globalizacio van, elni kell vele, az a jo, hogy van tobb valasztasi lehetoseged, kommunizmusban ez nem volt, volt 1 szappan, vegyed ha mosakodni akarsz
Egy kis fogalomtisztázás. A globalizáció szó értelme szerint azt jelenteni, hogy a nemzetek kuturája - gazdasága... stb. kapcsolatba lép egymással. Ez egy jó folyamat lenne. Hihetetlenül jó. Hatalmas fejlődést produkálni. Ez ma nem igazán valósul meg, bár a látszat erre enged következtetni.
Valóságban az történi (és ez értjük ma globalizáció alatt, ez elllen tüntetnek), hogy egy nagyon szük gazdasági elit irányítja a világot. Kulturálisan is.
Ha ez a forum a globalizációról szól, akkor arról kéne vitatkozni, hogy jó-e a diktatura, és ha esetleg valaki szerint igen, akkor a jelenlegi hatalom megfelelően "oktatja" a "népet"?
Egy adat a kulturális globalizációhoz: Mostani folyamatok szerint -bár ebbe még bele fog szolni egy s más szerintem - 2010-RE ELÉRKEZÜNK ARRA A PONTRA, HOGY A FÖLDÖN ELŐÁLLÍTOTT KULTÚRÁLIS JAVAK 50%-A AZ ÉSZAK-AMERIKAI, EU-S ÉS JAPÁN TRANSZNACIONÁLIS VÁLALLATOK ÉRDEKEIT FOGJA SZOLGÁLNI. MA MAGYARORSZÁGON ENNÉL MÁR ROSSZABB A HELYZET.
Egy két válasz az eddigi témákra. A globalizácio megállítható. Kulturálisan is. És meg is fog állni valoszínüleg, a kérdés, hogy mi miatt és nem lesz-e túl késő? Azt hiszem, hogy a láthatatlan kéz elmélet hamis. Szerintem 3 év alatt az a kétezer ember aki legjobban gerjeszti meg tudná állítani. De ettől még nem állnának meg a problémák, csak segítene a kezelésében.
Tévedés az az elmélet, hogy majd felzárkoznak erre a szintre a fejlődő országok. Abba 20 éven belül belehalnánk, hacsak a környezetszennyezést takintjük. Nem is akarják öket felzárkoztatni.
A globalizáció már most kiritotta azt a dolgot, amit ti kulturának neveztek. Ami marad a kulturából az most szünik meg a napjainkban.
Ha kulturátlanítanak egy népet ez nem a legjobb. A népvándorlás (ami nőni fog) és a mainstream terjesztése, ugyanolyan robbanáshoz fog vezetni, mint sok más, ami a globalizáció káros hatása.
Információs társadalmi fejlődés??? ugyanmár. A hatalmi kontrol tudatos kiépítése. Talán az Internetttel egy kicsit melléfogtak, de ki tudja mit tudhatnak "ők".
Bocs ha túl demagóg voltam, majd igyekszem elkerülni.
The Daily Telegraph
„Mindenki a neoliberalizmus ellen”, „Halál a pénzre!” és hasonló feliratokkal masíroztak a tiltakozók a nizzai EU-csúcson – olvasható a brit konzervatív lapban, amelyik megjegyzi: számos tüntető palesztin fejkendőt kötött. Az egyik demonstráló kijelentette: olyan ez, mint az intifáda, majd követ húzott elő zsebéből.
nori: Elolvastam az irásaidat még mielőtt hozzászóltam volna a témához.Én nem vagyok szakember csak érdekel a téma, mivel én is részese vagyok ennek az egész folyamatnak.Szerintem a globalizációs csúcs legfőbb tanulsága az hogy nem tudtak konkrétan megegyezni semmibem. És hiába is hoznak bármilyen egyezményeket tető alá,a politikusok sem tudnak kilépni a lobbiérdekek nyomása alól. Pl egyik vesszőparipám az energia pocsékolása, mely az energia lobbinak szuper üzlet. Valahol hallottam ,hogy ha pl Németországban egy háztartásigép (tv, video,fax,stb...)sem menne standby állapotban akkor egy erőmüvel kevesebb kellene.Na és persze ontják az újabbb és újabb teljesen felesleges dolgokat az elektromos fogkefétől,a full-extrás autókig. Ezzel én nem vagyok technika ellenes(én is autón járok)de valahol nem azon kéne aggódni hogy van-e műholdas navigátor egy autóban hanem pl azon hogy 100 éve ugyanazon az elven működik és mennyi eneria kell a tervezéstől, a roncstelepig. Lehet hogy ez demagógia mások szerint, de figyeld a mádiákat,azt próbálják belesujkolni az emberekbe, hogy fogyassz,vásárolj és attól értékesebb leszel, jobban élsz. Itt jön az új kérdés az ÉRTÉK, ÉRTÉKREND, és ez már egy új szempontrendszer amivel lehet a globalizációt elemezni.
