Jhon Zero én is kacérkodtam az UMSDOS file rencerrel még 96-ban, de a w95 vfat + umsdos Linux nem fér meg hosszú távon egymással ugyanazon a partición. Ha meg külön mennek akkor a Linux az ext2-vel kb 60%-kal gyorsabb disk I/O-t produkál.
Én most azt csinálom hogy van 1 fat32-es partició (legkisebb közös töbszörös) és ezen csak file-ok vannak OS nincs ellenben minden Win és a Linux is vidánam olvassa/irja :-))
A win rendszerek 1 nagy nyavalyája volt, hogyha kezd nagyon betelni a disk akkor borzasztóan instabillá válnak. Ha 1 gépet többen használnak és mindenki garázda módódon pakolgat a winyóra akkor ez az eset előbb vagy utóbb előáll. a w2k-ba végre kvótázhatsz, tehát megmondhatod hogy az adott user max hány megabyte-ot tehet fel 1 diskre, persze csak NTFS esetén...
ja, akkor még egy kérdés:
azonkívül hogy username oldalról meg kódlap oldalról jobb az NTFS (ez lehet hogy hülyén hangzott) miben jobb még ha FAT helyett NTFS-re telepítek?
Tehát ha nem akarok kódlapot telepíteni vagy törölgetés ellen védeni, érdemes-e NTFS-re rakni?
Caveman:
Ezzel csak az a gond, hogy a juzer azt mondja, hogy itt van nekem NT, de a jatekok nem futnak alatta.
Nosza, akkor legyen Win98 is a gepen. Na de az meg nem tudja az NTFS-t (bar allitolag valami kulon programmal mar tudja), de az NTFS5-ot akkor se biztos. Na akkor legyen megiscsak FAT az az NTFS particio, hogy latszodjon Win98 alol is.
Igen. Szerintem alapvető hiba az, hogy hagyja magát FAT fájlrendszerre telepíteni. Linux is rengeteg fájlrendszert képes olvasni, de csak ext2-ről fut. A legtöbb operációs rendszert érdemes a hozzá adott fájlrendszerrel telepíteni. Minden más drive lehet akármi is, de a system particíó (winNT-nél boot) jó ha NTFS.
gaborca,
Nem értem hogyan halhatott meg FAT-NTFS konvertálásnál, lévén, ha megmondod neki az elején simán NTFS-re formáz és nem kérdez semmit.
A haveromnál most akartuk felrakni a kétezret. Előtte jól leformáztuk a C-t, hogy ne legyen semmi hiba, aztán mehet az install. Először is nem talált egy-két .sys fájlt, node mindegy, amúgy is kalózverzijó, inkább most nem szólunk a Microsoftnak. Felmásolt mindent, aztán rebút, és nemsokára el is szállt UNACCESSIBLE_BOOT_DEVICE
felirattal. Aztán újraindítás, és amikor kiírta, hogy F6-ot nyomogassunk, ha szkázi cuccost akarok, eszembe jutott, hogy a win98 is annak ismerte fel az UDMA 66-os vezérlőt. Beraktam a floppyt, s láss csodát, mindjárt el is indult a rencer. Aztán feltett még egy-két kérdést, s én azt válaszoltam neki, hogy konvertálja már át a fat32-t NTFS-sé. Ekkor elindult valami lemezellenőrzés, s a végén kiírta, hogy baj van, rebút. Oké, biztos valamit elcseszett, reformat, reinstall. Aztán megint minden előröl, s a konvertálásnál ismét lefagyott... Ekkor már tönkretette a FAT-táblát is, jöhet az fdisk meg minden. Szoval most win98 installCD kéne, de az meg a D-n volt. Azt meg most formáztam le. Nem szar ez, csak kellemetlen :)
Na ja, de akkor sem lehet pl. central europe-s kódlapok közül telepíteni, ha azt installnál nem választottak ki (fat-re install után nem tudod kiválasztani a ce-t (mondjuk mást sem)).
Nem tudom, annyira nem tűnik vészesnek a winchester kezelés (Igaz, hogy nálam SCSI), de amíg EIDE voltam addig sem tűnt annak. Igaz ez valamilyen szinten függ a RAM-tól is. A lemezezés alapvetően engem addig nem zavar, amíg nem hallom a winchestert.
