Johny sétál az utcán Írországban, késő este van, és a ködös novemberi estén egszerre csak egy jéghideg revolvercsövet érez a tarkóján.
A hang megszólal: - keresztény vagy, vagy protestáns?
Johny kiveri a veríték, és találékonyan így válaszol: - zsidó vagyok!
Akkor én vagyok a legszerencsésebb arab Belfastban, mondja a hang, és a folytatást elképzelhetjük.
Ez sokkal több, mint vicc, nagyon komoly történet. Küzdünk, harcolunk az életben, megpróbáljuk kikerülni,amit a sors elénk tálal, és csak nagyobb galibákba kerülünk, egyre jobban szenvedünk, egészen addig, míg meg nem tanuljuk elengedni magunkat, elfogadni mindenkit és mindent!
Minden út a hiánytól sebzett szív útja a
Teljességhez.
Ezért minden út szent.
A Mindenségnek dobogó szíve van.
Ott vagyunk a Mindenség Szívében,
és ez a Szív bennünk dobog.
Az út bennünk van.
Az út úttalan.
Minden megvilágosodás mélyén annak
a titoknak felismerése lappang,
- hogy nem kell nekem sehová sem menni,
mert én ott vagyok mndig,
ahová igyekszem
- hogy akkor érkezem meg,
ha abahagyom az utazást.
- hogy az út, amelyen járok, csak távolít
attól, ahová igyekszem,
mert nem élem meg a jelen lévő teljességet,
hanem elérendő célként tartok felé.
Az út úttalan.
Az út rádöbbenés, az út ébredés,
az út a görcsös erőlködéssel felhagyó
elengedettség.
Rádöbbenés arra, hogy minden
elesettségünk, gyengeségünk, betegségünk
az erőnkbe vetett hit tarthatatlanságára
hívja fel fájdalmas kiáltással figyelmünket:
engedd el magad!
Ébredés az "út" álmából a megérkezésre.
Az út a szeretet esztelensége:
felszámolni minden görcsös igyekezetet,
erőfeszítést, és merni gyengének lenni,
elengedettnek, semminek lenni,
mert akkor vagyunk minden.
ha tükröt tartasz, a tükör legyen tiszta, különben torzit, és a benne megjelenő arc inkább a tükröt jellemzi, mint azt, aki belenéz.
Nem csoda, ha Viktor nem ismeri fel magát abban, amit Te vetitenél bele magadból.
Amig változtatni akarsz valakin, addig az NEM szeretet, márpedig Jézus azt mondta: szeresd Istent, minden embertársadat és önmagadat. Egyformán személyválogatás, feltételszabás és viszonzásvárás nélkül. Úgy, hogy minden kritériumnak EGYSZERRE, egyidőben felelj meg mindhárom irányba. És ha ezt elérted, csak akkor itélj, különben nem szeretetből cselekszel.
Ha anélkül itélsz, hogy idáig elértél volna, csak szenvedést hozol a saját fejedre.
A szeretet alapja az elfogadás. Szerinted az erőszakos változtatni akarás szült valaha is jót?
Nos, Uly, felebaráti cselekedet, tényleg. De nem értem, hogy ez miért baj? Egyébként kitaláltam a nevedet: Ulysses, a Ravasz, A Báránybőrbe Öltözött Farkas. Ügyesen keveri a hazugságot az igazsággal, tiszta logikáról prédikál, aminek ő biztos az istenítője. Biztos egy IQ 170+ (de az is biztos, hogy 200- :-) ) Kerek világa nem más, mint az önmaga farkába harapó kígyó. Ugyanakkor nagy misztikus, a Fellegek Urának Követője és szolgálója. A lelki tisztasághoz semmi köze nincs, mert nem is tudja, mi az. Nincs benne hit, csak a Tiszta Logika. Magába száll, kiüríti az elméjét, hogy átadja magát Valami Másnak, Ami Nem Ember, mert ő mélységesen megveti az embert mint olyat. Nagy ember ő, kedves fórumtársak, áldozzunk tisztelettel eme Bölcs és Kerek Elme Iránt!
Talán igazad van! Abban biztosan, hogy más úton járunk. A tükörtartási módszered meglehetősen furcsa nekem, de vannak furcsa dolgok a világon. Ha úgy gondolod, hogy Te nem ítélkeztél, hogy a "pokolra jutsz" kijelentés valamilyen oknál fogva nem minősül ítéletnek, és a jelzők sem, amiket Viktorra mondtál, hát legyen - én elhiszem Neked. Csak egy kérdésem van: miért akarsz Viktornak tükröt tartani? Miért fontos ez Neked?
Vigor!!! Mi lenne, ha inkább magaddal foglalkoznál:), szállj magadba. Vedd már észre mennyire felebaráti cselekedet amit csinálsz. Az indulatok vezérelnek, nem a tiszta logika és szellem. Tisztaság? ...hát attól még nagyon távol jársz... de kívánom hogy érd el célodat. Béke legyen veled:) p.s.: mi lenne ha véletlenül a topic témájával foglalkoznál????????????????? Üdv: Uly:)
.off
Nézd, kedves Borzi, megfelelő képességekkel vissza tudod követni aa hozzászólásból az azt író motívumait. Ha visszaköveted az enyéimet (beleolvasod magadat a hozzászólás kontextusába), láthatod, hogy amit leírtam, nem ítélet. Én csak tükröt állítok AV-nek, de ő nem mer belenézni, inkább ignorálja. Tudom, hogy te más utat követsz (asszem, Zen) és tudattágításon keresztül vedled le az emberi tulajdonságaidat. Én más utat követek, visszakövetkeztetem a motívumaimat, a cselekvéseimet, érzéseimet és a gondolataimat megfigyelve, aztán ha találok valami kivetnivalót (ehhez van mércém, Jézus Krisztus), azt kijavítom. Hasonlóképpen cselekszek a többiekkel is. Más út, más tradíció.
