Ja, a bank közelebbi azonosítása lassan elkezülhetetlen lesz, mert most akkor elkezdenek aggódni az ABN AMRO ügyfelek :-) De azért annyira nincs elöl az ABC-ben.
Jóska, ha a bank neve az ABC rendben meglehetosen elol van, akkor nem egyedul te jartal igy, sokaknak ment ki 0 Ft-os egyenleg, a technikusok dolgoznak a probleman. Most hallottam, felfullel.
De csak annyit hallottam, hogy a kivonatot erintette, nem tudom a szamlak valoban 0-zodtak-e ezekben az esetekben. (ha egyaltalan ugyanarrol a bankrol beszelunk)
Az elobb emlitett helyzetnek szerintem 0 a valoszinusege (szandekos szamlacsere hogy te szivd meg), mert ez nagyon rizikos. Egy banki szakember 1 milla kamatjaert nem fogja veszelyeztetni az allasat. Nem olyan nagy love az...
Ja, es gondolhatod, ok azert jobban tudjak, mikor hova kell tenni a penzuket.
Ja2: a banki alkalmazottaknak szinte kivetel nelkul ad a bankjuk kiemelten kamatozo, vagy masmiatt kedvezobb szamlakondiciokat, ok nem sima szamlan tartjak a penzuket. Szoval azt keverni egy utcarol bejott ugyfel szamlajaval... hat nem hiszem hogy ilyet barki is csinalna.
Attól nem is igazán tartok hogy eltűnt a pénzem: volt-nincs, mert azért ez nem úgy működik. Arra utaló jel nincs, hogy olyan átutalások mentek volna ki, amikhez semmi közöm, egyszerűen a számlaegyenlegem nem követi az algebra szabályait. Tehát továbbra is él bennem az a képzet hogy a pénzem ott van a banknál, csak éppen most nem férek hozzá. (Pontosabban a bankkártyámhon lévőhöz nem)
Éjszaka gondolkoztam a dolgon, és arra jutottam hogy egyetlen típusú kár érhet. Képzeljük el az alábbi esetet:
Van nekem mondjuk egymillió Forintom egy olyan befektetési formában, ami az utóbbi hónapokban kedvezően fiallt. Van mondjuk a számítógépes rendszerben bennfentes embernek (vagy strómannjának) egymilliója egy olyan befektetési formában, ami a vártnál roszabbul teljesített. Ha mondjuk megcseréli a kettőnk befektetését, és azt állítja hogy én nem is "A" típusú befektetést vettem az interneten hanem "B" típusút, akkor semmit nem tudok bizonyítani, mert nincsenek bizonylatok a kezemben. Ez a bank számvitelében nem jön ki, mert csak belső számlák közötti átcsoportosítás történt.
Ezt az esetet nem tartom valószínűnek, mert akkor mivégre helyeztek volna el félmillió kamatot az egyenlegértesítőmön: egyszerűen nem működik a rendszer.
Feltéve, hogy igazat mondasz elég egyszerű a megoldás.
Menj be az egyik bankfiókba, mondd el, hogy mi történt, és kérd vissza szépen a pénzedet.
Ha azt mondják, hogy utánanéznek, menj haza és várj.
Ha azt mondják, hogy miről beszél maga itt??!?! ( amin csodálkoznék), akkor kérd el a bizonylatokat, melyek alapján őszerintük 0 forint van a számládon.
Nem neked kell bizonyitani a dolgokat, hanem a banknak.
Anno befizettel (utaltal) a szamladra penzt. Errol van (kell hogy legyen bizonyaltod). Ezutan a BANKNAK kell bizonyitania, hogy hova lett a penz. Ha nincsenek hiteles dokumentumai, hogy ilyen-olyan terhelesekkel jogosan csokkentette a szamlad, akkor nincs mese: a bankbnal van a penzed es barmit mutat is a kivonat (lehet hogy tenyleg elszamolta a szoftver a kivonat teteleit), azt neked oda kell adni.
Egesz egyszeruen kerd a penzed, ill. kerd a terhelesek jogossagat igazolo dokumentumokat. Legyen nalad az elozo havi (meg stimmelo) kivonat, az azota vegzett tranzakciok igazolasai (vasarlas, ATM), szoval minden.
Az internetes (home-bankingos) tranzakciokrol termeszetesen csak minimalis bizonyito ereju nyomtatasokat tudsz bemutatni, de ezeket szigoruan konyvelnie kell a banknak. Ha ugyanaz a terheles ment el tobbszor valami miatt, azt eleve ki kellett volna szurnie a banknak szerintem.
Kivancsi vagyok a vegeredmenyre. Mondd azt hogy eletbevagoan fontos a penz, most azonnal jarjanak utana a dolognak, talan ezzel felgyorsulnak az esemenyek. Ha nagyon nem megy, emlitsd meg hogy delutan talalkozol egy ujsagiro ismerosoddel, neki lesz szuksege a lovera, es marha ideges lesz, ha nem lesz penz... :) talan meg cikket is ir errol.
Osztalyvezeto alatt ne elegedj meg senkivel, nem biztos hogy kelloen fognak foglalkozni a problemaddal.
Szurkolok neked, es en meg be akartam jelentkezni az internetes szolgaltatasra...
Hat ez egyelore elmarad.Amugy ezt a bank nem kenheti el, sajat erdekebol.....
