága és nemtörődömsége miatt ebadót fizetnem??? Gondolom és remélem, hogy nem ez az általánosítás a megoldás és a cél!
Hát ez a baj Chavo, hogy a magyar ember ilyen. Ilyenkor szégyellem, hogy magyar vagyok. Nem hiszem el, hogy ezt a problémát nem lehet megoldani, ha más nem úgy, mint US, ahol kőkemény büntetéseket szabnak ki a szemetelőkre. Ezt alkalmazni lehetne itthon is, szerintem a pénztárcájukon keresztül nevelni lehetne az „embereket”, ha már gyerekszobájuk nem is volt, max. a WC-ből krétával lekerítve.
Az pedig szerintem nem igaz, hogy nincs rá pénz, mert a büntetésekből lenne, ha a hatalmas államkassza nem nyelné el más célokra.
Visszatérve a cigis emberekre, sajnos abszolút nem veszik figyelembe a másik embert: Állok a buszmegállóba, odajön, az arcomba fújja a bűzt, amikor elkezdek krákogni, furcsán néz rám, ha szólok, akkor kelletlenül odébb megy vagy elküld a tudod hova. Felszállás után tutkó, hogy mellettem áll és érzem azt a büdös nikotinszagát.
Reagálva nyman írására:
Látszik, hogy ritkán jársz Bp belvárosában, mert a legritkább esetben szilárd az a valami. Legtöbbszőr folyik, kenődik. De van egy jó ellenpéldám: a környékünkön lakik egy kb. 50 éves hölgy, aki letesz egy újságot a járdára és a kutya szépen fölékuporodva végzi dolgát, ezután már csak meg kell fogni a négy sarkát és mehet a szemetesbe. HOPPÁ van ilyen, már többszőr láttam. Ugyanez a kutya egy korombeli sráccal, cirka 25 vígan piszkít az utcára.
De van más ötletem is:
A börtönök zsúfoltak, az enyhébb bűnöket elkövetőket, nem lecsukni kéne, hanem közmunkára fogni, ezáltal megismervén mi is a munka, lehet, hogy a büntetés után nem lopni, csalni fog, hanem elmegy dolgozni, de ha nem is, az ország épülni, szépülni fog.
Jó hir, hogy az imént láttam 2 ghostbuster-t a belvárosban. Az egyik egy komoly járdatakarítógépet vezetett, a másik pedig a hátára szerelt, figyelemreméltó szívóalkalmatossággal vadászott. Életemben elöször láttam ilyet itthon.
A múltkor pedig láttam valakit aki takarított a kutyája után.
Ezek az üdítö kivételek ugyan nem oldják meg a problémát, de azért valami van.
Ezen kivül én komolyan ellenörzött kutyaadót vezetnék be, szarelhagyáson ért gazdikat pedig megkínálnám egy 20 rongy körüli csekkel.
Ebböl fel lehetne szerelni egy-két újabb harci egységet.
Néhány társadalmi célú hirdetés sem ártana a médiában az ügyre vonatkozóan.
Van szerencsem Londonban lakni ahol a kutyaizevel szerencsere nem sok gond van. Szerintem ennek az egyik oka hogy bar a kedves kutyatulajdonosoknak tenyleg allampolgari joguk oda szaratni a kutyajukat ahova tetszik de itt vannak kozteruletfelugyelok (igaz hogy itt tobbet varnak el toluk mint 8 altalanos) akiknek allampolgari joguk hogy megbuntessek Ł80 -ra azt aki nem takarit el a kutyaja macskaja utan.
A Dologhoz hozza tartozik hogy itt lehet minden boltban kapni olyan zacskot amivel a vegtermeket fel lehet takaritani ugy hogy nem kell hozzanyulni vagy egyeb modokon azt megerinteni.
Minden sarkon van tovabba egy kulon kuka az ilyen allati eredetu termekeknek ugyhogy azt nem kell sokat cipelni foleg nem hazavinni hogy ott szabadulj meg tole.
Tobb erdekes megoldast is lattam Parizsban amikor ott jartam.
Az egyik az ott csak elefantnak nevezett kisauto vagy 3 kereku motor szeru valami aminek az elejen van egy szivocso amit a gepkezelo az adott termek fole iranyit es szinte felporszivozza az utcat. Csak jelzem hogy a masina mas tipusu szennyezodesek eltavolitasara is alkalmas.