.on
Járj békével te is!
Pfúúúj, Vigor ! Mire gondoltál ? Mire gondoltál, hogy én mit gondolok ?? Mert én nem is arra gondoltam, csak Te úgy állítod be, mert egy démon félrevezetett Téged. Én nem arra gondoltam, amire Te gondoltál, hogy gondoltam.
.off
Hülye vagy, vagy hülyének tetteted magad, SPENDERA?
.on
Nem tudom, mi jutott a "nyomni" szóról az eszedbe, de mindenesetre nem való ebbe a topikba.
AV, te is elég távol állhatsz a tisztaságtól, ha egy ilyen topikban ilyen példát hozol fel. Példátlan, lelkileg mennyire elvakult vagy. "Nem teszel különbséget jó és rossz között" - hiszed te, és azt gondolod, visszajutottál a paradicsomba. Pedig a Paradicsomban egyszerűen nem tudtuk mi a rossz, ha pedig már megtudtuk, a kettőnek nem szabad keverednie. Pokolra jutsz még ezzel a felfogással, lásd meg. Nem akarod felhagyni ostoba gőgödet, lelkileg fejlettnek hiszed magadat, pedig csak saját szenvedélyeid rabja vagy, és a szenvedélyeid kielégítését tartod a szabadság netovábbjának. Itt a Fórumon nem tudják, de nálad lévén, észrevettem, mekkora nőcsábász vagy, betegséged ellenére. Mérhetetlenül undorodom tőled, te rohadt csaló. Nem veszed észre, milyen rombolást hajtasz végre? Nem veszed észre, hogy asszociálódsz a fórum sátánistáival? Vagy minek tartod magadat, te felfuvalkodott senki?!
De nem ítéllek meg, elítélt már Az, Aki egyedül volt tiszta a földön.
Szerintem az az állapot, ahogy a paradicsomban éltünk, mielőtt elbuktunk, az volt a tisztaság. A jó és rossz megismerésének fájáról való evés előtti. Amikor még fügefalevél nélkül jártunk, és ártatlanok voltunk. Amikor nem tettünk különbséget jó és rossz között, nem ítélkeztünk, elfogadtuk magunkat és egymást.
Vajon ma efelé haladunk?
A népnyelv is ismeri ezt az ősi igazságot, és azt mondja: nem az rossz, aki rosszat mond, hanem aki rosszat (rosszra) gondol. És bejön ez az életben, hisz a titkárnő elvörösödik, és kikéri magának, amikor kollégája megkérdezi, “betegyem magának?”, pedig ő az aktacsomóra gondolt, hogy az irattartó kosárba betegye-e, nem megbotránkoztatni akarta.
Ártatlanok vagyunk?
Amikor egy kabarén eleresztenek egy-két sikamlós tréfát, vajon ki van közelebb Istenhez, ki az ártatlan? Aki gondtalanul hahotázik rajta, mert nem talál benne semmi kivetnivalót, vagy aki felháborodottan otthagyja a nézőteret, és a pénztárból elkéri a panaszkönyvet, pert emleget?
Eszembe jut a botránkozás, botrányokozás témájáról egy történet, amit még estis főiskolás koromban mesélt el egyik csoporttársam, barátom.
“Képzeld el öregem, mekkora égés, milyen ciki lehetett egyik kollégámnak! Behívatták a munkahelyről az “apukát” az óvodába, és az óvó néni szent borzadállyal mesélte el, hogy kisfiát az óvoda kertjében egy sarokba egy kislánnyal találta, és a kislány ült, vagy térdelt a kisfiú mellett, és…..és…… a kisfiú fütyije volt a szájában, és hát ő azonnal odaszaladt, és rájuk szólt, de hát kedves apuka, és hát mi lesz ebből a gyerekből, tessék megnevelni, hát ez szörnyű, no de ilyet….stb. stb.”
Hát a kisfiúból biztos feltaláló lesz, mert kíváncsi természetével már szülei szobájának kulcslyukán keresztül leskelődött. Azonkívül remélhetőleg normális szexusú ember, ha az óvó néni botránkozása, reakciója nem volt oly mértékű, hogy maradandó nyomot hagyjon benne. Ugyanez vonatkozik a kislányra is, akik mindketten azt sem tudták, mit tesznek, egészen addig, míg a rájuk rontó, őket szét rántó, megbotránkozó óvó néni nem tudatosította bennük a rossz fogalmát, és el nem vette ártatlanságukat.
Nem az lett volna a helyes megoldás, hogy azt mondja a kisfiúnak, édesem, hát a piszoárba kell pisilni, a kislánynak meg, picikém, te meg ne vegyél minden vacakot a szádba, na gyertek játsszunk együtt?
És az apukának, vagy az anyukának, amikor épp jön a gyerekért, félrehívva tapintatosan elmondja?
Telefon a munkahelyre, botrány, berendeljük az apukát? Ki volt itt a rossz? Ki volt az ártatlan, és ki nem? Döntse el mindenkinek a lelkiismerete! Akinek sok van, annak még adnak, akinek kevés, attól azt is elveszik, amije van!
Aki ezen a történeten felháborodik, biztos lehet benne, hogy messze van az ártatlanságtól!
Pár héttel ezelőtt mintha láttam volna egy olyan topicot ahol erről ment a vita. Mi is a tisztaság ? Talán nem is azt jelenti amire az ember az első pillanatban gondol?