Üdv. Antoan
Ok az oktatás , de milyen korosztályra gondolsz? Milyen régióra? Milyen politikai környezetre? Ne feledd pl egy konzervativ vagy liberális megközelités alapveően más szemüveget jelent (sajnos). Szerintem az oktatással csak a következő generációnak lehet sanszot adni. De sajna a társadalom nem csak a holnap, hanem a jelen és a mult kihivásainak sem tud megfelelni.Túlságosan is gyarló az ember inkább Mohó Sapiens-t mondanék.A globalizáció hátterében is szerintem a profit keresés áll. Ez szerintem a világ egy sajátos ujrafelosztása, sajátos eszközökkel.Korábban az újrafelosztás fegyverekkel történt, ma gazdasági,politikai, kulturális(média) eszközökkel.Ez vértelen igaz, de semmivel sem tisztességesebb :((
üdv Antoan
Az információs társadalom része a problémának, de egy csomó dologra kevés a válasz, hogyan lehet eligazodni az információrengetegben pl., ezt még megfelelő infrastrukturális háttérrel is nehéz elképzelni, az egyén felkészültsége, műveltsége segíthet csak valamelyest, ezért mondtam az oktatást, mint az egyik kiutat. Hogy ki jön ki ebből győztesen, azt nehéz megjósolni.
Sziasztok,
Szerintem a globalizáció mint tendencia nem választható el az információs társadalom kialakulásától. Ez utóbbi is még csak most van kialakulóban.Elég megnézni, hogy a Net-et elérők hány százalékát alkotják egy-egy adott társadalomnak.Ha ezt lebontod koronként illetve végzettség szerint, akkor egyből láthatő hogy még távol vagyunk a az információs társadalomtól.Tény hogy a számitástechnika (ahogy korábban hivták) ma informatika már teljesen demokratizálódott, és egyre inkább az alkamazott területek a húzó ágazatok. DE a fő baj az,hogy ehhez az átmenethez nem mindenkinek van meg a lehetősége, ne menjünk messzire, pl Mo-n sem adott mindenhol az infrastrukturális háttér és aki most leszakad annak igen KEVÉS AZ ESÉLYE a felzárkózásra. Legyen szó akár egzisztenciális, akár kultúrális területről.Táhat az informáltak és az alulinformáltak közötti olló szétnyílóban van. Visszatérve a globalizációra, van egy mondás ami szerintem igen találó: A globalizáció hullámai a yaht-okat magasba emelik, a csónakokat elsodorják....
üdv. Antoan
A problémára csak az adhat megoldást, ha az emberek ismerik a média működését, talán az oktatásban lehet valamit elérni, az igényeket onnan lehet felkelteni, mert a tömegmédia azt adja, amiből a legtöbb pénzt kap
Mint említettem itt a Kultúrában leginkább a kultúrásli vonzatot kéne megtárgyalni, mert a többi az a gazdasági modell változtatáson múlna. Tehát ahogy írtad a nemzeti kúltúrák pusztulása jelentős. Ez még önmagában nem lenne baj, ha helyette valami színvonalasabbat alkotnának. De csak a műanyag szemetet tudják adni helyette.
És emellett az emberek eltávolodása még borzasztóbb, amiben azért van valami szerepe ennek az agymosásnak is.
Persze, hogy vannak. Szerintem a globalizáció egy fejlődési irány, annak minden jó és rossz vonzatával, és egy csomó dolog eredőjeként alakult ki, pl. az informatika robbanásszerű fejlődése, a távolságok leszűkülése a kölekedési lehetőségek következtébne stb. Nagyon nehezen írok erről, mert nem értek a társadalomtudományokhoz.
Néhány dolog, amit látok:
Amikor a pénz a szegényebb országokba áramlik, mert ott bizonyos termékeket olcsóbban lehet előállítani az alacsony munkabér (pl. ruhaipar) vagy az alacsonyabb környezetvédelmi költségek (bányászat, kohászat), akkor a fejlett országokban nő a munkanélküliség, főleg az alacsonyabb iskolázottságú, kevésbé mozgékony réteg számára. Hogy lehet ezt megoldani? A multik már most is ide- oda küldözgetik az embereiket, mindenhol a legjobbat szerzik meg stb.