Thomas
Szóval a bizonyítékok. Hát ez eléggé nehéz ügy. Azt könnyen tudom bizonyítani, hogy vettem fel pénzt. De hogy nem vettem fel??? És hogy a neten mikor milyen megbizasokat adtam? Sőt, még azt sem tudom bizonyítani hogy jelenleg mi van a számlámon. Mivel bizonyítsak? Lelopott képernyőképekkel? Azt pillanatok alatt át lehet szabni. A másik amire gondoltam, hogy lementem a komplett IP adatforgalmat fájlba, miközben a banktol az egyenlegemet kerem le. Ez egy titkositott adatfolyam (SHTTP). Nem ertek a kriptografiahoz, a témában műveltebbektől kérdezem: ez er valamit (a felhasznalonevemmel, jelszavammal egyutt), vagy ilyent is keszithetnek magamnak, a bankra valo konnektalas nelkul is?
Masik kerdesem a penzugyi szakemberekhez szol. De ezt mar igyekszem optimistan fogalmazni. Szoval tegyuk fel hogy megkeresem az illeto banki rendszergazdat, es mondom neki, hogy egy lada sorert ugyan irja mar jova azt a fel milla kamatot, ha mar ugyis kijott az egyenlegertesiton. Akkor a Torzsasztalon sem arulom el a bank nevet :-) Szoval tegyuk fel lezsirozzuk a dolgot. Feltunik-e ez a bank szamviteleben? Elviekben igen(nem egyeznenek az eszkozok-forrasok), de gyakorlatban gondoltam.
Az a baj a bizonyítékokkal hogy nem akarom saját banktitkaimat megsérteni. A másik hogy milyen papírfecniket és lelopott képernyőket tudok bizonyítékként felmutatni komoly pénzmozgásokról - ez röhelyes így utólag belegondolva. Erre még visszatérek, először a kronológia.
Először az Internetes rendszer jelezte vissza hogy a számlámon 0,11Ft egyenleg található. Ezen meglepődtem, de a számítógépes rendszer korábban sem volt megbízható, gondoltam y2k-tesztelést hajtanak végre :-) Később a mobilomhoz szerettem volna Euronetes automatából Praktikum-kártyát venni. Kiírta hogy nincs fedezet a tranzakcióhoz, erre komolyan kezdtem megijedni. Bementem az ABC bank (országos hálózattal bíró komoly bank, Pécsett több fiókja is van, én nem a szlavezető bankomba mentem, hanem egy másikba - ja és nem az OTP - ezt csak azért írom, mert nehogy azt higyje valaki hogy ez is egy internetes OTP-ellenes kampany resze) legkozelebbi fiokjaba, es erdeklodtem hogy hogy van ez. Attol feltem hogy az interneten veletlenul tobbszor kuldtem el egy megbizast, es a hulye gep nem nezte a fedezetet, es most jol minuszban vagyok. Nem igazan nyugtattak meg. Ugyanis a dec. 29.-i internetes tranzakciomrol nem tudtak, de mar elotte egy penztari kp.-felvetellel nullara futott a szamlam szerintuk. (es nincs minuszban, ez megnyugtatott)Hittem is meg nem is, de nem volt a kezemben korabbi egyenlegertesito, meg azt mondtak hogy hamarosan meg kell kapjam a frisset, mert a datumvaltas miatt elorehoztak. Hat tegnap (elott?) megkaptam...
Volt azon minden, csak eppen a szamok koszonoviszonyvab sem alltak egymassal. Korabban ervenyes volt a Zaroegyenleg=Nyitoegyenleg+(elojeles)Forgalom keplet, most ez nem igy volt. Raadasul ha a nyitoegyenlegbol csak az osszes csokkenest vontam le, az sem ment nullara. Orom az uromben hogy kb. 20 000Ft hozam helyett kb. felmillioval kedveskedtek, csak a sajatos matematika miatt ezzel egyutt a szep kerek (0) zaroegyenleg adodott.
Es kedves alexandrosz, az ember nem mindig orul egy nullazasnak :-)
Tegnap felhivtam az ugyfelszolgalatot. Sok kedves emberrel megismerkedtem (ide-oda kapcsoltak), vegul egy kedves holgy elkerte a telefonszamomat, es megigerte hogy ma visszahiv. Nem hivott, felhivtam, erre azt mondta hogy tovabbitotta az ugyet a szamitastechnikusnak, aki megigerte hogy visszahivja ot, de nem hivta. De ettol fuggetlenul most azon nyomban felhivja, es ha megvan a válasz, akkor felhív. Hát nem hívott. Újra hívtam, de most már csak az automata központ veszi fel.
Ha nekem meséli valaki, nem hiszem el, így joggal számíthatok arra hogy ti sem fogjátok. Főleg hogy volt ez a hülye OTP-álbizonylat. (Vagy állítólag ál-, mindegy) Szóval az történt velem hogy lenullázódott a számlám. Bár előtte rendszergazdaként én nyugtatgattam az ismerőseimet, hogy ugyan, ez nem történhet meg...
A bank nevét egyenlőre nem akarom leírni, több okból. Ezt később még megváltoztathatom, de ha leírom azt már nem.
A lényeg hogy internetes tranzakciókat is lehet végezni, meg többféle megtakarítási forma között lehet pénzeket mozgatni. Pénz ilyen módon nem juthat ki a rendszerből, viszont az internetes akciókról nincs semmiféle bizonylatom, bizonyítékom. Így azt sem tudom bizonyítani, hogy a pénzem tényleg azon a számlán volt, és nem egy másikon (ami kevésbé jövedelmező) Tehát a fekete-doboz módszer csak részben működik (adott pénzt bevittem, az valamilyen formában ott kell legyen). Mindenesetre katasztrofális kár nem ért, dec 31.-én kb. 143eFt változott át egy szép kerek számmá... (folyt. köv. perceken belül, de most mennem kell.)
Moderátorok: természetesen vannak bizonyítékaim, ha kényesnek tartjátok a topicot írjatok mailt mielott leszednetek! (Koszi)