Már önmagában is egy monopol helyzetet eredményez hogy csak a MOL Rt. rendelkezik M.o.-on finomítóval , ezért gazdasági verseny nincs ezen a piacon. Igy nem is lehet 6-7% -os
infláció. Az megint más hogy nem fordítják a benzin bevételek egy részét az útak javítására...( bár , most 800milliót költöttek bicikli útakra. Lehet hogy az áruszállítás biciklin
fog bonyolodni mint Kinában ? :(( )
Úgy tudom Magyarországnak 1 hónapra elegendő
üzemanyag tartaléka van állandóan elraktározva
(lehet hogy a honvédség kezeli)
A kemény tél lenne az ok, máskor is volt mégsem
ment fel ilyen drasztikusan az ár.
Szerintem inkább pénzügyi spekuláció.
Csak az a baj nálunk infláció gerjesztő hatása lesz.
Az első két hónapban 4 áremelés....nem kevés.
Ha jól értem a szavaidat, akkor az autósokkal fizettetik meg azt, hogy a kormány szociális okokra hivatkozva nem járult hozzá akkora emeléshez, mint amennyit a MOL akart volna.
Irod: "A benzin ára csak kb 53 fillérrel emelkedett. 2 Forint 47 fillérrel az adónkat növelték.". Melyik adót?
Én például úgy tudtam, hogy a Mol emelt. (És ezt egyébként a világpiaci áremelkedés mellett azzal is indokolta, hogy ezzel kompenzálja, hogy a földgáz árát nem emelhette az általa elvárt mértékben). Ha a Mol emelt, az csak az ÁFÁ-t érinti, de akkor az arány pont forditott.
Pillanat!!! A benzin ára csak kb 53 fillérrel emelkedett. 2 Forint 47 fillérrel az adónkat növelték. Ezért az hiszem a feltett kérdésre, hogy ez kinek az érdeke teljesen egyértelmű a válasz!
Az Irak elleni embergó enyhítése nem ma fog bekövetkezni, ha csak nem fűződik hozzá az USA jólmegfontolt érdeke. Az iraki vezetés, az ENSZ-ellenőrök és a szövetségesek térségbeli "játszadozása" olyan ördögi kört hozott létre a térségben, mely az állandó berepülésekhez és nem az embargó ehyhítéséhez, pláne nem feloldásához vezetett.
Tehát innen ne is várjuk a megoldást.
"Amerikában a tartalékokat nyitják meg ideiglenesen,hogy ne keljen árat emelni."
Ebben szvsz nulla szerepe van a jótékonyságnak, de annál több a közelgő választásoknak. Egyébként ha igaz, pont az amerikai kemény tél a fő oka az olajárrobbanásnak.
Mondjuk az tisztességesebb megoldás lenne, ha az Irak elleni embargót enyhitenék.