A nyugati életminőség, mint minta, ott van mindenki előtt, a látványos baj a nemzeti kultúrák pusztulása, de nagyobb probléma az szerintem, hogy a föld tartalékai végesek mind élelmiszer, mind energia, mind egyéb nyersanyagok tekintetében és így nem lehet általános ez az életszínvonal, aminek komoly társadalmi feszültség a következménye, az illegális bevándorlás a fejlett országokba ezért megállíthatatlan, a jó ég tudja, hogy ez hova vezet.
Azt hiszem eljött az a pont, hogy be kell látnod, hogy a globalizációnak igenis vannak negatív kihatásai a kultúrára ÉS EZ ROSSZ! Mivel a tömegeket kell szórakoztatni és az individuális alkotások így már nem életképesek. Így alakul ál az egész kultúra egy irányított személytelen gladiátorjátékká. Mert lassan tényleg a panem et circenses-nél vagyunk. Remélem nem sikerült túl összeesküvés elméletesre a hozzászólás :).
Ha a piszkosul magas áraknak az a következménye, hogy csak nagy nézőszámot vonzó filmeket lehet bemutatni, akkor egyetértek, nem a magaskultúra fejlődését segíti elő
Seattle
Ezzel kapcsolatban értelmes elemzést nem olvastam, igazából nem tudom, kinek mi volt a konkrét baja az általánosságokon túl, ha valaki tudna mondani valamit, arra kiváncsi vagyok, Komolyan
Nos, ha már felhoztad ezt a multiplex témát, mindenki bennük látja az ellenséget. Erről valahogy a luddisták jutnak eszembe, mert önmagában nem rossz dolog a multiplex. A piszkosul magas árak teszik tönkre és az, hogy az emberek úgyanúgy átnéznek egymáson egy tömegben, mintha csak otthon bámulnák a TV-t.
Szóval, szerintem az a helyzet, hogy a világban a globalizáció révén megszűnnek az elkülönülés lehetőségei (információ terjedése nem megakadályozható, a pénz koncentrálódása úgyszintén nem és az sem, hogy a pénz oda menjen, ahol a legtöbbet hozza, egyszerűen azért mert sokkal több pénz mozog, mint amit egy-egy állam ellenőrizni tud). Nagy kérdés, hogyan lehet kiszűrni az információáramlatból azt, amire szükségem van?
1. Van egy olyan rögeszmém, hogy ha valami miatt aktívan gumibotozni és könnygázt eregetni kell, az már nem lehet mindenkinek paradicsomi valami. Igen, Seattle-re gondolok.
2. Kifejezetten uuuuuuutálom, ha a moziban a fülembe csámcsognak, ropogtatnak és szürcsölnek. Sajnos nem tudok ehhez alkalmazkodni.
Az tény, hogy alkalmazkodni kell hozzá, de ettől még meg tudod mondani, hogy szimpatizálsz-e vele, vagy sem, és ez az alkalmazkodásodra is ki fog hatni. Egyébként szerinted, hogy lehet hozzá alkalmazkodni? És a másik kérdés, hogy ha van akkor esetleg, hogyan lehetne változtatni rajta?
Zimbabwe
A topic megalkotásának gondolata tegnap óta él bennem, amikor is a Fiksz-rádióban meghallgattam a témáról egy beszélgetést. Itt inkább ne a rádiót minősítsük, ha egy mód van rá. Itt leginkább a dolog kultúrális és nem politikai és gazdasági vonulatát tekintsük, a tárgyat szűkítve. Az én alapvető véleményem mindenképpen negatív. Bár azt mondják nekünk, hogy ez milyen jó, szerintem túl sok benne a propaganda. Itt van például a net amit mostanában mindenki túlértékel. Emellett pedig a globalizáció szerintem erősen destruktívan hat az emberi indivídumra. Mert ugye mindent megnézhetsz, meghallgathatsz és elolvashatsz? De honnan fogod tudni, hogy mi a jó, mikor kb. 90%-a ezeknek ált. szemét? Időd pedig nincs sok, tehát a próbálgatás módszere sem célra vezető, és így a népszerűeket fogod megismerni, nem feltétlenül a jót. Remélem lesz valaki, aki ezt egy 0-nál többre értékeli.
Zimbabwe