Jazzos, A Win2k Prof-ot gyakorlatilag fel lehet tenni úgy, ahogy a Win98-ak vannak egy user-es üzemmódban, akkor egyből feljön az desktop nem kell jelszavazni és foglalkozni semmilyen jogosultsággal. Csak az Administratort kell beállítani autologonnak :o))
Megkövetem magam! Igaza volt Cavemannak, ajánlott feltenni az ntfs-t. Máskülönben lőttek az admin jogaitoknak. még egy rohadt kódlapot sem lehet install után feltenni, ha fat-en vagy. Annyiból viszont szomorú, hogy marha lassú lesz tőle a rendszer (mármint a vinyókezelés). :-(
Amptronhoz driverem még mindig nincs, ha valakinek van (3726MT-hez), akkor sikítsom, kérem.
CaveMaN: én pl. olyan idióta vagyok, hogy fat-et használok ntfs helyett, ugyanis nem akarom az otthoni gépemen ilyen-olyan juzereket csinálni, meg jogokat adni/elvenni, ui egyedül használom a gépet. Viszont nem hátrány, ha w98 alól látom a másik vinyómat
Érdekességek: csak administrator belépésem van (volt 1 powerjuzer is, csak leszedtem, hogy biztos legyek a dolgomban), és mivel telepítésénél nem tettem meg, utólagosan akartam felnyomni a magyar kódlapot. nem nagyon ment, ugyanis azt írta, hogy esetleg admin jogok kellenének hozzá. De könyörgöm, mással be sem tudok lépni, akkor miért nem engedi? Vagy én vagyok szerencsétlen?
A másik dolog, hogy lehúztam a modem meg a hangkártya driverét w2k alá (béta 3 ;-(( ), de nem akarta felvarázsolni az istennek sem. Ez még hagyján (kell nekem bóvli cuccot venni, majd 2 év múlva írnak rá másikat), de miután nem tudta felrakni egyiket sem, elkezdte varázsolgatni újra, hátha mégis fel tudja rakni. Ez kb. végtelenszer tette volna meg, hacsak nem lövöm ki a taszkot (task managerből kb. 1 másodpercen belül 25-ször kell lecsukni, mert mindig újra megnyílik). Szóval ez érdekes. Valami olyasmi volt, hogy 'blabla.. nem fogja felrakni' és ha ott NO-t nyomok (tehát ne telepítse a drivert), akkor újra elkezdi keresni a hozzávaló drivert és hozzá is rendelné megint az, amelyiket előtte nem tett fel, ha meg YES-t nyomok, akkor írja, hogy nem sikerült felnyomni, és ugyancsak keresi tovább...tovább.. jó kis végtelenciklus.
A driver kérdésbe már belenyugodtam, de ez az admin-os dolog, b@ssz@ a csőrömet, úgyhogy aki tud plíz help mí.
Lajoska:
Gondolom ezutan le kellett formazni a merevlemezt.
Ami utan a fragmentacio pontosan 0% lesz, szoval a program jol mukodik, radikalisan csokkenti a fragmentaciot ;)
én (szerencsémre) még defregmentálás elött néztem be a windows update-re, és ott rögtön "hozzám vágtak" egy updatet, hogy a defregmentálás ne tegye tönkre a FAT-ot...
Szuper akcio. Meg nyolctized centbe se kerul egy hiba. Es a tomeges vasarlok minden 500 dolcsi leperkalasa utam egy ingyen w2k-t is kapnak.
Ennel is remitobb, hogy a kovetkezo ket evre ket tovabbi oprencert bofog ki a m$. nyilvan az egy ev mulvai lenne a normalis w2k amit snassznak ereztek volna olyan keson kiadni, a masik meg az o immar mukodokepesse hergelt valtozata.
Nem mondanam, hogy nem erdemes megprobalni. Az a lenyeg, hogy MAR feltelepitett 2000-et majdnem lehetetlen atallitani.
Telepiteskor, mikor kiirja, hogy press F6 to specify scsi driver, vagy valami hasonlot, akkor kell egy F5-ot utni. Ott kell kivalasztani a megfelelo HAL-t (Hardware Abstraction Layer), ami kozt van ACPI tamogatott is.
Eddigi EPOX MVP3C alaplap helyett beszereztem ABIT BE6 II+celeron 466 párost.
A helyzet az, amíg EPOX-K6-2 vel egyszer sem fagyott le a w2k, most napi 2x is megteszi, munka közben, a kikapcsoláskori kék képernyővel. (IRQ less or equal). Tehát valami acpi-s gond lehet. Egyébként élből felrakta úgy a w2k-t, hogy lelövi a gépet...