A masik ilyen megoldas hogy naponta egyesz - ketszer kinyitjak a tuzcsapokat es a viz ami igy lefojik lemossa az utcat. A viz azonkivul hogy tisztit kicsit elviselhetobbe is teszi a nyari meleget ami a sok beton miatt gyakran eleri a 40 fokot.
Szoval megoldasok leteznek, mar csak valahogy el kellene kezdeni oket hasznalni.
udv
Borsalino
Ja szal az ilyen taho emberkek miatt hallottam mar, hogy Budapest nagyon koszos. De egyet kellet ertenem, mert a kontraszt tenyleg ezt adja Bp es Brusszel kozott.
Gozom nincs mivel lehetne az embereket motivalni. Szal ez a szemeteles dolog csak hozzaallas kerdese lenne. Nem hinnem, hogy a kedves kutyatarto 1 najlon zacsit nem tudna magaval vinni idonkent.
Sajnos nem lehet semmit tenni!
Mindenki fenntartja magának a jogot, hogy oda szemetel, ahová akar.
Nézd meg a villamos és buszmegállókat. A felszállás előtt kedves bagósaink még szippantanak egyet aztán ellövik a csikket a járdára. Még el sem oltják.
Nézd meg a lakótelepeket. Az ablakban állva ellövik a csikket, kidobják a lerágott csirkecsintott, a joghurtospoharat. A kutyaszart nem szedik össze maguk után, de előfordul, hogy a kutya nem bírja ki és már a lépcsőházban, vagy a liftben elvégzi a dolgát. Eszükbe sem jut, hogy legalább ott feltakarítsák.
Más topic-okban a kutyatartók le is írták: Állampolgári joguk, hogy oda szarassák a kutyájukat ahová akarják.
hogy hagyjuk a belvárosi utcáinkat koszban és mocsokban ilyen mélyre süllyedni.
A legújabb divat a lakásfelújítók körében, hogy a sittet zsákokban kiteszik a járda mellé, valaki majdcsak elviszi. Parkolás közben a kocsik ezeket feldöntik, kiöntik. Ezen felbuzdulva a többi lakó is odahordja a sittet és egy héten belül egy „szép” kis szemétdomb jön létre. A rendesebbje azért elszállítja egy idő után, de a kiömlött rész ott marad, mindez eléggé gettósítja a környéket. A nyáron Mi is felújítottuk a lakást, de valahogy mégis megoldottuk ezt a problémát az utca elrondítása nélkül.
A másik „kedvenceim” a belvárosi kutyatartók, hogy rogyna rájuk az ég. Nem egészen értem, hogy azt a szerencsétlen állatot, miért kell a belvárosba kínozni. Biztosan mindegyikük megindokolja valamivel, amivel Én nem nagyon értek egyet, de jó tartson kedve szerint állatot, viszont akkor takarítsa el maga után a kutyája végtermékét és itt nem csak a kutyagumira gondolok, amit az ember akaratlanul is felvisz a lakásába, hanem a pisire is, mert iszonyatos szagot áraszt, ahogy a nyári nap melege párologtatja azokban a szűk, légmozgások nélküli utcákban. Nem is beszélve arról, ha előtte egy kis csapadékot is kap, ami a száradó kgumit meglágyítja és az is beszáll a buliba.
Nem egészen értem az ilyen embereket, hisz Ők is ott „laknak”, ha a mocsok és bűz nem is zavarja Őket, legalább azon gondolkoznának el egy kicsit, hogy így a lakásuk értéke is jelentősen kisebb, mintha egy tiszta rendes utcában lenne.
Az már csak a kisebbik gond, hogy amikor viszik sétálni a kutyá(ka)t, azok felcsaholják az egész házat, függetlenül az időponttól, legyen az szombat délután vagy éjfél.
Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy "kedves" lakótársam négy kutyát és öt macskát tart, de csak, mert egy kutyája nemrég megdöglött. Gyakran látom, hogy leviszi a négy kutyát "sétálni" és két perc múlva már jön is vissza. Na vajon hova szart az a szerencsétlen kutya, hát persze, hogy a saját házunk elé, jó esetben a kocsik közé és nem a járdára.
Kérem, aki tud bármilyen megoldással vagy csak ötlettöredékkel szolgálni, hogyan tudná(m)nk kiszorítani a kutyaszart és a mocskot a belváros utcáiból vagy legalább a sajátunkból, írjon, hiszen minden ilyen „embert” nem lőhetek le, ugye? Vagy mégis?